Από την Πέμπτη 3 έως την Κυριακή 6 Ιούλη | Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει
Η πείρα των προηγούμενων χρόνων είναι πλέον πολύ μεγάλη, ώστε να οργανωθεί μια άρτια παιδική κατασκήνωση, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανυπομονησία των παιδιών να συναντήσουν ξανά φίλους τους απ' όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν καινούρια μέρη, να φωνάξουν μαζί με την ΚΝΕ πως θέλουν έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και αδικία!
Οπως κάθε χρόνο, η παιδική κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της 34ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στον Αλισσό Αχαΐας, στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας όπου λειτουργούν τρία στρατιωτικά αεροδρόμια σε Αραξο, Ανδραβίδα και Ακτιο. Εκεί οι μικρότεροι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα ακολουθήσουν το δικό τους προσαρμοσμένο πρόγραμμα και θα στείλουν παντού το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Σε ένα πανέμορφο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με μεγάλη ποικιλία δέντρων, που χαρίζουν άπλετη τη σκιά τους, θα στηθούν μεγάλες σκηνές εκστρατείας στις οποίες θα κοιμούνται τα παιδιά μαζί με τους ενήλικες ομαδάρχες τους. Στα παιδιά παρέχονται δωρεάν πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό με συγκεκριμένο διατροφολόγιο που θα γνωρίζουν από πριν οι γονείς. Στον χώρο υπάρχουν οργανωμένες υποδομές ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες με ζεστό νερό, κουζίνα κ.τ.λ.). Η κατασκήνωση και το πρόγραμμα σχεδιάζονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με κριτήριο την ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών. Στον χώρο θα υπάρχουν ιατρείο με ομάδα γιατρών και ναυαγοσώστης για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.
Και καθώς η συζήτηση για την κατασκήνωση ήδη φουντώνει, καλούμε τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» να φτιάξουν τη μεγαλύτερη παρέα που θα συμμετέχει. Η περιοχή από την οποία θα συμμετέχουν τα περισσότερα παιδιά θα κερδίσει ξεχωριστό βραβείο! Ηδη στις τελευταίες συναντήσεις των φίλων του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα φάνηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών, που ρωτούσαν με μάτια που έλαμπαν: «Πότε φεύγουμε για την κατασκήνωση; Πού θα πάμε φέτος; Τι θα κάνουμε εκεί;». Τα μεγαλύτερα έλυναν απορίες των μικρότερων και μετέφεραν το κλίμα ενθουσιασμού από τις προηγούμενες χρονιές. Δηλώστε άμεσα συμμετοχή και εξασφαλίστε θέση.
«Μέσα από τη ζωή και το έργο του Μίκη μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για τα πάντα! Μπορείς να γεμίσεις ολόκληρη σχολική χρονιά!».
Τρεις εκπαιδευτικοί μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους από τις σχολικές τάξεις, μιλώντας στους μαθητές τους για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η Δήμητρα Νούτσου και η Ελίνα Χαιρικάκη, εκπαιδευτικοί μουσικής, και ο Γιώργος Ρότζιος, δάσκαλος, μιλούν για τους ορίζοντες που μπορεί να ανοίξει η ζωή και το έργο του Μίκη στα μυαλά και στις καρδιές των παιδιών: «Ο Μίκης ανοίγει πολλούς δρόμους για τα πάντα! Από όργανα να διδάξεις, είδη μουσικής αλλά και νοήματα, λογοτεχνία, ιστορία, ό,τι θέλεις! (...) Και σε όλες τις ηλικίες από την προσχολική αγωγή μέχρι το Γυμνάσιο και το Λύκειο».
Στο Podcast μπαίνουμε κι εμείς για λίγο στη σχολική τάξη και προσπαθούμε να «κλέψουμε» αντιδράσεις των παιδιών, ακούγοντας πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη αλλά και οι γονείς στο σπίτι με τα παιδιά τους.
«Μια ζωή μοιρασμένη στη μουσική και στον αγώνα», με αυτόν τον τίτλο καλεί η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε μια ξεχωριστή εκδήλωση την Τρίτη 3 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στον αίθριο χώρο του Μουσείου ΕΑΤ - ΕΣΑ (πάρκο Ελευθερίας, μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).
Με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν πλευρές της ανεξάντλητης δημιουργίας του σπουδαίου μας μουσικού.
