Με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Ισραήλ και Τουρκίας, αναθερμαίνεται η δράση των τζιχαντιστών
2024 The Associated Press. All |
Μετά την επίθεση που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, τζιχαντιστές της οργάνωσης «Hayat Tahrir al Sham» (HTS, παρακλάδι της Αλ Κάιντα και του πρώην «Μετώπου Νούσρα») και του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (που εκπαιδεύεται, εξοπλίζεται και υποστηρίζεται από την Τουρκία) πέτυχαν το Σάββατο να καταλάβουν το Χαλέπι, αναγκάζοντας τον συριακό στρατό σε υποχώρηση.
Βομβαρδισμοί από τις εν λόγω δυνάμεις, με νεκρούς και τραυματίες, καταγράφονται και στην πόλη Χάμα, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, όπως και επιθέσεις με drones στην πόλη Χομς, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης Ταλ Ριφάατ, που ήλεγχαν κουρδικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, από την περασμένη Τετάρτη έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι (εκ των οποίων 268 ήταν μαχητές της HTS και άλλων αντικυβερνητικών δυνάμεων, 154 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές και 92 άμαχοι).
Η Συρία, μαζί με τους συμμάχους της, Ρωσία και Ιράν, επιχειρεί να ανακόψει την επίθεση. Συριακά και ρωσικά αεροσκάφη προχωρούν σε βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των τζιχαντιστών, καθώς και στο Χαλέπι. Καταγράφεται επίσης ότι πολλοί μαχητές από ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές άρχισαν να καταφθάνουν στη Συρία για να στηρίξουν τον κυβερνητικό στρατό.
Εν μέσω της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών προς το Χαλέπι την προηγούμενη βδομάδα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπ. Ασαντ μετέβη εκτάκτως στα τέλη της βδομάδας στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της ρωσικής στήριξης. Ερωτώμενος σχετικά με τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν έχει να πει τίποτα».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο δε, ισραηλινά ΜΜΕ διέδιδαν πληροφορίες για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Στο μεταξύ, πέρα από την άμεση διασύνδεση των εξελίξεων στη Συρία με όλες τις δυνάμεις που «παρεμβαίνουν» στα «μέτωπα» της Μέσης Ανατολής (ΗΠΑ και «σύμμαχοί» τους, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν κ.ά.), δημοσιεύματα δείχνουν «δεσμούς» ακόμα και με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Την Κυριακή η ουκρανική «Kyiv Post» ανέφερε πως δυνάμεις των τζιχαντιστών εκπαιδεύτηκαν στην Ουκρανία με τουρκική χρηματοδότηση.
Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ukrainian Trained, Turkish Sponsored Syrian Rebels Lead Assault on Aleppo» αναφέρεται πως η επίθεση που ξεκίνησε ανήμερα της εκεχειρίας στον Λίβανο (27/11), έγινε από «ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις υπό την ηγεσία της οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham». Τονίζεται πως ορισμένοι από αυτούς εκπαιδεύτηκαν από τις «ειδικές δυνάμεις της ομάδας Khimik της διεύθυνσης μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, HUR», σε τακτικές μάχης που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου με τη χρήση drone.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «δυνάμεις των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) επιτέθηκαν από ανατολικές περιοχές και ανέλαβαν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου λίγες ώρες αφότου αποχώρησαν από εκεί δυνάμεις του συριακού στρατού»...
Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti» επικαλούμενο αξιωματούχους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας μετέδωσε πληροφορίες για συνεργασία των τζιχαντιστών με τις ΗΠΑ και τη χρήση «προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας».
Ο Χάντι αλ Μπάχρα, με την ιδιότητα του «επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης» στο εξωτερικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως η επίθεση στο Χαλέπι προετοιμαζόταν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε λόγω των πολέμων στη Γάζα και στον Λίβανο. Επισήμανε πως οι «αντικαθεστωτικοί» κατάφεραν να καταλάβουν το Χαλέπι και άλλες περιοχές τόσο γρήγορα, εν μέρει επειδή η προσοχή της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών είχε αποσπαστεί στον Λίβανο.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ είχε την Κυριακή ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν, όπου ο Ασαντ κατήγγειλε πως η επίθεση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι επιδιώκει «να ανασχεδιάσει τον χάρτη» της Μέσης Ανατολής «σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σκοπούς της Αμερικής και της Δύσης».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ επανέλαβε χτες τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ρωσίας στην Δαμασκό, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα καθορίσει τη στάση της για «τη σταθεροποίηση της κατάστασης». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος Πεζεσκιάν εξέφρασαν «άνευ όρων» υποστήριξη στον Ασαντ.
