ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ BRICS
Εξετάζουν διεύρυνση της συνεργασίας με άλλες «αναδυόμενες» οικονομίες

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου, στην πόλη Σιαμέν της νοτιοανατολικής Κίνας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής

Xinhua

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής
ΣΙΑΜΕΝ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούν ισχυρότερο ρόλο στο μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών επιβεβαιώνουν οι εργασίες της 9ης Συνόδου Κορυφής των BRICS, της λυκοσυμμαχίας όπου επίσημα μέλη είναι οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Η Σύνοδος ξεκίνησε την Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, με κεντρικό σύνθημα «BRICS: ισχυρότερη συνεργασία για ένα λαμπρότερο μέλλον». Εκτός από την επίσημη συνάντηση των ηγετών των πέντε χωρών, την Κυριακή έγινε Επιχειρηματικό Φόρουμ, ενώ σήμερα αναμένεται ο Διάλογος Αναδυόμενων και Αναπτυσσόμενων Χωρών, με τη συμμετοχή των πέντε χωρών που έχουν προσκληθεί στις εργασίες: Αίγυπτος, Τατζικιστάν, Γουινέα, Ταϊλάνδη και Μεξικό.

Βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση των συνεργασιών για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπούν οι αντίστοιχες δυνάμεις, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων που προχωρούν στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Οπως σημείωσε στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι BRICS θα πρέπει να προωθήσουν το σχέδιο «BRICS Plus» («BRICS Συν»), ώστε «να οικοδομηθεί ένα ανοιχτό και διαφοροποιημένο δίκτυο αναπτυξιακών εταίρων», όπως εξηγούσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επιχείρηση «υπο-διεύρυνσης» της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας, ιεραρχώντας τομείς και πεδία σύσφιξης της συνεργασίας και δρομολογώντας την ένταξη νέων μελών, όταν κριθούν οι συνθήκες «κατάλληλες».

«Πρέπει να "εμπλέξουμε" περισσότερες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες στις συντονισμένες προσπάθειές μας για συνεργασία και αμοιβαία οφέλη», σημείωσε ο Σι. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σι συμπλήρωσε και ότι οι BRICS πρέπει να ιεραρχήσουν την «απελευθέρωση του εμπορίου» και «μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία», με το βλέμμα στραμμένο στα μέτρα οικονομικού προστατευτισμού που εμφανίζεται να ενισχύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Διακηρύξεις περί πιο «ανοιχτών» ή πιο «προστατευμένων» οικονομιών ουσιαστικά αφορούν τους όρους με τους οποίους κονταροχτυπιούνται τα μονοπώλια για την αρπαγή μεριδίων του παγκόσμιου πλούτου, ενώ ο βαθμός διεθνοποίησης της οικονομίας μεγαλώνει και η αλληλεξάρτηση των συμφερόντων περιπλέκει διαρκώς τις κόντρες. Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 76 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ένωσης.

Ρόλο στην επίλυση «προκλήσεων»

Ενδεικτικές ήταν και οι αναφορές στον «όλο και ενεργότερο ρόλο» που οι BRICS μπορούν να διαδραματίσουν στη «διεθνή διακυβέρνηση», όπως έντεχνα περιγράφτηκε η επίλυση διαφορών μεταξύ ισχυρών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών συμφερόντων. «Εμείς οι πέντε παίζουμε έναν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Χωρίς τη δική μας συμμετοχή, πολλές πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά», τόνισε ο Σι κατά τη Σύνοδο των πέντε ηγετών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «πρέπει να μιλάμε με μια φωνή και να παρουσιάζουμε από κοινού τις λύσεις μας σε θέματα που αφορούν τη διεθνή ειρήνη και ανάπτυξη», εκφράζοντας ίσως έτσι και προβληματισμούς για τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν αντιθέσεις που παραμένουν ανάμεσα σε μέλη των BRICS (βλ. για παράδειγμα εδαφικές διαφορές Ινδίας - Κίνας, συνεργασία Ινδίας με ΗΠΑ).

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες των μελών των BRICS καταδίκασαν μεν έντονα τη νέα δοκιμή της Πιονγιάνγκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο «ότι (οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο) μπορούν να λυθούν μόνο μέσω ειρηνικών μέσων και του άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

Προχωρούν και οι μπίζνες

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και σύμβαση για μακροπρόθεσμη προμήθεια πετρελαίου υπέγραψαν την Κυριακή η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» και ο κινεζικός επιχειρηματικός όμιλος Ενέργειας «Huaxin». Σύμφωνα με τη «Rosneft», η συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση κοινών έργων έρευνας και παραγωγής στη δυτική και ανατολική Σιβηρία, ενώ προβλέπεται και συνεργασία σε τομείς όπως η διύλιση πετρελαίου, αλλά και το εμπόριο πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Ακόμα, προβλέπεται η «Rosneft» να προμηθεύει τον κινεζικό όμιλο με αργό πετρέλαιο, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό όμιλο η συμφωνία στοχεύει στην αύξηση των άμεσων προμηθειών πετρελαίου στη στρατηγικά σημαντική κινεζική αγορά και θα εγγυηθεί έναν οικονομικά αποδοτικό δίαυλο εξαγωγών πετρελαίου.

