Την Ιταλία επισκέπτεται ο Γιάσερ Αραφάτ
Μία ημέρα μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφθασε στην Ιταλία για επίσημες συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία, αλλά και το Βατικανό. Με λίγα λεπτά διαφορά έφθασε στη Ρώμη και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος, όμως, δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.
Την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων να μην εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις τους σχετικά με την Ιερουσαλήμ επαναδιατύπωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, στο Καπιτώλιο, ο Αραφάτ εξέφρασε την άποψη ότι "το να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι κάτι αντίθετο στην Ιστορία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν, κατά καιρούς, λάβει οι εκάστοτε ισραηλινές κυβερνήσεις κατά των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ιερή Πόλη και υπογράμμισε ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχτεί να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, τόσο του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους όσο και του ισραηλινού, αλλά και κέντρο και των τριών θρησκειών (της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της εβραϊκής), τότε η ειρηνευτική διαδικασία θα καταρρεύσει.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λουτσιάνο Βιρλάντε, ενώ είχε και μια μισάωρη συνομιλία με τον καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο, αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις του Βατικανού, ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο τόνισε την προσήλωση του Βατικανού στη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που θα παραμείνει στην Ιταλία και σήμερα, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, με τον Πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, αλλά και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού Κοινοβουλίου Ακίλε Οκέτο.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί θα συναντιόταν με τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι. Ο Λεβί θα έχει περιορισμένο κύκλο επαφών στην Ιταλία, καθώς θα αναχωρήσει για την Ιρλανδία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία. Πάντως, ο Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, με σκοπό να διευθετηθούν ζητήματα ασφάλειας των δύο πλευρών, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης.
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Η κατάσχεση πολεμικού υλικού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη παραμένει για τα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς με αυτή την αφορμή προκαλούνται πλέον τακτικά τριβές και περιορισμένης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στις σερβοβοσνιακές και ΝΑΤΟικες δυνάμεις. Ενα τέτοιο περιστατικό εκδηλώθηκε χτες σε περιοχή της Μπάνια Λούκα, όπου σερβοβοσνιακές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες περιπόλου Βρετανών στρατιωτών να κατασχέσουν τρία στρατιωτικά μεταγωγικά οχήματα, 13 κανόνια, οπλοπολυβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή, το παραπάνω στρατιωτικό υλικό, το οποίο διεκδίκησαν οι αστυνομικές σερβοβοσνιακές δυνάμεις, δεν τύγχανε εξουσιοδότησης της πολυεθνικής διοίκησης, "αλλά ούτε και ήταν υλικό κατάλληλο για αστυνομικούς". Το χτεσινό επεισόδιο ανάμεσα σε Σερβοβόσνιους αστυνομικούς και Βρετανούς στρατιώτες έληξε μετά από ρίψη προειδοποιητικών πυρών των τελευταίων για να ακολουθήσει μία - κάτι παραπάνω από προειδοποιητική - δήλωση του ΝΑΤΟικού ναυάρχου, Τζόζεφ Λόπες: "Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να ρίχνουν μόνον προειδοποιητικά πυρά. Είναι εξουσιοδοτημένοι να πυροβολήσουν, ακόμη και να σκοτώσουν προκειμένου να υπερασπιστούν εαυτούς και άλλους". Ο ίδιος ναύαρχος πρόσθεσε με σημασία ότι "την επόμενη φορά οι συνέπειες από την εκδήλωση ενός παρόμοιου περιστατικού θα είναι μοιραίες"...
Και ενώ εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά - εννιά μέρες πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη - το επιτελείο του υπουργείου Αμυνας της Πολωνίας δέχεται έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση 45 τανκς τύπου "Τ-72" προς την κυβέρνηση της Βοσνίας. Για το λόγο αυτό, ο Τζέιμς Πάρντιου, απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, βρίσκεται από χτες στην Πολωνία. Η απάντηση της Βαρσοβίας σε μια τέτοια ερώτηση ίσως να μην ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης σκέψης από τη στιγμή που η πολωνική κυβέρνηση θα είχε να κάνει μόνον με την αξιοποίηση μιας οικονομικο-στρατιωτικής συμφωνίας ύψους 50 εκατ. δολαρίων... Γιατί, τα σχέδια της Βαρσοβίας δε συμπεριλαμβάνουν μόνον την "ποθητή" ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, η θετική απάντηση της Πολωνίας στο κάλεσμα της Ουάσιγκτον για την πώληση στρατιωτικού υλικού προς τη βοσνιακή κυβέρνηση δεν είναι και τόσο απλή, ούτε επομένως "σίγουρη", με δεδομένο το γεγονός ότι οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να τηρούν εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
ΛΟΝΔΙΝΟ. -
"Συγκέντρωση για την αναβίωση του θρησκευτικού αισθήματος". Ετσι, αποκαλούν οι ισλαμιστές διοργανωτές τη μονοήμερη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή στο Ντόκλαντς του Λονδίνου χιλιάδες μουσουλμάνοι ακαδημαϊκοί και αντιπρόσωποι δεκάδων ισλαμικών κινημάτων από όλο τον κόσμο. Οι βρετανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι δε θα ανεχθούν διακηρύξεις που να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ πολλές κυβερνήσεις (όπως αυτές της Αλγερίας και της Αιγύπτου) ζήτησαν την απαγόρευσή της.
