Δήλωναν στη διοίκηση ότι συζητούν την υπογραφή της σύμβασης, αλλά ήδη η σύμβαση που είχαν συμφωνήσει εν κρυπτώ είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!
Ο «βασιλιάς» ξεβρακώθηκε στο «βασίλειο» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες (ΠΟΣΥΠ), αλλά «το αυτί του δεν ίδρωσε»!
Πρόκειται για την ηγεσία της ΠΑΣΚ, που πλειοψηφεί στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και στις 30 του Γενάρη, κατά η συνεδρίαση του οργάνου, πρότεινε να αναβληθεί για δέκα μέρες η συζήτηση για το περιεχόμενο της ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπογράφεται με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Μόνο που η σύμβαση είχε ήδη... δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, γεγονός που αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε από τα στελέχη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), τα οποία κατέθεσαν στη συνέχεια πρόταση μομφής κατά του προεδρείου. Η πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας... διέκοψε η συνεδρίαση! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας παραδέχτηκε πως γνώριζε για τη δημοσίευση.
Ακολούθησε η εμφάνιση ενός εγγράφου από τη «Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού» του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, με ημερομηνία 3/2/03, όπου αναφερόταν πως η δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε εκ παραδρομής και ότι «σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε την υπογραφή και ισχύ της ανωτέρω Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης, η υπηρεσία μας θα προβεί σε ανάκλησή της»! Με λίγα λόγια ακόμη και η ανάκληση μιας μη νόμιμης σύμβασης τέθηκε υπό διαπραγμάτευση από το υπουργείο!!!
«Το τέρμα όμως του κατήφορου του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ και τονίζει: «Η ΠΑΣΚ και το προεδρείο της ΠΟΣΥΠ πρέπει να απολογηθούν και να μας πουν: θα αποδεχτεί η ΠΑΣΚ τον εξευτελισμό της Ομοσπονδίας τον οποίο προκάλεσε μαζί με την κυβέρνηση. Θα αποδεχτεί η κυβέρνηση (υπουργείο Εσωτερικών) ότι έκανε λάθος μέσω της ανάκλησης»;
Και η παράταξη συνεχίζει: «Να το μέγεθος της πολιτικής αλητείας, του αίσχους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Επειδή είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΠΟΣΥΠ, θα περάσει ό,τι θέλει η ΠΑΣΚ, δεν κάνει ούτε τον κόπο μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης, να ανακαλέσει ένα κείμενο που οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης υποτίθεται ότι θα συζητούσαν γι' αυτό και διέκοψαν με τον "τσαμπουκά των συσχετισμών" το ΔΣ».
Τέλος, η ΔΑΣ σημειώνει απευθυνόμενη στα στελέχη της ΠΑΣΚ: «Οσες προσπάθειες κι αν κάνει για να σας καλύψει η κυβέρνηση για την απαράδεκτη και πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και μελών του ΔΣ στάση σας, εκτιμούμε ότι οι εργαζόμενοι, ακόμη και όσοι σας έχουν ενισχύσει το προηγούμενο διάστημα, θα είναι και αυτές οι εξελίξεις αφορμή για να γυρίσουν σελίδα σε βάρος του κυβερνητικού συνδικαλισμού».
Στο απυρόβλητο η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατά τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Χωρίς την ανάλογη σοβαρότητα, που απαιτεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και πολύ περισσότερο χωρίς τη συγκεκριμενοποίηση εκείνων των διεκδικήσεων για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες έγινε χτες η Ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Οι όποιες γενικόλογες αναφορές στην υποχρηματοδότηση και ο εξορκισμός στα λόγια του ιδιωτικού τομέα δεν απαλλάσσουν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών απ' τις ευθύνες τους για τη συνδρομή τους -με τις αποφάσεις και τη στάση τους- στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία διαφωνεί με έξι βασικά σημεία της «μεταρρύθμισης» του Αλ. Παπαδόπουλου, τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, τα ιδιωτικά συνεργεία στα νοσοκομεία, την εκχώρηση υπηρεσιών στους ιδιώτες. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και το πάγωμα των δαπανών, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Στην εντατικοποίηση της δουλιάς και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις σοβαρές ελλείψεις των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και κτιριακή υποδομή.
Ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων, είπε, ότι τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι σχεδόν ίδια με αυτά της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά προέταξε το ζήτημα του ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς. Ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα της Υγείας είναι οι περιορισμένες δαπάνες που διατίθενται, υποστήριξε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση», πρότεινε απλώς την αλλαγή στο σύστημα διοίκησης των ΠεΣΥ.
