Τα κέρδη του πλαστικού χρήματος ζήλεψε η διοίκηση της ΑΤΕ και ενόψει της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της τράπεζας στήνει μια νέα κερδοσκοπική φάκα σε βάρος των αγροτών. Πρόκειται για την ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ - MAESTRO, την παρουσίαση της οποίας έκαναν χτες από κοινού ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου.
Με περισσή υποκρισία επιχείρησαν να εμφανίσουν την ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ ως παροχή στους αγρότες, λέγοντας πως δεν είναι... «τραπεζικό προϊόν, αλλά μια πολιτική απόφαση». Ωστόσο, είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΑΤΕ με τις πλάτες της κυβέρνησης ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των κερδών, όπως άλλωστε όλες οι ιδιωτικές τράπεζες. Αλλωστε, η ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ ξεκινάει, αφού πρώτα η ΑΤΕ «έπνιξε» την αγροτική πίστη και απαγόρευσε στους συνεταιρισμούς να δανείζονται για λογαριασμό των αγροτών.
Οπως ειπώθηκε χτες, η ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ θα είναι μια επαγγελματική πιστωτική - χρεωστική κάρτα που θα μπορούν να αποκτούν προαιρετικά από τις 15 Οκτώβρη οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό που δεν ειπώθηκε όμως είναι ότι οι μη ενήμεροι αγρότες θα αποκλείονται. Οσον αφορά τη χρεωστική «πλευρά» της κάρτας, ειπώθηκε ότι θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις και από το 2001 θα περνούν σε αυτή και οι επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και άλλες πληρωμές. Για την πιστωτική «πλευρά» ειπώθηκε ότι ανάλογα με παραγωγική δραστηριότητα καθορίζεται το πιστωτικό όριο και πως το επιτόκιο θα είναι 8,45%. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι αγορές με την πιστωτική κάρτα θα αφορούν μόνο τα αναγκαία αγροτικά εφόδια και τίποτε άλλο, ενώ η ενημέρωση για την κίνηση λογαριασμού θα γίνεται κάθε τρίμηνο και η εξόφληση των οφειλών σε ετήσια βάση.
Αυτό, πάντως, που διαφαίνεται είναι ότι η διοίκηση της ΑΤΕ ετοιμάζεται να ρίξει τους αγρότες στον κυκεώνα των πιστωτικών καρτών, εξαναγκάζοντάς τους να πληρώσουν ένα εξίσου τοκογλυφικό επιτόκιο σχεδόν τριπλάσιο του πληθωρισμού και αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές της κάρτας στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, τότε ο ανατοκισμός των οφειλών «θα πάει σύννεφο» και τα χρέη θα φτάσουν στα ύψη. Δηλαδή μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η ΑΤΕ επιχειρεί να οδηγήσει στην υπερχρέωση και όσους αγρότες είναι ακόμα ενήμεροι. Οσο για τους μη ενήμερους αγρότες, αυτοί θα εξαναγκάζονται πλέον να σέρνονται στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ για να δανειστούν με ακόμα πιο ληστρικά επιτόκια.
Η μείωση επιτοκίων στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντανακλά την κατάσταση στη διατραπεζική αγορά χρήματος, όπως διαμορφώθηκε μετά το τελευταίο κόψιμο επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ετσι, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε χτες το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκαν ως εξής:
Ετήσια στο 5,58% (από 6,27% τον Αύγουστο).
Εξάμηνα στο 5,82% (από 7,47% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Ιούνη).
Τρίμηνα στο 6,55% (από 8,10% τον Ιούνη).
Με την προμήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες - αγοραστές των συγκεκριμένων τίτλων το πραγματικό επιτόκιο που θα καταβάλει το δημόσιο προσαυξάνεται στο 6,03% για τους ετήσιους τίτλους, σε 6,32% για τους εξάμηνους, και σε 7,15% για τους τρίμηνους. Από τις τρεις παράλληλες εκδόσεις το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 108 δισ. δραχμές.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΤτΕ προσδιορίζουν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο διατραπεζικό δανεισμό και συνακόλουθα μόνον τα επιτόκια του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού. Ωστόσο, ο φετινός κρατικός δανεισμός έχει, στο μεγαλύτερο μέρος του, διενεργηθεί με εκδόσεις πολυετών ομολόγων, 10ετούς και 20ετούς διάρκειας.
Περιοδεία Γ. Παττάκη στο νομό
Την αθώωση 75 αγροτών της Ηλείας, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95 και '96, αποφάσισε χτες το δικαστήριο της Αμαλιάδας.
Συγκεκριμένα, σε δύο δίκες που έγιναν, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 23 αγρότες επειδή συμμετείχαν στις παναγροτικές κινητοποιήσεις το Μάρτη του 1995 και 52 αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 1996. Στις δύο δίκες κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ ΓιάννηςΠαττάκης, ο οποίος υποστήριξε το δίκιο του αγώνα των αγροτών. Το απόγευμα ο βουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε σε χωριά της Ηλείας (Αλφειούσα, Καλλίκομο, Μακρύσια) και συζήτησε τα προβλήματα των αγροτών και κυρίως αυτά που αφορούν τη σταφίδα και το βαμβάκι.