ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Εκχώρηση της ΕΛΣ εν λευκώ;

«Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της πολύπαθης Εθνικής Λυρικής Σκηνής ζει ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου» τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων της ΕΛΣ (Σύλλογος Χορευτών, Σωματείο Τραγουδιστών μελοδράματος, Ενωση διοικητικών υπαλλήλων, Σωματείο τεχνικού-βοηθητικού και λοιπού προσωπικού, Σωματείο συντελεστών εργαζομένων).

«Διορισμένοι από το υπουργείο Πολιτισμού πρόεδροι, διάφοροι φωστήρες "της επιχειρηματικότητας", "του Marketing" κλπ. , "ειδήμονες" που η πρώτη τους επαφή με τον χώρο του λυρικού θεάτρου είναι η μέρα του διορισμού τους, έρχονται και πειραματίζονται στην πλάτη της ΕΛΣ και του προσωπικού της», αναφέρεται. «Μετά τον βιομήχανο κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο (που διορίστηκε από το ΥΠΠΟ όταν υπουργός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός) ο οποίος φεύγοντας άφησε την ΕΛΣ με ένα τεράστιο έλλειμμα (15-16 εκατομμυρίων ευρώ), εσχάτως ανέλαβε ο ειδήμων του marketing κ. Νίκος Μουρκογιάννης (διορισμένος από τον νυν υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο). Ο κ. Μουρκογιάννης αναλαμβάνοντας, μίλησε για εξυγίανση του οργανισμού, για μείωση του κόστους, για μετακομίσεις των γραφείων, για κατάργηση των διπλών συμβάσεων, για ισονομία κλπ.

Τι έκανε για την εξυγίανση του οργανισμού; Διαπραγματεύτηκε σοβαρά με τους πιστωτές της ΕΛΣ ; ΟΧΙ. Γιατί αν διαπραγματευόταν δεν θα υπήρχαν διαταγές πληρωμής και η ΕΛΣ δεν θα ήταν στις λίστες του Τειρεσία, δεν θα υπήρχαν αιτήσεις για κατάσχεση των επιχορηγήσεων και των χρηματικών διαθεσίμων, δεν θα υπήρχαν αγωγές που αξιώνουν τα χρήματά τους. Τι έκανε για την μείωση του κόστους; Εκτός του ότι έκλεισε το θέατρο "Ακροπόλ", ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Τι έκανε με τις μετακομίσεις των γραφείων, για κατάργηση των διπλών συμβάσεων, την ισονομία; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Μοίρασε αφειδώς τίτλους και αυξήσεις, θέσπισε διπλές συμβάσεις, κρατάει επιλεκτικά κάποιους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, μοιράζει επιλεκτικά υπερωρίες και μεγάλες προκαταβολές, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ψαλιδίσει τις αποδοχές του υπολοίπου προσωπικού πάνω από 30% το τελευταίο οκτάμηνο. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος τα γνωρίζει όλα αυτά; Τα εγκρίνει; `Η απλά έχει "εκχωρήσει" την ΕΛΣ εν λευκώ στον "έχοντα αυτοκρατορική συμπεριφορά" εκλεκτό του;».

Τίμησαν την Μπέτυ Βαλάση

Την προσφορά στο ελληνικό θέατρο της αγαπημένης μας ηθοποιού Μπέτυς Βαλάση τίμησε το ΚΘΒΕ με αφορμή την παράσταση της «Λωξάντρας» που παρουσιάζει στο «Βασιλικό Θέατρο».

Η Μπέτυ Βαλάση, που ερμήνευσε θαυμαστά το ρόλο της Λωξάντρας στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, παρακολούθησε στις 12 Φεβρουαρίου την απογευματινή παράσταση της «Λωξάντρας».

Πριν την παράσταση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, την κάλεσε να ανέβει στη σκηνή, όπου η Μπέτυ Βαλάση θυμήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση την ευτυχή συνεργασία της με το ΚΘΒΕ στο παρελθόν, τονίζοντας στη συνέχεια πόσο μεγάλο «δώρο» ήταν για την καριέρα της ότι ενσάρκωσε αυτό το θρυλικό ρόλο, και το ότι γνώρισε την σπουδαία συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Ιορδανίδου.

Στο κατάμεστο θέατρο, και σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η θεατρική «Λωξάντρα», Φωτεινή Μπαξεβάνη, συναντήθηκε επί σκηνής με την τηλεοπτική, ενώ αναμνηστικά δώρα προσέφεραν στην Μπέτυ Βαλάση δύο ηθοποιοί της παράστασης, ο Νίκος Μαγδαληνός (Ταρνανάς) και η Αννέτα Κορτσαρίδου (Σουλτάνα).

Η Μπέτυ Βαλάση παρακολούθησε μαζί με τον γιο της, Νικόλα - Χάρι Μινισσάλι, την ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, αυτής της εξαιρετικά δυναμικής γυναίκας, που ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας στην Πόλη, στα τέλη του 19ου, και στον Πειραιά, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μετά το τέλος της παράστασης, το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού ανέβασε ξανά στη σκηνή την Μπέτυ Βαλάση, η οποία συνεχάρη όλους τους συντελεστές και ηθοποιούς, δηλώνοντας το θαυμασμό της για την παράσταση αλλά και για το επιτυχημένο εγχείρημα της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΘΒΕ διανύει μία επιτυχημένη σεζόν. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η «Λωξάντρα» σε παραστάσεις επτά (7) εβδομάδων συγκέντρωσε 30.500 θεατές, «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» 15.200 θεατές, η Παιδική Σκηνή 22.500 θεατές, η Νεανική Σκηνή 10.200 θεατές και το Χοροθέατρο σε 10 παραστάσεις 3.600 θεατές. Γενικά, από 1η Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι την Κυριακή 13/02/2011 έχουν δει τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ 91.900 θεατές (άνοδος μεγαλύτερη από 36% σε σχέση με την περσινή χρονιά).

Κώστας Βάρναλης

Σαν χτες, το 1884, γεννήθηκε στον Πύργο της Βουλγαρίας (τότε Ανατολικής Ρωμυλίας) ο Κώστας Βάρναλης. Ο κομμουνιστής ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και δημοσιογράφος, που στράτευσε το ταλέντο, την τέχνη και τη ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον αγώνα για τη μόρφωση του λαού και την απελευθέρωσή του από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς. Αφήνοντας πίσω του έργο τεράστιας αισθητικής και νοηματικής αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αταλάντευτη στάση ζωής του. Οπως έλεγε και ο Λουντέμης, «η ποίηση του Βάρναλη δε μύριζε ποτέ γάλα. Μύριζε από την αρχή μπαρούτι»...

Εις μνήμην... Κάρολου Κουν

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το θάνατο του Καρόλου Κουν (14/2/1987). «...Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μόνος ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε». Ο απλός και μαζί περιεκτικός λόγος του μεγάλου θεατράνθρωπου Καρόλου Κουν περικλείει όλη του τη φιλοσοφία για τη μορφή τέχνης που διάλεξε να υπηρετήσει και που καλό είναι να θυμούνται όλοι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