Οσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Αττική SOS", που παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνη του 1994 και παραμένει μέχρι σήμερα στα συρτάρια, εξαγγέλθηκαν χτες ως περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και έργα, για το ενδεχόμενο ανάληψης της Ολυμπιάδας
"Σχέδιο δράσης" και "περιβαλλοντική στρατηγική" βάφτισε η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το πρόγραμμα "Αττική SOS" του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε χτεσινή εκδήλωση της επιτροπής, στην οποία παρουσιάστηκαν οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και τα έργα, ενόψει της ενδεχόμενης ανάληψης από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική στρατηγική για το περιβάλλον, που υιοθετεί και παρουσιάζει η Επιτροπή Διεκδίκησης ως τη λύση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο, δε διαφέρει καθόλου από εκείνο το πακέτο - "φάντασμα" που είχε παρουσιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,τον Ιούνη του 1994, και που παραμένει ακόμα και σήμερα σχέδιο επί χάρτου σε κάποια συρτάρια...
Το πιο ωραίο είναι ότι με βάση κάποιες μελέτες που παρουσιάζει η επιτροπή υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το 2004 η ατμοσφαιρική ρύπανση θα "εξαφανιστεί" από το λεκανοπέδιο της Αττικής ή στη χειρότερη περίπτωση θα μειωθεί κατά 25%! Και αυτά τη στιγμή που η ίδια η μελέτη προβλέπει αύξηση του αριθμού των ΙΧ το 2004 κατά 25%, αλλά και αύξηση της χρήσης τους εξαιτίας των μεγάλων οδικών έργων που κατασκευάζονται...
Η αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ μέσω κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η παρακολούθηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος μέσω δικτύων σταθμών σε πραγματικό χρόνο, η δημιουργία χώρων διάθεσης των οικιακών απορριμμάτων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων της πόλης, η ενοποίηση χώρων πρασίνου εντός της πόλης, η ανάπτυξη περιαστικού και αστικού πρασίνου, καθώς και η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εργα τα οποία έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δεκαετίες και που τώρα παρουσιάζονται ως στόχοι για την ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004. Μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν...
Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης για την "ποιότητα αέρα στην Αθήνα το 2004", που εκπονήθηκε από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (οι ίδιοι που πρότειναν το μέτρο της απόσυρσης το 1990 και έχει αποδειχτεί εντελώς αναποτελεσματικό), του Ερευνητικού Κέντρου "Δημόκριτος", του Πολυτεχνείου της Λοζάνης και του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης. Σύμφωνα με τη μελέτη τα μέσα επίπεδα οξειδίων του αζώτου το 2004 αναμένεται ότι θα είναι κατά 25% χαμηλότερα από εκείνα του 1990. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης - είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων κυκλοφοριακών έργων, του μετρό, του αεροδρομίου των Σπάτων (!), της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας. Παράλληλα, στη μελέτη αναφέρεται ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των οχημάτων, αναμένεται μικρή αύξηση των διανυόμενων οχηματοχιλιομέτρων (!) το 2004 στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με δεδομένη την κατασκευή των κυκλοφοριακών έργων.Ιδιαίτερα αρνητική φόρτιση ως προς τους "περιβαλλοντικούς στόχους" του προγράμματος για την Ολυμπιάδα που παρουσιάστηκε χτες, δημιουργούν οι προβλέψεις σχετικά με την κατασκευή του ολυμπιακού κωπηλατοδρόμιου στα όρια του προστατευόμενου βιότοπου του Σχινιά, καθώς και η κατασκευή του ολυμπιακού χωριού (πολιτεία 10.000 ατόμων) στην πλαγιά της Πάρνηθας, σε έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα... Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας των χτεσινών εξαγγελιών αποτελεί ο ισχυρισμός μελών της Επιτροπής Διεκδίκησης, ότι η κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου στο Σχινιά θα προστατεύσει το βιότοπο από τις πιέσεις της αυθαίρετης δόμησης!
Με χτεσινή της ανακοίνωση η "Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα" εκφράζει την αντίθεσή της στην "ειδυλλιακή" εικόνα που παρουσίασε για την πρωτεύουσα το 2004 η Επιτροπή Διεκδίκησης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι ο φάκελος υποψηφιότητας της Αθήνας ανατρέπει το "Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας".
Τι κι αν τα τελευταία δύο χρόνια οι επόπτες Δημόσιας Υγείας της Δυτικής Αττικής, σε όλες τις εκθέσεις αυτοψίας, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου: "Το παλιό και εγκαταλειμμένο νεκροταφείο του Δήμου Ερυθρών - φτιαγμένο ακριβώς στο κέντρο της πόλης - αποτελεί μια από τις σοβαρότερες εστίες μόλυνσης της περιοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων".
Τι κι αν οι επόπτες κατά την τελευταία αυτοψία τους, στις 27 Νοέμβρη 1996, παρέπεμψαν το θέμα στην Εισαγγελία Θηβών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους. Τι κι αν οι κάτοικοι δίνουν το δικό τους αγώνα κι αναρωτιούνται: "Η διατήρηση αυτού του νεκροταφείου, που μόνο στη θέα του τρομάζεις, σημαίνει πολιτισμός και αναβάθμιση του περιβάλλοντος;". Ο δήμαρχος Ερυθρών (Κριεκούκι), Μιχάλης Μπούταλης, συνεχίζει προκλητικά να κωφεύει...
Το τελευταίο επιχείρημά του - ότι δηλαδή η μεταφορά του παλιού νεκροταφείου στο νέο απαιτεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων, ποσό που δε δίνεται από την πολιτεία - ανατράπηκε απ' το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο απαντώντας σε αίτηση των κατοίκων τονίζει: "Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία της διεύθυνσής μας, ο Δήμος Ερυθρών δεν έχει υποβάλλει αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση και άτοκα δάνεια, κατά το τρέχον έτος, για τη μεταφορά του νεκροταφείου".
Το οξύτατο πρόβλημα με το συγκεκριμένο νεκροταφείο - εκτάσεως 4.000 τετραγωνικών μέτρων - ξεκινά το 1979. Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε την παύση της ταφής των νεκρών και έταξε προθεσμία τεσσάρων ετών προκειμένου να γίνει εκταφή και μεταφορά των οστών από τους οικογενειακούς τάφους στο νέο νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο του δήμου. Εως το 1987 τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Το θέμα, την ίδια χρονιά, επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επισημαίνεται "η επιτακτική ανάγκη μεταφοράς του παλιού νεκροταφείου για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των κατοίκων και κυρίως των νηπίων του κρατικού σταθμού" (σ.σ. βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τη μάντρα του νεκροταφείου και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986, όταν όλοι θεωρούσαν βέβαιο ότι το νεκροταφείο θα απομακρυνθεί σύντομα). Τελικά φτάσαμε στο 1997 και η κατάσταση παραμένει ίδια.
Τη λειτουργία επισκευαστικού κέντρου ελικοπτέρων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε χτες η "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα".
Το επισκευαστικό κέντρο, κόστους 200 εκατ. δρχ., σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στο Δυτικό Αεροδρόμιο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να μετεγκατασταθεί στο μέλλον, στη Θεσσαλονίκη. Για τη λειτουργία του επισκευαστικού κέντρου υπογράφτηκε σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρία EUROCOPTER. Αρχικός στόχος είναι η συντήρηση των 15 ελικοπτέρων της EUROCOPTER που πετούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων της "Αεροπλοϊας".
Χαώδη κατάσταση έχουν προξενήσει στην κυκλοφορία του Περάματος τα έργα του φυσικού αερίου. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το διαχρονικό αίτημα του δήμου για την κατασκευή ενός δεύτερου δρόμου διαφυγής.
Η δημοτική αρχή του Περάματος καταγγέλλει σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας πως χωρίς καμιά προειδοποίηση και τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων αποσυμφόρησης, οι αρμόδιοι έκοψαν τη Λ. Δημοκρατίας, αποκλείοντας κυριολεκτικά την πόλη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οπως επισημαίνει ο δήμος στην ανακοίνωση, η κατάσταση έγινε απελπιστική όταν προστέθηκε η άναρχη διακίνηση των φορτηγών και των κοντέινερ του ΟΛΠ, τα οποία, παρά τις συχνές και έντονες διαμαρτυρίες που έκανε, σταθμεύουν όπου θέλουν.
Η δημοτική αρχή της πόλης εκφράζει την αγανάκτησή της για την ανυπαρξία μέτρων και την κωλυσιεργία της έναρξης κατασκευής του δεύτερου δρόμου, του οποίου η αναγκαιότητα είναι ζωτικής σημασίας.
"Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό στα πρόθυρα του 2000 μια πόλη με τόση κυκλοφοριακή επιβάρυνση να αποκόπτεται χωρίς καμιά αιδώ και συναισθηματική ευθύνη των αρμοδίων", καταλήγει η Δημοτική Αρχή.
Την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εξαιτίας της κυβερνητικής και διοικητικής αδιαφορίας, εξέτασαν σε χτεσινή σύσκεψη τους, η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η διοίκηση ακολουθεί ρουσφετολογική και αναξιοκρατική τακτική τόσο στη στελέχωση όσο και στην οργάνωση των ΕΛΤΑ. Τα παραπάνω λειτουργούν σε βάρος του Οργανισμού, των εργαζομένων σ' αυτόν, αλλά και των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του.
Αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της διοίκησης είναι η τελμάτωση των υπηρεσιών του ταχυδρομείου, το οποίο αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην αγορά και στις υπηρεσίες που δραστηριοποιείται. Από κοινού ΓΣΕΕ και ΟΜΕ - ΕΛΤΑ ζητούν άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και απαιτούν τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση του Οργανισμού.
Ειδυλλιακή θα είναι η εικόνα της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων