Το προκλητικό εγχειρίδιο |
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας με ομόφωνη ανακοίνωσή του, που υπογράφουν οι έξι φοιτητικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ, σχετικά με την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να εισάγει το εγχειρίδιο στα σχολεία σημειώνει: «Καταδικάζουμε το υπουργείο Παιδείας που την ίδια στιγμή δε διαθέτει κονδύλια, υλικοτεχνική υποδομή για τα σχολεία και τις σχολές, δεν προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί παρά μόνο ως ωρομίσθιοι και πολύ λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες». Και συνεχίζει: «Δηλώνουμε ότι ως αυριανοί εκπαιδευτικοί δε δεχόμαστε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά του ελληνικού λαού με τις αξίες της Νέας Τάξης πραγμάτων όπως αυτές εκφράζονται από το βιβλίο της κ. Μίλερ. Απαιτούμε την απόσυρση του εν λόγω εγχειριδίου από τα ελληνικά σχολεία».
Με ψήφισμά της στις 26/11 η Γενική Συνέλευση της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ομόφωνα καταδικάζει την έκδοση από τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων του εγχειριδίου για εκπαιδευτικούς. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα:
«Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας ζητά την απόσυρσή του γιατί αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας, και αποδοκιμάζει τη μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας η οποία εκτός των άλλων αποδείχνει τη διαπλοκή των πολυεθνικών με την κυβέρνηση στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ως προς την ουσία του περιεχομένου του βιβλίου απορρίπτει το "παιδαγωγικό" του περιεχόμενο που στόχος του είναι να δημιουργήσει πειθήνιους υπηκόους της νέας τάξης πραγμάτων και όχι αυριανούς πολίτες με μαχητικότητα και αγωνιστικότητα σύμφωνα με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. Τα παιδιά μας δε χρειάζονται διαπαιδαγώγηση μέσα από τέτοιου είδους προκλητικά εγχειρίδια».
«Παιδιά ρομπότ και υποταγμένους εκπαιδευτικούς», επιχειρεί να δημιουργήσει η Μπόνι Μίλερ, σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, σημειώνει με σχετική ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω».
Στο βιβλίο της με τίτλο «Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά της τάξης», «η κυρία αυτή - τονίζεται στην ανακοίνωση - συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς ανάμεσα στα άλλα, ότι τα παιδιά από το Δημοτικό ακόμα "πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους", "να έχουν ανοχή και κατανόηση όταν γίνουν ενήλικες και πιάσουν δουλιά" και "να μη διεκδικούν"»!
Αλλά σα να μην έφταναν όλα αυτά, η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη «προτείνει στα παιδιά "στάση ζωής"». Ποια; Οτι, "Δεν μπορούμε λέει, να αλλάξουμε το αναπόφευκτο"». Δηλαδή, «η κυρία μάς διδάσκει ότι τα εγκλήματα της κυβέρνησής της και του συζύγου της στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού, είναι αναπόφευκτα. Και πως όταν ένα παιδί ενηλικιωθεί και πιάσει δουλιά (αν μπορέσει) είναι αναπόφευκτο να ζει π.χ. με εξευτελιστικό μισθό και ανασφάλιστο, ή όταν απολύεται να μη μιλάει και να μη διεκδικεί». Στην ουσία δηλαδή, ζητάει από τους μαθητές και τους καθηγητές, απέναντι σε όλα αυτά, να τηρούν στάση «ανοχής και φιλευσπλαχνίας».
Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η κ. Μίλερ, τη δουλιά της κάνει. Γιατί, αφού δεν μπορεί να σώσει τα πραγματικά Αμερικανάκια - που η κυβέρνησή της με την αρρωστημένη κοινωνία που έχει οικοδομήσει, τα έχει μετατρέψει σε γκάνγκστερ που εισβάλλουν στις τάξεις με πολυβόλα και εξάσφαιρα, γαζώνοντας τους συμμαθητές τους - έρχεται να "σώσει" τα δικά μας παιδιά, πλασάροντας τα σκουπίδια της. Ο κ. Ευθυμίου όμως και η κυβέρνησή του, τι νομίζουν; Οτι οι δικοί τους δάσκαλοι είναι και δικοί μας; Κάνουν λάθος. Και θα το καταλάβουν σύντομα και αυτοί και όσοι στηρίζουν τους διάφορους Μίλερ».
Ούτε την μικρής διάρκειας μπόρα που ξέσπασε χτες στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν κατάφερε να αντέξει η οροφή του ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το κτίριο της Τεχνολογίας και να διακοπούν τα πρωινά εργαστήρια, αφού υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας των σπουδαστών. Δυο εργαστήρια γέμισαν στην κυριολεξία νερό, ενώ και στις υπόλοιπες αίθουσες και τα γραφεία του δεύτερου ορόφου το νερό έσταζε από το ταβάνι. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων σκεπάστηκε με νάιλον και η διοίκηση του ΤΕΙ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, αφού λόγω της υγρασίας οι λάμπες του κτιρίου άρχισαν να σπάνε. Το εργαστήριο που υπέστη και τις μεγαλύτερες ζημιές, λειτουργούσε εδώ και μερικές εβδομάδες με μπαλώματα νάιλον στην οροφή του, καθώς το ταβάνι ήταν γεμάτο ρωγμές και στο παρελθόν είχε ξαναπλημμυρίσει.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν τα προβλήματα υποδομής που παρουσιάζει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν μηδαμινά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων και καθιστούν οικονομικά απαγορευτικές ακόμα και μικροπαρεμβάσεις στην υποδομή του κτιρίου.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής νεολαίας του ΕΑΜ, το περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» έχει προκηρύξει Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Στιγμιότυπα από τη μορφωτική δράση της ΕΠΟΝ μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μας», σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αντιστασιακές οργανώσεις και με σκοπό μέσα από συνεντεύξεις των παππούδων της σημερινής γενιάς, των ίδιων των πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, να γνωρίσουν οι νέοι την αληθινή ιστορία «που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα», να εμπνευστούν από τη δράση και το παράδειγμα των ΕΠΟΝιτών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές από 13-18 ετών (Γυμνασίων, Λυκείων, ΤΕΕ), που μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ομαδικά (σχολεία, μαθητικές κοινότητες, οργανώσεις και παρέες από 3 άτομα και πάνω) και να στείλουν τις συνεντεύξεις που θα πάρουν από τους ΕΠΟΝίτες έως τις 31-12-03 (ημερομηνία ταχυδρομείου) στη διεύθυνση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΑΧ.ΘΥΡΙΔΑ 31207 ΤΚ 10035 ΑΘΗΝΑ.
Οπως οφείλαμε, για να γίνει ευρύτερα γνωστός ο διαγωνισμός στους μαθητές όλης της Ελλάδας, αλλά και γιατί επιθυμούσαμε να ενισχύσουμε μορφωτικές - δημιουργικές πρωτοβουλίες μαθητών κι εκπαιδευτικών μέσα στην εκπαίδευση, απευθυνθήκαμε και στο υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπεία του περιοδικού και των αντιστασιακών οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί μας για το διαγωνισμό αυτό, μετά από παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, κατέθεσε γραπτή αίτηση (ημερομηνία κατάθεσης 7/10/03), ζητώντας να ενημερώσει το υπουργείο εγγράφως τους διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Καθηγητών, όπως κάνει με διάφορους άλλους μαθητικούς διαγωνισμούς. Από τότε περιμένουμε κι όποτε ζητήσαμε να μας ενημερώσουν έστω σε ποιο γραφείο (του υπουργού, του υφυπουργού ή ποιου άλλου στελέχους του ΥΠΕΠΘ) βρίσκεται η αίτησή μας και γιατί επιτέλους καθυστερεί, λάβαμε την απάντηση: «Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνει το τηλέφωνο και να ενοχλεί τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου για οποιοδήποτε θέμα. Σε τρεις μέρες θα σας απαντήσουμε». Οι τρεις μέρες έγιναν μήνας και το πιθανότερο είναι πια να σταλεί ενημερωτικό σημείωμα στα σχολεία, όταν πλέον ο διαγωνισμός θα έχει λήξει. Θεωρούμε εμπαιγμό την εμφανή καθυστέρηση εκ μέρους του ΥΠΕΠΘ και θράσος να θεωρούνται οι αντιστασιακές οργανώσεις, που κατέθεσαν συνεργαζόμενες με ένα έγκυρο περιοδικό την αίτηση, ο «οποιοσδήποτε» που ενοχλεί τον υπουργό για κανένα ...ρουσφετάκι.
Το θέμα κατά τη γνώμη μας είναι πολιτικό. Διάφοροι φορείς κι ιδιώτες, ο Λαμπράκης, η Πολεμική Αεροπορία, ακόμα και το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ μπορούν να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για «μικρούς δημοσιογράφους», αυριανούς στρατιωτικούς, την «άνοιξη της Ευρώπης», τα ιδανικά της Αρχαίας Ελλάδας - και ν' απευθύνονται στους μαθητές με την έγκριση του υπουργείου, αλλά όταν πρόκειται για την ΕΠΟΝ, για τους αγώνες των λαών, για τη θυσία και τον ηρωισμό της νεολαίας σε πρωτόγνωρες, επαναστατικές καταστάσεις - τότε το πράγμα αλλάζει. Ας απαντήσει καθαρά, λοιπόν, το ΥΠΕΠΘ και ο αρμόδιος υπουργός. Είναι «οποιοδήποτε θέμα» η ΕΠΟΝ; Γιατί δε διδάσκεται η δράση της στα σχολεία; Μήπως τελικά, παρά τις φιέστες στη Μακρόνησο και τις δημαγωγίες, δεν έχει αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση;
Ας τα λάβουμε αυτά υπόψη μας οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς και οι πρωτοπόροι μαθητές, γιατί εκ των πραγμάτων αποδείχνουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις που την υποστηρίζουν να διδάξουν στα σχολεία την αντίσταση των λαών και τους πιο ριζοσπαστικούς αγώνες της σύγχρονης ιστορίας. Γι' αυτό δεν πρέπει να χάνεται καμιά ευκαιρία, καμιά πρωτοβουλία (σαν αυτή του μαθητικού διαγωνισμού για την ΕΠΟΝ) στην προσπάθεια να βρει η Εθνική Αντίσταση τη θέση που της ανήκει στα σχολεία. Εμπρός, βήμα ταχύ, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Είναι τμήμα κι αυτό ενός μεγάλου αγώνα, που σήμερα πρέπει να γίνει, στην πάλη για τον αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης και της αγωγής της νεολαίας.