Επιβεβαιώνεται ότι όσο η πρόληψη μπαίνει στον Προκρούστη του «κόστους», την πληρώνει ο λαός
2025 The Associated Press. All |
Τεράστια η καταστροφή που προκλήθηκε από την πλημμύρα |
Οι προηγούμενες σοβαρές πλημμύρες στην Πολιτεία Τέξας σημειώθηκαν το 2017, όταν επλήγη από τον τυφώνα «Harvey», με 89 νεκρούς τότε, με βάση την Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Οι ξαφνικές πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο κεντρικό τμήμα του Τέξας νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι οποίες ανέβασαν το επίπεδο του ποταμού Γκουανταλούπε κατά 8 μέτρα μέσα σε 45 λεπτά.
Τα περισσότερα θύματα - 68 - είναι στην κομητεία Κερ, γνωστή για το ήπιο κλίμα της, τα υδάτινα πάρκα αναψυχής και τα θέρετρα. Ανάμεσά τους το Camp Mystic, χριστιανική κατασκήνωση κοριτσιών 8 έως 18 ετών, στις όχθες του ποταμού, η οποία χτυπήθηκε σκληρά.
Τα ορμητικά νερά παρέσυραν επίσης αρκετούς κατασκηνωτές που είχαν στήσει σκηνές στις όχθες του ποταμού. Ελικόπτερα κατάφεραν να ανασύρουν εγκλωβισμένους, πολλοί από τους οποίους είχαν σκαρφαλώσει σε στέγες και δέντρα για να σωθούν.
Ακόμα και αυτή η προειδοποίηση για εκκένωση, με προσωπική «ευθύνη» και ό,τι ατομικά μέσα διαθέτει ο καθένας, έγινε πολύ καθυστερημένα, ουσιαστικά κατόπιν εορτής.
Παρότι το National Weather Service, η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, από την Πέμπτη το απόγευμα προειδοποιούσε για σφοδρές βροχοπτώσεις, η ανακοίνωση για «μείζονα κίνδυνο» άρχισε να μεταδίδεται μετά τη 1 το βράδυ και οι ειδοποιήσεις για «Flash Flood Emergency», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, ακολούθησαν στις 4 και στις 5.30 τα ξημερώματα, ώρες που πολλοί άνθρωποι κοιμούνται και έχουν απενεργοποιήσει τα τηλέφωνά τους.
Στις 5.34 το πρωί την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι «οι κάτοικοι και οι κατασκηνωτές θα πρέπει να αναζητήσουν ψηλότερα εδάφη, γιατί κινδυνεύουν από ξαφνικές πλημμύρες», ανέφεραν πληγέντες.
Στην καρδιά της νύχτας η στάθμη των υδάτων του ποταμού Γκουανταλούπε ανεβαίνει κατά 6 έως 9 μέτρα ανάλογα με την περιοχή, τα νερά πλημμυρίζουν τη γύρω περιοχή, κόβουν δρόμους και καταστρέφουν φράγματα.
Για τις κομητείες Τράβις και Μπερνέτ οι ειδοποιήσεις στέλνονται την επόμενη νύχτα, της 4ης προς 5η Ιούλη.
«Δεν υπήρξαν οδηγίες για εκκένωση των κατασκηνώσεων». Με αυτήν τη δήλωση ο δικαστής της κομητείας Κερ, Ρομπ Κέλι, ενισχύει τις καταγγελίες ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση.
«Είναι καταστροφή που είχαμε να δούμε 100 χρόνια, και είναι φριχτό να βλέπεις τι έγινε», ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, υπονοώντας ότι για τους θανάτους ευθύνεται το «ακραίο φαινόμενο» και όχι η εγκληματική πολιτική των περικοπών στις υποδομές, στην πολιτική προστασία, στην πρόληψη.
Τον Φλεβάρη η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την απομάκρυνση του 10% του προσωπικού της ΝΟAA, στην οποία ανήκει το National Weather Service, που είναι επιφορτισμένο με την αποστολή ειδοποιήσεων προς τον πληθυσμό.
Εν μέσω της καταστροφής στο Τέξας, η κυβέρνηση κινητοποίησε την «ξεδοντιασμένη» υπηρεσία FEMA για την αντιμετώπιση τυφώνων, πυρκαγιών και άλλων καταστροφών. Πολλά δημοσιεύματα υπενθυμίζουν τη διακοπή χρηματοδότησης στην υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών FEMA, στερώντας τις υπηρεσίες πρόληψης κινδύνου από τον «απαραίτητο εκσυγχρονισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Αποδεικνύεται ότι όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι και στη ναυαρχίδα του, τις ΗΠΑ, τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού, με προτεραιότητα στην πρόληψη, και οι απαραίτητες υποδομές αντιμετωπίζονται ως «κόστος», με τις τραγικές συνέπειες να τις πληρώνει ο λαός.
Με σύνθημα «ενισχύοντας τη συνεργασία στον παγκόσμιο Νότο για πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση» ολοκληρώθηκαν στη Βραζιλία οι εργασίες της 17ης Συνόδου Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης (και συμμάχων τους) που επιχειρεί να ανταγωνιστεί άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ανοίγοντας» τη συνάντηση ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα, «αν η (σημερινή) παγκόσμια διακυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στη νέα πολυπολική πραγματικότητα του 21ου αιώνα, τότε καθήκον των BRICS είναι να την ανανεώσουν», υποστηρίζοντας ότι «η αντιπροσωπευτικότητα και η ποικιλομορφία της ένωσής μας την καθιστά δύναμη προώθησης της ειρήνης».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν - που λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία που έχει εκδοθεί συμμετείχε στη Σύνοδο μέσω βιντεο-σύνδεσης - στάθηκε στο ότι «το σχήμα μας επεκτάθηκε σημαντικά και περιλαμβάνει χώρες που αποκτούν ηγετικό ρόλο στην Ευρασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Από κοινού όλοι μας διαθέτουν πραγματικά τεράστιες πολιτικές, οικονομικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και ανθρώπινες δυνατότητες». Επισήμανε δε τη σημασία του Διατραπεζικού Μηχανισμού Συνεργασίας των BRICS (ICM) που - όπως αναφέρεται και σε Τελική Δήλωση που εκδόθηκε - θα εστιάζει και στην εξεύρεση «αποδεκτών μηχανισμών χρηματοδότησης στα τοπικά νομίσματα».
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αποκάλεσε τη διεύρυνση του σχήματος «απόδειξη ότι είναι ικανό να μετασχηματίζεται με το πέρασμα του χρόνου», προσθέτοντας πως «τώρα χρειάζεται να δείξουμε πόσο δεσμευμένοι είμαστε και στη μεταρρύθμιση άλλων θεσμών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Υγείας και των τραπεζών πολυμερούς ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, είπε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και να δώσουμε ώθηση στις δυνάμεις που κινούν την οικονομική ανάπτυξη», αναφέροντας ότι «το ταξίδι της Κίνας προς τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα δείχνει ότι στην επίλυση όλων των προβλημάτων, η ανάπτυξη αποτελεί βάση και "θέμα-κλειδί" (...) με αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στην αγορά, τους πόρους, τις βιομηχανίες και άλλα θέματα, οι χώρες των BRICS θα έπρεπε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην εξάπλωση της αναπτυξιακής συνεργασίας, να "ξεκλειδώσουν" την αναπτυξιακή δυναμική σε αναδυόμενους τομείς και να εξερευνήσουν νέα πεδία για αμοιβαία επωφελή συνεργασία».
Σε Τελική Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζεται «σοβαρή ανησυχία» για την αύξηση των δασμών, που χαρακτηρίζεται «ασύμβατη με τους κανόνες του ΠΟΕ».
Ας σημειωθεί ότι σε αυτή η αναφορά στις εξελίξεις για την Ουκρανία είναι ιδιαίτερα φειδωλή, καλώντας σε κατάθεση των «εθνικών θέσεων που αφορούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία στα κατάλληλα φόρα, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής του Συνέλευσης», με φόντο την διαμόρφωση διαφόρων δυτικο-γενών «πρωτοβουλιών» για τη μοιρασιά πόρων και οδών στην ουκρανική επικράτεια.
Την ίδια στιγμή, σε διάφορες παραγράφους που αναφέρονται στην κατάσταση στη Γάζα και γενικά τη Μέση Ανατολή, διατυπώνεται «επιβεβαίωση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση», εκφράζεται «σθεναρή αντίθεση στον βίαιο εκτοπισμό, προσωρινό ή μόνιμο» όπως «και σε γεωγραφικές ή δημογραφικές αλλαγές στη Λωρίδα». Τα «στρατιωτικά χτυπήματα ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (σ.σ. χωρίς να κατονομάζονται ΗΠΑ και Ισραήλ ωστόσο)» περιγράφονται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ».
Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια το σχήμα διευρύνθηκε και με συμμετοχή Αιγύπτου, Αιθιοπίας, Ινδονησίας, Ιράν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Σαουδική Αραβία, αν και εμφανίζεται πλέον ως μέλος των BRICS ακόμα και στην ιστοσελίδα τους, δεν εκπροσωπείται σε όλες τις συναντήσεις του σχήματος, καθώς για το Ριάντ παραμένουν περίπλοκο θέμα οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον (στενού συμμάχου του) για την τόσο στενή του συνεργασία με διακρατική ένωση όπου συμμετέχουν τόσοι αντίπαλοί της. Τέλος, ας καταγραφεί ότι στη 17η Σύνοδο πήραν μέρος και εκπρόσωποι των λεγόμενων «χωρών - εταίρων» (π.χ. Βιετνάμ, Νιγηρία, Μαλαισία, Τουρκία, πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται ένα βήμα πριν την πλήρη ένταξη).
Περαιτέρω όξυνση των διαπραγματεύσεων που συνεχίζει η κυβέρνηση Τραμπ για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με εταίρους και αντιπάλους ανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, που δήλωσε ότι αν δεν «κλείσουν» συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός των προσεχών ημερών, οι δασμοί που ανακοινώθηκαν στις 2 Απρίλη (ύψους μέχρι και 50%), θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2025.
Απαντώντας σε ερώτημα για το τι θα γίνει αύριο Τετάρτη - που την άνοιξη είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας για τις συνομιλίες - ο Μπεσεντ είπε ότι «θα είμαστε πολύ απασχολημένοι τις προσεχείς 72 ώρες» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει επιστολές, μεγαλώνοντας την πίεση για σύναψη συμφωνιών με τους όρους που η Ουάσιγκτον ζητά.
Μιλώντας ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις και με την ΕΕ, ανέφερε ότι «η αμερικανική στρατηγική συνίσταται στην εφαρμογή της μέγιστης πίεσης (...) Η Ευρωπαϊκή Ενωση άργησε πολύ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι που πριν από τρεις εβδομάδες, μία Παρασκευή πρωί, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε με δασμούς 50%».
Διευκρίνισε ακόμα ότι θα σταλούν περίπου εκατό επιστολές σε μικρές χώρες «με τις οποίες έχουμε πολλές εμπορικές συναλλαγές», αλλά φυσικά η κυβέρνηση «επικεντρώνει» στις «δεκαοκτώ σημαντικές σχέσεις που αντιπροσωπεύουν το 95% του εμπορικού μας ελλείμματος».
Ο Τραμπ προειδοποίησε ειδικά όσους συνεργάζονται με τους BRICS, ότι θα χρεώνονται με επιπλέον 10% δασμούς...
ΜΟΣΧΑ.- Νεκρός βρέθηκε χθες μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από τη Μόσχα, με τραύμα από πυροβολισμό, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ρομάν Σταροβόιτ, και η κύρια υπόθεση είναι ότι αυτοκτόνησε, δήλωσαν οι κρατικοί ανακριτές. Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Σταροβόιτ αποπέμφθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο. Πηγή του πρακτορείου «Reuters» δήλωσε ότι η θέση του ήταν υπό αμφισβήτηση εδώ και μήνες, εξαιτίας ερωτημάτων σχετικά με σκάνδαλο διαφθοράς για κεφάλαια που προορίζονταν για την ενίσχυση των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ, όπου ήταν διοικητής πριν διοριστεί υπουργός Μεταφορών τον Μάη του 2024. Τον Αύγουστο του 2024 έγινε η εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ.
ΜΑΔΡΙΤΗ.- Φωτιά εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος της «Ryanair» το Σάββατο, στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στην Ισπανία, με 18 τραυματίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φωτιά εκδηλώθηκε στον κινητήρα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αεροσκάφους για την απογείωση. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται οι επιβάτες έντρομοι να σκαρφαλώνουν στα φτερά του αεροσκάφους και από εκεί να πηδάνε στον διάδρομο προσγείωσης.
ΠΡΑΓΑ.- Εκτεταμένο μπλακάουτ έπληξε την περασμένη βδομάδα περιοχές της Τσεχίας, σταματώντας για λίγη ώρα τα δρομολόγια αμαξοστοιχιών του Μετρό στην Πράγα και τις συγκοινωνίες σε πολλές άλλες περιοχές. Οι αρχές αποδίδουν το συμβάν σε τεχνική βλάβη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση ή «τρομοκρατική» ενέργεια.