ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2026
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κλιμάκωση των διεκδικήσεων για σύγχρονες σπουδές, στήριξη και όχι διαγραφές

Με κινητοποίηση σήμερα στον Βόλο και στις 6 Φλεβάρη στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, Φοιτητικοί Σύλλογοι κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις για κατάργηση του άδικου ταξικού νόμου των διαγραφών, ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

«Ζητάμε στήριξη στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε και όχι διαγραφές!» - «Δυναμώνουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση για σύγχρονες, δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές! Για πτυχία με αξία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που να μας εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο επάγγελμά μας» - «Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, όχι για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών! Δεν θα αφήσουμε τα Πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε "εργαστήρια πολέμου"» δηλώνουν.

Σήμερα Παρασκευή, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνουν μεγάλη κινητοποίηση στον Βόλο, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Πρυτάνεων. Την κινητοποίηση στηρίζουν δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και όλη την Ελλάδα.

«Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η συνέχιση και εξειδίκευση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, στην οποία συμφωνούν και τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης που "υμνούν" την ΕΕ, βιώνουμε καθημερινά στις σχολές μας», σημειώνουν και θυμίζουν πως την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους στα Πανεπιστήμια μειώνεται κατά 42 εκατομμύρια σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηρίζουν την κατάσταση μέσα στα ιδρύματα «εκρηκτική», με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εργαστήρια και υποδομές, φοιτητική μέριμνα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν, «δίνονται εκατομμύρια για την έρευνα προσανατολισμένη στους πολεμικούς σκοπούς των ιμπεριαλιστών, όπως στο ΕΜΠ και για διάφορα "πολεμικά" συνέδρια μέσα στα Πανεπιστήμια, όπως αυτό που ακυρώθηκε κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση φοιτητών, εργαζομένων και ερευνητών του ΑΠΘ».

Με την υλοποίηση του απαράδεκτου νόμου των διαγραφών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τονίζουν πως «τα ψέματα της κυβέρνησης περί "αιώνιων" φοιτητών αποκαλύφθηκαν με την έκδοση των "τελικών πινάκων" προς διαγραφή, που συμπεριλαμβάνουν εγκύους, νέους εργαζόμενους σε δύο δουλειές, μέχρι και 4ετείς φοιτητές! Η πραγματική στόχευση του νόμου επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναφέρεται ότι επιτρέπεται κανονικά η εγγραφή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο μετά τη διαγραφή ενός φοιτητή από το δημόσιο».

Παράλληλα, αναφέρονται στην απόσπαση από φέτος της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των φοιτητών και φοιτητριών του 1ου, 2ου και 3ου έτους των «καθηγητικών» σχολών. «Στο σημερινό Πανεπιστήμιο η μόρφωση, η Παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό! Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ατελείωτο κυνήγι μεταπτυχιακών και πιστοποιήσεων που πρέπει να πάρουμε μετά το πτυχίο, για να μπορέσουμε τελικά να ασκήσουμε το επάγγελμά μας», αναφέρουν.

Με αυτές τις διεκδικήσεις, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΕΑΑΝ
Στην Ειδική Αγωγή διανύουμε τη χειρότερη χρονιά μέχρι τώρα!

Κοινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με μεγάλη συμμετοχή η κοινή σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Γονείς, δάσκαλοι και εργαζόμενοι στα ειδικά σχολεία και στην Ειδική Αγωγή επιβεβαίωσαν πως η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη μέχρι τώρα. Ανέδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές δομές Ειδικής Αγωγής Αττικής και τα δεκάδες προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, αφού το κράτος τους αφήνει -ουσιαστικά - αβοήθητους.

Μερικά μόνο από τα χρόνια κτιριακά ζητήματα που εκτέθηκαν στη σύσκεψη είναι η στέγαση σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, το στοίβαγμα παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε λίγα τετραγωνικά, οι ανύπαρκτοι ή επικίνδυνοι αύλειοι χώροι, οι αίθουσες σε ορόφους χωρίς ασανσέρ ή με ανεπαρκή χωρητικότητα για παιδιά σε αμαξίδιο.

Αναδείχθηκε επίσης το θέμα των μεταφορών, αφού για άλλη μια χρονιά παραμένει η άθλια κατάσταση με τα άγονα δρομολόγια, τις διαδρομές που κρίνονται ανεπαρκείς και χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις μεταφοράς ΑμεΑ, αλλά και των χιλιάδων κενών στην Παράλληλη Στήριξη.

Τονίστηκε η ανάγκη για μόνιμες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής καθώς η πλειοψηφία τους είναι αναπληρωτές, γεγονός που δεν βοηθάει στην ανάπτυξη παιδαγωγικής σχέσης που είναι απαραίτητη μεταξύ ειδικού παιδαγωγού και μαθητή.

Επιπλέον, τέθηκε στο επίκεντρο η επείγουσα δημιουργία νέων ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων, με ευθύνη του κράτους, όπως και η άμεση λειτουργία αυτών που έχουν ιδρυθεί και παραμένουν «στα χαρτιά».

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξοπλιστούν τα ειδικά σχολεία με όλο το απαραίτητο υλικό(αισθητηριακό, κινησιολογικό, διαγνωστικά εργαλεία κ.ά.) ώστε οι θεραπευτές και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Από παρεμβάσεις γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν σε ειδικά σχολεία αναδείχθηκε η έντονη ανησυχία τους για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, τα οποία χρειάζεται να αποκτήσουν συνοχή και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες του κάθε παιδιού, στοχεύοντας στην ολόπλευρη εξέλιξή του.

Στην ανησυχία αυτή έρχεται να προστεθεί το άγχος και η αγωνία των γονέων για την ανυπαρξία δομών στήριξης για αυτά τα παιδιά αφού τελειώσουν το σχολείο, καθώς και για το μέλλον και την προοπτική των παιδιών που αντιμετωπίζουν βαριές αναπηρίες, ειδικά όταν οι γονείς τους δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίζουν πια.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο Φίλιππος Φλουσκούνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ και ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, αναφέρθηκαν στον κοινό αγώνα που δίνουν και που θα συνεχίσουν να δίνουν οι φορείς για να προασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία ή που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Προανήγγειλαν συνέχεια των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθεί γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, εκφράζοντας έτσι τη διάθεση και των παρευρισκόμενων για κοινή δράση και συντονισμό.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να θέσουν τα ζητήματα των ειδικών σχολείων στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της Αττικής και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με βάση το πλήθος των διαγνώσεων που υπάρχουν, ενώ θα επιδιώξουν συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να θέσουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους, απαιτώντας να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποίηση στην Τρίπολη ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις

Σήμερα Παρασκευή καλούνται σε ακρόαση και απολογία ενώπιον του Α' Τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΠΔΕ Πελοποννήσου οι τρεις εκπαιδευτικοί - μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», για τη συμμετοχή τους στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία - αποχή από την αξιολόγηση του ν. 4823/21. Για μία ακόμα φορά, στο πλευρό τους θα βρεθούν εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι άδικες πειθαρχικές παραπομπές στους χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να απαντούν συλλογικά και αγωνιστικά στα σχέδια ταξικής κατηγοριοποίησης, υποβάθμισης, υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους.

Οι τρεις εκπαιδευτικοί καλούνται σε ακρόαση και απολογία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Τρίπολης διαδοχικά 13.30, 14,00, 14,30. Στη 1 το μεσημέρι, εκπαιδευτικά σωματεία και η ΔΟΕ καλούν σε νέα συγκέντρωση, μετά τη μαζική και ενδεικτική του μεγάλου κύματος συμπαράστασης και καταδίκης των διώξεων παρουσία τους στην Τρίπολη και την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας έχει αποφασίσει τρίωρες στάσεις εργασίας για το πρωινό και το ολοήμερο πρόγραμμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση. Σημειώνει πως αντίστοιχα οι ΣΕΠΕ μπορούν να κηρύσσουν και επιπλέον στάσεις εργασίας. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου να τρομοκρατήσει τον κλάδο θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε!», σημειώνει για μία ακόμα φορά και δηλώνει τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα. «Η δικαίωση των τριών εκπαιδευτικών της Λακωνίας, όπως και των τριών εκπαιδευτικών στo Ηράκλειο, που αποτελούν τις πρώτες - από τις χιλιάδες περιπτώσεις διώξεων - που έχουν ξεκινήσει να συζητιούνται στα Πειθαρχικά, θα αποτελέσει δικαίωση όλων μας», τονίζει το ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη σημερινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Πελοποννήσου καλεί και το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσοντας 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οδηγία για τις απουσίες λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στις εποχικές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η οδηγία αφορά την περίοδο από τις 24 Νοεμβρίου 2025 έως και τις 30 Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, κατόπιν προσκόμισης, από τις/τους ενδιαφερόμενες/ους, μίας πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Το υπουργείο Παιδείας παράλληλα απέστειλε οδηγία στα σχολεία όλης της χώρας, στη βάση εισήγησης του υπουργείου Υγείας, η οποία λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που, όπως αναφέρει, προκύπτουν από: Τις επιδημιολογικές καμπύλες και τα εργαστηριακά ευρήματα των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, σύμφωνα με τα οποία η επιδημική δραστηριότητα των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού αρχίζει αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τέλος Απριλίου, και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την τρέχουσα περίοδο 2025-2026 του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων φαίνεται ότι άρχισε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2025 και αναμένεται να κρατήσει έως το τέλος Απριλίου του 2026. Συστήνει στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