"Το θέμα της ημερίδας που οργάνωσε η ΟΓΕ είναι μεγάλης σπουδαιότητας και πολύ επίκαιρο", μας είπε, πριν αρχίσει η εκδήλωση, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος."Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της ΟΓΕ, που είναι ένα από τα πιο μαχητικά τμήματα του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος. Πρόσφατα γύρισα από ένα ταξίδι σε Ιταλία και Γαλλία, όπου παρατηρείται μια γενικευμένη αμφισβήτηση του Μάαστριχτ και των επιταγών του καπιταλιστικού διευθυντηρίου, καθώς και μια κοινή διαπίστωση για τη χρεοκοπία αυτού του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που προωθεί το Μάαστριχτ. Συνεπώς, ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί με το δικό του πρόγραμμα αντισύγκλισης. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, που είναι τα πρώτα θύματα, το στρώμα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην πατρίδα μας - ύστερα έρχονται οι νέοι. Χρειάζεται να προστατευτεί η γυναίκα, η απασχόληση, το δικαίωμα στην εργασία, τα κοινωνικά δικαιώματα. Ουσιαστικά είναι η προστασία της κοινωνίας με ένα πρόγραμμα αντισύγκλισης, που διακυβεύεται".
Ποιο μπορεί να είναι αυτό το πρόγραμμα αντισύγκλισης και αντίστασης των εργαζομένων, κατά τον Αλ. Μητρόπουλο; Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας και του ελεύθερου χρόνου. Να καθιερωθεί ελάχιστο βασικό εισόδημα διά βίου για όλους, με πρώτο την εγγύηση της γυναικείας οικιακής απασχόλησης. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αυξήσεις των μισθών, που κατάργησαν οι νόμοι Σουφλιά και Μάνου. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, που σημαίνουν μεταφορά πλούτου από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες τάξεις. Τέλος, τα υπερκέρδη να διατεθούν σε αναπτυξιακούς σκοπούς για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
"Οι σημερινές προοπτικές ανάπτυξης, προειδοποίησε ο ομιλητής, είναι δυσοίωνες. Η κοινωνία της πλήρους απασχόλησης φαίνεται πια παρελθόν, υπάρχει μια γενικευμένη υποβάθμιση της εργασίας, το κεφάλαιο προτιμά τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, που είναι αποδοτικότερες για αυτό σε σχέση με το κόστος εργασίας. Συνεπώς πρόκειται για μια ανάπτυξη που περιορίζει αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ο μύθος της ανάπτυξης που παράγει θέσεις απασχόλησης είναι μια απάτη, μια φενάκη στις συνειδήσεις των λαών. Το Μάαστριχτ παράγει ανεργία, φτώχεια, ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες".
Ο ομιλητής προέβλεψε κοινωνικές εξεγέρσεις των νέων φτωχών, που θα γενικευτούν τα επόμενα χρόνια και επισήμανε ότι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία, που είναι στα χέρια των κρατούντων, αλλοιώνουν βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής, ταξικής και πολιτιστικής συνείδησης του λαού, οδηγώντας σε αλλοτρίωση, αποξένωση, συντηρητισμό και ρατσισμό.
Η αναγκαιότητα αντίστασης και αγώνων ενάντια στις επιταγές του Μάαστριχτ και της "σύγκλισης", που χτυπούν πρώτα τις γυναίκες, ήταν το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΓΕ
Για πρώτη φορά, έγινε προχτές μια τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση των επιπτώσεων της "Λευκής Βίβλου" στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις Ελληνίδες. Ηταν στην ημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα "Ισες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανεργία και κοινωνικός αποκλεισμός". Μια ανάλυση εμπεριστατωμένη, με αριθμούς και στοιχεία, που καταδεικνύουν πώς εμφανίζονται τα προβλήματα στη ζωή μας και μας "κατακλύζουν" χωρίς να το πάρουμε είδηση. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μίλησαν για τη διπροσωπία του Μάαστριχτ και τα μεγάλα λόγια, για τις κοινωνικές εκρήξεις που εγκυμονούνται. Αλλά οι γυναίκες ομιλήτριες από το γυναικείο κίνημα και οι εργαζόμενες, που ζουν μια νέα, μεσαιωνική εποχή στο "πετσί" τους, ήταν συγκλονιστικές στις μαρτυρίες τους...
Τεκμηριωμένη και αποκαλυπτική ήταν και η εισήγηση που έκανε η γγ της ΟΓΕ Κατίνα Καραμάνου.Από στοιχεία της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκύπτει ότι:
"Ας ξεκινήσουμε τον αγώνα από σήμερα, πριν ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η εξαθλίωση αγκαλιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες",κατέληξε η Κατίνα Καραμάνου.
"Στη δεκαετία του '80, η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης των ανδρών στην ΕΕ, αλλά κυρίως σε θέσεις μερικής απασχόλησης",τόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην πρύτανης Μαρία Νεγραπόντη - Δελιβάνη."Εκτιμάται ότι το 28% περίπου των απασχολούμενων γυναικών στην ΕΕ εξασφαλίζουν μερική απασχόληση έναντι του 4% μόνο των ανδρών. Ετσι δικαιολογείται ένα αρχικό συμπέρασμα με βάση το οποίο η απασχόληση στο νέο στάδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο οποίο κυριαρχούν οι υπηρεσίες και όχι η χειρωνακτική εργασία, είναι "γένους θηλυκού". Ωστόσο, ήδη διαφαίνεται σαφής η τάση μιας "προλεταριοποίησης" των γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών σε χαμηλές και ανειδίκευτες θέσεις".
Η ομιλήτρια πρότεινε κάποιες διεξόδους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελληνίδας στην εργασία στο μέλλον, όπως: Αύξηση του ποσοστού γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπάθεια αποδέσμευσης των οικογενειακών γυναικείων υποχρεώσεων από την επαγγελματική απασχόληση, συσπείρωση των γυναικών με συνειδητοποίηση της μειονεκτικής τους θέσης στην αγορά εργασίας κλπ.
"Η Ελλάδα, κατέληξε η ομιλήτρια, επιβάλλεται να ενισχύσει τη θέση της με τη βοήθεια μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, κατάλληλα προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες της οικονομίας της. Το σχήμα που της επιβάλλεται από την ΕΕ και το Μάαστριχτ είναι καταστρεπτικό για την περίπτωσή της, όπως καθημερινά αποδεικνύεται".
Τα αιτήματα, όπως αναφέρονται στο ψήφισμα της ημερίδας της ΟΓΕ, είναι: