ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΛΑΡΥΜΝΑ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ξανά τον δρόμο του αγώνα

Η φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ ακούστηκε δυνατά και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στην απεργία της Πέμπτης. «Εδεσε», όπως «δένεται το ατσάλι», τη συνέχιση του 18μηνου αγώνα τους με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης.

Κόντρα σε όλους όσοι επιχείρησαν να υπονομεύσουν και να διασπάσουν τον πολύμηνο και δίκαιο αγώνα, να επιβάλουν «σιωπή νεκροταφείου» στο εργοστάσιο της Λάρυμνας τη μέρα που η εργατική τάξη της χώρας βροντοφώναζε «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τη ζωή και τα δικαιώματά μας», οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ότι παραμένουν όρθιοι και συνεχίζουν να αναμετρούνται στα ίσα με την κυβέρνηση. Εδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδείχθηκαν «λίγες» μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησης και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία τους «χτυπάει την πλάτη» και από την άλλη τραβάει το «χαλί» κάτω από τα πόδια τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έμειναν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Εκεί που 18 μήνες τώρα δίνουν έναν εμβληματικό αγώνα με αντιπάλους την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ΕΕ, τα μονοπώλια που στρέφονται στην «πράσινη» Ενέργεια και ανταγωνίζονται για το ποιος θα βουτήξει στο «βαρέλι δίχως πάτο» και θα θησαυρίσει από την εκμετάλλευση του νικελίου και του κοβαλτίου, από την εκμετάλλευση της τζάμπα δουλειάς που επιβάλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Πλατιά εργατική αλληλεγγύη

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν για μία ακόμα φορά εργαζόμενοι και συνδικάτα από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί έμπνευση για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους των συνδικάτων απηύθυναν: Ο Φοίβος Ιακωβίδης από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η Ασημίνα Καραμπέτσου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας, ο Αρης Βενιζέλος από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, ο Σωτήρης Παπαδημητρίου από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ο Νίκος Μπούρας από το Νομαρχιακό Τμήμα Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ και ο Γιάννης Μαρούλης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Παρευρέθηκαν επίσης οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπείες των Ομάδων Γυναικών Λοκρίδας και Χαλκίδας της ΟΓΕ, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία παλιών εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, που συνέδεσαν τους μεγαλειώδες αγώνες του παρελθόντος, όπως αυτός του 1977, με τον εμβληματικό αγώνα τού σήμερα.

Συμμετείχε ακόμα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη»

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Ρήννας, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε συνέχιση του αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους για να ολοκληρώσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της και να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ. Θέλει να μας κάνει συνένοχους και να αποδεχθούμε τις απολύσεις μας (...) Οσο είμαστε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, και μας υπολογίζουν και μας φοβούνται, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Η πείρα του 18μηνου αγώνα δείχνει τον δρόμο».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, χαιρέτισε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και σήμερα ενώνουν τη φωνή τους με άλλους εργαζόμενους και συνεχίζουν να φωνάζουν με πείσμα "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ, δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις, δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο". Με τη συμμετοχή μας στην απεργία είμαστε και εμείς κομμάτι ενός πρωτοφανούς για τα σημερινά δεδομένα, αγωνιστικού και σωστά προσανατολισμένου απεργιακού μετώπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μίλησε για τον 18μηνο αγώνα και τόνισε: «Τους έχουμε τσακίσει με τον ανυποχώρητο ενωτικό αγώνα. Δεν μας υπολόγιζαν. Μας είχαν ξοφλημένους. Πόνταραν στη διάσπαση και έχασαν. Υποτίμησαν την ατσαλένια καρδιά μας, το κουράγιο μας. Υποτίμησαν το ότι έχουμε στην ψυχή μας κομμάτι από ατσάλι που παράγουμε...».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τον εφησυχασμό και την καλλιέργεια αυταπατών, να μην υποχωρήσουν στην τρομοκρατία και τις παγίδες, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα: «Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων μας, την καταβολή και του τελευταίου ευρώ από τον δεδουλευμένο μόχθο μας, είναι ο αγώνας μέχρι το τέλος».

Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να πραγματοποιήσουν άμεσα συνεδριάσεις των ΔΣ τους και σε συντονισμό με όλα τα σωματεία της χώρας να προκηρύξουν νέα πανεργατική απεργία, με κύριο αίτημα να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα.

ΗΠΕΙΡΟΣ
«Πάρτε πίσω τις "ανατροπές του αιώνα"»

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι δρόμοι πλημμύρισαν, το μήνυμα ξεκάθαρο. «Πάρτε πίσω τις "ανατροπές του αιώνα"». Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου η οργή των εργαζομένων μετατράπηκε σε ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο. Η επιτυχία της απεργίας κερδήθηκε από τα χαράματα, με τις απεργιακές φρουρές των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων να δίνουν μάχη ώστε και ο τελευταίος εργαζόμενος να κάνει πράξη τη θέλησή του. Να απεργήσει.