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Συρία και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για «διατήρηση εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας».
Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα γίνει σήμερα.
Αποτυπώνοντας την «εξομάλυνση σχέσεων» της Δαμασκού με ηγεσίες αραβικών χωρών που τα πρώτα χρόνια του πολέμου είχαν στηρίξει πολύμορφα τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», αλληλεγγύη προς τον Πρόεδρο Ασαντ εξέφρασε την Κυριακή σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαχρέιν.
Κοινή ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Συρία εξέδωσαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, κάνοντας λόγο για την «επείγουσα ανάγκη πολιτικής λύσης» με βάση το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Με περισσή υποκρισία, την ίδια ώρα που στηρίζει τα ισραηλινά εγκλήματα, η EE καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Συρία και τη συνεχή υποστήριξή της στην κυβέρνηση Ασαντ.
Την Κυριακή μετέβη στη Δαμασκό συναντώντας τον Ασαντ ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, δηλώνοντας πως είχε μία «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» για τις τελευταίες εξελίξεις.
Φτάνοντας χτες στην Αγκυρα ο Αραγτσί πριν συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ασαντ, τονίζοντας πως οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι «δύσκολες», αλλά πως η Συρία «και οι δυνάμεις της αντίστασης» θα σταθούν σταθερά απέναντι «στην πρόσφατη συνωμοσία με τους τρομοκράτες».
Μετά τη συνάντηση με τον Φιντάν, ο Αραγτσί δήλωσε πως «υπάρχει ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και συνέργεια μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και άλλων περιφερειακών χωρών για την προστασία της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή». Χαιρέτισε δε τις σχέσεις Τεχεράνης - Αγκυρας, εκφράζοντας την ελπίδα «πως θα πραγματοποιηθεί σύγκληση διακυβερνητικής επιτροπής ανωτάτου επιπέδου» τους πρώτους μήνες του 2025.
Ο Φιντάν τόνισε τις «ανησυχίες» του για «την επέκταση της ανασφάλειας στη Συρία» και τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε δε λάθος το γεγονός ότι η Δαμασκός «αγνοεί τα νόμιμα αιτήματα της συριακής αντιπολίτευσης και την έλλειψη ειλικρινούς συμμετοχής του καθεστώτος στην πολιτική διαδικασία».
Σχετικά με την παρουσία κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα δώσει ποτέ, μα ποτέ, διέξοδο σε τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από το περιβάλλον αστάθειας». Διαβεβαίωσε δε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τον «συντονισμό» με το Ιράν, ισχυριζόμενος ότι «πάντα υποστηρίζαμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας».
Σε χτεσινή δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναφέρει πως παρακολουθεί τις «ξαφνικές» εξελίξεις στη Συρία και πως η Αγκυρα «είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για να σβήσει η φωτιά στην περιοχή». Ανέφερε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο αρχηγός της ΜΙΤ είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ομολόγους τους, επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος της Αγκυρας στη συριακή σύγκρουση είναι «σαφής»: «Η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Συρίας ενώ επιλύεται το ζήτημα μέσω συναίνεσης στη βάση νόμιμων απαιτήσεων του συριακού λαού».
Την Κυριακή ο Χ. Φιντάν επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας για την ανάγκη «αποκλιμάκωσης της έντασης» στη Συρία.
Απειλεί με «το σκληρότερο χτύπημα στην Ιστορία των ΗΠΑ» ο Τραμπ
Χτες, μετά από 423 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 44.466 και οι τραυματίες τους 105.358.
Οι γενοκτονικές ισραηλινές επιθέσεις καταγγέλθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο ακόμα και από τον Ισραηλινό πρώην υπουργό Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν.
