ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Και φέτος άστεγη

Αστεγη, περιφερόμενη και με μεγάλες δυσκολίες να ξεδιπλώσει το πολυσήμαντο έργο της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (KOA) ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Ο σπουδαιότερος συμφωνικός φορέας της χώρας βρίσκεται και φέτος δίχως δική του στέγη, καθώς η απαξιωτική, για τη μεγάλη ιστορία και προσφορά του, κυβερνητική πολιτική δε δίνει λύση σε αυτό το ζωτικής σημασίας, χρόνιο πρόβλημα. «Δεν είναι δυνατόν η πρώτη ορχήστρα του τόπου μας να μην έχει μια αίθουσα», είπε ο διευθυντής της ΚΟΑ, Βύρων Φιδετζής, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το ετήσιο πρόγραμμα της ΚΟΑ.

Για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη στέγης για τους μουσικούς και το έργο της ορχήστρας μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών, Νίκος Χαλιάσας. Οπως ανέφερε, η απουσία αίθουσας για πρόβες και συναυλίες έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση από την ΚΟΑ διαφορετικών χώρων για την παρουσίαση του έργου της, αλλά και για τις πρόβες, τον μειωμένο αριθμό συναυλιών σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τα δεδομένα διεθνώς, τη σπατάλη δυνάμεων και χρημάτων, που θα μπορούσαν αντί για ενοίκια να δοθούν για τη δημιουργία ιδιόκτητης στέγης. «Αν δε βρεθεί σύντομα λύση, οι προσπάθειές μας δε θα φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι στην ορχήστρα εργάζονται πολλοί έκτακτοι μουσικοί, καθώς δεν προκηρύσσονται άμεσα οι θέσεις όσων μονίμων μουσικών συνταξιοδοτούνται.

Οπως ανέφερε ο Β. Φιδετζής, η ΚΟΑ φέτος εκτός από τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής (δικές της και συμπαραγωγές) θα εμφανιστεί στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς, στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Γλυπτοθήκη και στο Χαλάνδρι (Κέντρο Τεχνών). Το πρόγραμμα της περιόδου 2006 - 2007, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ΚΟΑ στις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής «Ηλέκτρα» (Ρ. Στράους), «Λίμνη των Κύκνων» (Τσαϊκόφσκι), γκαλά τραγουδιού της μεγάλης σοπράνο Ανα Τόμοβα Σίντοφ (29/10), αλλά και σε συμπαραγωγές με το Μέγαρο Μουσικής. Από το πρόγραμμά της ξεχωρίζει ο κύκλος «Φάουστ», αλλά και οι επετειακές συναυλίες με έργα Μότσαρτ, Σούμαν και Σοστακόβιτς. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, καθώς φέτος θα παρουσιαστούν 27 έργα 25 Ελλήνων συνθετών. Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ελληνικών Μουσικών Γιορτών (20 - 27/4), εντάσσεται και το συνέδριο με θέμα «"Παράδοση και Παγκοσμιοποίηση": προσαρμογή ή αντίσταση», που συνδιοργανώνεται με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σήμερα (8.30μ.μ.) η ΚΟΑ δίνει την πρώτη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τους πιανίστες Γιάννη Χάλλεκερ, Ελένη Χάλλεκερ και Ελένη Κίκιζα, τον μπασοβαρύτονο Χριστόφορο Σταμπόγλη και τον κορυφαίο κοντραμπασίστα της ΚΟΑ Τάκη Καπογιάννη. Το πρόγραμμα ενταγμένο στον κύκλο «Μότσαρτ και γερμανικός ρομαντισμός» περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ, Βέμπερ και Σούμαν.

