Από την παράσταση του «Πλούτου» |
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου, αύριο στο «Κατράκειο», ο Λάκης Λαζόπουλος θα παρουσιάσει τον αριστοφανικό «Πλούτο». Μια κωμωδία για τον αιφνίδιο πλουτισμό των επιτήδειων, μια ουτοπία για κάθε τίμιο φτωχό σε μια κοινωνία σαν τη σημερινή. Ο «Πλούτος» παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Τον Χρεμύλο ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος. Παίζουν επίσης: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νατάσα Κατσαβού κ.ά. Είσοδος: 22 ευρώ - φοιτητικό 18 ευρώ.
Στις 2 του Νοέμβρη εγκαινιάζεται η έκθεση «Φως και Χρώμα στη Ρώσικη Πρωτοπορία - Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη», στον εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau του Βερολίνου. Η έκθεση περιλαμβάνει 350 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα 60 καλλιτεχνών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900-1943), χωρίζεται σε δέκα ενότητες, που παρουσιάζουν διαφορετικές μεθόδους και κινήματα: από τα μονοχρωματικά έργα, στην απελευθέρωση του χρώματος και από την απόδοση του κοσμικού και μεταφυσικού φωτός, στην εισβολή της τεχνολογίας στο έργο τέχνης, το ρόλο του ηλεκτρισμού, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο. Πολλά έργα εκτίθενται για πρώτη φορά. Επίσης θα παρουσιαστεί πλούσιο αρχειακό υλικό, χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, ενώ θα γίνουν προβολές ταινιών και ανακατασκευές εγκαταστάσεων, με βάση το υλικό της Συλλογής Κωστάκη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ και διευθυντής του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου.
Ο τρίγλωσσος, 400 σελίδων, κατάλογος της έκθεσης θα εκδοθεί από τον γερμανικό οίκο «DuΜΟΝΤ», σε 10.000 αντίτυπα και θα κυκλοφορήσει διεθνώς. Περιλαμβάνει πρωτότυπες εργασίες επιστημόνων από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ρωσία, Σουηδία. Γράφουν οι: Μιλτιάδης Παπανικολάου, Snezhanka Bauer, Lutz Becker, John Bowlt, Charlotte Douglas, Μαρία Κόκκορη, Christina Lodder, Jean-Claude Marcadι, Nicoletta Misler, Ada Raev, Alexandra Shatskikh, Margareta Tillberg, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, Ολγα Φώτα. Θα δημοσιευτούν και πρωτότυπα θεωρητικά κείμενα καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας και υλικό για τη διδασκαλία και μελέτη του χρώματος και του φωτός στις σχολές καλών τεχνών εκείνης της περιόδου.
Η έκθεση και ο κατάλογος χρηματοδοτούνται από τη γερμανική πλευρά και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου). Οσα έσοδα προκύψουν θα διατεθούν αποκλειστικά στη συντήρηση έργων τέχνης της Συλλογής Κωστάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6/1/2005. Μετά θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (έως τον Απρίλη) και τέλος στο ΚΜΣΤ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο σημερινός μόνιμος μαέστρος της, Βλαντιμίρ Βάλεκ, θα διευθύνει, με σολίστ στο πιάνο τον Ζαν Σίμον, έργα των Γιώργου Σισιλιάνου, Τσαϊκόφσκι και Ντβόρζακ. Στον τελευταίο, μάλιστα, σπουδαίο Τσέχο συνθέτη είναι αφιερωμένη η σημερινή συναυλία.
Αύριο, στο πόντιουμ ο Ελληνας μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ, με σολίστ στο πιάνο τον Θανάση Αποστολόπουλο και τη Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου, θα ερμηνεύσουν έργα των Γιώργου Κουρουπού, Γιάννη Δροσίτη, Αντίοχου Ευαγγελάτου και Γ. Σ. Μπαχ.
Η ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Πράγας ξεκινά από το 1926, οπότε πολλοί καταξιωμένοι συνθέτες τής εμπιστεύονται έργα τους, όπως οι Οτορίνο Ρεσπίγκι, Προκόφιεφ, κ.ά. Οταν τη διηύθυνε ο αρχιμουσικός Κάρελ Ανσερλ, η Ορχήστρα έγινε γνωστή στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με διάσημους αρχιμουσικούς και συνθέτες της εποχής.
Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του έργου της ενοποίησης της βόρειας, ανατολικής και νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, η οποία εκτελέστηκε στο πλαίσιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και έχει αποδοθεί στο κοινό.
Στον αρχαιολογικό χώρο εντάσσονται σημαντικότατα μνημεία, όπως το ιερό και το θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, το Ασκληπιείο, η στοά Ευμένους, τα χορηγικά μνημεία του Νικία και του Θρασύλλου στη νότια κλιτύ, το σπήλαιο της Αγλαύρου στην ανατολική κλιτύ και τα ιερά σπήλαια Πανός, Απόλλωνος Υποακραίου και Διός Ολυμπιείου, το Ιερό της Αφροδίτης και του Ερωτα, τμήμα της Παναθηναϊκής οδού και η Κλεψύδρα στη βόρεια κλιτύ.
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται με ενιαίο εισιτήριο και προς το παρόν μόνο από τη νότια κλιτύ-Θέατρο Διονύσου, στη συμβολή των οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Θρασύλλου, ενώ μέσα στον Οκτώβρη θα λειτουργήσει και η είσοδος από τη βόρεια κλιτύ, επί της οδού Θεωρίας, στην Πλάκα.
Στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, σήμερα, θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Κηποθέατρο». Πρόκειται για μουσική και τραγούδια του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο και για ταινίες. Τα τραγούδια και τα ορχηστρικά κομμάτια θα ερμηνεύσουν οι: Χρόνης Αηδονίδης, Σαββίνα Γιαννάτου, Λιζέτ Καλημέρη, Δώρος Δημοσθένους, Νίκολα Φλόκι, το συγκρότημα «Γύρω-Γύρω», η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, η Δημοτική Μπάντα Πατρών και δεξιοτέχνες μουσικοί.