Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα. Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνεχίζονταν μέχρι χτες στην Καρδίτσα έχουν ως συνέπεια να φουσκώσουν και πάλι επικίνδυνα τα νερά των ποταμών που απειλούν να σπάσουν τα φράγματα. Ηδη στο χωριό Μυρίνη το φράγμα έχει υποστεί ζημιές σε ορισμένα σημεία του, ενώ στο χωριό Γοργοδύτες το νερό έχει φτάσει στο στόμιο του φράγματος. Η νομαρχία από την πλευρά της έχει διαμηνύσει στους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Στο μεταξύ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ορεινών χωριών. Ομως η κακοκαιρία προκαλεί σημαντικά προβλήματα και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία σε πολλούς εθνικούς δρόμους (Μακεδονία, Θεσσαλία, Καρπενήσι) γίνεται με δυσκολία, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις Εθνικές οδούς Βόλου - Ζαγοράς, Τρικάλων - Αρτας από το 25ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Πύλης Μεσοχώρας στο Νομό Τρικάλων.
Οσο για σήμερα Τετάρτη, στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, ενώ στα ορεινά θα έχουμε χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Ωστόσο, το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από - 1 έως 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 15. Στην Αττική θα βρέξει και το μεσημέρι αναμένεται καταιγίδα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνι στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς.
Ψηφίζουν αύριο οι γεωπόνοι του δημόσιου όλης της Ελλάδας - πλην Αθηνών - για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο δευτεροβάθμιο όργανό τους.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Γεωπόνων,με την εκλογική διακήρυξή της, απευθύνει κάλεσμα στους γεωπόνους του δημοσίου να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές και να καταδικάσουν με την ψήφο τους την αντιαγροτική πολιτική της Εωρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Ελληνες αγρότες.
Επίσης, τους καλεί να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι", ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αγωνιστική, ενωτική και διεκδικητική, πορεία του Συλλόγου. Μόνο έτσι, τονίζεται, θα καταδικαστούν οι πολιτικές που θέλουν τους γεωπόνους γραφειοκράτες και κλεισμένους στα γραφεία τους, μακριά από την παραγωγική διαδικασία και την ανάπτυξη την ελληνικής γεωργίας.
Από τα πολλά προβλήματα που συνθέτουν την κρίση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, το μείζον είναι ο επαγγελματικός υπερκορεσμός, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής. Το προεδρείο του Συλλόγου δήλωσε ότι "μελετά τις δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των εγγραφομένων οδοντιάτρων στο χώρο ευθύνης του, αν δε ληφθούν μέτρα από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς".
Σύμφωνα με στοιχεία, στην περιοχή της Αττικής η σχέση οδοντιάτρου προς ασθενή είναι ένας προς 600 κατοίκους, ενώ η διεθνώς αποδεκτή αναλογία είναι ένας οδοντίατρος προς 1.500 κατοίκους. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, που η αναλογία είναι ένας οδοντίατρος προς 350 κατοίκους!
Ενα άλλο θέμα που θίχτηκε αφορά τη στοματική υγεία. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, αφού μόνο το 30 - 50% των Ελλήνων ασχολείται έστω και καθυστερημένα με την υγιεινή των δοντιών.
Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν στην 1η Επαγγελματική Σύνοδο που διοργανώνει ο Σύλλογος στην Αθήνα στις 17 - 19 Μάρτη.
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) - μετά τη χτεσινή 5ωρη στάση εργασίας - αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σε Γενική τους Συνέλευση, που έγινε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τους, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, που είναι: α) Συμμετοχή εκπροσώπου τους στην επιτροπή που θα ορίσει τις προδιαγραφές για την αγορά νέων τρόλεϊ, β) Συγκρότηση επιτροπής για τη διαμόρφωση νέου κανονισμού εργασίας και οργανογράμματος, γ) Ιση μεταχείριση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς, δ) Να σταματήσει η ειδική μεταχείριση 150 και πλέον οδηγών, που μένουν "ρουσφετολογικά αραχτοί" και ε) Να λειτουργήσει άμεσα επιτροπή, με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων συνθηκών εργασίας, εργασιακών σχέσεων κλπ.
Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση, οι συνδικαλιστές της Ανεξάρτητης Ταξικής Ενωτικής Κίνησης (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), πρότειναν το συντονισμό των σωματείων της κίνησης για την επίλυση των συνολικών προβλημάτων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν αποδέχτηκαν την πρόταση, αποκαλύπτοντας, ουσιαστικά, ότι το μόνο που τους απασχολεί, είναι ποιος θα έχει το "πάνω χέρι" στην αγορά των 200 καινούριων τρόλεϊ, προϋπολογισμού, πάνω από 20 δισ. δραχμές.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ και των εκπροσώπων της Ενωσης Εργαζομένων. Απ' αυτές θα εξαρτηθεί ποια θα είναι η στάση του κλάδου.
Την άμεση πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας ζητούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Γλυφάδας, διαμαρτυρόμενοι επειδή δε δίνεται λύση σ' ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην προστασία της υγείας τους.
Ο σύλλογος των εργαζομένων, με έγγραφό του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Προεδρίας και Υγείας, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα προέβλεπε την πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας στους ΟΤΑ. Παρ' όλα αυτά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς όμως να προβλέπει κάτι τέτοιο και οι εργαζόμενοι ζητούν, έστω και καθυστερημένα, να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.
Απολογήθηκε χτες συμπληρωματικά στην 23η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Μαρία Παπασπύρου, ο προφυλακισμένος Γ. Αλεξάκης, που κατηγορείται για τον εμπρησμό στο υπουργείο Συγκοινωνιών τον Αύγουστο του 1990, καθώς και για απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, πλαστογραφία και παράνομη κατοχή όπλων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλεξάκης εμφανιζόταν στην Ασφάλεια ως πληροφοριοδότης για να εισπράττει χρήματα. Επίσης, είχε πλαστογραφήσει άδειες και διπλώματα οδήγησης πριν γίνει ο εμπρησμός στο υπουργείο. Η ανακρίτρια του πήρε δείγματα γραφής και υπογραφών, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο γραφικός του χαρακτήρας είναι ίδιος με του πλαστογράφου.
Κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, ο Αλεξάκης, είπε ότι γνωρίζει τον πρώην υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχ. Νηστικάκη, αλλά αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του τελευταίου στις πράξεις για τις οποίες αυτός κατηγορείται. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως θα κληθεί ο Μιχ. Νηστικάκης από την ανακρίτρια, μέσα στην επόμενη βδομάδα, για να εξεταστεί κατ' αρχήν ως μάρτυρας για την υπόθεση. Η ανακρίτρια θα μεταβεί, εξάλλου, στις φυλακές Κορυδαλλού για να πάρει κατάθεση από τον Παλαιστίνιο Ασαντ Νουμπάνι, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την έκρηξη της Πάτρας, τον Απρίλη του 1991, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα. Ο Νουμπάνι είχε ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι ο Αλεξάκης προμήθευε τους Παλαιστίνιους με όπλα.
Την Κυριακή 19 Μάρτη 1995 τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΗ,στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου.
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τη διάσωση του αρχείου και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Αλλος ένας νεαρός προστέθηκε στη λίστα του θανάτου από ναρκωτικά. Ο 26χρονος Ιωάννης Καρδόγερος βρέθηκε χτες το πρωί νεκρός από τον επιστάτη του 4ου - 5ου Γυμνασίου Νεάπολης στα σκαλιά του γυμναστηρίου. Δίπλα του βρέθηκαν και τα σύνεργα του θανάτου.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι μόλις νυχτώσει, τα πέντε σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που είναι αφύλακτα, γίνονται καταφύγια ναρκομανών.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα με την κατηγορία ότι εισήγαγαν ηρωίνη και ημικατεργασμένη κάνναβη από τη Βουλγαρία. Πρόκειται για τους Αργύρη Ντόβα 45 χρόνων, Βασίλη Λιούρη 36 χρόνων, Στάθη Πάσλη 33 χρόνων και Χαρίση Χλιάπα 39 χρόνων, όλοι τους γεννημένοι στην Τασκένδη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, έφεραν τα ναρκωτικά στις 22 Φλεβάρη από τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα είχαν στήσει εταιρία "φάντασμα" εισαγωγής φρούτων για να μπορούν να "ξεπλένουν" τα χρήματα από τα ναρκωτικά. Κατασχέθηκαν 1,5 κιλό ηρωίνη, 600 γραμμάρια ημικατεργασμένου χασίς, 16,5 εκατομμύρια δραχμές, ένα πιστόλι καθώς και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Υπολειτουργούν οι υπηρεσίες της Κοινότητας Μαλάθυρου, στα Χανιά, μετά τον εμπρησμό που σημειώθηκε στα γραφεία του κοινοτικού καταστήματος, το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής. Συγκεκριμένα, στις 3 πμ την Παρασκευή άγνωστοι εισέβαλαν από το παράθυρο στο κτίριο της Κοινότητας και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές στο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται επίσης το ιατρείο και το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ. Σημαντικές ζημιές υπέστη και ο εξοπλισμός των γραφείων, ενώ το ιστορικό αρχείο της κοινότητας καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η ολοκληρωτική καταστροφή του κοινοτικού καταστήματος αποφεύχτηκε μετά από κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού και του συνοικισμού Σπασόμοιλος που έσπευσαν να βοηθήσουν στο σβήσιμο της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες της κοινότητας λειτουργούν στο σπίτι του γραμματέα του προεδρείου, ενώ με απόφαση του Kοινοτικού Συμβουλίου κρίθηκε αναγκαίο να δρομολογηθούν περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί, σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο εμπρησμός του κοινοτικού καταστήματος, "γεγονός που πλήττει - σημειώνεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου - όχι μόνο την Κοινότητα Μαλάθυρου, αλλά και τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι υπάλληλοι των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών Αθηνών και Πειραιώς σε περίπτωση που δεν τους χορηγηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών.
Σήμερα, τελευταία μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 5.30 το απόγευμα και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Στο μεταξύ, η τριήμερη απεργία που άρχισαν από τη Δευτέρα οι 250 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνει απόλυτη επιτυχία και το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 97%, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο σύλλογός τους. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητούν επιπλέον 31.500 δραχμές το μήνα που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με 90 εκατομμύρια δραχμές το μήνα, ενώ, ήδη τώρα επιβαρύνεται με 3 δισ. δραχμές για 6.500 υπαλλήλους των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.