Associated Press |
Παλαιστίνιες διαδηλώτριες ενάντια στο «τείχος» προσπαθούν να αποφύγουν τα δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού |
Εντείνεται η αναστάτωση στην ισραηλινή πολιτική σκηνή καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριέλ Σαρόν έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, χωρίς, όμως, να απειλείται άμεσα η επιβίωσή του. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη εν μέσω συγκρούσεων.
Με 59 βουλευτές στους 120 της ισραηλινής Βουλής έμεινε, από χτες, οπότε τέθηκε και επισήμως σε ισχύ η απομάκρυνση των 2 υπουργών και βουλευτών του Κόμματος της Εθνικής Ενωσης που είχε αποφασιστεί την περασμένη βδομάδα. Εκτός κυβέρνησης βρίσκονται, πλέον, και οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, οι οποίοι, όμως, είπαν ότι θα παραμείνουν εντός της κυβερνητικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εντούτοις, τουλάχιστον, μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Σαρόν δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς η διαιρεμένη αντιπολίτευση δεν μπορεί να την απειλήσει με τις προτάσεις μομφής.
Στο μεταξύ, χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό στο χωριό Αλ Ζαουίγια, της Δ. Οχθης, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Από τις αρχές της βδομάδες, ο ισραηλινός στρατός έχει ξεριζώσει εκατοντάδες ελαιόδεντρα και έχει κατασχέσει δεκάδες εκτάρια παλαιστινιακής γης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 3 διαδηλωτές.
Ανάλογες κατασχέσεις και εργασίες, γίνονται, επίσης, στην περιοχή Αμπού Ντις, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου, μάλιστα, οι ισραηλινοί εκσκαφείς βρίσκονται εντός του προαυλίου του Πανεπιστημίου «Αλ Κουντς», παρά προηγούμενη δέσμευση να μείνει ανέπαφος ο πανεπιστημιακός χώρος. Ειδοποιήσεις απομάκρυνσης από τα σπίτια και από τις περιουσίες τους έχουν λάβει, τέλος, και οι κάτοικοι νοτίως της Χεβρώνα, αρχής γενομένης από το χωριό Μπάιτ Αουα.
Χτες το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν ρουκέτες κατά μεταλλουργίας στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών». Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 2 Παλαιστίνιοι.
Μία 55χρονη εργάτρια νεκρή είναι ο τραγικός απολογισμός της απεργίας πείνας στην οποία κατέβηκαν οι ανθρακωρύχοι των ορυχείων «Γιενισέισκαγια» στην περιοχή του Τσερνογκόρσκ (Ομόσπονδη Δημοκρατία της Χακάσιγια) στη Ρωσία.
Η απεργία πείνας διεξήχθη από τις 17 έως τις 29 του περασμένου Μάη, αλλά η εργάτρια, Βαλεντίνα Σεστακόβα, δεν άντεξε τις συνέπειες στην υγεία της από την απεργία και χτες ανακοινώθηκε ο θάνατός της από τον πρόεδρο του σωματείου των ορυχείων, Αλεξάντρ Ατιούκοφ. Η εργάτρια αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την υγεία της και κατά τη διάρκεια της απεργίας με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες ξαναγύρισε στους απεργούς συναδέλφους της και συνέχισε μαζί τους την απεργία. Ακόμη 26 απεργοί πήγαν στο νοσοκομείο, ενώ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ακόμη 60 εργάτες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με τη λήξη της απεργίας.
Στην απεργία πείνας συμμετείχαν 170 από τους εργάτες, μεταξύ αυτών 40 γυναίκες, με αίτημα την καταβολή των μισθών τους που καθυστερούσε επί πολλούς μήνες. Ο απόλυτος κυνισμός προήλθε από τον γενικό διευθυντή των ορυχείων, ο οποίος «πρότεινε» στους εργάτες να απολυθούν «εθελοντικά» πριν απολυθούν έτσι κι αλλιώς λόγω των «περικοπών» της επιχείρησης! Συγκεκριμένα, ο Αλεξάντρ Παβλόφ υπέγραψε ήδη την απόλυση 269 από τους 389 εργαζόμενους των ορυχείων από τις 23 Αυγούστου. Τα ίδια τα ορυχεία βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης. Τον Απρίλη είχε γίνει και άλλη απεργία πείνας στην ίδια περιοχή αλλά σε άλλο ορυχείο («Ζάπαντναγια - μπις») από την οποία έχασε τη ζωή του ο 54χρονος εργάτης, Ανατόλι Σίτκιν.
Εξάλλου, στην περιοχή του Ροστόφ βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη απεργία πείνας ανθρακωρύχων, στην οποία συμμετέχουν 40 εργάτες. Την Τρίτη ενώθηκαν μαζί τους ακόμη 30 εργάτες (κυρίως οδηγοί) από το εργοστάσιο επεξεργασίας των ορυχείων.
Απελευθερώθηκαν, μετά από κάπου 15 χρόνια φυλάκισης 4 Κούρδοι βουλευτές, ενώ άρχισε η μετάδοση εκπομπών στα κουρδικά (ενώ οι αθρόες συλλήψεις «φιλοαυτονομιστών» δημοσιογράφων συνεχίζονται...)
ΑΓΚΥΡΑ.- Ως «κρίσιμο βήμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», χαρακτηριζόταν η χθεσινή απελευθέρωση της Λεϊλά Ζανά και τριών ακόμη βουλευτών, των Χατίπ Ντιτζλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ, που είχαν ριχτεί στη φυλακή, λόγω της «υποστήριξής τους στην αυτονομιστική βία». Σε άλλη μια σχετική με το Κουρδικό εξέλιξη που ίσως όχι τυχαία επελέγη να συμπέσει με αυτό, χθες άρχισε η μετάδοση εκπομπών στα κουρδικά από το TRT-3, το τρίτο κρατικό κανάλι, με ένα 30λεπτο πρόγραμμα. Ο Τζεμίλ Τζισέκ, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ), δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση της απελευθέρωσης αφαιρεί «το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί από τα χέρια εκείνων που αναζητούσαν δικαιολογίες (για να απορρίψουν) την προσπάθεια της Τουρκίας (να ενταχθεί) στην ΕΕ... το τουρκικό νομικό σύστημα έκανε ό,τι όφειλε, τώρα είναι η σειρά των άλλων».
Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μίλησε εξαιρετικά «διπλωματικά» για «μια ένδειξη ότι η εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε η Τουρκία τα δύο τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος».
Ενδεχομένως μην εκτιμώντας στην ολότητά τους, ίσως πεισμένοι για τον υπεσχημένο αστικοδημοκρατικού τύπου «εκδημοκρατισμό» ή ακόμη και αδιαφορώντας για τις παραμέτρους που οδήγησαν στην εξέλιξη, εκατοντάδες Κούρδοι γιόρτασαν χθες την απελευθέρωση των βουλευτών, έξω από τη φυλακή Ουλούντζαλαρ της Αγκυρας, ραίνοντας την Ζανά και τους άλλους τρεις βουλευτές με λουλούδια και φωνάζοντας συνθήματα στα κουρδικά (πράγμα που θα αποτελούσε αιτία φυλάκισής τους έως το 1991). Η Χέντιγιε Αγλί, μητέρα της Λεϊλά Ζανά, υποδέχτηκε την κόρη της έξω από τη φυλακή και δήλωσε με νόημα «ελπίζω όλες οι οικογένειες των (πολιτικών) κρατούμενων να νιώσουν το συναίσθημα που νιώθω εγώ σήμερα». Οι πολιτικοί κρατούμενοι, Κούρδοι και αριστεροί, αγγίζουν τις 10.000 στη γείτονα, και πολλές οργανώσεις συνεχίζουν απεργία πείνας κατά των Λευκών Κελιών με κάπου 110 νεκρούς από το 2000.
Ο Ερέν Κεσκίν, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, «χαιρέτισε» την εξέλιξη, επισημαίνοντας όμως ότι «έγινε λόγω του ότι την απαίτησε η ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «το θετικό είναι πως το σύστημα παραδέχεται την αδικία».
Επίσης χθες, οι συνήγοροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν «κατήγγειλαν» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο τις συνθήκες κράτησης του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, που πέντε χρόνια τώρα κρατείται υπό απομόνωση στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, όμως, που σημειώνονταν οι «κινήσεις βιτρίνας» - όσο κυνικό κι αν ακούγεται, περί αυτού πρόκειται... - παραχώρησης δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα, το DEHAP (Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, νόμιμο κουρδικό πολιτικό κόμμα), ανακοίνωνε ότι συνελήφθησαν χθες 34 συντάκτες κουρδικών εντύπων και μέλη πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας,«στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του μήνα» (28-29/06), μετά από συνέντευξη Τύπου στο Ελαζίγκ!
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Στις 15 Αυγούστου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της παραμονής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στην προεδρία της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Εσεκίελ Θαμόρα, που συμπλήρωσε ότι η απόφαση είναι ομόφωνη και ότι σε περίπτωση ήττας του θα προκηρυχτούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 30 ημερών.
Κατά τους αναλυτές των δυτικών ΜΜΕ, ο ορισμός ημερομηνίας για το δημοψήφισμα θεωρείται ευρέως ως μία νίκη της αντιπολίτευσης, που ανησυχούσε μήπως μία επιπλέον αναβολή μείωνε τις πιθανότητες αποπομπής του Τσάβες. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, σε περίπτωση που ο Τσάβες ηττάτο σε δημοψήφισμα μετά τις 19 Αυγούστου, θα αναλάμβανε την ηγεσία ο αντιπρόεδρός του, έως τις προεδρικές εκλογές το Δεκέμβρη του 2006.
Παρ' όλα αυτά, η μάχη θα κριθεί στις 15 Αυγούστου και ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κάλεσε το λαό σε ενότητα, ώστε «η ολιγαρχία να υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία: «Καλώ για ενότητα όλου του λαού, των τίμιων και ειλικρινών ανδρών και γυναικών, αυτών που γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτούς που έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν και προωθήσουν τη δημοκρατική, επαναστατική και ειρηνική διαδικασία. Ολοι μαζί θα οικοδομήσουμε τη χώρα την οποία ονειρεύτηκε ο Μπολιβάρ και πολλοί από εμάς οραματίζονται εδώ και καιρό».