Σε "πορεία ανάκαμψης", παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα κτιριακής υποδομής,φαίνεται να μπαίνει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας,ανεβάζοντας τη χειμερινή περίοδο 13 θεατρικά έργα, 2 παραστάσεις χορού και 2 όπερας Δωματίου. Παράλληλα ξεκινάει συμπαραγωγές με τα ΔΗΠΕΘΕ της Β. Ελλάδας, αρχίζοντας από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, και άλλα θεατρικά σχήματα. Δραστηριοποιείται στον τομέα των μετακλήσεων, ενώ έχει ήδη αναθέσει τη συγγραφή καινούριου θεατρικού έργου στον Ανδρέα Στάικο.
Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των χώρων όπου θα δοθούν οι παραστάσεις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Διαγόρας Χρονόπουλος,επισήμανε χτες ότι "σε καμία περίπτωση δε θα θεωρηθεί δικαιολογία η ανυπαρξία αιθουσών ή τα προβλήματα σε κάποιες από αυτές που είναι διαθέσιμες".
Η κεντρική σκηνή του ΚΘΒΕ θα στεγαστεί στη Μονή Λαζαριστών,αξιοποιώντας τις δύο θεατρικές αίθουσες που υπάρχουν εκεί. Παραστάσεις θα δοθούν και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς,αλλά και στο "φυσικό χώρο του ΚΘΒΕ", την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών,το Δεκέμβρη, είτε η αίθουσα είναι έτοιμη είτε όχι.
Η πρεμιέρα (26/10) του ΚΘΒΕ θα γίνει στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, με το οπτικοακουστικό θέαμα "Εν τω μνησθήναι αυτούς",που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. Στις 4/11 το "Χοροθέατρο" του ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη θα παρουσιάσει την παράσταση "Κύκλος Ζωής".Στις 6/11 η "Οπερα Δωματίου" του ΚΘΒΕ παρουσιάζει αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.Στις 27/11 θα ανέβει το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου.Η "Παιδική Σκηνή" του ΚΘΒΕ προετοιμάζει τον "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου,σε σκηνοθεσία Ελένης Τριανταφυλλάκη - Πήττα.
Στο "Μικρό Θέατρο" της Μονής θα ανέβει (Δεκέμβρη) το έργο του Μίλαν Κούντερα "Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του",σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.Στην ίδια σκηνή οι σπουδαστές Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο Φάτσερ στις πόλεις".
Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (14-18/11) θα φιλοξενηθεί η όπερα του Πίτερ Γκριναγουέι "Τα 100 αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον κόσμο".Το Δεκέμβρη, το "Χοροθέατρο" θα παρουσιάσει τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα,ενώ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα ανέβει το έργο του Λόρκα "Περλιμπλίν και Μπελίσα".Ακολουθούν: "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του Ντίρενματ, "Ορφέας και Ευρυδίκη" του Γκλουκ, "Εξορία" του Παύλου Μάτεσι, "Ο βάλτος είναι ακόμη εκεί" του Γιάννη Ταϊπλιάδη και η "Σιωπή της Αλκηστης" της Τίνας Στεφανοπούλου.
Κορυφαία στιγμή θα είναι το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπρεχτ,(15/12) με το μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις".
Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου οργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ, που φέτος αφιερώνεται στον Μπρεχτ,με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Η έναρξη θα γίνει στις 2/11 στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με τις Χάνα Σιγκούλα και Δήμητρα Γαλάνη,που θα ερμηνεύσουν ποιήματα του Μπρεχτ μελοποιημένα από τους Αϊσλερ και Χατζιδάκι.Στις 7, 8/11, στο αμφιθέατρο του Κτιρίου Σπίρερ, η ομάδα "Οι ωραίες της νύχτας" από το Φρέιμπουργκ παρουσιάζει το έργο "Απίστευτα κόκκινο",μια αναφορά στον Αϊσλερ, έναν από τους κυριότερους συνεργάτες του Μπρεχτ. Στις 14/11 θα ανέβει "Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Συνεργάζεται η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση (στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου) ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,διεύθυνση Ορχήστρας Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή κ. ά. Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη, ενώ θα παρουσιαστεί και στη Λυρική στις 27, 28 και 29 του Νοέμβρη.
Στις 17, 18/11, στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, παρουσιάζεται το έργο "Τζόνι ο τυχεράκιας" σε σκηνοθεσία Ελένα Βάλντμαν και μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου.Στις 20, 21, 22/11, στο Αμφιθέατρο, θα παρουσιαστεί το "Καμπαρέ Μπρεχτ",σε σκηνοθεσία Γιάννη Πασχαλίδη.Στις 23/11, στην Εξωραϊστική Λέσχη, οι Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο) και Γεωργία Συλλαίου (τραγούδι) αποδίδουν μπαλάντες των "Πειρατών", μια άλλη προσέγγιση στα τραγούδια του Μπρεχτ. Στις 25/11, στο Αμφιθέατρο, παρουσιάζονται τραγούδια της ιστορικής συνεργασίας Μπρεχτ - Βάιλ,από την τάξη τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, με διδασκαλία Ιουλίας Τρούσσα και στο πιάνο τον Ντίνο Μαστρογιάννη.Στις 27, 28, 29/11, στο Δημοτικό Θέατρο παρουσιάζεται το έργο "Ο Μπρεχτ στην εξορία",σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη και μουσική Κωστή Δρυγιανάκη.
Τέλος, στις 2 του Δεκέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο, το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου "Μπρεχτ - Καββαδίας",με τη συμμετοχή των Κώστα Θωμαϊδη και Μανώλη Χατζημανώλη.Παράλληλα, στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για τον Μπρεχτ και το έργο του.
