Είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και πολύ περισσότερο σε εκείνους που βρέθηκαν στην ανάγκη να διεκδικήσουν μεταγραφή σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ότι το ρουσφέτι έχει μακριά ποδάρια! Και όλα αυτά με τη συγκάλυψη της εκάστοτε κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, την ώρα που ο πρώτος νόμος που θέσπισε η σημερινή ηγεσία του (3282/04) αφορούσε στην «εξυγίανση» του συστήματος των μεταγραφών και υποτιθέμενο στόχο είχε να πατάξει το ρουσφέτι...
Αποκαλυπτική είναι η παράνομη διαδικασία που ακολούθησε, στις μεταγραφές της περιόδου 2004-2005, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθήνας και ήρθε στην επιφάνεια μετά από τεκμηριωμένη μηνυτήρια αναφορά της Ελένης Καράγιωργα, μητέρας μιας φοιτήτριας υποψήφιας για μεταγραφή. Οπως αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά, δεν είχε υπολογιστεί με ενιαίο για όλους τους υποψηφίους τρόπο το εισόδημα (που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν θα γίνει ένας υποψήφιος δεκτός ή όχι) και δεν ήταν όλα τα στοιχεία που είχαν καταθέσει οι επιτυχόντες πρόσφατα. Δηλαδή, ενώ για τους περισσότερους υποψηφίους το εισόδημα - όπως καθορίζει ο νόμος - υπολογιζόταν ως ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος της τελευταίας τριετίας τόσο του υποψηφίου όσο και των γονιών του, για συγκεκριμένους επιτυχόντες το εισόδημα είχε υπολογιστεί μόνο με βάση εκείνο των γονιών τους ή μόνο των ίδιων. Ετσι, υπήρχαν επιτυχόντες που εμφάνιζαν ετήσιο εισόδημα μόλις 520,27 ευρώ ή 416,77 ευρώ! Επίσης, ενώ τα δικαιολογητικά οφείλουν να είναι πρόσφατα, υπήρχαν δικαιολογητικά προ τριετίας τα οποία ωστόσο έγιναν δεκτά! Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν ο πίνακας των επιτυχόντων να είναι παραποιημένος.
Ενα χρόνο μετά και αφού προηγήθηκαν δύο μηνύσεις της Ε. Καράγιωργα (μια προς το υπουργείο Παιδείας και μια δεύτερη προς τον Αθ. Κυριαζή, ειδικό γραμματέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ασκήθηκε κοινοβουλευτικός έλεγχος από το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Τ. Τσιόγκα και Λ. Κανέλλη προς την υπουργό, η Γενική Συνέλευση της ΑΣΚΤ το Γενάρη του 2006 συζήτησε το ζήτημα. Κατέληξε να κάνει δεκτή τη μεταγραφή της φοιτήτριας, χωρίς όμως ούτε να ανακαλέσει καμιά από τις καταφανώς «ρουσφετολογικές» μεταγραφές ούτε βέβαια να θίξει τις παρανομίες της διαδικασίας που ακολουθήθηκε!
Προηγουμένως, το υπουργείο Παιδείας, θορυβημένο προφανώς από τις μηνύσεις και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είχε ασκήσει πιέσεις προς την ΑΣΚΤ. Η πίεση όμως που άσκησε ήταν στην κατεύθυνση να λυθεί η συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε και ζήτησε την ανάκληση μιας φοιτήτριας και τη «νόμιμη συμπλήρωση του καταλόγου μεταγραφών», ώστε να «κουκουλωθεί» το ζήτημα. Από την πλευρά της, η ΑΣΚΤ προτίμησε να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Ετσι, έκανε μεν δεκτή τη φοιτήτρια, δεν «επέστρεψε» όμως κανέναν από όσους είχαν πάρει παράνομα τη μεταγραφή. Και βέβαια για την ίδια την παράνομη διαδικασία που ακολουθήθηκε ούτε λόγος!
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ε. Καράγιωργα, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όπου η κόρη της έγινε δεκτή, της ασκήθηκαν πιέσεις από παράγοντες του υπουργείου Παιδείας για να αποσύρει τις μηνύσεις και να κλείσει το θέμα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 4 Απρίλη, το όλο θέμα δεν έχει κλείσει και δε θα κλείσει όσο το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιμένουν να συγκαλύπτουν το όργιο ρουσφετιών και παρανομίας που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ενα όργιο που σε τελική ανάλυση δε θα πάψει, αν το ίδιο το κίνημα φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων, το ίδιο το λαϊκό κίνημα δεν ανατρέψει την παραπάνω λογική που κυριαρχεί στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν κατάφωρα τα δημόσια πανεπιστήμια, σπρώχνοντάς τα να λειτουργήσουν «επιχειρηματικά», αναδείχτηκαν στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), όπου κυριάρχησε η αντίθεση του κλάδου τόσο στους νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί για την ανώτατη εκπαίδευση, όσο και στις εξαγγελίες για αναθεώρηση του νόμου - πλαίσιου των πανεπιστημίων και του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ενώ αναπτύχθηκαν εκτενώς οι δραματικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική για τα ιδρύματα, οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της υπουργού Παιδείας (ομότιμου καθηγητή κ. Δαλαΐνα) και του ΠΑΣΟΚ (κας Σχοιναράκη) έδειξαν ότι το «αυτί τους δεν ιδρώνει» από τις υπάρχουσες αντιδράσεις και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, με πλήρη δικομματική συναίνεση, στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Επιβεβαιώθηκε έτσι, για άλλη μια φορά, η θέση του ΚΚΕ, που εκφράστηκε στην ημερίδα από τον Ν. Καλούτση, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος, ότι χρειάζεται να αντιστοιχηθούν τα αιτήματα, οι πρωτοβουλίες και γενικότερα οι αγώνες του κλάδου, τόσο στο χαρακτήρα όσο και στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση. «Χρειάζεται αυτή η πάλη να ενταχθεί στη γενικότερη πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση της λαϊκής παιδείας. Απαιτείται ο συντονισμός της δράσης με το εργατικό λαϊκό κίνημα», τόνισε ο Ν. Καλούτσης, σημειώνοντας και την ανάγκη για «μορφές πάλης που θα αυξάνουν την κινητικότητα, θα διαμορφώνουν διεργασίες, θα συνενώνουν, θα συσπειρώνουν και θα εντάσσουν στην πάλη το σύνολο των δυνάμεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, ιδιαίτερα των φοιτητών που πλήττονται άμεσα».
Την πλήρη στήριξή του στις επιλογές της ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Πρωτονοτάριος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης οι πρυτάνεις Γ. Μπαμπινιώτης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Α. Ανδρεόπουλος του Πολυτεχνείου και Στ. Παπαστάμος του Παντείου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και φοιτητικών παρατάξεων.
Τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών του Πολυτεχνείου και ειδικά των Ρωσοπόντιων φοιτητών, που οι γονείς τους έζησαν στην ΕΣΣΔ, έχουν προκαλέσει οι αντικομμουνιστικές κορόνες του βιβλίου: «Οικονομικά και πολιτικές για τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», το οποίο διδάσκεται στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε υποχρεωτικό μάθημα 7ου Εξαμήνου.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις «Σάκκουλα» και διδάσκεται από τον Αγγελο Πρωτόπαππα, ο οποίος και το έγραψε μαζί με τον Erhun Kula, διδάσκοντα στο πανεπιστήμιο «Ulster» του Μπέλφαστ της Αγγλίας.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Οργάνωση Βάσης Πολιτικών Μηχανικών της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, ζητάει την απόσυρση του βιβλίου και η Πανσπουδαστική ΚΣ απαιτεί να σταματήσει να διδάσκεται και εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας πως θα φέρει το θέμα στο Σύλλογο του Πολυτεχνείου.
Την ίδια στιγμή, που το σύστημα ξεδιπλώνει την αντικομμουνιστική του υστερία (βλ. αντικομμουνιστικό μνημόνιο), σημειώνει η ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών της ΚΝΕ, χρησιμοποιεί και το εκπαιδευτικό σύστημα, για να περνά τα αντικομμουνιστικά του «μηνύματα».
Ενδεικτικά αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου, το περιεχόμενο των οποίων ανατρέπει στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΚΝΕ με δεκάδες αποδείξεις για τη σημαντική προσφορά του σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του ανθρώπινου είδους, ενώ αποκαλύπτει το εγκληματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και τα «κατορθώματά» του στο ζήτημα αυτό.
Τα αποσπάσματα του κατάπτυστου βιβλίου, που καταγράφονται είναι: 1) «Σήμερα το πολιτικό πείραμα της "δικτατορίας του προλεταριάτου" έχει πεθάνει... Οι προοπτικές για παγκόσμια δημοκρατία φαίνονται καλύτερες σήμερα παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία...», και 2) Στο κεφάλαιο 1.5.1, που αναφέρεται στις περιβαλλοντικές... καταχρήσεις στις πρώην κομμουνιστικές χώρες γράφει: «Το καθεστώς άφησε πίσω του ένα αποτρόπαιο κατάλογο περιβαλλοντικών καταστροφών, όσες από τις οποίες είναι αντιστρέψιμες θα χρειαστούν δεκαετίες για να διορθωθούν». Συνεχίζοντας απαριθμούνται οι τάχα περιβαλλοντικές καταχρήσεις, ενώ δε γίνεται κουβέντα κριτικής για τις καταχρήσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ - ΕΕ.
«Εμείς δεν ποινικοποιούμε τη γνώμη κανενός. Ομως δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι κύριοι συγγραφείς, τις απόψεις τους να τις περνάνε στο πρόγραμμα σπουδών, και να αναγκάζουν τους φοιτητές να τα διδαχθούν. Αυτό δεν είναι επιστήμη», σημειώνει η ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών και υπογραμμίζει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι απεμπόληση περασμένων μεγαλείων, είναι υπόθεση του σήμερα, υπόθεση του μέλλοντος.
Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την Τρίτη, 21 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΕΜΠ. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.
Το ζήτημα της ανακατασκευής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας αφορά Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και Ν. Γκατζή προς την υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνουν, «από το 1998 άρχισε η ανακατασκευή του κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας, με προβλεπόμενο χρόνο περάτωσης το 2000. Ενώ έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την έναρξη του έργου, το κτίριο δεν έχει παραδοθεί ακόμα», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν την υπουργό τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου και πότε θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το κτίριο της βιβλιοθήκης.