Κάλεσμα στους ηθοποιούς να συμμετέχουν μαζικά στη 48ωρη Γενική Απεργία (σήμερα και αύριο) και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σήμερα, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, απευθύνει το ΣΕΗ. Η προσυγκέντρωση του ΣΕΗ είναι στις 10.30 π.μ, στην πλατεία Κάνιγγος.
«Ξεσηκωμός παντού. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας τσακίσουν. Θα τους τσακίσουμε εμείς. Να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, θέατρα - στούντιο. Ολοι στους δρόμους. Οχι άλλη αναμονή. Αντεπίθεση στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Εχουμε τη δύναμη. Ας την νιώσουν», τονίζει το ΣΕΗ.
«Μαντάμ Σουσού» |
Ο Δήμος Πετρούπολης, μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, τονίζει: «Καλούμε το λαό της Πετρούπολης σε γενικό ξεσηκωμό, για να αποτρέψουμε τα νέο μακελειό που μας ετοιμάζουνε. Ολοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τα ταξικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς».
Η όπερα του Γκλουκ «Ο θρίαμβος της Κλέλιας», 250 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, αναβιώνει (14-15/2), στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πολεμική περιπέτεια εμπνευσμένη από τη ρωμαϊκή Ιστορία - σε λιμπρέτο του Πιέτρο Μεταστάζιο - η όπερα έχει στον πυρήνα της τη φωνή δεξιοτεχνών που τραγουδούν ποικίλες εντυπωσιακές άριες. Εμπεριέχει την τέχνη των καστράτι, τη δεξιοτεχνία του μπελκάντο, το δράμα του μπαρόκ, τις καινοτομίες του στιλ γκαλάντε. Σκηνοθεσία Νάιτζελ Λάουρι, μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου - παίζει η «Καμεράτα» με όργανα εποχής - σκηνικά Νάιτζελ Λάουρι, κοστούμια - υλοποίηση σκηνογραφίας Πάρι Μέξη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελέν Λεκόρ, Μαίρη Ελεν Νέζη, Μπουρτσού Ουγιάρ, Ειρήνη Καράγιαννη, Βασίλης Καβάγιας, Αρτεμις Μπόγρη.
Ο πολιτισμός συνεχίζει να μετρά «θύματα» εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, που με «άλλοθι» την οικονομική κρίση περικόπτει ή καταργεί την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών φορέων. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο «Ατενέουμ», φέτος, για πρώτη φορά από το 1975, δε θα πραγματοποιηθεί το διεθνές Grand Prix «Μαρία Κάλλας» για πιανίστες, καθώς, όπως αναφέρεται, «το ΥΠΠΟΤ και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αδυνατούν να το επιχορηγήσουν και δυστυχώς η οικονομική συμβολή του "Ατενέουμ" δεν αρκεί». Το διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο, παράλληλα, δεν κρύβει τη σοβαρή του ανησυχία για το μέλλον του θεσμού.
Πάντως, κανονικά γίνονται οι καθιερωμένες συναυλίες νέων καλλιτεχνών, που ξεκίνησαν το Γενάρη και ολοκληρώνονται στις 19 Μάη. Ενενήντα συναυλίες ταλαντούχων νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ενδιαφέροντα προγράμματα, περιμένουν τους φιλόμουσους, στην αίθουσα του «Ατενέουμ», «La Divina» (Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210.3211.987). Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 8 μ.μ. Εισιτήρια: 10 και 5 ευρώ (φοιτητικά). Είσοδος ελεύθερη για τα μέλη και τους σπουδαστές του ωδείου του.
Περισσότερα από 100 παιδιά και νέοι μουσικοί από τα μουσικά σύνολα, το τμήμα Μελοδραματικής, την παιδική και άλλες χορωδίες του Εθνικού Ωδείου, θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με τίτλο: «Η μουσική μας ενώνει», που διοργανώνει το Εθνικό Ωδείο, αύριο (6 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Επίσης, συμμετέχουν η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης», η χορωδία «Choraround Chorectiva» και η χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις χορωδίες θα διευθύνουν οι Βάγια Παπαγιαννοπούλου, Σπύρος Κλάψης, Νίκος Μαλλιάρας. Επιμέλεια κειμένων: Στέλλα Μακρυγιάννη. Αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Χέντελ, Βιβάλντι, Γιόχαν Στράους, Ορφ. Δραγατάκη, Θεοδωράκη, Μανώλη Καλομοίρη (αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη). Εισιτήριο: 10 ευρώ.
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ χιουμοριστικά και εύθυμα, κωμικές πρόζες και ατάκες, πικάντικα σχόλια και άλλα πολλά συνθέτουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «ζήτω τα λαϊκά κορίτσια!», που παρουσιάζουν ο τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής και ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς, με τη συνοδεία του Peter Buhagiar (πιάνο), τη Δευτέρα (10 μ.μ.), στο «Black Duck» (Χρήστου Λαδά 9α, 210 3234.760). Μαζί παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, αστειεύονται και σκορπίζουν απλόχερα γέλιο.
«ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ: τελετουργικές και εικαστικές εκδοχές» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις (10-19/2) που θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Τεχνών). Θα παρουσιαστεί έκθεση μασκών (διαφόρων χωρών και πολιτισμών) και πίνακες σημαντικών ζωγράφων (Αγγελίδης, Βαλαωρίτης, Γαΐτης, Γεωργίου, Ζουρούδης, Κανιάρης, Καραβούζης, Κεσσανλής, Κορομηλά, Μάιπας, Μαύρος, Μυταράς, Παπαηλιάκης, Περσάκη, Πολυμέρης, Σαχίνης, Τότσικας). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν: Workshop με θέμα «Η μάσκα ως μέσο θεραπείας και ανάλυσης της προσωπικότητας» (αύριο και μεθαύριο, 10πμ). Στις 18/2: Ημερίδα με θέμα «Εκφάνσεις της μάσκας στη ζωή, την τέχνη, την τελετουργία» (6μμ), θεατρικό αναλόγιο (8.45μμ) και μουσική παράσταση (9μμ).