«Ο δρόμος όπου μας σέρνουν είναι ο δρόμος της κατοχής, της προσάρτησης και της εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Γιαλόν σε συνέντευξή του στο δίκτυο «DemocratTV». Αφού παραδέχτηκε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, δέχτηκε μπαράζ επικρίσεων από την κυβέρνηση Νετανιάχου, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει στη συνέχεια να δείξει ως κυρίως υπεύθυνους τους ακροδεξιούς υπουργούς, λέγοντας πως «διαφθείρουν τον στρατό»...
Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες κατήγγειλε χτες ότι στη Γάζα πλέον υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμένων παιδιών παγκοσμίως και ότι πολλά από τα τραυματισμένα παιδάκια υπέστησαν επεμβάσεις χωρίς αναισθησία ή παυσίπονα.
Χτες, πάντως, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ απείλησε τη Χαμάς, καλώντας τη να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη, ειδάλλως «θα το πληρώσει ακριβά».
«Οι υπεύθυνοι θα χτυπηθούν σκληρότερα από οποιονδήποτε έχει χτυπηθεί στη μακρά Ιστορία των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Χαμάς από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι 33 όμηροι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρόσθεσε ότι άλλοι όμηροι αγνοούνται και, απευθυνόμενη στο Ισραήλ, ανέφερε πως «με συνέχιση του παράλογου πολέμου σας μπορεί να χάσετε τους ομήρους σας για πάντα».
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη το μπαράζ συλλήψεων συνεχίστηκε και το τελευταίο 24ωρο, με τις κατοχικές αρχές να οδηγούν στη φυλακή άλλα 15 άτομα, ενώ το προηγούμενο τριήμερο είχαν πραγματοποιήσει μία ακόμα αιματηρή εισβολή στην πόλη Τζενίν.
Στο μεταξύ, η οργάνωση - ομπρέλα ΜΚΟ κατά των εβραϊκών εποικισμών, «Don't Buy into Occupation» (DBIO), κατήγγειλε στην ετήσια έκθεσή της τον ρόλο δεκάδων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που επενδύουν εδώ και πολλά χρόνια στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, δίνοντας συνολικά 393 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι γνωστά μονοπώλια, όπως «Airbnb», «Booking Holdings», «Carlsberg», «Carrefour», «Caterpillar», «Cisco Systems», «Elbit Systems», «Expedia Group», «Heidelberg Materials», «Hewlett Packard Enterprise» (HPE), «Hyundai Heavy Industries», IBM, «Motorola Solutions», «RE/MAX Holdings», «Coca - Cola», «TKH Group», «Tripadvisor», «Volvo Group».
Σε εξέλιξη είναι από την Κυριακή στο Κάιρο οι διαβουλεύσεις μεταξύ Χαμάς, Φατάχ, Αιγυπτίων και άλλων αξιωματούχων με στόχο εκεχειρία στη Γάζα και τον καθορισμό της διοίκησης της περιοχής μετά το τέλος του πολέμου.
Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», κατά τις συνομιλίες αυτές σημειώθηκε «πρόοδος». Αναφέρθηκε στην πιθανότητα συγκρότησης μιας επιτροπής για διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας από «ειδικούς», προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα θα μπορεί να επιβλέπει τις επιχειρήσεις «της ανεξάρτητης και επαγγελματικής επιτροπής ειδικών».
Αλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα «έχουν παγώσει» και εισήλθαν «σε νέο φαύλο κύκλο».
Στελέχη της Χαμάς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι συζήτησαν στο Κάιρο με Αιγύπτιους αξιωματούχους για «κατάπαυση πυρός» στη Γάζα και για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Ράφα, που έχει κλείσει από τον Μάη.
Αλλο στέλεχος της Χαμάς ανέφερε ότι στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν επίσης το Κατάρ και η Τουρκία.
Σε απροκάλυπτες παραβιάσεις της εκεχειρίας που ξεκίνησε στις 27 Νοέμβρη προχωρεί το Ισραήλ, με τις «πλάτες» του αμερικάνικου σχεδίου που του δίνει τέτοια «δικαιώματα» όταν επικαλείται την «αντιμετώπιση απειλών»...
