Από τις κινητοποιήσεις φορέων του Ηρακλείου για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων |
Οι κάτοικοι των περιοχών που έπληξε ο σεισμός συνεχίζουν να ζουν μαζί με τα τεράστια προβλήματα και τις συνέπειες που άφησε ο Εγκέλαδος, προσπαθώντας να ξαναχτίσουν με τον δικό τους κόπο, μέσα στα ερείπια τις ζωές τους.
Οι υποσχέσεις του κράτους για αποζημίωση 100% των περιουσιών τους και για την ανοικοδόμηση των υποδομών της περιοχής έμειναν ανέξοδες. Εκατοντάδες κάτοικοι συνεχίζουν να διαμένουν στα κοντέινερ των 25 τετραγωνικών μέτρων, στα οποία πλέον πληρώνουν και λογαριασμούς ρεύματος. Ενώ από τους 3.000 φακέλους αποζημίωσης που έχουν κατατεθεί, έχουν εγκριθεί μόνο οι 300 για να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση των περιουσιών τους. Παράλληλα πολλά ετοιμόρροπα σεισμόπληκτα κτίρια παραμένουν σε οικισμούς που αποτελούν παγίδες θανάτου για τον λαό της περιοχής και ούτε λόγος για έργα αντισεισμικής θωράκισης. Παράλληλα, οι 700 μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών συνεχίζουν για ακόμα μια χρονιά να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες κοντέινερ και το χρονοδιάγραμμα για την οικοδόμηση νέων σχολικών κτιρίων να είναι ακαθόριστο.
«Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό, κι όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα! Τα μεγάλα προβλήματα και οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής είναι ακόμη εδώ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για τη θλιβερή επέτειο του σεισμού στο Αρκαλοχώρι η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο σεισμόπληκτος λαός των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων με τσακισμένο εισόδημα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, απροστάτευτος, παλεύει να επιβιώσει πάνω στα συντρίμμια που άφησε το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αυτό γιατί τα αίτια των προβλημάτων που ανέδειξε με τραγικό τρόπο ο σεισμός, παραμένουν ακόμα στον τόπο μας. Παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τη λαϊκή περιουσία, την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά "αντοχές της οικονομίας", τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Επισημαίνει ακόμα ότι «όσα βιώνει ο λαός από τη μία και τα κέρδη - ρεκόρ των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, των τραπεζών, των ενεργειακών ομίλων, των σούπερ μάρκετ, των βιομηχάνων της πολεμικής οικονομίας από την άλλη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και κόμματα του συστήματος, της άδικης καπιταλιστικής ανάπτυξης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα κρίση, την οποία θα επιχειρήσουν να φορτώσουν και πάλι στον λαό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πλήρης ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού. Το κυβερνητικό σχέδιο της "ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου" επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για νέες επενδύσεις. Αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Πρόκειται για το πολιτικό, νομικό, τεχνικό εργαλείο από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της περιοχής για τα συμφέροντα των λίγων, με επίκεντρο την επένδυση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, οδικούς άξονες που θα υπηρετούν το τουριστικό κεφάλαιο, στη σύνδεση Ηρακλείου - αεροδρομίου Καστελλίου - Χερσονήσου με τον νέο ΒΟΑΚ, αλλά και επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, με αφορμή και πρόσχημα την κατάσταση που διαμόρφωσε ο καταστροφικός σεισμός. Ακόμα και το μνημείο στον λόφο Παπούρα σχεδιάζουν να θυσιάσουν στον βωμό των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που θα εκμεταλλεύονται το νέο αεροδρόμιο».
Η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αλλά και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίζει τον λαό, είναι που άφησε ευάλωτο τον τόπο στις συνέπειες του Εγκέλαδου! Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της».
Καταλήγοντας σημειώνει πως ο λαός των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων χρειάζεται τώρα να οργανώσει ξανά τον αγώνα του και να δώσει νέες μάχες για 100% αποζημιώσεις για όλους, για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, για να μείνει στον τόπο του, για να πάρει πίσω τη ζωή του και ξεκαθαρίζει ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι πλάι στον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο λαό της περιοχής! Οπως υποσχέθηκε από την πρώτη μέρα. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά και αταλάντευτα απέναντι σε αυτή την πολιτική που φέρνει νέα μεγάλα αδιέξοδα και απειλές για τον λαό και που δεν παίρνει από "rebranding" κάθε λογής νέων και παλιότερων δήθεν Μεσσιών, αλλά μόνο από ανατροπή και ριζική εκ βάθρων αλλαγή, μέσα από ένα μεγάλο, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, το οποίο θα βάλει στο προσκήνιο τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των πολλών, κόντρα στα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών».
