ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκλογές και δημοψήφισμα

Από παλιότερη υποδοχή του λαού στον Ε. Μοράλες

Associated Press

Από παλιότερη υποδοχή του λαού στον Ε. Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.-

Αυτή τη βδομάδα, η Βολιβία βρίσκεται στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή των εκπροσώπων για τη Συνταγματική Συνέλευση, που παίρνει και χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση Μοράλες. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν και τοπικά δημοψηφίσματα σε ορισμένες περιοχές όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν αυτονομία.

Η εκλογική αυτή διαδικασία πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή μέσα σε κλίμα κατηγοριών και το βρώμικο πόλεμο που προσπαθεί να επιβάλει η αντίδραση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιτίθεται στο πρόγραμμα αλλαγών που προχωράει στη χώρα το κυβερνών κόμμα «Κίνημα προς το Σοσιαλισμό» MAS και στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών των λαϊκών στρωμάτων σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση πως προσφεύγει στη βία και σε συγκεκριμένους ελιγμούς ώστε να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση, χωρίς να έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Μίλησε μάλιστα για την πρόσφατη επίθεση με πέτρες από ανθρώπους της αντιπολίτευσης ενάντια στο ελικόπτερο που επέβαινε ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, με αποτέλεσμα παρακωλυθεί η προσγείωσή του.

ΜΕΞΙΚΟ
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τα περίπου 72 εκατομμύρια καταγραμμένων Μεξικανών αναμένεται να εκλέξουν την ερχόμενη Κυριακή τον νέο Πρόεδρο της χώρας και εκπροσώπους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, από τους 5 συνολικά, που εκφράζουν και τις κυρίαρχες μερίδες της άρχουσας τάξης της χώρας αυτής των άνω των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι οι Φελίπε Καλντερόν, του «Κόμματος Εθνικής Δράσης», και ο Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του «Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης». Ο ένας κεντροδεξιός και ο άλλος κεντροαριστερός, και οι δύο δεσμευμένοι στα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ομπραδόρ, που έχει διατελέσει και δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Καλντερόν ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ρομπέρτο Μαντράζο, του «Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος», η Πατρίσια Μερκάντο, του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και του «Αγροτικού Εναλλακτικού Κόμματος», και ο Ρομπέρτο Κάμπα της «Νέας Συμμαχίας».

Θυμίζουμε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δε συμμετέχουν οι λαϊκές αριστερές δυνάμεις, που καταγγέλλουν το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα (απαιτεί τεράστια οικονομικά ποσά για τη συμμετοχή με εθνική λίστα στην αχανή χώρα και αποκλείει τις λαϊκές δυνάμεις) και ταυτόχρονα την κρατική καταστολή που έχει ενταθεί. Οι δυνάμεις αυτές από τις αρχές του χρόνου έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη Αλλη Καμπάνια, και πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα με μαζικές συγκεντρώσεις - συζητήσεις με λαϊκές οργανώσεις και χιλιάδες εργάτες, αγρότες, νέους και ιθαγενείς. Επικεφαλής αυτής της διαφορετικής πολιτικής εκστρατείας έχει τεθεί ο «υποδιοικητής Μάρκος», ή «υποψήφιος Μηδέν», αρχηγός του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας. Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει ενεργά το Κόμμα Κομμουνιστών του Μεξικού και άλλες αριστερές οργανώσεις. Σκοπός της είναι να καταδειχτεί η ανάγκη της συντονισμένης αντικαπιταλιστικής πάλης για να βρουν λύση τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στις 2 του Ιούλη, η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί στην προοπτική να δημιουργηθεί από τα κάτω μια νέα πραγματικότητα μαζικών ταξικών αγώνων για να ανατραπεί ο συγκεκριμένος συσχετισμός δυνάμεων, για άλλη εξουσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΡΦΟΥΡ.-- Ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της αποστολής του ΟΗΕ στο Νταρφούρ η κυβέρνηση του Σουδάν, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε τον ηγέτη των ανταρτών, που αντιτίθεται στην πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία, Σουλεϊμάν Αντάμ Τζάμους, με δικό του ελικόπτερο. Η απόφαση αφορά σε όλη την περιοχή του Νταρφούρ και δε θα αλλάξει έως ότου δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, σύμφωνα με τις αρχές. Η απαγόρευση αναφέρεται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τη «Γιούνισεφ».

