ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνετρίβη ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους

Καπνός υψώνεται από το σημείο της συντριβής του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους
Καπνός υψώνεται από το σημείο της συντριβής του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους
Μεταγωγικό αεροσκάφος του ρωσικού στρατού (IL-76), που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, συνετρίβη χθες το πρωί στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τους 74 επιβαίνοντες να είναι όλοι νεκροί.

Η Μόσχα καταγγέλλει το Κίεβο ότι χτύπησε το αεροσκάφος, κάνοντας λόγο για «πράξη παράλογης βαρβαρότητας». Η ουκρανική πλευρά εξέφρασε σκεπτικισμό για τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη, εκτός από τους 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους στρατιώτες που μεταφέρονταν στο Μπέλγκοροντ ενόψει ανταλλαγής αιχμαλώτων, επέβαιναν 6 μέλη πληρώματος και 3 συνοδοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και μάλιστα με «δυτικούς» πυραύλους.

«Παραβίασαν τις συμφωνίες και σκότωσαν τους πιλότους και τους στρατιώτες συνοδείας μας, καθώς και τους συμπολίτες τους», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό «εγείρει μεγάλο ερώτημα για το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Το καθεστώς της Ουκρανίας» «τους θυσίασε, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια εντύπωση της "αιματηρής φύσης της Ρωσίας"».

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε ότι η επίθεση στο αεροσκάφος έγινε «με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους» και ότι η Κρατική Δούμα θα συντάξει μήνυμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τη γερμανική Βουλή, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει ποιοι πύραυλοι μπορεί να προκάλεσαν τη συντριβή του IL-76.

Εξάλλου, και ο βουλευτής και απόστρατος στρατηγός Α. Καρταπόλοφ δήλωσε ότι το ρωσικό μεταγωγικό καταρρίφθηκε από τρεις πυραύλους που έχει προσφέρει η «Δύση» στην Ουκρανία και προεξόφλησε πως «οι ερευνητές θα ανακαλύψουν αν οι πύραυλοι αυτοί ήταν "Patriot" ή IRIS-T».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι το ραντάρ του εντόπισε την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων.

Η Μόσχα επιχαίρει για τις ευρωατλαντικές αντιθέσεις

Την ίδια ώρα, με φόντο τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και την αλλαγή στρατηγικής των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους τρόπους υποστήριξης της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να «γυρίζουν την πλάτη στην Ουκρανία». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τόσο στην ΕΕ, για το πακέτο μακροοικονομικής στήριξης του Κιέβου με 50 δισ. ευρώ, όσο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για το νέο πακέτο ύψους 61 δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σε μια πάγια τακτική της Μόσχας να υπογραμμίζει τις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ υποστήριξε πως «οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται καλά ότι πέταξαν τα λεφτά τους από το παράθυρο» και πως ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση», επειδή «δεν λαμβάνει πλέον χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες στο εξωτερικό και έχει προβλήματα στο εσωτερικό».

Ο Πεσκόφ εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για τις διαφωνίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν μέχρι στιγμής το πακέτο της κυβέρνησης για το Κίεβο. «Κάποια στιγμή ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν επένδυση για τους Αμερικανούς» η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. «Αν το πιστέψουμε αυτό (...) τότε χρεοκόπησαν», είπε.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιγκάλ δήλωσε πως έλαβε διαβεβαίωση από τον Ρ. Φίτσο, πρωθυπουργό της Σλοβακίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του δεύτερου στο Κίεβο, ότι η Μπρατισλάβα θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης με 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Τη χρηματοδότηση της ΕΕ μπλοκάρει μέχρι στιγμής η Ουγγαρία και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φλεβάρη.

Επιπλέον, Ουκρανία και Σλοβακία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα - ειδικότερα, θα επιταχύνουν την ανοικοδόμηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Mukachevo - Velke Kapusany. Οπως τόνισε ο Σμιγκάλ, με φόντο το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας από τη Σλοβακία, τα δύο κράτη «θα οικοδομήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις βασισμένες στον πραγματισμό. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία στον ενεργειακό τομέα».

Μετά την προχθεσινή έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Ορμπαν διαβεβαίωσε τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και ότι θα συνεχίσει να προτρέπει το κοινοβούλιο της χώρας να την υπερψηφίσει. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι τώρα την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

«Απίθανη» η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη

Η ΕΕ είναι απίθανο να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη, παρά τα σχέδια του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) να συζητήσει τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης σε συνεδρίασή του τον Φλεβάρη, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς έχουν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων από το 2022, στο πλαίσιο των «δυτικών» κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Περιουσιακά στοιχεία περίπου 200 δισ. δολαρίων κρατούνται στην Ευρώπη, κυρίως από τη βελγική Υπηρεσία Διακανονισμών Euroclear σύμφωνα με το «Reuters».

Η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η απόδοσή τους στο Κίεβο θα διευκόλυνε τη «Δύση» να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να έχουν απορρίψει την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την πολύ επικίνδυνη σε νομικό επίπεδο.

«Δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν πρόκειται να γίνει. Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ ως προς αυτό», δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του στο «Reuters» ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ξ. Μπετέλ δήλωσε «πολύ επιφυλακτικός» για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Φανταστείτε να πάρουμε την πολιτική απόφαση να δώσουμε δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και σε έξι μήνες να έχουμε μια δικαστική απόφαση που λέει ότι δεν επιτρεπόταν να τους τα δώσουμε. Ποιος θα πληρώσει τότε;», ανέφερε.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Β. Βαν Πέτεγκεμ εμφανίζεται επίσης πολύ επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «όποια πρόταση έρθει στο τραπέζι πρέπει να είναι νομικά εφικτή και να αποτρέπει οποιαδήποτε επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Πέρα απ' αυτό, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ανησυχούν» και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για το νόμισμα του ευρώ μια τέτοια άνευ προηγουμένου δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία τους σε ευρώ, υπό τον φόβο κάποια μέρα να κατασχεθούν και τα δικά τους χρήματα.

Εξάλλου η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιδράσει αναλόγως, προχωρώντας με τη σειρά της στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Δύσης στη Ρωσία, τα οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι ύψους 288 δισ. δολαρίων.

Η Euroclear διαθέτει «σημαντικού ύψους» περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία τα οποία θα μπορεί να κατασχέσει η Μόσχα, γεγονός που ενδέχεται να εγείρει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Υπηρεσίας Διακανονισμού.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει τη Euroclear», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Η Euroclear διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια και η χρεοκοπία της θα ξεπερνούσε κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αντί για την πρόταση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν τον Δεκέμβρη για δήμευση μόνο των κερδών που αποφέρουν τα δεσμευθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να αποφέρει έσοδα περίπου 15-17 δισ. ευρώ σε διάστημα τετραετίας, κεφάλαια που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ουκρανία.

Ρωσία: Νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσίας όσων έχουν καταδικαστεί

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε χθες - με 395 ψήφους υπέρ και 3 κατά - το πρώτο στάδιο ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει τη δήμευση περιουσίας από όσους καταδικάστηκαν για μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό.

Το μέτρο θα ισχύει επίσης για όσους κρίνονται ένοχοι για «δυσφήμηση» των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για όσους κρίνονται ένοχοι για «υποκίνηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας».

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα για κατάσχεση της περιουσίας των Ρώσων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν επικρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Συγχαίρει την «αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Ικανοποίηση για τη συνεργασία της Αγκυρας με το ΝΑΤΟ έσπευσαν να εκφράσουν πρώτες οι ΗΠΑ, αμέσως μετά την προχτεσινή έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία από την τουρκική Βουλή, μετά από πολύμηνα και πολύπλευρα παζάρια της τουρκικής κυβέρνησης με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, σε ανάρτησή του εκτίμησε «βαθύτατα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», μιλώντας για «ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ», αλλά και σημειώνοντας ότι «η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ξεκάθαρα τη διαρκή εταιρική μας σχέση», καταθέτοντας τις «ευχαριστίες μου στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση».

Από τη μεριά της Σουηδίας, ο ΥΠΕΞ T. Billstrom ευχαρίστησε επίσης την τουρκική Βουλή, αναφέροντας ότι «η στενότερη συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχιστεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Στην ίδια την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φ. Οκτάι, επισήμανε κατά τη σχετική συνεδρίαση στη Βουλή ότι «υποστηρίζουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να βελτιώσουμε τις αποτρεπτικές προσπάθειες της Συμμαχίας».

Σημειώνουμε ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας εγκρίθηκε με 287 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 4 λευκά, σε σύνολο 600 βουλευτών.

ΡΩΣΙΑ
Με τον ηγέτη του Τσαντ συναντήθηκε ο Πούτιν

Τον ηγέτη του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, υποδέχτηκε χτες στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε μια περίοδο που εντείνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στο Σαχέλ της Αφρικής, ιδιαίτερα μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας, πρώην αποικιακής δύναμης στην περιοχή.

Ο Ντεμπί ηγείται του Τσαντ από το 2021, όταν ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του, επί πολλά χρόνια Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί, στη μάχη με τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Τον Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει εκλογές.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη που ο Ντεμπί σταθεροποίησε την κατάσταση στη χώρα και ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Σημείωσε ακόμα πως οι δύο χώρες έχουν «μεγάλες ευκαιρίες να αναπτύξουν τους διμερείς δεσμούς» τους και πως η Μόσχα θα διπλασιάσει την ποσόστωση για τους φοιτητές του Τσαντ που σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη του Ντεμπί έρχεται μια βδομάδα αφότου ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, επίσης διορισμένος μετά από πραξικόπημα, επισκέφτηκε τη Μόσχα.

Τόσο στον Νίγηρα όσο και στην Μπουρκίνα Φάσο, πραξικοπήματα έφεραν στην εξουσία στρατιωτικές κυβερνήσεις που διέρρηξαν τους δεσμούς με τη Γαλλία και στράφηκαν προς τη Ρωσία.

Το Τσαντ, ωστόσο, θεωρούνταν σταθερό προπύργιο της γαλλικής επιρροής στην Αφρική, με την επιρροή της Μόσχας πολύ μικρότερη απ' ό,τι στους γείτονές του.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