Θα μιλήσουν: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, συνθέτης, κιθαρίστας, Λουκάς Καρυτινός, διευθυντής ορχήστρας, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, μουσικός, δρ. Εθνομουσικολογίας, μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Μίλτος Λογιάδης, διευθυντής ορχήστρας, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αντρέας Μαράτος, ζωγράφος, δρ Φιλοσοφίας, Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, Πάνος Τσίτσικας, νέος συνθέτης, και Μαρία Φαραντούρη, τραγουδίστρια.
Γενιές ηθοποιών έσμιξαν σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του, στις 25 Ιούνη, στο Καλλιμάρμαρο.
Ο Θανάσης Ζερίτης, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βασίλης Κολοβός, η Νεφέλη Μαϊστράλη, ο Δημήτρης Μαύρος, η Αννα Μονογιού, ο Παύλος Ορκόπουλος και ο Μάκης Παπαδημητρίου «φωτίζουν» στιγμές από τη δημιουργική πορεία του Μίκη.
Στο πρώτο βίντεο της σειράς «8 ηθοποιοί για τον Μίκη Θεοδωράκη», που είναι αναρτημένο στο κανάλι του «902.gr» στο Youtube, ο Μάκης Παπαδημητρίου διαβάζει αποσπάσματα από το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη «Ο ήχος», που δημοσιεύτηκε στην έκδοση «Μαχόμενη Κουλτούρα» που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή» το 1982.
Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς βάζει στο σύμπαν της μουσικής του δημιουργίας. Τι είναι αυτό που τον καθόρισε; Τι σήμαινε για τον ίδιο ο ήχος της μάχης, της διαδήλωσης, των βομβαρδισμών; Tι είναι το λαϊκό τραγούδι, το ορατόριο, η συμφωνική μουσική, το τραγούδι - ποταμός και πώς διαχωρίζονται στη δημιουργία του;
«Είμαι ένας μουσικός που ζυμώθηκα μέσα από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Από ιδιοσυγκρασία μ' άρεσε να βρίσκομαι εκεί όπου η δίνη στροβιλίζει γύρω της σαν άχερα τους ανθρώπους. Εκεί όπου ο εκκωφαντικός θόρυβος των γεγονότων τραντάζει τους τοίχους και τις συνειδήσεις. Μ' άρεσε ο θόρυβος. Ο θόρυβος της διαδήλωσης. Της μάχης. Του τραγουδιού. Του παιάνα. Ο θόρυβος με τραβούσε σαν μαγνήτης. Τότε άφηνα σπίτι, μάνα, μνηστή να τρέξω στην καρδιά του θορύβου. Ετσι έγινα τραγουδιστής, διαδηλωτής, μαχητής. Οι άνθρωποι με φόβιζαν και με φοβίζουν όταν είναι ένας - ένας. Ομως όταν είναι πολλοί μαζί - στο στάδιο, στη διαδήλωση, στη μάχη, στη χορωδία - και κυρίως όταν φωνάζουν όλοι μαζί ρυθμικά, όταν τραγουδούν, προπαντός, τότε φαίνεται πως αποκτούν σιγουριά. Υπάρχει εμπιστοσύνη. Ο άνθρωπος ημερεύει. Τότε μπορείς ν' αναπνεύσεις. Να αφεθείς, να χαρείς, να τραγουδήσεις κι εσύ με ξεγνοιασιά...».
Μουσική εκτέλεση και διασκευή από τον Δημήτρη Ανδρονιάδη.
Στον «αέρα» βρίσκεται και η καλαίσθητη ιστοσελίδα του ΚΚΕ, https://mikis100.kke.gr που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Η ιστοσελίδα χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες. Υπάρχει το χρονολόγιο που εστιάζει στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του συνθέτη από το 1925 μέχρι και το 2021, διατρέχοντας όμως παράλληλα και σημαντικά σημεία της εργογραφίας του. Στην ενότητα «Αφιερώματα» ανεβαίνουν κείμενα που διατρέχουν τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Το ενδιαφέρον του επισκέπτη τραβάει το hashtag #mikis100 που περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό. Ακόμα, υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τις μικρότερες ηλικίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται διαρκώς έως τις 25 Ιουνίου με αρχειακό υλικό, αφιερώματα, θεματικές εκπομπές - podcasts, video.