Η πρόταση στέλνει επίσης στο εδώλιο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά τους δύο Ρομά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του θύματος, με την κατηγορία της συνέργειας στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αστυνομικών, το οποίο αποδίδεται στο θύμα - που θεωρείται ο οδηγός - με βάση επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης. Για τους συγκεκριμένους ζητάει να δικαστούν και οι αστυνομικοί για απόπειρα ανθρωποκτονίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση έρχεται μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που είχε κρίνει ότι έπρεπε στη συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει συμπληρωματική ανάκριση (Ιανουάριος 2023) ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες, μετά και από σχετικά υπομνήματα της οικογένειας του θύματος. Η παραπάνω εισαγγελική πρόταση υποβλήθηκε αφού ολοκληρώθηκε η... δεύτερη ανάκριση για την υπόθεση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που διέταξε την περαιτέρω κύρια ανάκριση, ζητούσε να διερευνηθούν κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης και απαριθμώντας τις παραλείψεις της ανακρίτριας Πρωτοδικών, έθετε μεταξύ άλλων τις συνθήκες τέλεσης της δολοφονίας και δινόταν εντολή για νέα γνωμοδότηση από τον ιατροδικαστή, αφού εκείνος λάβει υπόψη τη βαλλιστική έκθεση, την έκθεση αυτοψίας, το γενετικό υλικό που ανευρέθη, καθώς και το φωτογραφικό υλικό. Ο ιατροδικαστής καλούνταν να απαντήσει ποιες από τις οπές είναι συμβατές με τα τραύματα του θύματος και αν ο θάνατος του Ν. Σαμπάνη ήταν ακαριαίος ή ήταν σε θέση να ακινητοποιήσει το όχημα, με βάση τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι το θύμα οδηγούσε το αυτοκίνητο. Πάντως και μετά την παραπάνω πρόταση της εισαγγελέως Πειραιά, η οικογένεια του θύματος κατέθεσε νέο υπόμνημα στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και ζητάει την πλήρη διερεύνηση της ανθρωποκτονίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις στις καταθέσεις των κατηγορούμενων αστυνομικών και στοιχεία που αμφισβητούν την εκδοχή τους περί άμυνας. Σύμφωνα με την οικογένεια Σαμπάνη, ο 18χρονος καθόταν στη θέση του συνοδηγού και όχι του οδηγού, όπως αποδεικνύεται από βίντεο αυτοπτών μαρτύρων.
Η οικογένεια με νέο υπόμνημα ζητά: Την ακύρωση των ανακριτικών ενεργειών που δεν ολοκληρώθηκαν όπως όριζε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Την ορθή καταγραφή της θέσης του θανόντος ως συνοδηγού στο κατηγορητήριο. Την απόρριψη του ισχυρισμού περί «άμυνας» και την απόδοση στους κατηγορούμενους αστυνομικούς της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας τετελεσμένης και σε απόπειρα από ενδεχόμενο δόλο.
Με την κατάθεση της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη ξεκίνησε την Τρίτη η δίκη για τη δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ψάρευε ανοιχτά της Εύβοιας. Δύο αδέρφια, επαγγελματίες αλιείς, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συναυτουργία, κατηγορία την οποία αρνούνται.
Στην κατάθεσή της η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη χαρακτήρισε την υπόθεση «στυγερό έγκλημα» και όχι απλό ατύχημα. Κατέθεσε ότι η σορός του άντρα της εντοπίστηκε στο νησί των Ονείρων, με εμφανή τραύματα, ενώ τον αναζήτησαν για πολλές ώρες. «Τον έσφαξαν! Πάλεψε με δύο ανθρώπους που είχαν μένος», είπε, υποστηρίζοντας πως «η επίθεση ήταν οργανωμένη. Τον περικύκλωσαν με μεγάλη ταχύτητα, δεν περίμενε ότι θα τον σκοτώσουν. Από τις περιγραφές και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σφαγιασμό, με χρήση γάντζου, μαχαιριού και υδροπτερυγίων».
Στην κατάθεσή της η μάρτυρας είπε πως οι κατηγορούμενοι ήταν γνωστοί στην περιοχή για βίαιη συμπεριφορά, συνδέοντάς τους με ιδεολογικές αντιλήψεις αντίθετες με αυτές του θύματος. «Ηταν χρυσαυγίτες, ο Σήφης ήταν δημοκράτης. Είναι βίαιοι, χρυσαυγίτες, εριστικοί. Είχαν χτυπήσει κι άλλους στο παρελθόν. Δεν ήθελαν κανέναν μπροστά τους. Το μένος των χρυσαυγιτών είναι περίεργο», είπε. Τόνισε δε ότι η ίδια έγινε ντετέκτιβ για να βρει την αλήθεια. «Εχω γίνει ντετέκτιβ όλα αυτά τα χρόνια. Μια ζωγράφος - ντετέκτιβ. Δεν είχα την πολιτεία στο πλευρό μου». Συμπλήρωσε ότι πληροφορήθηκε τα ονόματα των εμπλεκόμενων από τα ΜΜΕ, και επανέλαβε ότι ο σύζυγός της ήταν έμπειρος στη θάλασσα, γυμνασμένος και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο τυχαίου πνιγμού. Επίσης κατέθεσε ότι «ο αυτόπτης μάρτυρας είχε κάνει προσπάθεια να προσεγγίσει τον τότε δικηγόρο μου, για να του πει όσα είδε, και εκείνος δεν μου είπε τίποτα. Ο δικηγόρος είχε σχέσεις με το Λιμενικό και ήθελε να πάει μαλακά το έγκλημα, γι' αυτό και τον απομάκρυνα», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως «είχαν διαδώσει παντού ότι ήταν ατύχημα και ότι ο Βαλυράκης ζαλίστηκε και κουτούλησε, μέχρι που καταγράφτηκε η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα». Μάλιστα - συμπλήρωσε - τόσο ο αυτόπτης μάρτυρας όσο και ο δεύτερος μάρτυρας δέχτηκαν επιθέσεις, και όχι μόνο φραστικές.