Στη "Γνωστή και Αγνωστη Δόμνα", στη γυναίκα που τ' όνομά της έχει ταυτιστεί με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, στη Δόμνα Σαμίου είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 του Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Προσκεκλημένοι της βραδιάς, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς "Γέφυρες",θα είναι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος (με τη χορωδία του θα ψάλλουν βυζαντινούς ύμνους), ο Διονύσης Σαββόπουλος (27 χρόνια μετά την πρώτη τους κοινή εμφάνιση) και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.Παρόντες, επίσης, θα είναι οι μουσικοί συνεργάτες της Δ. Σαμίου: Νίκος Φιλιππίδης, Νίκος Οικονομίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Κώστας Φιλιππίδης, Γιώργος Γευγελής και Βαγγέλης Καρίπης.
Συμμετέχει επίσης η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου" και ο μικρός Γιωργάκης Παπαδόπουλος με μαθητές της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.Θα χορέψει η Παιδική Ομάδα του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου από τον Ξηροπόταμο Λάρισας.Στη βραδιά η Δ. Σαμίου θα ερμηνεύσει μερικά από τα χιλιάδες τραγούδια που ξέρει, αυτά που αγαπά ιδιαίτερα για την ομορφιά της μελωδίας, τη συγκίνηση του στίχου, τον πλούτο του ρυθμού.
Σημειώνουμε ότι το Νοέμβρη, στο πλαίσιο της σειράς "Γέφυρες", θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, με την παρουσίαση του οπτικοακουστικού θεάματος "Τζόνι ο τυχεράκιας" σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Μούσοντουρμ της Φραγκφούρτης και το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου του Βόλου. Το Φλεβέρη, τα παραδοσιακά συγκροτήματα Ράδιο Ταρίφα και Σάρμπαντ θα μας γνωρίσουν την ισπανοαραβική μουσική, ενώ ο γνωστός βιολονίστας Γκίντον Κρέμερ και η Καμεράτα Μπάλτικα θα χαράξουν μια μουσική διαδρομή "Από τον Βιβάλντι στον Πιατσόλα".Η σειρά θα ολοκληρωθεί με τις δύο συναυλίες της ΚΟΕΜ.
Το "Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου" της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίκας Θωμαδάκη συνεχίζει και φέτος τα μαθήματα στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου με θέμα "Ποιητική και Σημειολογία, εφαρμογές στη Σύγχρονη Ελληνική Δραματουργία. Γιώργος Μανιώτης".Η έναρξη του κύκλου θα γίνει αύριο (7 μ.μ.) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα, τηλ. 3219.532). Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η Μαρίκα Θωμαδάκη και εισηγήσεις οι: Θάνος Νάτσος με θέμα "Με αφορμή την Ποιητική του Αριστοτέλη", Καίτη Διαμαντάκου με θέμα "Ποιητική και Σημειολογία, η προοπτική μιας συνάντησης" και Μαίρη Ντίνου: "Ο θεατρικός μύθος στο έργο του Γ. Μανιώτη".
Τη δισχιλιετή ιστορία και πορεία (θρησκευτική και εκπολιτιστική), τη συμβολή του στην παρουσία του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, και γενικότερα στην Αφρική, καταγράφει και εικονογραφεί, με σπουδαία κειμήλια, ο πολυτελής τόμος "Πατριαρχείον της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας",τον οποίο παρουσίασαν χτες - παρουσία τουΠατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου,εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας - οι εκδόσεις "Μίλητος".
Ο τόμος (που προστατεύεται μέσα σε χειροποίητη κασετίνα, η οποία θυμίζει βημόθυρο και συνοδεύεται με μεγεθυντικό φακό) είναι έργο του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και γνωστού ιστοριοδίφη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μακαρίου.Η φωτογράφιση (για πρώτη φορά) κειμηλίων, χειρογράφων, εκκλησιών και μονών του Πατριαρχείου και κτιρίων της ελληνικής ομογένειας (σχολείων, νοσοκομείων, σωματείων, συνδέσμων κλπ.), έγινε από τους Ρωμύλο Παρίση και Νίκο Δεσύλλα.
Το έργο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια: Το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας διαμέσου των αιώνων (ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίαςτης Αλεξάνδρειας, μιας από τις πρώτες Αποστολικές Εκκλησίες, υπήρξε ο ευαγγελιστής Μάρκος). Η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου. Ο ελληνισμός της Αιγύπτου διαμέσου των αιώνων. Η Μονή του Αγ. Σάββα. Η Μονή του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και το 1821. Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη κ.ά.
Ακρόαση για την επιλογή παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, με γνώσεις μπαλέτου, διοργανώνει η Λυρική Σκηνή, το Σάββατο (31/10), στις 11 πμ, στο χώρο του "Στούντιο Μπαλέτου" (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68). Τα παιδιά θα εξεταστούν στην κίνηση και όσα επιλεγούν θα πάρουν μέρος στις παραστάσεις της όπερας "Τα παραμύθια του Χόφμαν" του Οφενμπαχ, που θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Δεκέμβρη. Οι ενδιαφερόμενοι για έντυπα αιτήσεων ν' απευθύνονται στα γραφεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18Α, 5ος όρ., τηλ. 3612.496), μέχρι τις 30 του Οκτώβρη.
"Απίστευτα κόκκινο", από τη θεατρική ομάδα "Οι ωραίες νύχτες", και τραγούδια σε ποίηση Μπρεχτ με την Δήμητρα Γαλάνη