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.-- Τέσσερις νεκροί και 26 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι από την Ουγγαρία, ηλικίας 11 ετών, είναι ο απολογισμός έκρηξης, που σημειώθηκε την Κυριακή, σε εστιατόριο στους καταρράκτες του Μαναβγκάτ, στη νότια Τουρκία. Το γεγονός αποδίδεται σε έκρηξη φιάλης υγραερίου, ωστόσο στην περιοχή βρέθηκαν και ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για να ελέγξουν εάν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ.-- Τρεις στρατιώτες και ένας στρατηγός έχασαν τη ζωή τους, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του τελευταίου, από έναν μοτοσικλετιστή, στην πόλη Πανιπιτίγια της Σρι Λάνκα. Η επίθεση, που είχε στόχο το στρατηγό, αποδίδεται από τις αρχές της χώρας στους «Τίγρεις των Ταμίλ», έλαβε χώρα 10 χιλιόμετρα μακριά από μεγάλη στρατιωτική βάση, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε 22 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σάρωσαν τρία χωριά στο νότιο Καλιμαντάν, στην ινδονησιακή πλευρά της νήσου Βόρνεο τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αιτία οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, εξαιτίας των οποίων υπερχείλισαν ποταμοί σε τρεις διαφορετικές περιοχές του νότιου Καλιμαντάν. Ακόμα 20 άνθρωποι αγνοούνται, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα 210 άνθρωποι στο νησί Σουλαέσι βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο λόγω πλημμύρας.

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ.-- Ενα νέο κύμα επιθέσεων ενάντια σε αστυνομικά τμήματα της Βραζιλίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτώσει η αστυνομία της χώρας 13 άτομα στην πόλη Σάο Πάουλο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο μικρά παιδιά τραυματίστηκαν όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του κατά στρατιωτικής φάλαγγας κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ. Αρχικώς μεταδόθηκε ότι σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τους κατοχικούς.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 10.000 αιγυπτιακές λίρες έκαστος καταδικάστηκαν ο αρχισυντάκτης Ιμπραχίμ Ισα και η δημοσιογράφος Σάχαρ Ζάκι της εφημερίδας «Αλ Ντούστουν», αφού κρίθηκαν ένοχοι για «δυσφήμιση του Προέδρου Μουμπάρακ». Σε εκτενές άρθρο, με στοιχεία κατηγόρησαν την Προεδρία για «ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων έναντι πενιχρών αντιτίμων σε ιδιώτες και διασπάθιση ξένης χρηματικής βοήθειας».

ΙΤΑΛΙΑ
Απορρίφθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση

ΡΩΜΗ.--

Υπερίσχυσε τελικά το «όχι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία, όπου περίπου το 54% των συνολικά 43 εκατομμυρίων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, για να εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχέδιο της οποίας είχε παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο το Νοέμβρη του 2005 και μια και δεν εξασφάλισε την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών, σύμφωνα με το νόμο, τέθηκε προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 61,7% των ψηφοφόρων ψήφισαν «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ «ναι» ψήφισε το 38,3% των ψηφοφόρων.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αφορά 50 άρθρα του Συντάγματος σε σύνολο 139 και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη τροποποίηση που έχει γίνει ποτέ. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ό,τι έχει σχέση με την Υγεία και την Παιδεία από τις κεντρικές εξουσίες στις 20 ιταλικές περιφέρειες. Επίσης, διευρύνει τις εξουσίες του πρωθυπουργού, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα διορισμού και απομάκρυνσης των μελών της κυβέρνησης, καθώς και τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 630 σε 518 και από 315 γερουσιαστές σε 252, κάτι όμως που θα τεθεί σε ισχύ μετά από μια δεκαετία. Τις προτάσεις αυτές είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν από τις πρόσφατες εκλογές που έφεραν στην κυβέρνηση την «κεντροαριστερά» του Ρ. Πρόντι, ο οποίος κάλεσε για «όχι» στο δημοψήφισμα.

ΤΣΕΧΙΑ
Συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό

ΠΡΑΓΑ.--

Συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης υπέγραψαν χτες το «Κόμμα των Πολιτών», οι «Χριστιανοδημοκράτες» και το «Κόμμα των Πρασίνων», όμως ο ηγέτης των «Σοσιαλδημοκρατών» δήλωσε πως δε θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει και πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, μιας και δεν έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αφού και τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 100 βουλευτές στο 200μελές Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των «Σοσιαλδημοκρατών», Γίρι Παρούμπεκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως η συμφωνία αυτή είναι «γεμάτη πολιτικές φράσεις» και πως το κυβερνητικό πρόγραμμα γράφτηκε «χωρίς καμιά αναφορά στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα».

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει η κυβέρνηση να αποτελείται από 16 μέλη, όπου τα δύο μικρότερα κόμματα θα συμμετέχουν με 3 το καθένα, ενώ τη θέση του πρωθυπουργού αναλαμβάνει το «Κόμμα των Πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