Η ταινία του Λουί Μαλ "Ο Βάνια στο Μπροντγουέι" αποτελεί στην ολότητά της ένα αρμονικό συνταίριασμα της κινηματογραφικής γλώσσας και του θεατρικού λόγου και αυτή την πολυσημία στον εκφραστικό της λόγο, τη στηρίζει στο υλικό του πασίγνωστου θεατρικού έργου του Αντον Τσέχοφ "Ο θείος Βάνια".
Στην ουσία, η κινηματογραφική κάμερα συμμετέχει στη διαδικασία μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων και της αμεσότητας της θεατρικής γραφής, πάνω στη βάση των σύγχρονων προβλημάτων, χωρίς όμως να παραβιάζεται η ουσία της προβληματικής του τσεχοφικού λόγου. Αυτό που επιτυγχάνει ο Λουί Μαλ είναι να αφαιρέσει από την αυστηρά δομημένη θεατρική πράξη τις ανάγκες του χρόνου και της εποχής του θεατρικού έργου και να συνδυάσει με την ικανότητα της κάμερας να ελίσσεται στο χρόνο και το χώρο. Το παρελθόν αφαιρεί από πάνω του το εφήμερο της χρονικής του στιγμής και μετατρέπεται σε αρχικό υλικό μιας πράξης, που εξελίσσεται στο παρόν, αλλά αφορά στο μέλλον της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος του σήμερα παρουσιάζεται, δηλαδή, σαν "ανασκαφέας" του ιστορικού χρόνου, που αναζητά την πηγή του λάθους της ανθρώπινης συνείδησης. Το λιτό, σκοτεινό και αφαιρετικό σκηνικό λειτουργεί σαν φωτεινός σημαντήρας, που καταδύεται στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης προσωπικότητας, για να φέρει στον αφρό των ημερών μας αυτούσια την ανάγκη της αφύπνισής της. Της αφύπνισης του σημερινού ανθρώπου από το λήθαργο της πλάνης και τη συστράτευσή του για έναν κόσμο διαφορετικό, που δε θα βασανίζεται από τις ενοχές του παρελθόντος. Η ταινία - θεατρική παράσταση στηρίχτηκε στη σκηνοθετική σύμπραξη του Λουί Μαλ με τον Αντρέ Γκρέγκορι.
Γ. Β.
"Ο Βάνια στο Μπροντγουέι" του Λουί Μαλ
Κέτε Κόλβιτς "Ποτέ πια πόλεμος"
Καρλ Χούμπουχ "Από τη συγκέντρωση του λόχου"
Ενα βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή "φυγής" από την "έρημο" της καθημερινότητάς μας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Για παιδιά και νέους, αλλά και για μεγάλους είναι τα βιβλία που σας προτείνουμε σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε το ένα, ή και τα δύο, ή και τα άλλα δέκα παρόμοια της θαυμάσια γραμμένης (από ειδικούς) και εξίσου θαυμάσια εικονογραφημένης (με έγχρωμες φωτογραφίες) σειράς "Ανακαλύπτω την Τέχνη",που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ".Πρόσφατα εκδόθηκαν τα βιβλία: "Αναγέννηση" που περιλαμβάνει, κειμενογραφικά και εικονογραφικά, τα μεγάλα δημιουργήματα από τον 14ο - 16ο αιώνα καλλιτεχνών, όπως οι Μικελάντζελο, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Τιτσιάνο, Ντονατέλο, Βαν Αϊκ και Ντίρερ. Το άλλο βιβλίο τιτλοφορείται "Η Γλώσσα της Ζωγραφικής",που εισάγει τον αναγνώστη στα σύμβολα, τα νοήματα, τα μυστικά της φόρμας και των υλικών, στα παιχνίδια των χρωμάτων. Με παραδείγματα έργων γίνεται και ανάλυση που διδάσκει πώς μπορεί κανείς να εξοικειωθεί με τη "γλώσσα" της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και τα δύο βιβλία αντλούν το "υλικό" τους από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Κανείς δεν πρέπει να χάσει αυτή την έκθεση, που σημειώνει τα 50χρονα της απελευθέρωσης των λαών από τη ναζιστική λαίλαπα.Κι ας μη σκεφθεί κανείς ως "εμπόδιο" το χώρο παρουσίασής της. Εξάλλου, τη δημιουργία, τη λειτουργία και δραστηριότητα αυτού του χώρου την έχουν πληρώσει και εξακολουθούν - άμεσα και έμμεσα - να πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Στο ισόγειο του Μεγάρου Μουσικής,παρουσιάζεται (με δωρεάν είσοδο) μια μεγάλη έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και σπουδαίων εικαστικών έργων με τίτλο "Ποτέ πια πόλεμος. Αντιπολεμική Τέχνη στο Βερολίνο του μεσοπολέμου".Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα (παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως και τα έργα τέχνης), απεικονίζουν τη θηριωδία και τα ερείπια ψυχών και πόλεων που "οικοδόμησε" ο ναζισμός. Τα εικαστικά έργα (123 σχέδια και χαρακτικά) κορυφαίων καλλιτεχνών, που με το έργο τους "πολέμησαν" τα αίτια και τους υπαίτιους που προκάλεσαν και τον Α και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, προέρχονται από τέσσερα γερμανικά μουσεία, ένα αυστριακό, το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.Κυρίαρχη είναι η "παρουσία" του Οττο Ντιξ (58 έργα). Εκτίθενται, επίσης, έργα των Μαξ Μπέκμαν, Ρούντολφ Σλίχτερ, Καρλ Χούμπουχ, Γκεόργκ Γκρος, Λέα Γκρούντιχ, Λούντβιχ Μάιντνερ, Ζαν Μάμεν, Ρούντολφ Ντίσινγκερ και της κομμουνίστριας Κέτε Κόλβιτς,με της οποίας το έργο "Ποτέ πια πόλεμος" "σηματοδοτείται" αυτή η - συγκλονιστική σε περιεχόμενο και σπουδαία από εικαστική άποψη - έκθεση, που θα λειτουργεί μέχρι τις 30 του Απρίλη (10πμ - 6μμ καθημερινά και το Σάββατο 10πμ - 2μμ).
Α. Ε.
Ξεπέρασαν τις εκατό οι παραστάσεις του έργου "Αρχιμάστορας Σόλνες" του Ερρίκου Ιψεν στο "Θέατρο Εξαρχείων".Ο "Αρχιμάστορας Σόλνες" ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη,σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,σκηνικά - κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη και μουσική Πλάτωνα Ανδιτσάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αννίτα Δεκαβάλλα, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Αλεξάνδρα Μπατσαλιά, Κωστής Παπαϊωάννου, Αλίνα Κοτσοβούλου και Θεολόγος Βλουτής.Στο ρόλο του Σόλνες, ο Τάκης Βουτέρης.