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ο τραυματισμός ενός Λιβανέζου στρατιώτη στο Χερμέλ από πυρά ισραηλινού drone, κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, ο θάνατος ενός ανθρώπου στην νότια πόλη Μαρτζαγιούν από ισραηλινά πυρά και στη συνέχεια ο θάνατος μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου από ισραηλινό drone «την ώρα καθήκοντος στο Ναμπατίεχ», 12 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Χτες, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ν. Μπέρι ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει την εκεχειρία με το Ισραήλ, να το υποχρεώσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το λιβανικό έδαφος.
Την Κυριακή ΗΠΑ και Γαλλία, που είναι «εγγυήτριες» δυνάμεις για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας προειδοποίησαν το Ισραήλ για παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Αμερικανός απεσταλμένος Ε. Χοκστάιν, κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τη συμφωνία.
Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνί μετέβη χθες στη Βηρυτό, ενώ ζήτησε από τον Ισραήλ τήρηση των συμφωνηθέντων για την εκεχειρία.
Νωρίτερα, η Γαλλία που συμμετέχει σε διεθνή επιτροπή για τον έλεγχο της εκεχειρίας, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει ήδη παραβιάσει τα συμφωνηθέντα 52 φορές...
Οι εξελίξεις προκάλεσαν χτες την αντίδραση της Χεζμπολάχ που εξαπέλυσε - για πρώτη φορά από την έναρξη της εκεχειρίας - «αμυντικό προειδοποιητικό πλήγμα» κατά θέσης του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα.
Κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ πως «παραβίασε» κατ' επανάληψη την εκεχειρία με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην λιβανική επικράτεια.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκ. Σάαρ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του αρνήθηκε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας προσθέτοντας πως «την εφαρμόζει ως απάντηση στις παραβιάσεις της Χεζμπολάχ». «Η παρουσία της Χεζμπολάχ νοτίως του ποταμού Λιτάνι είναι θεμελιώδης παραβίαση της συμφωνίας και πρέπει να μετακινηθούν βόρεια» είπε ο Σάαρ, ενώ νωρίτερα το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του αρμόδιου υπουργού Ζαν Νοέλ Μπαρότ με τον Ισραηλινό ομόλογο πως υπάρχει «ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία στο Λίβανο».
Μετά την επίθεση με όλμους της Χεζμπολάχ σε θέση του στρατού στο Ορος Ντοβ, ο υπουργός Αμυνας Ισραήλ Κατς δεσμεύτηκε για μια «σκληρή απάντηση».
Λιβανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο μετά τα πυρά της Χεζμπολάχ.
Σε ένα τέτοιο φόντο στο μεταξύ, καταγράφεται ο διορισμός του γαμπρού του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντ. Τραμπ, Λιβανέζου δισεκατομμυριούχου, Μασάντ Μπούλος (ο γιος του οποίου έχει παντρευτεί την κόρη του Τραμπ, Τίφανι) στη θέση του συμβούλου για θέματα Μέσης Ανατολής και Αραβικών χωρών. Ο Μπούλος που κατάγεται από ελληνορθόδοξη οικογένεια του Λιβάνου έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, ενώ ο πεθερός του ήταν ιδρυτικό στέλεχος του «Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος», κόμματος Χριστιανών του Λιβάνου που θεωρείται σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Ζει χρόνια στις ΗΠΑ, έχει πάρει αμερικανική υπηκοότητα και έπαιξε προεκλογικά σημαντικό ρόλο «ρυμούλκησης» Αμερικανών αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνων υπέρ του Ντ. Τραμπ.
Στο φόντο κλιμάκωσης των συγκρούσεων ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή πως αναχαίτισε βλήμα που προερχόταν από τους Χούθι της Υεμένης προτού εισέλθει στο έδαφος του Ισραήλ.
Στη διάρκεια κυριακάτικου τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Γιαχία Σάρι, είπε πως η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις της ώσπου «η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας τερματιστεί και η πολιορκία αρθεί».
Επιπλέον την Κυριακή, δυνάμεις των Χούθι ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και δύο πλοία ανεφοδιασμού του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στην Αραβική Θάλασσα, βάλλοντας εναντίον τους με drone και πυραύλους.