Η κινεζική «Huaxin» είναι μια ολοκληρωμένη επιχείρηση με καθετοποιημένη παραγωγή, που εξειδικεύεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και στη διύλιση, τη μεταφορά και την πώληση. Διαθέτει τραπεζικά, χρηματιστηριακά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και αποτελεί βασικό «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά επενδύσεων, σε τομείς όπως οι νέες πηγές Ενέργειας, τα βιο-φαρμακευτικά προϊόντα, ο τουρισμός, τα έργα υποδομής, η αεροπορία.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η ουσία της αναμέτρησης στην Κορεατική Χερσόνησο

Πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο κρύβονται σκληροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που βαθαίνουν ραγδαία σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσα σε ισχυρά γεωπολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται σε πολλές ακόμα ζώνες του πλανήτη. Είναι ενδεικτική η «στροφή» που οι ΗΠΑ έχουν διακηρύξει στην εξωτερική τους πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, σηματοδοτώντας και έτσι το ενδιαφέρον που η περιοχή αποκτά στην υλοποίηση κρίσιμων μονοπωλιακών σχεδιασμών. Η «πυρηνική απειλή της ΛΔ Κορέας» είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα που αξιοποιούν οι ΗΠΑ στην αναμέτρησή τους με αντίπαλα κέντρα, πρώτα απ' όλα την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

***

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εντάσεις στη Χερσόνησο οξύνονται παράλληλα με τις εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Αυτό επιβεβαιώνει η κατάσταση και σε πολλές ακόμα «γωνιές» της ίδιας περιφέρειας, όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ ξεκίνησαν πρωτόβουλα περιπολίες στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας», σε περιοχές διαφιλονικούμενες μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών. Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η ραγδαία ανάπτυξη υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως η αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα» THAAD, που η Ουάσιγκτον προωθεί καταρχήν σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, διευρύνοντας τα περιθώρια «αντιμετώπισης» αντιπάλων της, πολύ μεγαλύτερων φυσικά από την «απειλή της Πιονγιάνγκ» την οποία επικαλείται συνεχώς. Ενδεικτικές είναι ακόμα: Οι διαρκείς και ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έθετε ορισμένα εμπόδια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων. Οι διεργασίες που «φουντώνουν» για την «επιστροφή» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα. Αλλά και οι νέες κούρσες εξοπλισμών, με την Ιαπωνία να αυξάνει τις «αμυντικές» της δαπάνες σταθερά τα τελευταία χρόνια, όπως και η Κίνα, που μάλιστα την άνοιξη καθέλκυσε το δεύτερο αεροπλανοφόρο της. Μέσα σ' όλα αυτά διαμορφώνονται και οι κινήσεις άλλων δυνάμεων, όπως της Ινδίας, η οποία όχι μόνο διεκδικεί με αξιώσεις τα πρωτεία στις εισαγωγές όπλων, αλλά και επιδιώκει πολυεπίπεδες συνεργασίες (βλ. σταθεροποίηση γυμνασίων σε Ινδικό Ωκεανό με ΗΠΑ και Ιαπωνία).

***

Ολα τα παραπάνω ξετυλίγονται πάνω στην αντικειμενική βάση που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην οικονομία. Τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα που παραμένουν για τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας, αλλά και πολλών άλλων δυνάμεων, επιδρούν καταλυτικά στη χάραξη πολιτικής για την υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων. Η κατάσταση είναι τέτοια που επιβάλλει και την επαναδιαπραγμάτευση συνεργασιών μεγάλης κλίμακας, όπως η Διειρηνική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TPP), από την οποία η κυβέρνηση Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία της ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ, προκειμένου να παζαρέψει με καλύτερους όρους για τα αμερικανικά μονοπώλια επενδυτικές και άλλες συνεργασίες στην περιφέρεια. Φυσικά, δεν πρέπει να προσπερνάμε το μεγάλο ενεργειακό πλούτο που συγκεντρώνουν περιοχές όπως είναι και η Κορεατική Χερσόνησος (με ορισμένες έρευνες να εκτιμούν ότι η ΛΔ Κορέας διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών που έχουν ευρεία χρήση σε πολλούς τομείς των Νέων Τεχνολογιών), αντίστοιχα η Νότια και η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (με μακρόχρονες εδαφικές διαφορές), όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ακόμα δεν έχουν καν εντοπιστεί. Σε όλα αυτά χρειάζεται να προσθέσουμε και τα δεδομένα που διαμορφώνουν νέες διαδρομές για την ανάπτυξη της οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής επιρροής, όπως οι κινεζικοί «Δρόμοι του Μεταξιού», που διασχίζοντας Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή αλλά και Ευρώπη, διαμορφώνουν νέους «χάρτες» για τον έλεγχο μεγάλων και αναπτυσσόμενων αγορών.

***

Οι εξελίξεις δεν αφορούν λοιπόν «σπασμωδικές» επιλογές «εκκεντρικών» ηγετών, όπως τις εμφανίζουν σκόπιμα τα αστικά επιτελεία. Απλώνονται ως αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είναι έκφραση των ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών, σε Ειρηνικό - Ευρασία και ακόμα παραπέρα, σε μια περιοχή με κρίσιμη σημασία και μονοπώλια ανερχόμενα στη διεθνή πυραμίδα, στην οποία προχωρούν γοργές ανακατατάξεις στο συσχετισμό δυνάμεων, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, στρατιωτικό, γεωστρατηγικό. Σε τελική ανάλυση αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες και σε άλλα πεδία του πλανήτη όπου μαίνονται σκληρές κόντρες, όπως είναι η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία (όπου π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο για την «ειρήνη» και την «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν). Πρόκειται για εξελίξεις που επιβεβαιώνουν και αυτές πόσο μεγαλώνει η αγριότητα των μονοπωλίων, αλλά και η ανάγκη οι λαοί να οργανωθούν ενάντια στην πολιτική που τα υπηρετεί.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