ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις και τελεσίγραφα από τις ΗΠΑ για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Από τη χθεσινή νέα επίθεση του Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό

2025 The Associated Press. All

Από τη χθεσινή νέα επίθεση του Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό
Πιέσεις στην ηγεσία του Λιβάνου, με τελεσίγραφο για πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ασκούν οι ΗΠΑ, με τον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης να δηλώνει πάντως ότι η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την στρατιωτική της δύναμη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες μία ακόμα φονική επιδρομή στον Λίβανο, κοντά στη Βηρυτό, συνεχίζοντας να κάνει κουρελόχαρτο την «εκεχειρία», ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων.

Οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη Χεζμπολάχ μεταφέρθηκαν στον Λίβανο από τον Τόμας Μπαράκ, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία και πρέσβη στην Τουρκία - ο οποίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει ακόμα πιο διευρυμένο ρόλο στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή - κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βηρυτό στις 19 Ιούνη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, ο Μπαράκ έδωσε στην ηγεσία του Λιβάνου έναν γραπτό «οδικό χάρτη», ζητώντας να λάβει απάντηση έως την 1η Ιούλη για τυχόν προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Μέχρι και χθες πάντως, οι πληροφορίες από τη Βηρυτό ανέφεραν ότι η απάντηση του Λιβάνου ακόμα «συντάσσεται». Για τη διατύπωσή της διορίστηκε μία επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τα γραφεία του πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ, του Προέδρου Ζοζέφ Αούν και του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει έναν όρο ότι η τελική συμφωνία θα σφραγιστεί με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου, ανέφεραν οι πηγές.

Το 6σέλιδο αμερικανικό έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, επικεντρώνεται στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και άλλων ενόπλων ομάδων, ενώ «προτρέπει» τον Λίβανο να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Συρία και να εφαρμόσει οικονομικές «μεταρρυθμίσεις».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζητούν τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ως «ανταλλάγματα» παρουσιάζονται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων που εξακολουθούν να κατέχουν περιοχές στον νότιο Λίβανο, καθώς και η απελευθέρωση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση τμημάτων του Λιβάνου που καταστράφηκαν από τις περσινές ισραηλινές επιθέσεις.

Η πρόταση αναφέρεται επίσης στη δημιουργία ενός μηχανισμού υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης κρατουμένων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Μπαράκ πρόκειται να επιστρέψει στον Λίβανο τις επόμενες μέρες, ενώ αναφέρεται ότι «προέτρεψε» τους Λιβανέζους αξιωματούχους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνεται στον οδικό χάρτη, καθώς «μπορεί να μην επανεμφανιστεί»...

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μπαράκ δεν είχε ακόμη λάβει την έγκριση του Ισραήλ για τον οδικό χάρτη.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον 7 ατόμων και μίας οντότητας, που συνδέονται με το Al-Qard Al-Hassan (AQAH), ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το εν λόγω ίδρυμα βοηθούσε τη λιβανέζικη οργάνωση να αποφεύγει κυρώσεις, μεταφέροντας εκατομμύρια δολάρια με «σκιώδεις λογαριασμούς».

Χεζμπολάχ: «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τη στρατιωτική μας δύναμη»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ν. Κασέμ, σε ομιλία του την Τετάρτη τόνισε ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα δεχθεί ποτέ να παραιτηθεί από τη στρατιωτική της δύναμη».

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το δίκτυο «Al Manar», πρόσθεσε ότι η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πάνω από 3.700 φορές από το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι το θέμα των όπλων στον Λίβανο είναι τοπικό θέμα συζήτησης μεταξύ των λιβανέζικων κομμάτων, στο οποίο ο εχθρός δεν μπορεί να παρέμβει. Επισήμανε δε ότι οι απειλές και οι πιέσεις δεν πιάνουν στη Χεζμπολάχ.

Ο δε βουλευτής της Χεζμπολάχ, Hasan Ezzeddine, «προειδοποίησε» σε δηλώσεις του ορισμένα λιβανέζικα κόμματα ότι «το να ποντάρουν σε ξένες δυνάμεις για τη διευθέτηση εθνικών θεμάτων είναι ένα χαμένο στοίχημα».

Ορισμένα λιβανέζικα ΜΜΕ πάντως ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου, και ότι εστιάζει στις εγγυήσεις που θα δοθούν από την πλευρά του Ισραήλ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ΜΜΕ του Λιβάνου ανέφεραν επίσης ότι ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Yazid bin Farhan έφτασε στη Βηρυτό για πολυήμερη επίσκεψη και ότι αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ όταν αυτός επανέλθει στη λιβανέζικη πρωτεύουσα στις αρχές της βδομάδας.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις

Την ίδια ώρα με τα παραπάνω, το Ισραήλ προχώρησε σε άλλες δύο παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι ισχύει από τον περασμένο Νοέμβρη, πραγματοποιώντας νέες επιδρομές στον Λίβανο.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η πρώτη επιδρομή στόχευσε όχημα στη νότια είσοδο της Βηρυτού, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος του ήταν «τρομοκράτης υπεύθυνος για λαθρεμπόριο όπλων και προώθηση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατευμάτων του IDF, για λογαριασμό της ιρανικής δύναμης Quds».

Σε άλλη ισραηλινή επίθεση, δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας ήταν παιδί, τραυματίστηκαν από το χτύπημα ισραηλινού drone στον νότιο Λίβανο.

Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκε σπίτι στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Jabal al-Ahmar area στην περιοχή Nabatieh.


Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Νέα μέτρα με τα οποία η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να στοχεύει τις πηγές εσόδων της Τεχεράνης και να εντείνει την οικονομική πίεση για να διαταράξει την πρόσβαση του καθεστώτος στους οικονομικούς πόρους που τροφοδοτούν τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες» ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, λίγα μόλις 24ωρα αφού το Ιράν ανέστειλε και επίσημα τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προκαλώντας την έντονη αντίδραση της «Δύσης» και του Ισραήλ.

Τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενάντια σε εταιρείες αλλά και πλοία που συγκροτούν τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» που βοηθά το Ιράν να συνεχίζει την εξαγωγή αργού πετρελαίου, παρακάμπτοντας σχετικές κυρώσεις. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται και εταιρείες που φέρονται να πουλούν ιρανικό πετρέλαιο σε «δυτικούς» αγοραστές εμφανίζοντας τις αποστολές τους να προέρχονται από το Ιράκ, και ως ιδιοκτήτη τους έναν Ιρακινο-Βρετανό υπήκοο ονόματι Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ.

Από τη πλευρά του Ιράν, ο ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η Τεχεράνη μένει δεσμευμένη «στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT) και στη συμφωνία διασφαλίσεών της». Το Ιράν υπέγραψε τη συγκεκριμένη συμφωνία (που αφορά εγγυήσεις για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς) το 1970.

Ο Αραγτσί πρόσθεσε πάντως ότι «η συνεργασία μας με την IAEA θα γίνεται μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, για προφανείς λόγους ασφάλειας». Επιπλέον, ο Ιρανός ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα σε εκκλήσεις του Βερολίνου για ανάκληση της διακοπής συνεργασίας της Τεχεράνης με την IAEA, κατηγορώντας τη Γερμανία για «ξεκάθαρη υποστήριξη της παράνομης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων». Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τονίσει κατά την πρόσφατη ανάφλεξη το «θάρρος» του Ισραήλ να κάνει «τη βρώμικη δουλειά» απέναντι στην «τρομοκρατία του καθεστώτος» του Ιράν.

Ολα αυτά ενώ το ισραηλινό «Channel 12» μετέδωσε χτες ότι επίκειται συνάντηση του Αραγτσί με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, στο Οσλο την επόμενη βδομάδα, για επανέναρξη των συνομιλιών γύρω από τα πυρηνικά - κάτι που επίσημα δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Σιν Παρνέλ, υποστήριξε στο μεταξύ ότι μετά τα πλήγματα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «υποβαθμίστηκε κατά ένα με δύο χρόνια».

Παράλληλα, τους τόνους κατά της Τεχεράνης ύψωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αντιδρώντας σε διώξεις που αντιμετωπίζουν δύο Γάλλοι υπήκοοι που είναι φυλακισμένοι στο Ιράν από τον Μάη του 2022 και - σύμφωνα με το οικογενειακό τους περιβάλλον - αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «κατασκοπεία για λογαριασμό της Μοσάντ» (των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών) και άλλες που στην Ισλαμική Δημοκρατία επισύρουν ακόμα και την ποινή του θανάτου. Οι δύο Γάλλοι κρατούνται στη φυλακή Εβίν, όπου στις 23 Ιούνη σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς 79 άνθρωποι. Ο Μακρόν απείλησε την Τεχεράνη με «αντίποινα», χαρακτήρισε δε τις κατηγορίες σε βάρος των δύο Γάλλων «πρόκληση απέναντι στη Γαλλία» και «απαράδεκτη επιλογή επιθετικότητας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