ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Τεταμένη ηρεμία με επίκεντρο το ριάλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε, χτες, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου είχαν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία, και κυρίως περιμετρικά και εντός του εμπορικού τμήματος της πόλης όπου βρίσκεται και το φημισμένο Μεγάλο Παζάρι, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μία μέρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εμπόρους και αστυνομικούς. Χτες, αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ενώσεις εμπόρων, διανομέων, παραγωγών και παροχής υπηρεσιών θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 16 άτομα οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης.

Οπως μετέδιδε το ημιεπίσημο πρακτορείο «Μεχρ», οι ενώσεις των επαγγελματιών διευκρίνιζαν ότι δεν αμφισβητούν την ισλαμική επανάσταση ή το θρησκευτικό καθεστώς, αλλά διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και στην οποία αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, την υποτίμηση κατά 40% μόνο την τελευταία βδομάδα του ιρανικού ριάλ έναντι του δολαρίου. Η εκδοχή αυτή, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μοιάζει να συγκλίνει με εκείνες τις αναλύσεις που εκτιμούν ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, θα αναζωπυρωθεί και θα κλιμακωθεί η σύγκρουση εξουσίας εντός των κόλπων του καθεστώτος ανάμεσα στους υποστηρικτές του Προέδρου και αυτούς του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ασχέτως αυτού, πάντως, τους τελευταίους μήνες, λόγω και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και κυρίως στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου καθώς και στα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - ΗΠΑ και ΕΕ κατά κύριο λόγο - η οικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει κατακόρυφα με την ανεργία, τη φτώχεια και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί, και κατά συνέπεια και η λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι εξελίξεις έδωσαν την αφορμή στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κλίντον να μιλήσει για «επιτυχία των κυρώσεων», ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός της, Λίμπερμαν, «είδε» τα προεόρτια μιας «περσικής άνοιξης», κατά το αντίστοιχο της «αραβικής άνοιξης», δηλαδή του αστικού εκσυγχρονισμού που έγινε στη Β. Αφρική.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχεδιάζουν επανέναρξη των συνομιλιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εντός ενός πλαισίου οκτώ βασικών αρχών σχεδιάζεται να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με μία απ' αυτές να αποκλείει το ενδεχόμενο διχοτόμησης του προτεκτοράτου ή επιβολής λύσεων διά της βίας... Πάντως τα δεδομένα που διαμόρφωσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση με το διαμελισμό της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας είναι κατοχυρωμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο περιθώριο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών και ασκούνται πιέσεις να ξεκινήσουν ως τις 20 του μήνα και σίγουρα πριν τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη.

Ο πρώην Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κοσσυφοπέδιο Πίτερ Φέιθ φέρεται πως είναι ο συντάκτης του πλαισίου των οκτώ αρχών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Βάσει των αρχών αυτών δεν θα υπάρχουν αλλαγές στα τωρινά εδαφικά σύνορα στο Κόσσοβο, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει διαχωρισμός, καμία πίεση για αποδοχή λύσεων, ούτε άσκηση βίας ως έκφραση διαφωνίας για αποδοχή λύσης. Ο πολιτικός διάλογος θα ξεκινήσει «από ψηλά», με το Βελιγράδι να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάτσιτς και θα συνεχιστεί από υπουργούς και ομάδες που θα συγκροτηθούν με βάση άγνωστα - μέχρι στιγμής - κριτήρια. Ο διάλογος θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Βορείου Κοσσόβου, που - βάσει των απαιτήσεων της Κάθριν Αστον - θα συζητηθεί από τις αρχές της Πρίστινας και τους Σέρβους του βορρά. Στο τέλος θα γίνει επαλήθευση όλων των έως τότε συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

