Eurokinissi |
Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τους ανταγωνισμούς εντός του χώρου, αλλά και να προστατεύσει το «προϊόν» και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καλέσει σε συνάντηση σήμερα (15.00) μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γ. Βρούτση και των ιδιοκτητών των δύο ΚΑΕ, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο τελευταίο σκηνικό της έντασης και της όξυνσης του κλίματος. Η κυβέρνηση μάλιστα τους απειλεί με οριστική διακοπή της σειράς των τελικών αν δεν έρθουν στη συνάντηση.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ωστόσο, οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί δεν έδειχναν να βρίσκουν ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες. Η πλευρά των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακούς, αδερφών Αγγελόπουλων, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραστούν, βάλλοντας κατά του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δ. Γιαννακόπουλου, και χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρόσκληση για κοινή συνάντηση «απαράδεκτη».
Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, παρά την αρχική του άρνηση να παραστεί ο ίδιος, τις τελευταίες ώρες φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τάσσεται υπέρ της συνέχισης της σειράς των τελικών και δεσμεύεται για ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Με το ενδεχόμενο διακοπής των τελικών να είναι πλέον παραπάνω από ορατό, χθες έγινε γνωστό ότι υπήρξε συνάντηση μελών της διοίκησης του ΕΣΑΚΕ (διοργανώτριας αρχής της Basket League) με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, στον οποίο εξέφρασαν τη θέση της Λίγκας για συνέχιση της σειράς των τελικών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι χθες δεν είχε πάρει επίσημη θέση για τα γεγονότα η Ομοσπονδία Μπάσκετ.
Για την κυβέρνηση - που αποφεύγει να αγγίξει την ουσία των όσων συμβαίνουν, δηλαδή την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και την πολυεπίπεδη κόντρα συμφερόντων στο έδαφός του - η πεπατημένη του κλεισίματος των γηπέδων, μέσω της διακοπής των φετινών τελικών, δείχνει να αποτελεί ξανά τη λύση στα αδιέξοδα και στο να ελεγχθούν τα ...κακώς κείμενα. Πριν από αυτό, ωστόσο, ξεκάθαρη μοιάζει η προσπάθεια να μη φτάσουν στην επιβολή της τελικής λύσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω απαξίωση του «προϊόντος».
Ενδεικτικό είναι ότι σε δ ζήτησαν τη ηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, πέραν της υπενθύμισης της απειλής για διακοπή των τελικών, διατύπωσε ουκ ολίγες φορές τις αγωνίες του για την εικόνα του «προϊόντος», καλώντας τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (και κυρίως αυτήν της ΚΑΕ Ολυμπιακός) να παραστούν στη σημερινή συνάντηση. Σε αυτή, βάσει των λεγόμενων του Γ. Βρούτση, μια «κοινή δήλωση ηθικής δέσμευσης» για διατήρηση ενός ...καλού κλίματος θα ήταν αρκετή ώστε το πρόβλημα να λυθεί και, φυσικά, να διατηρηθεί η «αξιοπιστία» του «προϊόντος».
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι στο επίκεντρο των γεγονότων αυτή την φορά βρίσκονται με πρωταγωνιστικό ρόλο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δείχνει να φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας στους αγωνιστικούς χώρους δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση σε γενικότερο επίπεδο, και προανήγγειλε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αφορούν ειδικά το μπάσκετ.
Ανατροπή των δεδομένων στην κούρσα για τον τίτλο στην Premier χάντμπολ ανδρών έκανε ο Ολυμπιακός με το «καλημέρα» στη σειρά των τελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν σε σπουδαία νίκη 32-27 επί της ΑΕΚ στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, στον πρώτο τελικό, κάνοντας το 1-0 στη σειρά (θα κριθεί στις τρεις νίκες) και παράλληλα σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας της «Ενωσης».
Ακολουθεί ο δεύτερος τελικός την Παρασκευή 6 Ιούνη, στις 19.00 στο κλειστό της Ηλιούπολης, όπου ο μεν Ολυμπιακός, ως γηπεδούχος αυτήν τη φορά, θα επιδιώξει να κάνει το 2-0 και να κάνει αποφασιστικό βήμα τίτλου, η δε ΑΕΚ, μη έχοντας περιθώρια απωλειών, να βγάλει αντίδραση και να ισοφαρίσει τη σειρά, ανακτώντας και το πλεονέκτημα έδρας.
Την προετοιμασία της για τις δύο προσεχείς φιλικές αναμετρήσεις της με τη Σλοβακία (7/6) και τη Βουλγαρία (10/6), στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο, συνεχίζει η Εθνική ανδρών. Το ελληνικό συγκρότημα τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει επίσημες υποχρεώσεις, και έτσι η ΕΠΟ προχώρησε στο κλείσιμο των συγκεκριμένων φιλικών αγώνων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τεστάρει την κατάσταση των παικτών ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων, τον Σεπτέμβρη, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026. Από χθες στην διάθεση του Γιοβάνοβιτς βρίσκονται όλοι οι παίκτες που κλήθηκαν, καθώς στην αποστολή ενσωματώθηκαν και οι διεθνείς που αγωνίζονταν στις ομάδες του εξωτερικού και καθυστέρησαν να τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους. Για την Παρασκευή 6/7 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση της Εθνικής για το Ηράκλειο.
Συνέχισαν τις αξιόλογες εμφανίσεις τα μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης ανδρών - γυναικών στην Πορτογαλία, στο Φουνσάλ της Μαδέιρα.
Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα των αγώνων οι καλές παρουσίες από ελληνικής πλευράς συνεχίστηκαν με την Ζωή Καράγγελου να παίρνει την 8η θέση στον τελικό του ελεύθερου μέρους στο σόλο γυναικών, συγκεντρώνοντας 195.6212 βαθμούς. Στον αντίστοιχο τελικό του ελεύθερου σόλο των ανδρών, ο 16χρονος Μάριος Κρίτσας, κάνοντας το ντεμπούτο του στη διοργάνωση, κατέλαβε την 4η θέση σε σύνολο 6 αθλητών, με 165.6649 βαθμούς.
Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, τη Δευτέρα, το δίδυμο της Ζ. Καράγγελου και του Στυλιανού Κουκουσέλη - Φούσκη πήρε την 6η θέση στον τελικό του τεχνικού μέρους στο μεικτό ντουέτο, συγκεντρώνοντας 132.2483 βαθμούς.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συμμετοχές των Σοφίας Μαλκογεώργου και Βασιλικής Θάνου στο ελεύθερο ντουέτο (11.00 ώρα Ελλάδας), καθώς και της Εθνικής ομάδας στο τεχνικό ομαδικό (18.00 ώρα Ελλάδας).