ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
Ακόμα μεγαλύτερα ευρωπρόστιμα

Μέχρι και το 57,5% της επιδότησης χάνουν φέτος οι παραγωγοί,  επειδή ΕΕ και κυβέρνηση μείωσαν πρόπερσι το εθνικό πλαφόν κατά 3.000.000 στρέμματα!  

«Κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις θα πάρουν και φέτος χιλιάδες σιτοπαραγωγοί της χώρας, πληρώνοντας για άλλη μια φορά ακριβά τις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Οι παραγωγοί σκληρού σιταριού καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ευρωπρόστιμο σε σύγκριση με πέρσι, αφού υπάρχει μεγαλύτερη υπέρβαση του εθνικού πλαφόν. Το κακό ξεκίνησε από πρόπερσι όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε, και η κυβέρνηση το δέχτηκε δουλικά, το εθνικό πλαφόν στο σκληρό σιτάρι κατά 3.000.000 στρέμματα και το όρισε στα 6.170.000 στρέμματα. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας - τα οποία βγήκαν με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αργοπορία στην πληρωμή των επιδοτήσεων - φέτος καλλιεργήθηκαν 7.076.986 στρέμματα, ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 6.737.000 στρέμματα και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση και να επιβάλλονται ακόμα πιο βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας, με βάση την κατάσταση που διαμορφώθηκε, δεν περιορίζονται μόνο στο ότι αποδέχτηκαν τις καταστροφικές επιταγές της ΕΕ. Αγνοώντας τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε πρόπερσι σε ακόμα πιο ολέθριες αποφάσεις επιβάλλοντας περιφερειοποίηση (ζωνοποίηση) ανά νομό της πετσοκομμένης ποσόστωσης στο σκληρό σιτάρι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σιτοπαραγωγοί των νομών, που έχουν και φέτος υπέρβαση του νομαρχιακού πλαφόν, πληρώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υψηλό ευρωπρόστιμο, το οποίο θα αφαιρεθεί από την ειδική ενίσχυση των 11.597 δραχμών ανά στρέμμα και μένει «απείραχτη» η βασική ενίσχυση των 4.878 δραχμών ανά στρέμμα.

Ετσι με βάση τα φετινά δεδομένα, στο σύνολο των 35 νομαρχιακών σιτοπαραγωγικών ζωνών στις 30 οι σιτοπαραγωγοί θα πληρώσουν από ακριβά έως πολύ ακριβά τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής. Για παράδειγμα οι παραγωγοί του Νομού Γρεβενών χάνουν το 57,5% του ειδικού πριμ και ακολουθούν οι Νομοί Καρδίτσας 43%, Φλώρινας 39,7%, Τρικάλων 39,4%, Αρκαδίας 30,8% και Φωκίδας 28,6%. Πιο ειδικά οι σιτοπαραγωγοί των παρακάτω νομών θα πάρουν μειωμένη επιδότηση ανά στρέμμα: Γρεβενών 6.670 δρχ., Καρδίτσας 4.988 δρχ., Φλώρινας 4.616 δρχ., Τρικάλων 4.569 δρχ., Αρκαδίας 3.574 δρχ., Φωκίδας 3.113 δρχ., Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ευρυτανίας - Λευκάδας 2.996 δρχ., Ξάνθης 2.870 δρχ., Δράμας 2.756 δρχ., Καστοριάς 2.675 δρχ., Δωδεκανήσου 2.428 δρχ., Κοζάνης 2.372 δρχ., Αργολίδας 2.183 δρχ., Αχαΐας 2.198 δρχ., Ροδόπης 2.178 δρχ., Θεσσαλονίκης 1.963 δρχ., Αιτωλοακαρνανίας 1.843 δρχ., Λέσβου 1.752 δρχ., Εβρου 1.745 δρχ., Πιερίας 1.616 δρχ. και Καβάλας 1.590 δρχ. Στη λίστα του ευρωπροστίμου περιλαμβάνονται επίσης με μικρότερα ποσά, οι νομοί: Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ηλείας - Μεσσηνίας - Λακωνίας, Κορινθίας και Εύβοιας.

Εκτός από το σκληρό σιτάρι, υπέρβαση του εθνικού πλαφόν υπήρξε και στο καλαμπόκι, όπου οι παραγωγοί της πρώτης περιφέρειας θα χάσουν 400 δραχμές το στρέμμα και θα εισπράξουν στρεμματική επιδότηση 17.260 δραχμές αντί 17.658 δραχμές.

