«Τα μυστήρια των πυραμίδων» |
Αυτή τη φορά, το ΕΚΚ συνεργάζεται με το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» στη διοργάνωση της εκδήλωσης «ΑΓΩΝ: Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου», στο πλαίσιο της οποίας, σε συνεργασία με το «Filmcenter», θα γίνουν προβολές ταινιών με αρχαιολογικό περιεχόμενο. Το πρόγραμμα των προβολών δομείται σε πέντε θεματικές ενότητες, μία για κάθε Κυριακή από τις 22/4-20/5, με ελεύθερη είσοδο, στον κινηματογράφο «Απόλλων». Οι προβολές θα συνοδεύονται από εισηγήσεις και συζητήσεις ειδικών σε αρχαιολογικά θέματα.
Η 1η ενότητα αφορά στην ενάλια αρχαιολογία (22/4), στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν οι ταινίες «Χαμένα πλοία - Η γαλέρα των θεών» του βρετανού Μάτιου Ουόρτμαν, «Τα μυστικά του χρόνου - Υδρα - Δοκός, 6.000 χρόνια ιστορίας», παραγωγής του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν: Χρήστος Αγουρίδης, αρχαιολόγος («Η διαδρομή της ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα και η προσφορά του Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας») και Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης («Η ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και η σημασία των ενάλιων αρχαιολογικών ταινιών»).
2η ενότητα (29/4): «Ανατολικό Αιγαίο - Κρήτη». Προβολές: «Η επιστροφή του Λαοκόοντα: το τοπίο της Τρωάδας ως μνημείο πολέμου», «Blur up: εικόνες από τον αληθινό θησαυρό του Πριάμου» του Γερμανού Μάρτιν Εμελε, «Ιδαίου μύθοι» του Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν: Χρήστος Μπουλώτης, δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών («Η σύγχρονη προσέγγιση των ευρημάτων της Τροίας»), Γιάννης Σακελλαράκης, καθηγητής («Ανασκάπτοντας»). Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Μ. Εμελε.
3η ενότητα (6/5): «Κρήτη: Τόπος και αρχαιολογία». Προβολές: «Ελεύθερνα: η αναζήτηση μιας χαμένης πραγματικότητας» της Μέμης Σπυράτου. Μιλά ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης («Ελεύθερνα, μια πόλη για όλες τις εποχές»).
4η ενότητα (13/5): «Αρχιτεκτονική και αρχαιολογία». Προβολές: «Τα μυστήρια των πυραμίδων» του Γάλλου Ζαν Φρανσουά Ντελασί, «Τι εννοούσε ο κυρ Μιχαήλ Παλαιολόγος» της Μέμης Σπυράτου. Μιλούν: Μανώλης Κορρές, αρχιτέκτονας («Τα μεγάλα μνημεία της αρχαιότητας»), Στέφανος Σίνος, πρόεδρος της επιτροπής αναστήλωσης του Μυστρά («Η διπλή αρχιτεκτονική προσωπικότητα της αίθουσας του θρόνου στον Μυστρά»).
5η ενότητα (20/5): «Τεχνίτες της αρχαιότητας». Προβολές: «Τζάρες: τα χειροποίητα αποθηκευτικά αγγεία του μεσσηνιακού κόλπου» του Τάσου Μπέλλα, «Μνήμη φωτιάς, μνήμη γης» του Γάλλου Ρολάν Μπακόν. Μιλούν: Μιχάλης Τιβέριος, αρχαιολόγος («Καθημερινότητα και τέχνη»), Πιέρο Προυνέτι, εκδότης του περιοδικού «Archeologia Viva» («Ο ρόλος ενός αρχαιολογικού περιοδικού»).
Κοινή ώρα προβολών: 11 π.μ.
«Η ορχήστρα» του Ανούιγ στη Θεσσαλονίκη |
Η «Ορχήστρα» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Φεντερίκο Φελίνι και την ταινία του «Πρόβα ορχήστρας». Γραμμένη στα 1962, μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Γαλλία. Ηρωές της είναι επτά μουσικοί, έξι γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι μέλη ορχήστρας που εμφανίζεται σε μπιραρία.
Η μετάφραση του έργου είναι του Πέτρου Σεβαστίκογλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική της Μάγδας Γιαννίκου, οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη, οι χορογραφίες της Μαρουσώς Καραλέκα. Παίζουν: Ταμίλα Κουλίεβα,Τάκης Βαμβακίδης, Αιμιλία Βάλβη, Δήμητρα Γεωργοπούλου, Μαρία Μανιμανάκη, Μιλτιάδης Νίκας, Μαρία Σαριτσάμη,Ειρήνη Τζανετουλάκου.
«Εφήμερη πόλη» |
Η «Εφήμερη Πόλη» στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε τέσσερα κρατικά βραβεία ποιότητας: τρίτο βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης φωτογραφίας (Σταμάτης Γιαννούλης), μοντάζ (Γιώργος Τριανταφύλλου) και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Οι υπόλοιπες έξι ταινίες που θα προβληθούν στην Εβδομάδα Κριτικής προέρχονται από τις χώρες: Γαλλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ιταλία, Αργεντινή, Ιράν.
Επίσης, η μικρού μήκους ταινία «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, που βραβεύτηκε στο τελευταίο φεστιβάλ Δράμας, είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών για τις σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους.
Ο Νίκος Καββαδίας χειρίζεται τον ασύρματο ενός καραβιού |
Πρόκειται για το διαγωνισμό ποίησης και πεζογραφίας που διοργανώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάθε δύο χρόνια και στον οποίο συμμετέχουν εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί, οι οποίοι συνεχίζουν την πλούσια λογοτεχνική παράδοση των παλαιότερων συναδέλφων τους, με πιο γνωστό και σημαντικότερο εκπρόσωπο, τον Νίκο Καββαδία.
Τα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου θα ερμηνεύσουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλίς Φουρουτζιάν. Συμμετέχουν η παιδική χορωδία «Δημήτρη Τυπάλδου» και το συγκρότημα κρουστών «Ηχόδραση». Την παρουσίαση της απονομής θα κάνει η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα.
Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βέροιας πραγματοποιούν ακρόαση για νέους ηθοποιούς, άντρες και γυναίκες μέχρι 23 χρόνων, στις 24 του Απρίλη, στο θέατρο «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14), για τις ανάγκες της καλοκαιρινής τους συμπαραγωγής. Τα δύο θέατρα θα παρουσιάσουν τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και μουσική Ορφέα Περίδη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα κομμάτι, κατά προτίμηση από κωμωδία, και ένα τραγούδι. Η ακρόαση για τις γυναίκες θα γίνει 10 πμ - 1 μμ και για τους άνδρες από 1μμ - 3 μμ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 0641-21.158 και 46.452 και 0331-74.433 και 70.521.