Αποκαλυπτική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ρεπουμπλικάνων
Την υπόσχεση διεξαγωγής πολέμου ενάντια στην Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τομ Ντι Λέι. Ο Ντι Λέι, παρέα με τα μέλη του Κογκρέσου Λίνκολν Ντίαζ Μπαλάρτ, Ιλεάνα Ρος - Λετίνεν, Μάριο Ντίαζ - Μπαλάρτ, και μέλη του αντιδραστικού «Cuban Memorial Project», μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος και την «απαλλαγή» της Κούβας από τον Κάστρο. Επίσης, προανήγγειλε τη συνέχιση των πολιτικών διαμελισμού, πτώχευσης, υπονόμευσης του καθεστώτος της Κούβας. Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωση του επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, Τζέιμς Κέισον, αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Μπους έχει επανειλημμένα δώσει έμφαση στο ότι η Ουάσιγκτον αναζητά μια ειρηνική μετάβαση της δημοκρατίας στην Κούβα από τους ίδιους τους Κουβανούς.
«Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία είναι πόλεμος ενάντια στο κακό, οπότε είναι ένας πόλεμος ενάντια στον Φιντέλ Κάστρο», ανέφερε. «Η ελευθερία και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν και το κακό δε θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αν δεν υπάρξει στη Βαγδάτη, στην Καμπούλ, στην Τεχεράνη ή τη Ραμάλα, τότε δε θα υπάρξει στην Αβάνα».
«Αν θέλουμε να νικήσει ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε απ' αυτό το ημισφαίριο και αν θα νικήσει σ' αυτό το ημισφαίριο, τότε θα πρέπει να φύγει ο Κάστρο». «Οσο βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Ου. Μπους και εγώ ως εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα άρουν ποτέ το εμπάργκο, όσο ο Κάστρο παραμένει στην εξουσία».
«Αυτό το ίδιο κακό, που δημιούργησε τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο, δημιούργησε τον Σαντάμ... και τον μπιν Λάντεν... και τον Αραφάτ... και τον Κάστρο».
«Ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει παραπλανηθεί, είναι ένα τέρας. Το καθεστώς του δεν είναι καταπιεσμένο, αλλά είναι ο καταπιεστής».
«Χώρες, επιχειρήσεις και άνθρωποι που επιθυμούν να συναναστρέφονται με τον Φιντέλ Κάστρο και το καθεστώς του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βοηθούν το κακό. Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία είναι ο πόλεμος ενάντια στο κακό και, επομένως, ο πόλεμος ενάντια στον Φιντέλ Κάστρο».
«Βρίσκουμε συχνά την τρομοκρατία και την τυραννία σε μακρινές χώρες». «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε - κι ούτε ξεχνούμε - ότι η τρομοκρατία και η τυραννία βρίσκονται συχνά σε μακρινές χώρες. Ενενήντα μίλια από τις ακτές μας βρίσκεται ένα νησί - φυλακή, ένα κέντρο της διεθνούς τρομοκρατίας και ένας ιδρυτικός συνεργάτης του Αξονα του Κακού».
«Οταν θα έχει φύγει ο Κάστρο... η Κούβα θα είναι ελεύθερη». «Οταν θα έχει φύγει ο Κάστρο... κρύος, πεθαμένος και θαμμένος δίπλα στην ετοιμόρροπη ιδεολογία του, είτε από το χέρι της φύσης είτε από το γρήγορο σπαθί της δικαιοσύνης... η Κούβα θα είναι ελεύθερη. Μέχρι εκείνη τη μέρα, δε θα ρέουν αμερικανικά χρήματα στο καθεστώς του Κάστρο».
«Θα εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές για τον παραπέρα διαμελισμό, πτώχευση και υπονόμευση της δικτατορίας του Κάστρο, ώστε να έρθει πιο γρήγορα η μέρα της παράδοσής του στον κουβανικό λαό».