Σβήνουν τη ρυζοκαλλιέργεια

  Φέτος καλλιεργήθηκαν 58.000 στρέμματα λιγότερα από το εθνικό πλαφόν και, παρ' όλα αυτά, οι ρυζοπαραγωγοί της Β` ζώνης πληρώνουν και πρόστιμο συνυπευθυνότητας

Οι δραστικοί περιορισμοί, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με την κυβέρνηση στη ρυζοκαλλιέργεια και οι εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι, απέδωσαν, κατά πώς φαίνεται, καρπούς...

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, καλλιεργήθηκαν 58.000 στρέμματα λιγότερα από το εθνικό πλαφόν των 449.000 στρεμμάτων. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι οι παραγωγοί της Β` ζώνης, δηλαδή των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρτας, θεσπρωτίας, Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας, Εβρου και Ξάνθης, πληρώνουν και πρόστιμο συνυπευθυνότητας, λόγω υπέρβασης του περιφερειακού πλαφόν! Αντί για 13.281 δραχμές το στρέμμα, που είναι η στρεμματική επιδότηση, θα πάρουν 12.990 δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Α` ζώνη (Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών), που έχει πλαφόν 223.300 στρέμματα, καλλιεργήθηκαν μόλις 164.697 στρέμματα και στη Β` ζώνη, που έχει πλαφόν 25.610 στρέμματα, καλλιεργήθηκαν 25.789 στρέμματα.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η ρυζοκαλλιέργεια έπεσε στα 190.477 στρέμματα, όταν το πλαφόν είναι 249.000 στρέμματα. Η μόνη ερμηνεία που δίνεται για την εξέλιξη αυτή είναι ότι οι ρυζοπαραγωγοί «γονάτισαν» από τις επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού που ψήφισε το 1997 η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν μαζικά την καλλιέργεια. Για παράδειγμα, το 1997, πριν εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ στο ρύζι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, καλλιεργούνταν 303.260 στρέμματα και το 1998 μειώθηκαν στα 272.420 στρέμματα.

Τώρα, ο κανονισμός της ΕΕ, η ΓΚΑΤΤ και οι προτιμησιακές συμφωνίες, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι, οδήγησαν τη ρυζοκαλλιέργεια στον αφανισμό. Το κακό, όμως, δε σταματάει εδώ, αφού τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν νέα, πιο καταστροφικά μέτρα για το ρύζι. Προτείνουν, δηλαδή, την κατάργηση της παρέμβασης και της τιμής παρέμβασης, που προσέφεραν μια ελάχιστη προστασία στους παραγωγούς και, ακόμα, την περαιτέρω μείωση του εθνικού πλαφόν. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει με την πολιτική της τα ολέθρια σχέδια της ΕΕ, αφού φέτος, για παράδειγμα, υπονόμευσε σκόπιμα της διαδικασία της παρέμβασης, καθιστώντας την ανενεργή και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όσον αφορά τα καλλιεργούμενα στρέμματα, προσφέρει ένα πρώτης τάξης επιχείρημα στην Κομισιόν να μειώσει κι άλλο το εθνικό πλαφόν. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη νέα πρόταση κανονισμού για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) ρυζιού, προτείνει να γίνουν προσαρμογές στο πλαφόν με βάση τη μέση καλλιεργούμενη έκταση της τριετίας 1999 - 1990 - 1991, δηλαδή να επιβληθεί ένα εθνικό πλαφόν γύρω στα 171.000 στρέμματα!

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Κυβερνητική αυλαία σε ένα μεγάλο σκάνδαλο

Με τη «βούλα» του υπουργού Γεωργίας ολοκληρώθηκε, το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα, η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση για τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και του σκανδαλώδους μοιράσματος της περιουσίας του ανάμεσα στη Συνεταιριστική Κορινθιακή Σταφίδα (ΣΚΟΣ ΑΣΕ) και το υπουργείο Γεωργίας.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΣΟ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ανώνυμη Συνεταιριστική Εταιρία (ΣΚΟΣ ΑΣΕ) θα αποκτήσει μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΑΣΟ ύψους 18 δισ. δραχμών και αντίστοιχα το υπουργείο Γεωργίας 7 δισ. δραχμές. Επιπρόσθετα ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι το 20% της ακίνητης περιουσίας του ΑΣΟ, που περιήλθε στο υπουργείο Γεωργίας, θα εκχωρηθεί σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για αθλητικούς... και πολιτιστικούς... σκοπούς. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι χρηματικό μέρος της κινητής περιουσίας του ΑΣΟ που περιήλθε, με το έτσι θέλω, στο υπουργείο Γεωργίας θα δοθεί ως κεφάλαιο για τη δημιουργία «Ιδρύματος Αγροτικού Πολιτισμού». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε την ίδρυση Ιδρύματος Αγροτικού Πολιτισμού, με ξένα κόλλυβα, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα είναι και τι θα κάνει αυτό το ίδρυμα. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως το νέο αυτό ίδρυμα θα αναλάβει να διοργανώνει εκδηλώσεις σαν και αυτή της «Επιδαύριας γης»;

Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης και πιο ειδικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, μόνο ως μέγα σκάνδαλο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η περιουσία του ΑΣΟ δημιουργήθηκε από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών και από την εμπορία της σταφίδας. Και ο υπουργός Γεωργίας χωρίς ίχνος ντροπής ανακοίνωσε ότι τραπεζικές καταθέσεις του ΑΣΟ ύψους 665 εκατ. δραχμών και μετοχές ύψους 2,8 δισ. δραχμών περνούν στα χέρια της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει για κτήματα και οικόπεδα του Οργανισμού αξίας 2,7 δισ. δραχμών, καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ύψους 812 εκατ δραχμών.

Φαίνεται ξεκάθαρα δηλαδή ότι την περιουσία των σταφιδοπαραγωγών έρχεται τώρα η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» να τη σκορπίσει προκλητικά με βάση αξιώσεις «ημετέρων», αφού πρώτα διέλυσε την οργάνωση - πριν δυόμισι περίπου χρόνια - και διόρισε εκκαθαριστές, τη στιγμή που ο ΑΣΟ κάθε άλλο παρά χρεοκοπημένη επιχείρηση ήταν, για να τύχει τέτοιας μεταχείρισης. Επιπλέον η διάλυση του ΑΣΟ και ίδρυση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών εξυπηρετεί, αφού η εμφανής επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετηθούν τα κερδοσκοπικά των εμπόρων - βιομηχάνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Απάντηση στην πολιτική διάλυσης του υπουργείου Γεωργίας που ακολουθεί η κυβέρνηση, έδωσαν χτες οι υπάλληλοι του υπουργείου, της Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Υπηρεσιών, με την καθολική συμμετοχή τους στη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες των συλλόγων τους.

Τα παντελώς άδεια γραφεία και η απέραντη σιωπή που επικρατούσε χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Γεωργίας και όχι μόνο, ήταν η ισχυρότερη φωνή των εργαζομένων που διατράνωσε με τον καλύτερο τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων τους και την απόφασή τους «να μην ανεχθούν άλλο τον οικονομικό και θεσμικό υποβιβασμό τους», όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους και τα ΔΣ των Ομοσπονδιών. Γεγονός που φάνηκε και από τη μαζικότατη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι έξω από τον κεντρικό κτίριο του υπουργείου Γεωργίας.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και σήμερα την απεργία τους, όπως είχε προαναγγελθεί, ενώ τα Διοικητικά Συμβούλιά τους θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων - σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους - αφού καμία ουσιαστική απάντηση δε βγήκε ούτε χτες από το στόμα του Γ. Ανωμερίτη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Η νέα συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας ουδέν απέφερε, αφού ο υπουργός παρέμεινε αμετακίνητος στις προτάσεις του της 15ης Δεκέμβρη, οι οποίες δεν ικανοποιούν τα βασικά και πάγια αιτήματά μας».

Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, αλλά και στη χτεσινή, οι μόνες «υποσχέσεις» που έδωσε ο Γ. Ανωμερίτης ήταν για την καταβολή εντός των επομένων ημερών του ειδικού επιδόματος που κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις οι δασολόγοι. Θέματα όπως η αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματος και η αύξηση των βασικών μισθών, ούτε καν φαίνεται να τον απασχόλησαν, ενώ η σταθερή του απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων να σταματήσει η πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του υπουργείου Γεωργίας, είναι ότι «με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της Ανάπτυξης της Υπαίθρου διευρύνεται ο επιτελικός ρόλος του». Πάντως, γεγονός είναι πως σχεδόν όλα τα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας - όπως για παράδειγμα το σταμάτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων, η μη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η παραμονή του ελέγχου των προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής στο υπουργείο Γεωργίας - ο Γ. Ανωμερίτης τα αφήνει σκοπίμως μετέωρα. Δηλαδή, άλυτα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