Η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη συγκέντρωση των περίπου 12.000 ατόμων, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, δεν είναι άλλη από την "Αλ Μουχαρτζιρούν", που έχει ζητήσει να γίνει ιερός πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Ιδρυτής της οργάνωσης είναι ο Σύρος ισλαμιστής Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους και μέχρι χτες διαβεβαίωνε τις βρετανικές αρχές ότι η "συγκέντρωση για την αναβίωση του θρησκευτικού αισθήματος" δε θα προκαλέσει κανέναν κίνδυνο...
Ωστόσο, η προγραμματισμένη προβολή των μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων από ορισμένους γνωστούς φανατικούς ισλαμιστές προϊδεάζει για το περιεχόμενο της συγκέντρωσης, αλλά και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών που θα απευθύνουν μηνύματα είναι ο Ομάρ Αμπντούλ - Ραχμάν, δηλαδή ο 65χρονος σεϊχης που έχει φυλακιστεί ισοβίως στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση στο "Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο" της Νέας Υόρκης, ο Οσάμα Μπιν Λάντε που έχει απευθύνει έκκληση για ιερό πόλεμο εναντίον των Αμερικανών στη Σαουδική Αραβία και ο Μοχάμαντ Χουσεϊν Φαντλουλάχ, πνευματικός ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Οσοι από τους παραπάνω δεν μπόρεσαν για ευνόητους λόγους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, οι υπόλοιποι εμποδίστηκαν με την άρνηση των βρετανικών αρχών να τους επιτρέψει την είσοδο στη Μ. Βρετανία με το επιχείρημα "ότι η παρουσία τους δε θα συνέβαλε στο δημόσιο καλό και την εθνική ασφάλεια".
Η συγκέντρωση για την "αναβίωση του θρησκευτικού αισθήματος" του Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ θυμίζει αρκετά την "Πορεία του ενός εκατομμυρίου ατόμων" του ισλαμιστή ιερέα Λούις Φάραχαν στις 16 Οκτώβρη 1995 στην Ουάσιγκτον.
ΜΟΣΧΑ. -
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ και ο αρχηγός του επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ κατέληξαν χτες σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ο Λέμπεντ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Τσετσενία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών στο χωριό Νόβιε Ατάζι, 20 χλμ. νότια του Γκρόζνι. Ο "αντιπρόεδρος" των Τσετσένων αυτονομιστών Σαϊντχασάν Αμπουμουσλίμοφ δήλωσε ότι δύο μέλη της σημερινής κυβέρνησης της Τσετσενίας(χωρίς να τα αναφέρει) περιλαμβάνονται στη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα ως τη διεξαγωγή των νέων εκλογών.
Μετά τη συνάντηση με τον Μασχάντοφ, ο Λέμπεντ σημείωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία "παραμένει δύσκολη, περίπλοκη και πιο αργή απ' ό,τι επιθυμούσαμε" και ότι "εξακολουθεί να συναντά ακόμα αντίσταση στη Μόσχα". Επίσης, μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθους στην κεντρική πλατεία της πόλης Σάλι, ο στρατηγός ανακοίνωσε ότι από τις 8 του Σεπτέμβρη θα αρχίσει η αναχώρηση των πρώτων ομοσπονδιακών στρατευμάτων από την Τσετσενία.
Ο Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, συμφώνησε να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, επιβεβαίωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ τις σχετικές πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας Ιγκορ Ιγκνάτιεφ. Ο Γιέλτσιν, για τον οποίο είχαν διατυπωθεί εικασίες ότι θα χειρουργηθεί στο εξωτερικό, δήλωσε, σε μαγνητοσκοπημένη τηλεοπτική συνέντευξη, ότι η χειρουργική επέμβαση θα γίνει στη Μόσχα, όπου το καρδιολογικό κέντρο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Σύμφωνα, πάντα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η εγχείρηση ενδέχεται να γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, στην εν λόγω συνέντευξη, ο Γιέλτσιν αναφέρθηκε στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στην τελευταία ειρηνευτική συμφωνία με τους Τσετσένους αυτονομιστές. Δήλωσε ότι εγκρίνει και υποστηρίζει τις ενέργειες του Λέμπεντ στην Τσετσενία, "εκτός από ένα σημείο: την ταχεία και άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων". Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του Ρώσου Προέδρου για την πολυσυζητημένη ειρηνευτική συμφωνία Λέμπεντ - Μασχάντοφ, που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου και εξακολουθεί να την κατακρίνει η αντιπολίτευση.
Δε γιόρτασαν όλοι οι εκπαιδευτικοί την "Ημέρα των Καθηγητών" χτες στην Ινδία. Περίπου 2.000 δάσκαλοι από το βορειοανατολικό κρατίδιο του Μπιχάρ διαδήλωσαν στο Νέο Δελχί φορώντας μόνον τα εσώρουχά τους, όχι από πρωτοτυπία αλλά από ανάγκη: Είναι απλήρωτοι από το 1981!