Στο χέρι των βαμβακοπαραγωγών να μην περάσουν οι νέες αυθαιρεσίες της κυβέρνησης
Η κατάσταση αυτή δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών, τους οποίους η κυβέρνηση φρόντισε να «χωρίσει» σε πολλές υποκατηγορίες της συμφοράς. Τούτο γίνεται προκειμένου να περάσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και του αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών από την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και τα όσα ορίζει ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι. Να σκεφτούν οι βαμβακοπαραγωγοί πως εξαιτίας του νέου κανονισμού, μέσα σε δύο χρόνια χάνουν γύρω στα 40 δισ. δρχ. από επιδότηση, για τη σοδειά του 2001 και του 2002, σε σύγκριση με τον επίσης αρνητικό κανονισμό που ίσχυε πριν το 2001.
Τα καμώματα της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες με δήλωσή του στο «Ρ» ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Συγκεκριμένα ο Β. Μπούτας τόνισε:
«Από την πρώτη μέρα της παραλαβής βαμβακιού αποκαλύφτηκαν για άλλη μια φορά οι αυθαίρετες μεθοδεύσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Αποκαλύφτηκαν πέρα για πέρα οι τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Γεωργίας, της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν και στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό για το βαμβάκι. Το υπουργείο Γεωργίας "πελέκισε" κυριολεκτικά τους βαμβακοπαραγωγούς, για να στριμώξει την παραγωγή στον κανονισμό που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον Απρίλη του 2001. Θεωρούμε, ότι το μόνο αίτημα που μπορεί να ικανοποιήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, είναι να απορροφηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραχθεί και να εξασφαλιστεί τιμή στον παραγωγό, 300 δραχμές το κιλό. Οπως το πάει η κυβέρνηση, για δεύτερη χρονιά γύρω στους 100.000 τόνους θα μείνουν χωρίς επιδότηση και οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν οικονομική ζημία, για να εμφανίσει η κυβέρνηση ψεύτικη τιμή στο βαμβάκι και εικονική εξόφληση της επιδότησης».
Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα πίνακα που επιχειρεί να αποδώσει τα «μαγειρέματα» και τι σχεδίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παραδόσεις βαμβακιού στο διάστημα 26 με 31/3/2003. Στην πρώτη στήλη φαίνεται ότι με τις τελευταίες δισκέτες του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα εκκοκκιστήρια, μπορούν να παραδοθούν 72.754 τόνοι - την περασμένη βδομάδα ήταν να παραδοθούν ως επιλέξιμες ποσότητες 72.312 τόνοι - και στη δεύτερη στήλη φαίνεται πως μετά τις προχτεσινές εντολές στα εκκοκκιστήρια θα παραδοθούν τελικά μόνο 56.571 τόνοι με επιδότηση. Στην τρίτη στήλη εμφανίζονται οι κομμένες ποσότητες μετά τα τελευταία «μαγειρέματα», οι οποίες μπορούν να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια μόνο με εμπορική τιμή και το ύψος τους φτάνει τους 16.183 τόνους. Στην τέταρτη στήλη υπό τον τίτλο «ποινή», φαίνεται πώς κατανέμονται ανά νομό οι 7.406 τόνοι, που είναι ποσότητες βαμβακιού οι οποίες παραδόθηκαν μέχρι 31/12/2002 και οι κάτοχοί τους πρέπει να επιστρέψουν πίσω την επιδότηση που πήραν, επειδή έτσι αποφάσισε μαρτιάτικα το υπουργείο Γεωργίας.
Ολα αυτά τα αυθαίρετα τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αποσκοπούν στο να εμφανιστεί ότι στα εκκοκκιστήρια μπήκε μια ποσότητα επιδοτούμενου σύσπορου βαμβακιού, που δε θα ξεπερνάει το 1.133.000 τόνους. Για να επιτευχθεί αυτό έπεσε νέο μαχαίρι με χαρακτηριστικά παραδείγματα σφαγής, το Νομό Βοιωτίας όπου κόπηκαν 3.692 τόνοι και άλλοι 2.357 τόνοι δέχονται ποινή και το Νομό Λάρισας όπου κόπηκαν 4.831 τόνοι και 1.140 τόνοι δέχονται ποινή. Να σημειωθεί ότι στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών του Ν. Βοιωτίας εκτιμάται ότι υπάρχουν 11.000 τόνοι και του Ν. Λάρισας 60.000 τόνοι. Αυτό που επίσης δε γίνεται γνωστό είναι τι θα γίνουν οι ποσότητες βαμβακιού πέραν των 72.754 τόνων, που βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών και δεν επιτρέπεται να παραδοθούν ούτε ως επιλέξιμες, ούτε με εμπορική τιμή στα εκκοκκιστήρια μέχρι τις 31/3.
Ανάλογα προβλήματα με αυτά που επικράτησαν κατά την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια στις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές δημιουργήθηκαν και στην Κεντρική Μακεδονία. Και εδώ ζητήθηκε από τους παραγωγούς να παραδώσουν ποσότητες βαμβακιού μικρότερες από αυτό που ορίζεται στις συμβάσεις που υπογράφηκαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Με έκπληξη οι αγρότες της Μακεδονίας που πήγαιναν να παραδώσουν βαμβάκι, που τους όρισε ως επιλέξιμο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μάθαιναν, φθάνοντας στα εκκοκκιστήρια, ότι δεν επιτρέπεται να παραδώσουν όλο το βαμβάκι που τους «μοιράστηκε» την περασμένη βδομάδα. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, τους δόθηκε η απάντηση ότι οι καταστάσεις άλλαξαν και περίμεναν να τους δοθούν νέες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τελικά χτες, που άρχισε η παράδοση του βαμβακιού, πολλοί παραγωγοί μάθαιναν ότι μπορούν να παραδώσουν περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που είχε εγκριθεί. Χαρακτηριστικά στην Πέλλα, παραγωγός που είχε υπογράψει σύμβαση για παράδοση 5 τόνων, μάθαινε χθες ότι μπορεί να παραδώσει μόνο τους 2,5 τόνους! Οι υπόλοιπες ποσότητες θεωρούνται «μη επιλέξιμες» και θα πληρωθούν στην εμπορική τιμή. Αλλος παραγωγός όταν πληροφορήθηκε ότι θα παραλάβει το εκκοκκιστήριο μόνο μέρος της ποσότητας που περιλαμβανόταν στη σύμβαση που είχε υπογράψει, αγανακτισμένος πήρε τη φορτωμένη καρότσα και έφυγε. Σύμφωνα με υπολογισμούς συνεταιριστών μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κόβεται το 1/3 περίπου των ποσοτήτων που χαρακτηρίστηκαν την περασμένη βδομάδα ως επιλέξιμες. Να σημειωθεί ότι στο νομό Πέλλας βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών γύρω στους 11.000 τόνους, από τους οποίους θα παραδοθούν τελικά ως επιδοτούμενοι οι 4.100 τόνοι.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας
Χαρακτηριστική περίπτωση της αυθαιρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Παναγιώτης Καραβαγγέλης, βαμβακοπαραγωγός από τον Διόνυσο Βοιωτίας. Ο Π. Καραβαγγέλης, που είναι και πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, καλλιεργεί 108 στρέμματα γης κανονικά δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και βάσει το αρχικό όριο στρεμματικής απόδοσης, είχε δικαίωμα να παραδώσει στο εκκοκιστήριο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, 320 κιλά ανά στρέμμα, συνολικά 34.560 τόνους βαμβάκι, όπως και έκανε, παίρνοντας ταυτόχρονα και την αντίστοιχη επιδότηση.
Την περασμένη Παρασκευή 21 Μάρτη, υπέγραψε στο εκκοκιστήριο σύμβαση παράδοσης 5 επιπλέον τόνων προϊόντος, με βάση τις αρχικές καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις νέες ζώνες στρεμματικής απόδοσης. Οταν όμως πήγε προχτές να παραδώσει το βαμβάκι του, εκεί οι υπεύθυνοι του ανακοίνωσαν ότι το επιπλέον προϊόν του, δε δικαιούται επιδότησης και θα του καταβληθεί μόνο η εμπορική του αξία. Ταυτόχρονα, του είπαν ότι από αεροφωτογράφηση της περιοχής, αποδεικνύεται πως έχουν καλλιεργηθεί παράνομα επιπλέον βαμβάκια και ότι αυτός θα έπρεπε να επιστρέψει και την επιδότηση που αντιστοιχεί σε 2,5 περίπου τόνους βαμβάκι.
Ο Π. Καραβαγγέλης ζήτησε να του δοθεί η προσωπική του καρτέλα παραγωγού, όπου σύμφωνα με το εκκοκιστήριο, εμφανιζόταν ως «παράνομος» καλλιεργητής, ωστόσο η απάντηση που εισέπραξε ήταν ότι «απαγορεύεται να δίνονται στους παραγωγούς οι προσωπικές τους καρτέλες».
Μιλώντας στο «Ρ» ο Π. Καραβαγγέλης, δήλωσε ότι η δική του περίπτωση εμπαιγμού «δεν είναι ούτε η μοναδική αλλά ούτε και η χειρότερη. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, συνέχισε, να μας βάζουν να υπογράφουμε συμβάσεις και μετά από πέντε μέρες να μην τις τηρούνε και να μας λένε να γυρίσουμε και μέρος της επιδότησης που πήραμε, έχοντας ως δικαιολογία κάποιες αεροφωτογραφίες που δεν τις βλέπει κανείς άλλος παρά μόνο κάποιοι αρμόδιοι του υπουργείου... Ας μου αποδείξουν εμένα ότι εγώ είμαι παράνομος. Με απλά λόγια, εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι».