ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέοι ελιγμοί υπό τη λαϊκή πίεση

Αδιάκοπες οι κινητοποιήσεις
Αδιάκοπες οι κινητοποιήσεις
TYNΙΔΑ.--

Μέχρι αργά χθες, συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι, ο οποίος, όπως φαίνεται, υπό την πίεση των συνεχόμενων και εντεινόμενων διαδηλώσεων, προχωρά σε περαιτέρω υποχωρήσεις, σχεδιάζοντας να απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα τους περισσότερους από όσους συμμετείχαν και στις κυβερνήσεις υπό τον έκπτωτο Μπεν Αλι. Η πρώτη παραίτηση που έγινε γνωστή ήταν αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Κάμελ Μορτζάνε.

Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι απομακρύνθηκαν και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, χωρίς να γνωστοποιηθεί το όνομα των αντικαταστατών τους. Τα τρία αυτά υπουργεία, κυρίως, είχαν μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τόσο κρίσιμοι τομείς, όπως είναι η εσωτερική ασφάλεια και όλη η δημόσια διοίκηση, ο στρατός και η άμυνα και η εξωτερική της πολιτική, δεν μπορεί να ελέγχονται από συνεργάτες του καθεστώτος Μπεν Αλι, την ώρα που υποτίθεται ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα».

Το πλήθος που έχει καταλύσει έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο παρέμεινε και χθες στη θέση του, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί αν δεν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων όσοι σχετίζονταν με το καθεστώς Μπεν Αλι από κυβερνητικές και κομβικές κρατικές θέσεις. Με το ίδιο αίτημα πραγματοποιήθηκε, χθες, ογκώδης διαδήλωση στο Σίντι Μπουζίντ, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 17 Δεκέμβρη με αφορμή την αυτοπυρπόληση του 26χρονου υπαίθριου πωλητή. Στην ευρύτερη περιοχή του Σίντι Μπουζίντ είχε κηρυχθεί, για χθες και σήμερα, γενική απεργία και η συμμετοχή είναι καθολική.

«Οχι κυβερνητική συμμετοχή» από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών συνεδρίαζε, μέχρι αργά χθες, σε επίπεδο διοίκησης, για να αποφασίσει τί στάση θα κρατήσει στο εξής απέναντι στην κυβέρνηση Γκανούσι, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαινόταν να επικρατεί η άποψη να γίνει δεκτή μια «μεταβατική κυβέρνηση», στην οποία θα συμμετέχει, προσωρινά, ο Γκανούσι (επίσης στέλεχος του καθεστώτος Μπεν Αλι) και το πολύ άλλα δύο πρόσωπα, χωρίς σημαίνοντα καθήκοντα. Παρ' όλα αυτά, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών φερόταν απρόθυμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως την πίεζε ο Γκανούσι, επιμένοντας ότι «θέλει να διατηρήσει την αυτονομία της για να μπορεί να ελέγχει και να διασφαλίσει την πραγματική εκκαθάριση».

Από το αποτέλεσμα των διαδικασιών «ανασχηματισμού» είναι προφανές ότι εξαρτώνται τα επόμενα βήματα της Ενωσης, που, κατά κύριο λόγο, συντονίζει τις αντιδράσεις και τους διαδηλωτές.

Στο περιθώριο όλων αυτών, γνωστοποιήθηκε ότι εντός των επομένων 24ώρων θα επιστρέψει στη χώρα ο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος «Εnnahdha», από το Λονδίνο, όπου ζει εξόριστος 20 χρόνια. Η επιστροφή Γανούσι δεν ενθουσιάζει σημαντικό τμήμα της Ενωσης Εργατών που δεν «βλέπει με καλό μάτι» κάθε τι με ισλαμική χροιά και δεν καθησυχάζει με τις διαβεβαιώσεις ότι ο Γανούσι υπερασπίζει το «μετριοπαθές Ισλάμ», παρομοιάζοντας εαυτόν με τον Ερντογάν.

ΚΥΠΡΟΣ
Γενική απεργία σήμερα στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Γενική απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού, της κατεχόμενης Λευκωσίας, διοργανώνουν σήμερα στα κατεχόμενα, η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα με την στήριξη της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων ενάντια στην πολιτική της κατοχικής κυβέρνησης, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο Κυπριακό. Οι διοργανωτές καταγγέλλουν την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους και την Τουρκία, για την προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα κατεχόμενα και σκληρά οικονομικά μέτρα. Απαιτούν την επίλυση του Κυπριακού βασιζόμενοι «στα ψηφίσματα των ΗΕ», ενώ ως προς τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία ζητούν αμοιβαίο σεβασμό και πολιτική ισότητα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην σχέση που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου». Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν «αυτοδιοίκηση» σε όλα τα επίπεδα των «θεσμών», αντιτασσόμενοι στον κατοχικό στρατό, αλλά και στην πολιτική του εποικισμού, που υπογραμμίζουν ότι απειλεί με εξαφάνιση τους Τουρκοκύπριους.

Η κατοχική κυβέρνηση, σε δήλωση του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσιούκ, υποστηρίζει ότι «μια ομάδα συντεχνιακών επιχειρεί να ξεσηκώσει τον "λαό", κατά της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, της κυβέρνησής της και της "πρεσβείας" της στην Κύπρο».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους εξέδωσε το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετίζουμε τη Γενική Απεργία των Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων στις 28 του Γενάρη και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας .

Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στην Ευρώπη επίσης, οι λαοί και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Σήμερα η διέξοδος για το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης βρίσκεται στην ενίσχυση του ταξικού κινήματος, ο συντονισμός και η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τώρα είναι η ώρα για όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να αντισταθούν στην στρατηγική των εργοδοτών, που στηρίζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΠΑΜΕ παραμένει σταθερά στην ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου , για τη δημιουργία ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

ΟΝΔΟΥΡΑ
Λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Λόμπο

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Από το πρωί χθες εργαζόμενοι, συνδικάτα και το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Τον πρόεδρο που αναδείχθηκε σε μία εκλογική αναμέτρηση η οποία σημαδεύτηκε από ευρύτατη νοθεία και ανείπωτη καταστολή του λαϊκού κινήματος και έγινε σε μία καταφανή προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος της 28ης Ιούνη 2009.

Με αποκλεισμούς δρόμων και κεντρικών οδικών αρτηριών, το λαϊκό κίνημα της Ονδούρας δηλώνει «παρών», απαιτώντας συνάμα την άμεσο τερματισμό των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά υπό την κυβέρνηση Λόμπο, όπου το λαϊκό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές φονικό κύμα καταστολής ακόμη ευρύτερο και από αυτό που εξαπέλυαν τα τάγματα θανάτου κατά τη δεκαετία '80, με δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις», δολοφονίες όπως η πρόσφατη μαζική σφαγή στο Αγουάν, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και αθρόες συλλήψεις.

Η «ατζέντα» των κινητοποιήσεων ωστόσο είναι πολύ ευρύτερη και οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση προσφυγή σε εκλογές για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης ειδικά μετά τη συλλογή αριθμού πολύ μεγαλύτερου από αυτόν που επιτάσσει το Σύνταγμα, τον άμεσο τερματισμό των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στη βενζίνη, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται και το καπιταλιστικό σύστημα που τις παράγει. Τέλος, οι διαδηλωτές απαιτούν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια που ανατράπηκε από το πραξικόπημα και είναι σήμερα εξόριστος.

Κατά το σύνηθες, από το πρωί χθες, η απάντηση της κυβέρνησης Λόμπο ήταν η καταστολή, καθώς άρχισε τις συλλήψεις ειδικά στους δασκάλους που βρίσκονται εδώ και καιρό με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Μέχρι αργά χθες, λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας, ήταν αδιευκρίνιστος ο αριθμός των συλληφθέντων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εισαγόμενα κρούσματα χολέρας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκτός κινδύνου και υπό απόλυτο ιατρικό έλεγχο είναι 37 Βενεζουελάνοι, που μολύνθηκαν από τη χολέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Δομινικανή Δημοκρατία, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας Εουχένια Σαντέρ.

«Ο κίνδυνος έχει παρέλθει και ελεγχθεί διότι και τα 37 άτομα έχουν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα», τόνισε η υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ωστόσο ότι αναζητούμε πάνω από 363 Βενεζουελάνους που βρίσκονται στη «Δομινικανή Δημοκρατία για να συμμετέχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις».

Η επιδημία χολέρας αποδεκατίζει το λαό της Αϊτής και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 200 χιλιάδες. Ενας ιός που εισήχθη από την κατοχική δύναμη έχει εξελιχθεί σε πανδημία και έχει περάσει προ πολλού τα σύνορα της Αϊτής. Η Δομινικανή Δημοκρατία ήδη θρήνησε τον πρώτο νεκρό την προηγούμενη βδομάδα, ενώ είναι βέβαιο ότι κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής.

ΓΑΛΛΙΑ
Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Εκρηξη» του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων κατά το 2010 καταγράφει η υπηρεσία Pole Emploie, η οποία είναι αρμόδια για όλους όσοι αναζητούν εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν δουλειά και δεν έχουν βρει τίποτε απολύτως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, έχουν αυξηθεί από 252.000 που ήταν το 2009 σε 1.523.000 το 2010.

Το στοιχείο αυτό, υποστηρίζει η υπηρεσία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό γιατί συνεπάγεται ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός εκείνων που μένοντας τόσο πολύ εκτός αγοράς εργασίας, κατρακυλούν περισσότερο στη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα φθίνουν οι ικανότητες προσαρμογής τους στην αγορά εργασίας. Ο Pole Emploie υποστηρίζει ότι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι εργαζόμενοι μεγαλύτεροι των 50 ετών που χάνουν τη δουλειά τους και μετά δε βρίσκουν τίποτε (το ποσοστό των ανέργων αυτής της ηλικίας έχει αυξηθεί κατά 16,3% μέσα στο 2010), και οι νεότεροι των 25 ετών (των οποίων το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,9%). Συνολικά, στη Γαλλία, στους καταλόγους του Pole Emploie καταγράφονται 4 εκατομμύρια άνθρωποι που αναζητούν εργασία (αριθμός που δεν έχει ανέβει ιδιαίτερα από το 2009), εκ των οποίων, όμως, οι 2,7 δεν έχουν απασχοληθεί ούτε για μία ώρα τον τελευταίο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