ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες

Με δεκάδες ακόμη τρακτέρ ενισχύθηκε χθες το μέτωπο των αγροτών στον Βόρειο Εβρο, που από προχθές έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην εθνική οδό στο ύψος της Ορεστιάδας.Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στα χωριά της περιοχής, με στόχο την παραπέρα μαζικοποίηση του αγώνα. Σήμερα οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση της κινητοποίησης και εμπλουτισμό της με νέες μορφές δράσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απομακρύνουν τα τρακτέρ από την Εθνική Οδό.

"Είμαστε ακόμη στην αρχή", δήλωσε ο Γ. Μπαρμπούδης μέλος της ΣΕΑ στέλνωντας έτσι το μήνυμα συνέχισης, κόντρα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας που ελπίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους αγρότες και τα προβλήματά τους.

Ο κόσμος στα χωριά είναι προβληματισμένος και συνάμα αγανακτισμένος, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γεωργίας πως θα αποζημιωθούν για την μισή παραγωγή του '98 που παραμένει αμάζευτη στα χωριά (καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύλτα, παντζάρια κλπ) ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των αγροτών στον Βόρειο Εβρο δεν έχει χρήματα ούτε για τις καθημερινές ανάγκες και ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσει τα καλλιεργητικά έξοδα για τη νέα σοδειά.

Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέας υπερχείλισης του ποταμού Εβρου, που διαρκώς τα τελευταία χρόνια προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλιέργειες. Ηδη σε ορισμένα σημεία, έχει ανέβει σε οριακά επίπεδα η στάθμη του Εβρου. Στο Πύθιο οι αγρότες άρχισαν να τοποθετούν σακιά για να ενισχύσουν τα αναχώματα, προσπαθώντας να αποτρέψουν νέα καταστροφή. Αλλωστε ακόμη μετράνε τις πληγές από τις περσινές πλημμύρες που προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε 7.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Ερώτηση για τις αποζημιώσεις

Την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της της Λήμνου, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή τους από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του φθινοπώρου, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βούλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Σταύρος Παναγιώτου.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, ορισμένοι παραγωγοί βαμβακιού και καλαμποκιού της Λήμνου βρίσκονται σε απόγνωση, επειδή δεν μπόρεσαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του φθινοπώρου. Παρόμοιο πρόβλημα, σε πολύ μεγαλύτερη όμως έκταση, υπάρχει και στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο δεν αφορά μόνο το καλαμπόκι και το βαμβάκι, αλλά και τα ζαχαρότευτλα.

Οι ΕΛΓΑ, στις οποίες απευθύνθηκαν οι αγρότες για καταβολή αποζημίωσης αδυνατούν να καλύψουν τις ζημιές αυτές, επειδή ο κανονισμός που ισχύει τις θεωρεί εκτός εποχής. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα να καλυφθούν οι ζημιές και να αποφευχθεί η χρεοκοπία και αυτών των αγροτών από τα κονδύλια των ΠΣΕΑ, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τί ενέργειες θα κάνει για να αποζημιωθούν οι αγρότες αυτών των περιοχών για τις ζημιές που προκάλεσαν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

ΝΕΟΣ ΟΓΑ
Αντιαγροτικές διατάξεις

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τον ΟΓΑ - όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας - οι έξι διατάξεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99 που αφορούν τους αγρότες.

Συγκεκριμένα: Στην ασφάλιση του ΟΓΑ μπορούν να υπάγονται οι αγρότες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (ήταν μέχρι τώρα το 21ο έτος).

Αναδρομικά από τις 2 Σεπτέμβρη '98 ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι εργάτες γης που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ενώ προαιρετικά στο κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ασφαλίζονται οι απασχολούμενοι με αγροτικές εργασίες που είναι και συνταξιούχοι από έμμεσο δικαίωμα από άλλο φορέα.

Τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα που χορηγείται από τον ΟΓΑ, δικαιούνται κατ' εξαίρεση τα ανασφάλιστα άτομα που παίρνουν βοήθημα ή σύνταξη ίδια ή μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ του ν.4169/61. Σε περίπτωση ζευγαριού ισχύει αν παίρνει ο ένας ή και οι δυο σύζυγοι σύνταξη ή βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή μικρότερο της σύνταξης του ΟΓΑ.

Από τις διατάξεις του νόμου 2676/99 για τη σύνταξη λόγω θανάτου, εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ παίρνουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους κατά το χρόνο που απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους.

Τέλος, τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη, θα ισχύουν χωρίς θεώρηση μέχρι τις 31 Μάρτη '99. Ομως, αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση της εισφοράς "χαράτσι" στο νέο ταμείο κύριας ασφάλισης για το Α' εξάμηνο του 1998 (η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι 31/12/98 και δόθηκε τρίμηνη παράταση) τότε οι αγρότες δε θα δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης!

ΚΑΒΑΛΑ
Καταδικασμένοι σε ανεργία οι παράκτιοι ψαράδες

Στην ανεργία έχουν καταδικαστεί από την αρχή της χρονιάς 300 παράκτιοι αλιείς της Καβάλας, μετά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να απαγορέψει τη χρήση ζαργανόδιχτων που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη δουλιά τους. Εδώ και μέρες οι παράκτιοι της Καβάλας έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις απαιτώντας από τον αρμόδιο υφυπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση δεν επιβάλλεται από κανέναν κανονισμό της ΕΕ, παρά μόνο, όπως καταγγέλλουν, από τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στο χώρο της αλιείας. Τυπικά το αιτιολογικό που χρησιμοποιήθηκε είναι πως με το ζαργανόδιχτο δεν αλιεύονται μόνο ζαργάνες αλλά και άλλα είδη.

Σχεδόν καθημερινά παράκτιοι αλιείς της Καβάλας προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, ενώ μόνιμα πλέον τις τελευταίες μέρες έχουν κατασκηνώσει στην παραλία της πόλης όπου ψήνουν σαρδέλες και τις μοιράζουν στον κόσμο, κάνοντας γνωστό το πρόβλημά τους. Οι παράκτιοι καλούν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα που διεξάγουν για να μη μείνουν χωρίς δουλιά και κατ' επέκταση χωρίς εισόδημα για να ζήσουν.

Εξαιτίας της έλλειψης άλλων αλιευμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, οι παράκτιοι χρησιμοποιούν το ζαργανόδιχτο κυρίως για την αλίευση σαρδέλας που αφθονεί στην περιοχή και έτσι εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Με την εφαρμογή του ΠΔ 320/97, σύμφωνα με το οποίο "παύουν να ισχύουν όλες οι άδειες αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο ζαργανόδιχτο, μετά την 31/12/98", πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παράκτιους, έχει αποτέλεσμα τις εισαγωγές σαρδέλας από την Τουρκία και άλλες χώρες για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Παράλληλα έχει επιπτώσεις και στους εργαζόμενους στην ιχθυόσκαλα αλλά και στους πλανόδιους πωλητές.

Οι παράκτιοι της Καβάλας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου τους Παναγιώτη Καρανικόλα, από πέρσι ακόμη ζήτησαν από το υπουργείο να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία θα διεξάγονταν έρευνα από αρμόδια επιστημονική επιτροπή ώστε να αποδειχθεί αν η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου προκαλεί ζημιά στα ιχθυοαποθέματα. Μάλιστα κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και οι βελτιώσεις που έχει προτείνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας Νέας Περάμου Καβάλας για τα συγκεκριμένα δίχτυα. Ομως παρά το γεγονός πως τέτοιες έρευνες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, το υπουργείο αρνείται να υιοθετήσει την πρόταση των παράκτιων, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Νίκος Γκατζής, οι οποίοι αφού διαπιστώνουν και περιγράφουν τις επιπτώσεις που έχει στο εισόδημα των παράκτιων αλιέων η εφαρμογή της σχετικής απόφασης, καλούν τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει: "Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας Νέας Περάμου Καβάλας να εφαρμοστεί μια δοκιμαστική περίοδος προκειμένου να λυθεί δίκαια, αντικειμενικά και οριστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 320/97;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