Ο Λόρκα και η Ελλάδα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου «Θερβάντες» για τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δολοφονία του, πραγματοποιείται (18/10, 7 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, διάλεξη του βιογράφου του Λόρκα, καθηγητή Ισπανικής Λογοτεχνίας Ιαν Γκίμπσον, με θέμα «Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και η Ελλάδα». Ακολουθεί συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Λόρκα και ανδαλουσιάνικα τραγούδια. Η Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσει στα ελληνικά δύο ποιητικούς κύκλους του Λόρκα, το «Ματωμένο Γάμο» σε μουσική Μάνου Χατζηδάκι και το «Romancero Gitano» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ο δάσκαλος του φλαμένκο Ενρίκε Μορέντε (γέννημα - θρέμμα της Γρανάδας) θα τραγουδήσει τραγούδια - συνθέσεις του Λόρκα.

  • Το Ινστιτούτο «Θερβάντες», σε συνεργασία με την πρεσβεία της Χιλής διοργανώνει (16/10, 7.30 μ.μ.), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, διάλεξη του πανεπιστημιακού καθηγητή Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ με θέμα «Ο Ρήγας και ο Μιράντα, πρόδρομοι της ελευθερίας στην Ελλάδα και στη Λ. Αμερική».
Πάντα κοντά μας

Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το «φευγιό» του Τάσσου Αλεβίζου. Ηταν 13/10/1985, όταν ο μεγάλος μας χαράκτης άφησε την τελευταία του πνοή. Πρωτοστάτης στην ανάπτυξη του μαζικού, προοδευτικού πολιτιστικού κινήματος, ο Τάσσος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στρατευμένος στην υπόθεση της πάλης για μια νέα κοινωνία, δίκαιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική. Γνήσιος πατριώτης, ποτισμένος με τα ιδανικά του ΚΚΕ, αλλά και με την ελληνική παράδοση, δημιούργησε ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο. Μια δημιουργία που αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική. Ακριβό κειμήλιο για τις νεότερες γενιές τα έργα του, που οφείλουν να τα διαφυλάξουν.

Εικαστική εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση του Κυριάκου Κατζουράκη: «Ο Δρόμος προς τη Δύση», με θέμα τη μετανάστευση, παρουσιάζεται (23/10-10/11) στο χώρο Λαδόπουλου (Ακτή Δυμαίων 50, Πάτρα). Η εγκατάσταση περιλαμβάνει ζωγραφική, κατασκευές, θέατρο και προβολές. Συγκεκριμένα, θα προβάλλονται (6μ.μ. και 8μ.μ.): «Ο Δρόμος προς τη Δύση» και η «Γλυκιά μνήμη». Επίσης, αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα: «Τέμπλο» και «Προσωπογραφία», του Κ. Κατζουράκη με θέμα τον ξένο. Από 27-30/10 θα παρουσιαστεί (9μ.μ.) το σύγχρονο καμπαρέ «Του Δρόμου». Δύο ηθοποιοί - τραγουδιστές με αστραπιαίες αλλαγές ρόλων αναπαριστούν στιγμιότυπα της καθημερινότητας που βιώνουμε. Σκηνοθεσία: Κ. Κατζουράκης. Σκηνικά - κουστούμια: Νίκος Πολίτης. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Στίχοι: Γιώργος Κοροπούλης. Χορογραφία - κίνηση: Μαριέλα Νέστορα. Φωτισμοί: Αντρέας Τρύφωνας. Κείμενα: Παναγιώτης Παναγόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Κάτια Γέρου, Καλλιόπη Τακάκη. Παίζουν: Κ. Γέρου, Παναγιώτης Παναγόπουλος. Μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Πλάτανος, Τηλέμαχος Μούσας. Είσοδος ελεύθερη.

«Νόμπελ» στον Παμούκ

Εν μέσω γαλλο-τουρκικού διπλωματικού πολέμου μετά τη χτεσινή υπερψήφιση, από το γαλλικό Κοινοβούλιο, του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης ότι υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ λογοτεχνίας απονέμεται στον Τούρκο μυθιστοριογράφο, Ορχάν Παμούκ.

Φυσικά ουδείς γνωρίζει αν η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση του Νόμπελ με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι κάτι περισσότερο από μία σύμπτωση. Το σίγουρο όμως είναι ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, ένα από τα βασικά θέματα της τουρκικής - και όχι μόνο - επικαιρότητας ήταν η δήλωση που είχε κάνει ο Παμούκ για τη γενοκτονία, λέγοντας «σφάξαμε 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους». Φράση που τον έσυρε στα δικαστήρια, από τα οποία, μετά τη διεθνή αντίδραση, αθωώθηκε.

Αιτιολογώντας την επιλογή της (συνοδεύεται με 1,1, περίπου, εκατ. ευρώ), η Σουηδική Ακαδημία παρατηρεί ότι ο Παμούκ, «στην αναζήτηση της μελαγχολικής ψυχής της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε νέα σύμβολα για να περιγράψει τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών».

Συνολικά δέκα μυθιστορήματα περιλαμβάνει η εργογραφία του Παμούκ, από τα οποία έξι έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά: «Καινούρια ζωή», «Ισταμπούλ», «Με λένε κόκκινο», «Το λευκό κάστρο», «Το μαύρο βιβλίο» και «Το σπίτι της σιωπής».

Αστέρια του «Μπολσόι»

Νεαρά αστέρια της Ακαδημίας Μπαλέτου «Μπολσόι» της Μόσχας, παρουσιάζονται (27 - 30/10), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) για την ενίσχυση των σκοπών του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής). Η Ακαδημία Μπαλέτου «Μπολσόι», γνωστή και ως «Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας Μόσχας» είναι από τα παλαιότερα σχολεία χορού στον κόσμο. Σ' αυτήν, φοιτούν παιδιά ηλικίας 10 - 18 ετών που εισάγονται στη σχολή ύστερα από αυστηρή επιλογή. Σημειώνουμε ότι από αυτή τη ρωσική σχολή μπαλέτου, που επηρέασε τη χορευτική τέχνη παγκοσμίως, έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι χορευτές.

Το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου» (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη) διοργανώνει τα εργαστήρια των «Μικρών Ζωγράφων» για παιδιά 5-12 ετών. Επίσης, μαθήματα ακουαρέλας για ενήλικες. Υπεύθυνος: Παναγιώτης Κουλουράς. Θα πραγματοποιηθεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιχνίδια των Μηνών». Πρόκειται για έναν κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων για μαθητές Δημοτικού, με στόχο να εισαγάγει τα παιδιά σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον κύκλο της φύσης και των εποχών, καθώς και στον ελληνικό πολιτισμό. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 210 9231502.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών που πραγματοποιήθηκαν στις 8/10 έχουν ως εξής: Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Χάρης Παπαδόπουλος, Νίκος Σέκερης, Τώνης Λυκουρέσης, Βίκυ Πεζίρη, Σταύρος Ιωάννου, Δημήτρης Ποντίκας, Αλέξανδρος Παπαηλιού, Νίκος Ζερβός (παράταξη «Ενότητα-Οραμα») και Λεωνίδας Βαρδαρός («Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών»).

Ο νομπελίστας ποιητής Ντέρεκ Ουόλκοτ θα δώσει διάλεξη (17/10, 7 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής. Θα τον παρουσιάσει η ποιήτρια και μεταφράστριά του Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Ο ποιητής, του οποίου το έργο θεωρείται «αποτέλεσμα πολυ-πολιτισμικού κατορθώματος», με «γλώσσα τοπική αλλά οπτική παγκόσμια», γεννήθηκε (1930) στις Δυτικές Ινδίες. Εχει πάρει πολλά βραβεία, δίδαξε λογοτεχνία σε αρκετά πανεπιστήμια, θεατρικά έργα του παίχτηκαν σε διάφορες χώρες και είναι ιδρυτής του θεάτρου «Trinidad Theatre Workshop». Στις 18/10 (7.30 μ.μ.) ο Ντ. Ουόλκοτ θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