«Εκείνη τη μέρα, η Κούβα θα χαίρει άκρας υγείας. Η Κούβα θα έχει τροφή. Η Κούβα θα έχει μόρφωση. Η Κούβα θα προσκυνά το Θεό της και θα τιμά τους ήρωές της. Και πάνω απ' όλα η Κούβα θα έχει δημοκρατία: Θα είναι ένας φίλος, ένας σύμμαχος και ένας συνεργάτης των ΗΠΑ, για πάντα. Εξάλλου η εκλογή τριών Κουβανών ηγετών στην Ουάσιγκτον είναι κάτι καλό, αλλά η εκλογή ενός στην Αβάνα θα είναι ακόμα καλύτερο».
Associated Press |
Στα μάτια της η απόγνωση... Ομως είναι από τις τυχερές που μπορεί και να διαφύγουν |
Οι λεηλασίες και οι καταστροφές είναι πια καθημερινότητα, οι οπαδοί του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ ετοιμάζονται και οπλίζονται να αντιμετωπίσουν την επίθεση από τις ένοπλες ομάδες που αποτελούν μέρος της «αντιπολίτευσης» που ζητά την άνευ όρων αποχώρηση του Αριστίντ. Η Γαλλία «ενδιαφερόμενη» για την πρώην αποικία της πιέζει ακόμη και για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αρχίζουν και αυτές με τη σειρά να «ανησυχούν», φοβούμενες κυρίως για το κύμα προσφύγων, αφού ήδη ένα πλοίο εντοπίστηκε ανοιχτά των αμερικανικών ακτών.
Παγωμάρα επικρατεί διεθνώς πάντως, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί την ανείπωτη βία που εκδηλώνεται από τις διάφορες συμμορίες που δρουν υπέρ και κατά του Αριστίντ και λίγο πριν την αναμέτρησή τους στο Πορτ-ο-Πρενς. Πληροφορίες για λεηλασίες, κλοπές, ακόμη τραυματισμούς υπάρχουν για ανθρώπους που προσπάθησαν ή προσπαθούν να περάσουν τις «γραμμές» των συμμοριών για να ξεφύγουν από το μακελειό. Οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τη χώρα κατόπιν σύστασης των δυτικών κυβερνήσεων και τα Ηνωμένα Εθνη καλούν το μη αναγκαίο προσωπικό τους να αποχωρήσει. Ολο το βόρειο τμήμα της Αϊτής βρίσκεται πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχο της αντιπολίτευσης, καθώς οι ένοπλες ομάδες κατέλαβαν χτες και τη νήσο της Χελώνας - το τελευταίο έδαφος που ήλεγχε η κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής τους Γκι Φιλίπ απειλεί με επίθεση στην πρωτεύουσα το αργότερο έως την Κυριακή, δηλώνοντας εντούτοις έτοιμος να διατάξει τους άντρες του να κατεβάσουν τα όπλα, σε περίπτωση που ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προεδρία. «Είμαστε έτοιμοι. Απλώς θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στην ειρήνη» δήλωσε ο Φιλίπ στο «Associated Press». Επίσης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από την έκκληση που απηύθυνε η γαλλική κυβέρνηση προς τον Αριστίντ να «βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το κράτος δικαίου» που θεωρήθηκε ως έμμεση έκκληση αποχώρησης από την εξουσία.
«Ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αϊτής» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσε επίσης για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης στην Αϊτή, ενώ υπό το φως της επικίνδυνης κλιμάκωσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Η Γαλλία προωθεί σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς μη εξοπλισμένης δύναμης και την παροχή διεθνούς βοήθειας για να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.
Εν τω μεταξύ, οι δύο κόρες του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ έχουν φυγαδευτεί ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους να ξεκαθαρίζει, όμως, πως δεν πρόκειται να ανεχθεί κύμα προσφύγων από την Αϊτή. Λίγες μόλις ώρες μετά η αμερικανική ακτοφυλακή ακινητοποίησε ανοιχτά του Μαϊάμι το πλοίο «Μαργκότ» με σημαία Παναμά, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 30 άνθρωποι. Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι το πλοίο πιθανόν να έχει καταληφθεί από ενόπλους, όμως η ακτοφυλακή δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν αυτή την πληροφορία. Παράλληλα το CNN μετέδωσε ότι η αμερικανική ακτοφυλακή έχει σταματήσει συνολικά δύο πλοία, με 140 Αϊτινούς πρόσφυγες, ενώ παρακολουθεί και άλλα, όπου ίσως βρίσκονται 250 ακόμη άνθρωποι.