ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρέος τιμής στον κορυφαίο γλύπτη

Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Ερώτηση προς το ΥΠΠΟ για την ανέγερση νέου μουσείου για να στεγαστεί το γλυπτικό έργο του Χρήστου Καπράλου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, Εύα Μελά και Βέρα Νικολαΐδου.

Ο αξέχαστος Χρήστος Καπράλος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία. Πολλά έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο και τιμούν τη χώρα μας. Τρία έργα του, μεταξύ των οποίων και το «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», αγοράστηκαν από τη Βουλή και κοσμούν χώρους της.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ «Ο Χρ. Καπράλος άφησε ένα τεράστιο έργο, το οποίο κληροδότησε στο ελληνικό Δημόσιο, μαζί με το υπάρχον μουσείο στην Αίγινα και το σπίτι του στην Αθήνα, τα δε χρήματα από την πώληση των τριών έργων του, περίπου 500 εκατ., στην Ελληνική Βουλή, κατατέθηκαν στην Εθνική Τράπεζα για την ανέγερση του νέου μουσείου, ώστε να στεγαστούν όλα τα έργα που σήμερα ασφυκτιούν στο παλιό μουσείο και στο σπίτι του».

«Η αδράνεια του ΥΠΠΟ», σημειώνουν οι βουλευτές, «και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που από το 1998 δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια για την αξιοποίηση των χρημάτων και τη δημιουργία του νέου μουσείου ως ελάχιστο χρέος τιμής προς τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Χρ. Καπράλο, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, ιδιαίτερα δε που, και σήμερα ακόμη, το παλιό μουσείο αν και είναι στη δικαιοδοσία της Εθνικής Πινακοθήκης λειτουργεί με δαπάνες της συζύγου του καλλιτέχνη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ποια «μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση του νέου μουσείου για να στεγαστεί ένα καλλιτεχνικό έργο πνοής για το λαό μας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του παλιού μουσείου».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Φωτιά»... στα δίδακτρα

Αύξηση των διδάκτρων κατά 102% για την επόμενη τριετία αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) το ΔΣ του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. Αρχικά σχεδίαζε ετήσια αύξηση για φέτος 80%. Τελικά, μετά από αντιδράσεις, αποφάσισε 30% αύξηση για τον πρώτο χρόνο, 30% για το δεύτερο και 20% για τον τρίτο.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς στο τέλος της τριετίας θα πληρώνουν, για κάθε παιδί, 811 - 1.521 ευρώ το χρόνο (αναλόγως του έτους), αντί των 400 - 750 ευρώ που πληρώνουν σήμερα.

Πέρσι φοίτησαν στο Δημοτικό Ωδείο 800 παιδιά και έμειναν εκτός 400 παιδιά, λόγω έλλειψης χώρου και δασκάλων. Φέτος, φοιτούν λιγότερα από 800. Με τις αυξήσεις - «φωτιά» στα δίδακτρα, εκτιμάται ότι ακόμη λιγότερα παιδιά θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Ωδείο.

Αδικη, υπέρογκη και αναντίστοιχη με τις δυνατότητες ενός μέσου εργαζόμενου που βλέπει μισθούς και ημερομίσθια παγωμένα εδώ και 15 χρόνια και τιμές για προϊόντα ή υπηρεσίες να εκτοξεύονται στα ουράνια, χαρακτηρίζει την αύξηση των διδάκτρων η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κοζάνης και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να μην την εγκρίνει. «Η εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας, οδηγεί στη λειτουργία του ΔΩΚ με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, αποκλείει από τη μουσική εκπαίδευση τα παιδιά μεγάλης κατηγορίας εργαζομένων, σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Διεθνές συνέδριο για τον Καζαντζάκη

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη με θέμα «Παραμορφώσεις, παραλείψεις, μυθοποιήσεις» διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τα 170 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, από 1 - 3/11 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Πανεπιστημίου 30).

Συμμετέχουν μελετητές του Καζαντζάκη από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Κύπρου, Οξφόρδης, Χάρβαρντ, Wroclaw και Σιλεσίας. Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο μελετητής - μεταφραστής του καζαντζακικού έργου Peter Bien, ενώ την ίδια μέρα θα προβληθεί (σε πρώτη αθηναϊκή προβολή) το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη «Νίκος Καζαντζάκης: Ακροβάτης πάνω από το χάος».

Στις 2/11 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των συγγραφέων: Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, Ρέας Γαλανάκη, Δημήτρη Καλοκύρη, Μανόλη Πρατικάκη, με συντονιστή τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέα Γιώργο Γραμματικάκη.

Το συνέδριο στοχεύει να μελετήσει σε βάθος το πολύπλευρο έργο του, την υποδοχή του από την κριτική, τις μεταφράσεις του, τη μεταφορά του σε άλλες τέχνες (θέατρο, κινηματογράφο κ.ά.), την προσωπικότητα του δημιουργού, τις σχέσεις του με την εκκλησία, τα ιδεολογήματα περί τον Καζαντζάκη, τις παραμορφωτικές αναγνώσεις του έργου του, αλλά και τις δικές του «παραμορφωτικές» απόψεις για τον εαυτό του, το έργο του και τη σύγχρονή του πραγματικότητα. «Οι όψεις αυτές, αν και προκάλεσαν ευρύτατες συζητήσεις και έντονους προβληματισμούς, δεν αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά από τους μελετητές ως τώρα», σημειώνουν οι διοργανωτές.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τιμά τον Κ. Γαβριηλίδη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο λαϊκό ηγέτη Κώστα Γαβριηλίδη, για τα 55 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνει αύριο (7 μ.μ.) ο δήμος Νίκαιας στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσουν οι: Βέρα Νικολαΐδου (μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, πρώην δήμαρχος Νίκαιας), Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας), Γιώργος Φαρσακίδης (αγωνιστής, εικαστικός). Θα παρουσιαστεί το βιβλίο: «Τα χρόνια εκείνα...» σε επιμέλεια Ν. Γαβριηλίδου. Από το αρχείο της Ν. Γαβριηλίδου θα παρουσιαστεί και έκθεση φωτογραφίας - οδοιπορικό από την 4η Αυγούστου έως το θάνατο του Κώστα Γαβριηλίδη στον Αη Στράτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/11 και θα λειτουργεί 10 π.μ. - 12 μ. και 6- 8 μ.μ.

