ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγώνας - παρακαταθήκη

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" μιλάνε σήμερα στο "Ρ" για τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών - τη μεγαλύτερη στα μεταπολιτευτικά χρονικά και τις προοπτικές αυτού του αγώνα. "Θα μας ξαναβρούν στους καταπέλτες και στους ντόκους", προειδοποιούν και επισημαίνουν τη σημασία, αλλά και την επιτυχία της παναυτεργατικής απεργίας

Επί δέκα μερόνυχτα οι ναυτεργάτες παρέμεναν ακλόνητοι στους καταπέλτες των πλοίων, περιφρουρώντας τον ηρωικό απεργιακό τους αγώνα, που μεταπολεμικά ήταν ο μεγαλύτερος, τουλάχιστον, σε διάρκεια! Δε δίστασαν ακόμα και να βουτήξουν στη θάλασσα, μπροστά στις προπέλες των βαποριών, να πέσουν στις ρόδες των φορτηγών, να κρατήσουν με τα χέρια τους κάβους και να περάσουν παλικαρίσια μπροστά από τους εφοπλιστές δηλώνοντας απεργοί! Κατάφεραν να στραπατσάρουν τους κατασταλτικούς και τραμπούκικους μηχανισμούς. Και όπως οι ίδιοι λένε, ο "τσαμπουκάς" της κυβέρνησης έσπασε στους καταπέλτες και τους ντόκους.Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας νύχτα αποφάσισε να σταματήσει αυτός ο αγώνας, οι ναυτεργάτες, έχοντας "ένα το κρατούμενο" τις μέχρι τώρα υποχωρήσεις της κυβέρνησης, δηλώνουν: "Δεν τελειώσαμε, θα μας βρείτε εδώ μπροστά στους καταπέλτες".

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Σάββας Τσιμπόγλου,ο πρόεδρος και ο ταμίας της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Γιάννης Μανουσογιαννάκη και Αποστόλης Καρήμαλης,αντίστοιχα, μιλούν στο "Ρ" για τις μεγαλειώδεις στιγμές αυτού του αγώνα, τα χαρακτηριστικά που ανέδειξε και τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Τι έβγαλε τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες

Το πρώτο ερώτημα αφορά την πράγματι καθολική συμμετοχή στην απεργία και το πού αυτή οφείλεται.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης απαντά: "Η εντεινόμενη όξυνση των προβλημάτων ήταν που έβγαλε στους καταπέλτες τα πληρώματα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η δουλιά των ταξικών σωματείων μας, που καθημερινά "όργωναν" τα καράβια για να ενημερώσουν τους ναυτεργάτες για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Οι ναυτεργάτες κατανόησαν ότι μόνο με την ενωμένη πάλη μας μπορούμε να δώσουμε λύση. Ετσι, είχαμε αυτή την απεργία, που ήταν η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου".

Ο Σάββας Τσιμπόγλου συμπληρώνει: "Η σθεναρή αντίσταση γεννήθηκε από αυτή την πολιτική. Ο ναυτεργατικός αγώνας έκανε το εργατικό κίνημα της χώρας πιο πλούσιο και δυνατό. Η πρωτοφανής ενότητα των πληρωμάτων, αλλά και η ενεργητική συμμετοχή τους στην απεργία δεν άφησε κενό έδαφος για να δράσουν οι υπονομευτές του αγώνα και οι τρομοκρατικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης".

Ο Αποστόλης Καρήμαλης,που κατά τη διάρκεια του απεργιακού αγώνα βρισκόταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,απαντά με μια εικόνα: "Τα πληρώματα των πλοίων, που ήταν δεμένα στο λιμάνι, όχι μόνο απεργούσαν, αλλά συμμετείχαν ενεργά και στην περιφρούρηση της απεργίας. Αυτή η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη. Είχαν πάρει την απεργία στα δικά τους χέρια".

Εμπρακτη αλληλεγγύη

"Ποταμός" είναι τα λόγια των συνδικαλιστών, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για τη στάση των υπολοίπων εργαζομένων απέναντι στην απεργία τους.

Σάββας Τσιμπόγλου: "Οικοδομήθηκε ένα κίνημα πρωτόγνωρης ενεργητικής αλληλεγγύης και έγινε ένα βήμα πιο μπροστά από τις γενικές διακηρύξεις συμπάθειας. Πολλοί εργαζόμενοι από άλλους κλάδους παρατάχτηκαν δίπλα στους ναυτεργάτες και συμμετείχαν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας. Αυτή η αλληλεγγύη ήταν και η αποφασιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που προσπάθησε να απομονώσει τους απεργούς ναυτεργάτες για να τους συντρίψει, με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους "αγανακτισμένους πολίτες". Είναι μια πολύτιμη εμπειρία, που πιστεύουμε θα αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι της χώρας για να ανατρέψουν ενωμένοι αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τις παραλλαγές της".

Αποστόλης Καρήμαλης: "Στην Ηγουμενίτσα, για παράδειγμα, όλοι οι εργαζόμενοι της πόλης και οι μαζικοί φορείς τάχτηκαν στο πλευρό μας. Για πρώτη φορά στην περιοχή έγινε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης των κατοίκων και των μαζικών φορέων τους. Ετσι, οι εργαζόμενοι της περιοχής απάντησαν και στην αντισυγκέντρωση που είχαν κάνει, στην προηγούμενη απεργία μας πριν τα Χριστούγεννα, τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ηταν μια από τις μεγαλειώδεις στιγμές της απεργίας".