ΑΪΤΗ
Εφιαλτική η πραγματικότητα για το λαό

Ο λαός της Αϊτής εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς
Ο λαός της Αϊτής εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Τουλάχιστον 400.00 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές, στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους συνεχώς επιδεινώνονται εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και βασικών ειδών βιοτικής ανάγκης. Ο αργός θάνατος που έχει καταδικαστεί σχεδόν μισό εκατομμύριο ψυχών περιγράφεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που διέταξε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, έκθεση που την κατέθεσε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μια έκθεση που με «αριθμούς» αντικατοπτρίζει την εφιαλτική πραγματικότητα του λαού της Αϊτής, μια πραγματικότητα που διαιωνίζεται στο βωμό της εκμετάλλευσης και της επίτευξης των στόχων του διεθνούς κεφαλαίου.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και είναι εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές και μεταδοτικές ή μολυσματικές ασθένειες και τη χολέρα. Επιδημία που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2010 ενώ οι νεκροί επισήμως έχουν φτάσει τους 7.440 και τα κρούσματα τις 581.000. Η έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή νέα έξαρση της επιδημίας, αποφεύγει συστηματικά όπως και ο ίδιος ο Μπαν Γκι Μουν να αποδώσει τις ευθύνες για την επιδημία της χολέρας - ούτε καν μια αναφορά ότι η χολέρα εισήχθη από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ-MINUSTAH, όπως πλείστες επιστημονικές έρευνες και εκθέσεις έχουν διατυπώσει. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 30% των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ερειπίων του σεισμού έχουν συλλεχθεί ενώ από τα θεωρητικά 5,78 δισεκατομμύρια δολάρια που αφειδώς προσφέρθηκαν από τη «διεθνή κοινότητα» κατά τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, έχουν δοθεί μόλις τα 2,57 δισ. Εξ όσων έχουν δοθεί, μόλις το 10% πήγε προς την κυβέρνηση της Αϊτής για την ανοικοδόμηση των υποδομών, των σχολείων και των νοσοκομείων, των δημοσίων κτιρίων και την ανακούφιση των πληγέντων.

Εννοείται ότι η βοήθεια έχει πάει σε «επενδύσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «βοήθειας», είναι πρόγραμμα που ακολουθεί ο Γουίλσον Τζοντί, δήμαρχος του Ντελμάς, κοινότητας στα περίχωρα του Πορτ ω Πρενς, όχι τυχαία, ένας εκ των δύο δημάρχων που δεν έχει ανακληθεί από τον πρόεδρο Μισέλ Μαρτελί. Ο Ζοντί, σύμφωνα με την Huffington Post, είναι έτοιμος να εκδιώξει τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό αφού οι 128 οικογένειες αρνήθηκαν να λάβουν όλες μαζί το ποσό των 5.000 δολαρίων για να φύγουν. Η εκδίωξη γίνεται καθώς υπάρχουν σχέδια για την οικοδόμηση εργοστασίου.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέα υπόθεση κατασκοπείας

Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν πως η νέα περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών στις ΗΠΑ σε βάρος Ρώσων πολιτών για παράνομη εξαγωγή τεχνολογίας συνδέεται με «οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ: «Οι κατηγορίες αυτές, που μας κοινοποίησε η αμερικανική πλευρά, έχουν ποινικό χαρακτήρα και ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε ενέργεια κατασκοπείας». Η Ρωσία αρνείται με αυτόν τον τρόπο πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη φερόμενη ως παράνομη διακίνηση υλικών υψηλής τεχνολογίας, από δίκτυο «κατασκόπων», που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ. Οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης απήγγειλαν την Τετάρτη κατηγορίες σε βάρος 11 μελών ενός «δικτύου κατασκόπων», για παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικού υλικού, το οποίο ισχυρίζονται ότι προοριζόταν για το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ρώσοι διπλωμάτες συνάντησαν έναν από τους κατηγορούμενους, για να συζητήσουν το θέμα και ετοιμάζονται να συναντήσουν και τους άλλους. «Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν αρκετούς Ρώσους πολίτες. Πολλά πράγματα δεν είναι σαφή σε αυτήν την ιστορία», διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ. «Εκτιμάμε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ρώσων πολιτών που συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες θα διασφαλιστούν κατά τρόπο απόλυτο από τις αμερικανικές αρχές».

Να σημειωθεί πως οι εξελίξεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, που ζητούσε από τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, αφού οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να είναι διαρκώς στη φάση της ... «επανεκκίνησης».


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης

Στην πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, συνελήφθησαν και κρατούνται τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης από το κόμμα «Ατα-Ζουρτ» - οι Καμτσιμπέκ Τασίεφ, Σαντίρ Ζαπάροφ, Ταλάντ Μαμίτοφ - που κατηγορούνται για απόπειρα βίαιης κατάληψης της εξουσίας.

Να σημειωθεί πως στις 3 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Μπισκέκ, όπου συγκεντρώθηκαν 500 διαδηλωτές με βασικό αίτημα την κρατικοποίηση της μεγαλύτερης στη χώρα κιργισο-καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού «Κουμτόρ». Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Κιργισίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 12 άτομα.

Στο μεταξύ, οι υποστηριχτές των ηγετών της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν δίπλα στο κτίριο της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Κιργισίας, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