Κινητοποίηση εικαστικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα (11πμ), έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37) το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (EETE). Οι εικαστικοί θα διεκδικήσουν «καθολική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού. Να μην υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των "τιμητικών" συντάξεων έως ότου λυθεί, καθολικά, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων. Οι λεγόμενες "τιμητικές" συντάξεις να δίνονται χωρίς οικονομικά και ασφαλιστικά κριτήρια».

Μέτρα λόγω μεταφοράς

Αλλαγές στον αρχαιολογικό περίπατο του ιστορικού κέντρου ανακοινώνει το ΥΠΠΟ λόγω της μεταφοράς των εκθεμάτων από το παλιό στο νέο μουσείο Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα, αποκλείστηκε η πρόσβαση των επισκεπτών στους παρακάτω χώρους: α) Περιοχή οδού Τριπόδων. β) Ιερό Διονύσου και στην Ανατολική Ανιούσα Οδό. γ) Ανατολικό τμήμα του Θεάτρου Διονύσου (σκηνή, ανατολική πάροδος, ορχήστρα, κοίλο), έως και το αντίστοιχο ανατολικό τμήμα του Επιθεάτρου. δ) Ανατολική αναβάθρα. ε)Ανατολική Κλιτύ.

Η κυκλοφορία διακόπτεται επιπλέον στην είσοδο της Νότιας Κλιτύος και σε τμήμα της διαδρομής των επισκεπτών στη Νότια Οδό, όσο γίνεται μεταφορά. Διακόπηκε η σύνδεση της Βόρειας με τη Νότια Κλιτύ, μέσω του Περιπάτου. Ανεστάλησαν οι κινηματογραφήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Κλιτύος και στο Θέατρο Διονύσου. Τέλος, περιορίστηκαν οι επισκέψεις σχολείων στη Νότια Κλιτύ.

Επιχορηγήσεις Χορού

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις των παρακάτω ομάδων κλασικού και σύγχρονου χορού, με 544.000 ευρώ, συνολικά.

«Δύο» (Δ. Παπαϊωάννου) 50.000 ευρώ. Από 40.000 ευρώ: «Οκτάνα» (Κ. Ρήγος), «Sine Qua Non» (Κ. Μπάκα Δ. Σωτηρίου), «Quasi Stellar» (Απ. Παπαδαμάκη). Από 25.000: Σύλλογος Μοντέρνου Χορού (Χ. Μανταφούνης), «Χ ΙΤ» (Φώτης Νικολάου). Από 16.000: «Αέναον» (Ντ. Λομέλ - Μπαρτζώκα), «Ελδωρ» (Λίλα Ζαφειροπούλου), «Griffon» (Ιωάννα Πορτόλου), «Yelp» (Μαριέλα Νέστορα), «Amorphy.org» (Τζ. Αργυρίου Ash Bulayev), «Αμάλγαμα» (Μ. Γοργία), «AD LIB» (Κατ. Παπαγεωργίου), Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, «Landscape» (Ιωάννα Πάραλη), Χοροθέατρο Νατάσας Ζούκα, «XSOMA» (Κ. Σφήκα Δ. Τσιαπκίνης) Θεσσαλονίκη, «Λάθος Κίνηση» (Κ. Μίχος), «Νταλίκα» (Βάσω Γιαννακοπούλου). Από 12.000: «Rootless Root» (Λίντα Καπετανέα Jozef Frucek), «Πρόσχημα» (Δ. Κρητικίδη Μ. Κολιοπούλου), «Αγγελόσκονη» (Αγγελική Παπαδάτου), «Smack» (Στέλλα Ζάννου), «Εννιάμορφο» (Τέτη Νικολοπούλου), Πολιτιστικό Σωματείο «Ηρος Αγγελος» (Π. Γάλλιας), «ART» (Αρτ. Ιγνατίου). Από 8.000: «Studio Yannis Metsis- Omad@ance» (Pierre Tavernier), «Λυδία Λίθος» (Σπύρος Μπερτσάτος), «Ροές» (Σ. Σπυράτου). Από 4.000: «Φυγείν Αδύνατον» (Νατάσα Αρέθα), «Κώστας Τσιούκας».

Η «υποδοχή» της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας στα αγγλικά, αλβανικά, δανέζικα, νορβηγικά, ρωσικά, σουηδικά και φινλανδικά, είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας (2/11) στο Ιωνικό Κέντρο Σπουδών (Λυσίου 11, Πλάκα). Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πορίσματα έρευνας για τον έλεγχο, την καταγραφή, την ταξινόμηση και αξιολόγηση της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας που πραγματοποίησε το Κέντρο μεταξύ 2003-2007.

Ο Τζίμης Μακούλης, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του ελαφρού τραγουδιού στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Στην πολύχρονη καριέρα του τραγούδησε εκατοντάδες τραγούδια, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 12.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παπάγου, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