Η κυβέρνηση επέλεξε τον κρατικίστικο τρόπο χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν προνόησε να προσελκύσει έγκαιρα ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία των υποδομών. Για το λόγο αυτό, τα έργα που κατασκευάζονται σήμερα με τα χρήματα του ελληνικού λαού, αύριο θα παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή τη συλλογιστική χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η εφημερίδα «Χέραλντ Τρίμπιουν» με θέμα «η επόμενη μέρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας».
Αν και ο τίτλος της υπουργικής ομιλίας ήταν «Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν ευκαιρία ανάπτυξης» στο μόνο που κατέληξε ο ομιλητής ήταν να διατυμπανίσει σ' όλους τους τόνους ότι τα έργα ολυμπιακών υποδομών, θα παραδοθούν τελικά στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Προκειμένου να δικαιολογήσει το γενικό ξεπούλημα των έργων, ισχυρίστηκε ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ολυμπιακών υποδομών σύντομα θα γίνει δυσβάστακτο για τον προϋπολογισμό. «Μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε πλήρως ορισμένες από τις υποδομές, όσες δεν έχουν άμεσα και μαζικό αθλητικό χαρακτήρα και επίσης να καθιερώσουμε κανόνες για τη χρήση και λειτουργία δημόσιων υποδομών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.
Οσο για το κόστος των Ολυμπιακών Εργων (υποδομές), αυτό, κατά τον υπουργό, θα βαρύνει κυρίως τα έτη 2003 και 2004 και θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στον προϋπολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 4,5% του ετήσιου εθνικού προϊόντος, το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι εξαιρετικά μεγάλο για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Η υπουργική αυτή εκτίμηση για το προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αρκετά υποεκτιμημένη, δεδομένου ότι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό στα 10 -10,5 δισ. ευρώ..., ενώ τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του ποσού που επίσημα αναγνωρίζει η κυβέρνηση, την έχουν εξαφανίσει μέσα στους λογιστικούς λαβυρίνθους του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει τα έργα υποδομής και όχι μόνο... Για την κάλυψη των ελλειμμάτων έχουν αποφασίσει να βγάλουν στο σφυρί έκταση 2 -2,5 χιλιάδες στρέμματα από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα οποία θα πωληθούν σε ιδιώτες σαν οικόπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο μόλις καλοκαίρι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού θα δημιουργούνταν το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ελλάδας...
Καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση (!) του τραπεζικού συστήματος και περαιτέρω συρρίκνωση της παρουσίας του ελληνικού δημοσίου σε όφελος των ιδιωτών αξίωσε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, χτες ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, Π. Δούκας. Στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «σημαντική παρουσία του Δημοσίου στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Γενική και σε μικρότερο βαθμό στην Αττικής». Με δυο λόγια βάζει πλάτες και στην κυβέρνηση και προϊδεάζει για τις αρπακτικές διαθέσεις της δράκας του τραπεζικού κεφαλαίου. Ο υφυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ ισχυρίστηκε ακόμη ότι το «κόστος παραγωγής» είναι υψηλό στις τράπεζες αυτές. Επίσης, ότι «οι συνδικαλιστικές πιέσεις και παρουσία στις ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά πάνω από το... μέσο όρο της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον υφυπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποδώσει περισσότερα όταν είναι «πλήρως απελευθερωμένο». Επιχειρώντας να επεξηγήσει, τι ακριβώς εννοεί, συμπλήρωσε: «Οπως και στη ναυτιλία»...
Νωρίτερα στο ίδιο πάνελ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Π. Θωμόπουλος εξιστόριζε την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και αναφερόταν στα σχέδια για την...«αναβάθμιση» του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ...
Σε νέες διώξεις εναντίον αγροτών που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της, προχωράει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η Αστυνομία του Τυρνάβου έχει καλέσει σε ανάκριση αγρότες της επαρχίας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Απρίλη του 2002 στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γυρτώνης και το Νοέμβρη του 2002, στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Σε ανάκριση καλούνται και αγρότες των Φαρσάλων για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στην Κεφάλωση Αλμυρού, τον Απρίλη του 2002.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας επισημαίνει ότι «στόχος και των νέων διώξεων είναι η τρομοκράτηση των αγωνιστών της αγροτιάς, ώστε να σταματήσουν οι αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Και υπογραμμίζει: «Ομως, κάνουν λάθος οι κυβερνώντες αν νομίζουν ότι με τις διώξεις θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Οσο θα υπάρχουν, θα πολλαπλασιάζονται και θα οξύνονται τα αγροτικά προβλήματα, οι αγώνες θα συνεχίζονται. Οι μικρομεσαίοι αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν, χωρίς αντίσταση, το ξεκλήρισμα από τη γη τους, το πέταγμά τους στην ανεργία, τη ζωή μέσα στη φτώχεια».
Καταλήγοντας σημειώνει: «Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας καλεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ν' απαντήσει όπως πρέπει στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης. Να συσπειρωθεί στο συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και να προετοιμάζεται για τους νέους αγώνες που έρχονται. Να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματα που χρειάζεται και να χρησιμοποιήσει την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές σαν όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και για την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για τα προβλήματά του».
Δημοσκόπηση ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στελέχη εταιριών δημοσιοποίησε χτες η εταιρία «ΚΑΠΑ RESEARCH» στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η «Χέραλντ Τριμπούν». Η έρευνα διενεργήθηκε από 3/10 μέχρι 4/11 σε πανελλαδικό δείγμα 638 ιδιοκτητών και στελεχών επιχειρήσεων και αποτυπώνει την αγωνία του μεγάλου κεφαλαίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, κατά τη γνώμη ποσοστού 25,9% η οικονομία (μετά το 2004) θα «εισέλθει σε περίοδο μεγάλης κρίσης», ενώ το 25,1% πιστεύει ότι θα είναι «μάλλον χειρότερη». «Καλύτερη» απάντησε μόλις το 5% των ερωτηθέντων και «μάλλον καλύτερη» το 16,5%. Είναι φανερό ότι αυτά και άλλα τέτοια ευρήματα αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Στην ερώτηση για το «ποιοι παράγοντες είναι οι πιο κρίσιμοι για την ανάπτυξη», το μεγαλύτερο ποσοστό (18,8%) συγκεντρώνουν τα «ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων». Είναι φανερό ότι οι απαντήσεις επηρεάζονται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και από την κομματική τοποθέτηση των γαλαζοπράσινων επιχειρηματιών.
Το λάθος: «Δεν προνοήσαμε εγκαίρως να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια στις υποδομές, πράγμα το οποίο θα ελάφρυνε σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος». Μετάφραση: Επρεπε να 'χαμε δώσει περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά δεν το κάναμε.
Η συγγνώμη: «Πιστεύω, ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε για να αναπληρώσουμε έστω και μερικώς αυτή την έλλειψη ιδιωτικής συμμετοχής, είναι μια διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία και την αξιοποίηση πολλών Ολυμπιακών υποδομών μετά τους Αγώνες».
Η επανόρθωση: «Μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε πλήρως ορισμένες από τις υποδομές, όσες δεν έχουν άμεσα και μαζικό αθλητικό χαρακτήρα και επίσης να καθιερώσουμε συγκεκριμένους κανόνες για τη χρήση και λειτουργία δημοσίων υποδομών».
Και η... κοροϊδία: «Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μια παγκόσμια λαϊκή γιορτή, στην οποία νιώθουν όλοι ότι μπορούν να εμπνευστούν».
Τα δικά μας σχόλια μάλλον περιττεύουν...