Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών
Κατάμεστη ήταν η πλατεία Αττικής από νέους μετανάστες και μετανάστριες |
«Εργαζόμενοι, Ελληνες και Μετανάστες μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό», έγραφε ένα άλλο πανό, ενώ ταυτόχρονα προκηρύξεις σε πολλές γλώσσες μοιράζονταν στους μετανάστες. Από τα μεγάφωνα και με προκηρύξεις, οι διοργανωτές απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στους μετανάστες να ενταχθούν στα Συνδικάτα. Σύντομα, ο χώρος της πλατείας, γέμισε ασφυκτικά.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με το συγκρότημα «Γκρουπ Αφρίν» από το Κουρδιστάν Συρίας. Ο χορός στήθηκε. Μπροστά ένας μετανάστης νεολαίος κρατά μια κόκκινη σημαία. Νέοι και νέες από πολλές χώρες γνωρίζονται με το Κόμμα. Ο Αλί Μοχαμέντ, Κούρδος από το Ιράκ, λέει στο «Ρ»: «Πρέπει να είμαστε ένα με το ΚΚΕ. Μαζί!». Και η Γκουντμίνα, από τη Ρωσία, μας λέει: «Στη Σοβιετική Ενωση, είχαμε ασφάλεια, νοσοκομεία, δουλειά. Ο κόσμος τώρα, είναι πολύ φοβισμένος».
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Εξαρχής καταδίκασε «την επιθετικότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στους μετανάστες με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας. Η επιθετικότητα αυτή θα ενταθεί, και Ελληνες και μετανάστες ενωμένοι πρέπει ν' αποκρούσουμε αυτή την επίθεση». Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και προσπαθεί να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων».
Ο Γ. Τασιούλας |
Για να επισημάνει: «Οργάνωση στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, ανάπτυξη της πάλης για κάθε πρόβλημα. Σ' αυτό το δρόμο θα γίνει πιο δυνατός και αποτελεσματικός ο αγώνας. Η Μανωλάδα - συνέχισε - αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για το πώς μπορεί να περπατήσει στη ζωή ο κοινός ταξικός αγώνας ανάμεσα στους Ελληνες και τους μετανάστες».
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν στο βήμα ανέβηκε ο Νταλί Ζαμάν, από το Μπανγκλαντές, εργάτης στη «Lady Fashion», όπου το προηγούμενο διάστημα, δόθηκε σκληρή μάχη με την εργοδοσία: «Μέσα από αυτή την εμπειρία», επισήμανε, «βγάλαμε το συμπέρασμα ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι πρέπει ακόμα να παλέψουμε για πολλά, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, Ελληνες και μετανάστες μαζί. Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο πολλά, μεροκάματο με βάση την εμπειρία, δώρα και επιδόματα. Εχουμε πολλά ακόμα να παλέψουμε, αλλά έχουμε τη βοήθεια του ΚΚΕ, του Συνδικάτου και την εμπειρία του αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν μαζί με τους Ελληνες εργάτες τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Καλούμε να οργανωθούν οι μετανάστες στα σωματεία και να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ».
Η εκδήλωση, έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα μεταναστών του Μπανγκλαντές και με τραγουδιστές από το Αφγανιστάν. Τέλος, έγινε μαζικό κάλεσμα των μεταναστών στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, όπου η είσοδος των μεταναστών θα είναι δωρεάν.
Ανακοίνωση για τις εκχωρήσεις ακινήτων του Ολυμπιακού Χωριού στη Μονή Βατοπεδίου
«Οι εκχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου - Α. Λιοσίων του ΚΚΕ. Και υπενθυμίζει όσα προηγήθηκαν των εκχωρήσεων ακινήτων στο Ολυμπιακό Χωριό από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου. Την επιχείρηση υφαρπαγής της Λίμνης Βιστονίδας με «οθωμανικά φιρμάνια», την ανταλλαγή της με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και 180 στρέμματα στο Ν. Πέλλας. Επιπλέον, σημειώνει τη δραστηριότητα του ΚΚΕ γύρω απ' το θέμα και υπογραμμίζει:
«Μετά τους αγώνες, τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού παραδόθηκαν στους δικαιούχους που πληρώνουν για την αγορά τους (χωρίς να έχει ακόμα οριστεί η τιμή τους). Τα υπόλοιπα κτίρια και χώροι αντί να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων του και των γύρω περιοχών, του Λεκανοπεδίου συνολικά, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, για να "αυγατίσει" τα κέρδη του "χαρίζοντας του" περιουσία του λαού».
Οπως τονίζει, τα κτίρια που παραχωρήθηκαν στην εκκλησία δεν είναι τα μοναδικά:
Την ίδια ώρα οι ανάγκες των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, του Μενιδίου και των γύρω περιοχών είναι τεράστιες. Μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά κτίρια, ανάγκες για πνευματικό κέντρο - χώρο πολιτισμού - βιβλιοθήκη - ΚΑΠΗ, για ταχυδρομείο, ΚΕΠ και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Η Αχτιδική Επιτροπή καλεί τους κατοίκους, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να περιφρουρήσουν τη λαϊκή περιουσία, να προχωρήσουν σε μαζικούς αγώνες.
Τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας στις μη δασικές εκτάσεις και δίπλα στις καμένες, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε για επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο μάλιστα τροποποιείται το Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου χρόνου για τον καθορισμό προστασίας της Πάρνηθας, που, όμως, και τότε άνοιγε ο ασκός του Αιόλου στα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το βουνό (με τις επεκτατικές βλέψεις του καζίνου, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, το τεχνολογικό πάρκο «Τεχνόπολις» κλπ.).
Ωστόσο, η ίδρυση των παιδικών κατασκηνώσεων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί, όπως επανειλημμένα έχει γράψει ο «Ρ», με κυβέρνηση της ΝΔ το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Σουφλιά είχε έτοιμο από το Φλεβάρη του 2006 σχέδιο ΠΔ υποτίθεται για την προστασία 300.000 στρεμμάτων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (συμπεριλαμβανομένου και του Κτήματος Τατοΐου), το οποίο προέβλεπε την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση τεράστιων εκτάσεων του βουνού. Το ΠΔ κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικό από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ τον Ιούνη του 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΠΔ είχε εξαγγείλει το 1994 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης με το περιβόητο «πακέτο» μέτρων «Αττική SOS».
Σύμφωνα με το ΠΔ που κατατέθηκε τώρα στο ΣτΕ προβλέπεται εντός των κατασκηνώσεων να κατασκευαστούν εστιατόρια, ιατρεία, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρή εκκλησία, κτίρια διοίκησης και άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις. Τα κτίρια θα έχουν ύψος 3,5 μέτρα συν τη στέγη 1,5 μέτρο που είναι υποχρεωτική, ενώ το ποσοστό κάλυψης θα είναι 10%. Επίσης, σύμφωνα με το ΠΔ επιτρέπεται η εγκατάσταση παιδικών κατασκηνώσεων στις μη δασικές περιοχές της Πάρνηθας (Ζώνη Ε6).
Με άλλη διάταξη του Διατάγματος ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου» για τη διαχείριση και προστασία του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.