Για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες και τα αφορολόγητα όρια του 2005
Το «κυνήγι της φοροδιαφυγής» επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της για το κουτσούρεμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ κλπ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στα χτεσινά εγκαίνια του νέου κτιρίου της «Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων» (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού, συγκεκριμένα στην «καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» στα πετρελαιοειδή και στα νυχτερινά κέντρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, στα νυχτερινά κέντρα διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, καθώς και άλλα εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Το «παρών» στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΥΠΕΕ έδωσε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να διακινήσει δόσεις «οπίου» για το λαό. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, σε ρόλο εκφραστή του ...«μέσου πολίτη», μετέφερε τα παράπονα για το γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, τις διαπιστώσεις του ...μέσου λαού ότι δεν υπάρχουν αδιάφθοροι, ότι οι έλεγχοι στρέφονται στα μικρά εισοδήματα και άλλες πομφόλυγες. Αργότερα χτες ο αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία. Το θέμα, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τα διάφορα «κοινωνικά προγράμματα» της Εκκλησίας.
Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο θα δώσει στατιστικά στοιχεία για τους δηλωθέντες φόρους ανά κατηγορία επαγγέλματος. Ο υπουργός έδωσε μια πρόγευση, λέγοντας πως οι ιδιοκτήτες μπαρ δηλώνουν 5.212 ευρώ το χρόνο τη στιγμή που οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο το ποσό των 8.898 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΥΠΕΕ Ηλ. Αργυρό, από τη σύσταση της «νέας» υπηρεσίας (Ιούλης 2005) έχουν διενεργηθεί 24.000 «στοχευμένοι έλεγχοι» και ακόμη 31.000 έλεγχοι κατά τη διακίνηση εμπορευμάτων και βεβαιώθηκαν 213.000 παραβάσεις. Στα πετρελαιοειδή διαπιστώνονται 8.000 παραβάσεις και εντοπίστηκαν 36 εκατ. λίτρα λαθρεμπορικού προϊόντος. Η αξία πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκε φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 865 εκατ. ευρώ.
Περίπου 400 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο «φραντσάιζινγκ» (δικαιοχρησία) στην Ελλάδα και 7.000 με 7.500 δικαιοχρήστες. Οι δικαιοχρήστες είναι μεμονωμένοι - κατά κύριο λόγο - επιχειρηματίες που αγοράζουν το «δικαίωμα» να ανοίγουν καταστήματα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών με τα δικά τους λεφτά και μοιρασιά στα κέρδη. Στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες ο «Εκόνομιστ» έγινε φανερό ότι αυτή η νέα, σχετικά, μέθοδος διεύρυνσης του δικτύου μεγάλων εταιριών αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, αποτελώντας βασική επιλογή αυτών των εταιριών, που σε διαφορετική περίπτωση θα αργούσαν πολύ να αναπτύξουν νέα καταστήματα, παρά την οικονομική τους ισχύ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επισήμανε στην ομιλία του τα οφέλη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ένταξή τους στο «φραντσάιζινγκ», λες και οι επιχειρήσεις - δικαιοπάροχοι (όπως ονομάζονται αυτές που πουλάνε το σήμα τους) κάνουν στους μικρούς επιχειρηματίες κάποιου είδους... χάρη. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται με αυτό τον τρόπο εκθείασαν τη μέθοδο και κάλεσαν σε νέες συνεργασίες. Από όλες τις τοποθετήσεις έγινε φανερό ότι ο πρώτος και κύριος κερδισμένος της υπόθεσης είναι οι μεγάλες ή υπό ανάπτυξη εταιρίες. Οσο για τους συμμετέχοντες, πράγματι ξεκινούν τις περισσότερες φορές με ευνοϊκούς όρους σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο εάν το εγχείρημα αποτύχει, αυτοί θα καταστραφούν και οι εταιρίες θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.
Ο Ρ. Σίμαν, ειδικός από τη Βρετανία, επισήμανε ότι 46 ξένες επιχειρήσεις έχουν θέσει ως στόχο την είσοδό τους στην Ελλάδα και πρότεινε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν 312 εγχώριες επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν με το «φραντσάιζινγκ» σε πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων. Το «μυστικό» της επιτυχίας ήταν το κρατικό χρήμα, που έρευσε άφθονο σε επιδοτήσεις, υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και νομοθετικές διευκολύνσεις. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν αγκαλιάσετε το φραντσάιζ, μπορεί να εγκαταλειφθείτε στα συρτάρια της ιστορίας, καθώς η βιομηχανία δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας»!!!
Ο νόμος του 1998 για τα πανωτόκια (2601/1998) θα πρέπει να εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς δίκες πριν από τις 15 Απριλίου 1998, ημέρα δημοσίευσης του νόμου. Την εισήγηση αυτή έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου οδηγήθηκε σχετική υπόθεση μετά από αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.
Συνεπώς, ο ανατοκισμός των καθυστερούμενων τόκων πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο, ανεξάρτητα αν αυτό αναφέρεται ή όχι στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δανειολήπτης με την τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με δύο αποφάσεις της είχε κρίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ανατοκίζουν τις καθυστερούμενες οφειλές, από την επόμενη ημέρα της καθυστέρησης των δόσεων. Επίσης, με το νόμο 2601/1998 προβλέπεται ότι ο ανατοκισμός των καθυστερούμενων τόκων μπορεί να γίνεται, κατά ελάχιστο όριο ανά εξάμηνο.