Την καθολική αντίθεση της ΕΙΝΑΠ στη «μεταρρύθμιση» Παπαδόπουλου στην Υγεία, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας φαίνονται ήδη στα νοσοκομεία, μετέφεραν στη συνεδρίαση οι Χ. Ζαχαρόγιαννης και Στ. Τσούκαλος. Τα προβλήματα της Υγείας, τόνισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δεν είναι ζητήματα επιλογής τεχνοκρατικού μοντέλου, αλλά πολιτικής βούλησης. Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, επισήμανε.
«Τα προβλήματα της Υγείας εντοπίζονται στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και στην Υγεία, κατ' επιταγή των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για το συμφέρον του κεφαλαίου. Στα πλαίσια της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» έχουμε δραστική περικοπή των δαπανών για την Υγεία, εκχώρηση πολλών υπηρεσιών στους ιδιώτες, απαξίωση του δημόσιου συστήματος, καίρια πλήγματα στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του», υπογράμμισε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Γενεσιουργός αιτία αυτών των προβλημάτων, τόνισε, είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και επομένως στην κατεύθυνση της ανατροπής και της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική πρέπει να κινηθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η εργατική τάξη δικαιούται να έχει δημόσια δωρεάν Υγεία, στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών της και επομένως αυτό το δικαίωμα μπορεί να το κατακτήσει μέσα από μέτωπα ταξικών δυναμικών αγώνων με όλο το λαό».
Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ κινήθηκαν στη λογική της εμβαλωματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να θίγουν την ίδια την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα. Στα πλαίσια αυτά, ελάχιστο βήμα, που πρέπει να πάρει δυναμικό ταξικό προσανατολισμό και συνέχεια, ήταν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση.
Αποφασίστηκε η κυκλοφορία ενημερωτικού υλικού για την κατάσταση στην Υγεία, η προώθηση πανδησιοϋπαλληλικής αγωνιστικής κινητοποίησης για την Υγεία, η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι οργανώσεις θα ζητήσουν κοινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και θα οργανώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Τις απολύσεις 50 εργαζομένων μεθοδεύει η διεύθυνση της επιχείρησης GMC ABEE από το εργοστάσιο της Ξάνθης. Σαν λόγο των επικείμενων απολύσεων η επιχείρηση επικαλείται προβλήματα που προέκυψαν στη διάθεση της παραγωγής, λόγω κυρίως κάποιων επιλογών της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.
Η GMC ABEE λειτουργεί στην Ξάνθη χυτήρια και οι δύο βασικοί πελάτες της είναι οι ένοπλες δυνάμεις, που αγοράζουν στρατιωτικό υλικό (εξαρτήματα για διάφορα οχήματα), και η ΔΕΗ. Τελευταία η ΔΕΗ, υποκείμενη σαν ΑΕ στους νόμους της αγοράς, ματαίωσε μεγάλες παραγγελίες προς την επιχείρηση της Ξάνθης, γιατί βρήκε να αγοράσει τα ίδια υλικά από την Τουρκία σε φθηνότερη τιμή.
Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης πήρε δάνεια και κρατικές επιδοτήσεις (όπως οι περισσότεροι εργοδότες), για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά μόλις είδε να απειλούνται με σχετική μείωση τα κέρδη της, το πρώτο που κάνει είναι να απειλεί ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει, από τη μία, να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης στη ΔΕΗ για τη διασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής και τη διατήρηση και ενίσχυση των κερδών της και, από την άλλη, να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα δουλεύουν υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης.
Το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης, με ομόφωνη απόφασή του, ζητά τη ματαίωση των απολύσεων.
Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων και καλεί τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς του νομού να εκφράσουν έμπρακτα την εργατική τους αλληλεγγύη και να αγωνιστούν, για να αποτρέψουν το αντεργατικό ενδεχόμενο των μαζικών απολύσεων.
Επίσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζόμενων δεν πρέπει να περιοριστεί στα δίκαια άμεσα αιτήματα, όπως αυτό της αποτροπής των απολύσεων. Αντίθετα, «πρέπει να στραφεί κατά της πολιτικής που γεννά την ανεργία και τις απολύσεις. Και προοπτικά οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στα συνδικάτα, να στηρίξουν αποφασιστικά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς το συμφέρον του εργαζόμενου λαού».