Οι "αγανακτισμένοι" της Κρήτης

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης μιλάει για τους "αγανακτισμένους αγρότες" της Κρήτης, όπου βρέθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της απεργίας: "Ειδικά στην Κρήτη η κυβέρνηση έκανε τεράστια προσπάθεια να στρέψει τους παραγωγούς και άλλες κοινωνικές ομάδες ενάντια στους ναυτεργάτες. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ήταν ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης, κ. Καμπέλης,ο νομάρχης Λασηθίου και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπατσάκωνας,η νομάρχης Χανίων και επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαρκογιαννάκη και ο νομάρχης Ρεθύμνου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Λίτινας,καθώς και ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνεταιριστικό και αγροτικό κίνημα του νησιού. Επειδή αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε βρήκαν ανταπόκριση για να περάσουν τις μεθοδεύσεις τους, παρά τα προβλήματα που πράγματι δημιουργούσε η απεργία μας στους αγρότες, επιστράτευσαν όσες δυνάμεις μπορούσαν από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και - σύμφωνα με πληροφορίες - ορισμένα "στοιχεία" με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τα γνωστά επεισόδια με την κάλυψη των κρατικών αρχών. Η υπονόμευση της απεργίας έπεσε τελικά στο κενό. Η πλειοψηφία του λαού του νησιού ήταν στο πλευρό των ναυτεργατών, ανεξάρτητα αν αυτό δεν εκφράστηκε και έμπρακτα στο βαθμό που έπρεπε. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες, από τη φύση της δουλιάς τους, βρίσκονται μακριά από τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσουν οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων. Ετσι και οι προσπάθειες που γίνονταν μέχρι σήμερα, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις, ήταν να απομονωθεί ο κλάδος από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Ομως, με αυτόν τον απεργιακό αγώνα οι ναυτεργάτες κατάλαβαν την τεράστια σημασία που έχει η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων".

"Τους σπάσαμε τον "τσαμπουκά""

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της κινητοποίησης, ο Σ. Τσιμπόγλου σημειώνει:

"Η κυβέρνηση ανέλαβε τις γνωστές γραπτές δεσμεύσεις κάτω από το βάρος τις κινητοποίησής μας. Δεν αναχαιτίστηκε βέβαια συνολικά η επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών και γι' αυτό έχει τεράστιες ευθύνες τόσο η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, όσο και οι δυνάμεις συνολικά του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ομως, η παρακαταθήκη του αγώνα μας είναι ότι δυνάμωσαν μέσα από αυτόν η αυτοπεποίθηση και η μαχητικότητα του κλάδου για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας του, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών του".

"Ναι, οι ναυτεργάτες βγήκαν νικητές από αυτή την απεργία - συνέχισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση ως σήμερα παρουσιαζόταν ως άκαμπτη και ανυποχώρητη στα αιτήματα των εργαζομένων και πολύ περισσότερο όταν αυτά προβάλλονταν μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ας θυμηθούμε τα τελεσίγραφα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτός ο "τσαμπουκάς" όμως έσπασε. Και οι ναυτεργάτες όχι μόνο πέταξαν στα σκουπίδια τα τελεσίγραφα, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά με την "ουρά στα σκέλια" να στείλει τους υπουργούς της στον Πειραιά μαζί με μια βελτιωμένη πρόταση, η οποία βέβαια δε λύνει τα προβλήματά μας. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της ΠΝΟ μπορούσε να σταθεί στο ύψος των ναυτεργατών και τα αποτελέσματα να ήταν πολύ καλύτερα".

Υπόλογη η πλειοψηφία της ΠΝΟ

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης,συνεχίζοντας για την απόφαση της ΠΝΟ, επισημαίνει: "Κάτω από την πίεση των προβλημάτων, αλλά και των ταξικών σωματείων μας, η διοίκηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σ' αυτό τον αγώνα. Ομως, με την απόφαση της πλειοψηφίας να σταματήσει η απεργία, ενώ οι ναυτεργάτες κρατούσαν ακόμα, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις διαθέσεις του εργατικού κινήματος. Η κατάσταση αυτή γεννά την ανάγκη να αλλάξουν άμεσα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΠΝΟ, για να διαμορφωθεί μια διοίκηση που να είναι αντάξια των ναυτεργατών".

"Η ταξική αλληλεγγύη - συνέχισε ο Σ. Τσιμπόγλου - και η κοινή δράση των εργαζομένων, που αναδείχτηκε μέσα από τον απεργιακό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, πρέπει να εκφραστεί και στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Και αυτό θα γίνει όσο δυναμώνουν οι αγώνες. Να είναι σίγουροι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές ότι θα φύγουν".

Ο αγώνας συνεχίζεται

Σχετικά με την προοπτική του αγώνα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης τονίζει: "Ο αγώνας αυτός είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα της χώρας και ειδικότερα των ναυτεργατών. Είναι ένας αγώνας που μας γεμίζει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι την τελική νίκη. Επειδή τα προβλήματα παραμένουν, οι ναυτεργάτες θα ξαναβρεθούν στους καταπέλτες και τους ντόκους. Να είναι γι' αυτό σίγουρη η κυβέρνηση".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Οι καμένοι κάβοι του επιβατικού "Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ", από τους τραμπούκους

Οι καμμένοι κάβοι του επιβατικού "Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ", από τους τραμπούκους στην Κρήτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