Στα Γιάννενα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, περιφρούρησε την απεργία στα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι» σε Περίβλεπτο και Κρανούλα Ιωαννίνων. Στην απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε η παρουσία των εργαζομένων από τα ΙΚΕΑ, ενώ για πρώτη φορά κοινό μέτωπο συγκρότησαν οι εργάτες της μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και της «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που συνεδρίασε επιτόπου στο χώρο της συγκέντρωσης για κλιμάκωση του αγώνα με προκήρυξη νέας απεργίας την Τετάρτη 16 Ιούνη. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νέοι διαδήλωσαν στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης, ενώ αμέσως μετά με μαχητικές συσκέψεις τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Στην Αρτα απεργιακές φρουρές βρέθηκαν στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς μετατράπηκε σε ένα μαχητικό ξέσπασμα, με την καθολική συμμετοχή των εργατών του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας να δίνει το στίγμα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν δεκάδες εργάτες από το συσκευαστήριο «Intercom», τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και άλλους βιομηχανικούς χώρους του νομού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.

Παρέλυσε η χώρα απ' άκρη σ' άκρη!

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ισχυρή και ηχηρή απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα έδωσαν οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους σε όλη τη χώρα.

Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, σε Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

Από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών ήταν αυτή στην πόλη των Σερρών, ενώ με επιτυχία δόθηκε η μάχη και σε άλλες πόλεις.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στον Πολύγυρο, ενώ κλίμα ξεσηκωμού δημιουργήθηκε με την μαχητική πορεία που ακολούθησε παρά την ξαφνική επιδείνωση του καιρού και την καταρρακτώδη βροχή. Και στο Κιλκίς, με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Με τη μαζική τους παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης απέρριψαν το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στην Καβάλα χρόνια είχαν να δουν τέτοιο μέγεθος σε απεργιακή συγκέντρωση, ενώ η δράση για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε από το πρωί, με το Σωματείο Οικοδόμων να βρίσκεται σε όλα τα γιαπιά της πόλης. Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων (ΒΦΛ) που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έξω από το «υπουργείο εργοδοσίας» στην Αθήνα, ενάντια στις απολύσεις που μεθοδεύει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια με μαχητικότητα διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της «Ενεργειακής» για μαζικές απολύσεις και χτύπημα δικαιωμάτων.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη Δράμα. Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, ενώ στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων πραγματοποίησαν παρέμβαση στη δημοτική αρχή καταδικάζοντας τη στάση της αφού το τελευταίο διάστημα στέκεται εμπόδιο στη δράση των σωματείων.

Μαχητικό «παρών» έδωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών εργατικών σωματείων στην Κοζάνη, ενώ από το πρωί απεργιακή φρουρά βρέθηκε στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πτολεμαΐδα, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή νέων εργαζομένων. Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν στα Γρεβενά, ενώ συγκεντρώσεις επίσης έγιναν σε Φλώρινα και Καστοριά.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Δυναμική και μαζική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα, έδωσαν οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την απεργιακή περιφρούρηση σε διάφορους χώρους δουλειάς, όπως στο εργοστάσιο της Eurodrip στα Οινόφυτα.

Η πλούσια δράση των συνδικάτων οδήγησε σε Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι, Κάρυστο, Ιστιαία και Μαντούδι, στην πραγματοποίηση μιας από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Στην Πελοπόννησο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», διαδήλωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Καλαμάτα, ενώ τα σωματεία προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης τους. Στον Πύργο απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κοινή απόφαση 17 σωματείων.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Σε δεκάδες νησιά έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο.

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους της πόλης έκαναν σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή απεργών από τα μεγάλα εργοτάξια, τα ξενοδοχεία, τα σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά και από τα δύο νοσοκομεία και τις ΔΕΥΑ της περιοχής. Στα Χανιά μαζικές ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς πρωτοβάθμια σωματεία και η πορεία που ακολούθησε.

Στην πλατεία Σαπφούς έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ ακολούθησε πορεία από την προκυμαία της Μυτιλήνης προς τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην Κέρκυρα το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου «Γλυφάδα», ενώ αντίστοιχα το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού - Τουρισμού βρέθηκε έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων «La Grotta», «Verde», «Sandy» και «Capo di Corfu». Η συνέχεια δόθηκε στη μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση και το μαχητικό συλλαλητήριο.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