Copyright 2024 The Associated |
Αγροτικό μπλόκο, χτες, στα περίχωρα της Μπαγιόν (νοτιοδυτικά) |
Χτες, νέα μπλόκα στήθηκαν και στα περίχωρα της Μπορντό, με τουλάχιστον 200 τρακτέρ να εμφανίζονται στο περιφερειακό δίκτυο της γαλλικής μεγαλούπολης, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο σύνδεσης μεταξύ Παρισιού και Ισπανίας. Μεγάλος είναι ο αναβρασμός σε περιοχές όπως η Οξιτανία (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με Ισπανία), όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, τη Νέα Ακουιτανία που «βρέχει» ο Ατλαντικός κ.τ.λ. Χαρακτηριστικά είναι και πολλά συνθήματα με τα οποία αγρότες αναδεικνύουν ότι η στήριξη της αγροτικής παραγωγής δεν αφορά απλά τη δική τους επιβίωση, αλλά τη διατροφή του πληθυσμού όλη της χώρας, π.χ. σε μπλόκο στα περίχωρα της Μπαγιόν χτες ένα πανό έγραφε «Ο δικός μας αφανισμός θα σημάνει (και) τη δική σας πείνα». Τρακτέρ βγήκαν όμως στους δρόμους και βόρεια, όπως στην περιοχή του Στρασβούργου.
Εκπρόσωποι οργανώσεων όπως η FNSEA (όπου βέβαια συμμετέχουν και μεγαλοαγρότες - μέτοχοι μεγάλων βιομηχανικών μονάδων από Τρόφιμα και άλλους συναφείς κλάδους) χτες δήλωναν ότι «οι ενέργειες θα αυξηθούν» και δεν απέκλεισαν να στηθούν μπλόκα και έξω από το Παρίσι. Οπως είπε ο πρόεδρος της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας, Αρνό Ρουσό, «αυτός ο θυμός είναι άνευ προηγουμένου για τον αγροτικό κόσμο (...) Από τώρα έως την Παρασκευή, σχεδόν 85 περιοχές θα πραγματοποιούν δράσεις, συνεχώς και σποραδικά».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «OpinionWay» που έγινε ενόψει των ευρωεκλογών, εμφανίζει και πάλι το αντιδραστικό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν πρώτο, με ποσοστό 27%. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Αναγέννηση», από όπου προέρχεται και η σημερινή κυβέρνηση Μακρόν - Ατάλ με 20% και μετά το Σοσιαλιστικό κόμμα (10%), «Ανυπότακτη Γαλλία» - «Ρεπουμπλικάνοι» - «Επανακατάκτηση» (του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ) όλα με 8%, «Πράσινοι» (6%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πρώτο βασικό θέμα που απασχολεί τους Γάλλους είναι η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Τέλος, ότι «ενδιαφέρεται» για την προεκλογική εκστρατεία απάντησε μόνο το 51%, έναντι 59% την ίδια περίοδο του 2019.
Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Sumar στην Ισπανία, όπως είχε προαναγγείλει από το 2018, με στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια στο 60% του μέσου μισθού, δηλαδή στο επίσημο όριο της φτώχειας. Αυτές είναι και οι συστάσεις της ΕΕ, που βλέπει αθέμιτο ανταγωνισμό από τους «υπερβολικά φτηνούς» εργαζόμενους για τους ισπανικούς ομίλους, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις της Βόρειας - Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με επισημάνσεις στον ισπανικό Τύπο, «ο κατώτατος μισθός της Ισπανίας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με ομότιμους της Βόρειας Ευρώπης. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει το κατώτατο όριο έως ότου φτάσει στο 60% του μέσου μισθού, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ».
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση που γίνεται μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, καθώς τον Φλεβάρη η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Sumar είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο 2023 ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν κατά 8% (3% τότε και 5% τώρα).
Είχε προηγηθεί το 2022 αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία κατά μέσο όρο 8,4%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 3% εκείνη τη χρονιά, γεγονός που οδήγησε στην απότομη απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους.
Στην πράξη η τελευταία αύξηση δεν ξεπερνά το 1,5% - 2%, λόγω αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά, καθώς το 2023 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,1% ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,6%.
Ετσι, μετά και την τελευταία αύξηση ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία διαμορφώνεται σε 1.134 ευρώ μεικτά (σε 14 μισθούς), από 1.080 ευρώ στα οποία έχει καθοριστεί στις αρχές του περασμένου έτους.
Η αύξηση αυτή προέκυψε μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων. Απουσίασαν από τη συμφωνία οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όμως τον Μάη του 2023, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία του Πέδρο Σάντσεθ, είχαν συνυπογράψει την εργασιακή μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια και, φυσικά, προνόμια για τους εργοδότες.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα στην πόλη Σινγιούτης επαρχίας Τζιανγκσί. Η φωτιά συνεχιζόταν έως αργά το απόγευμα, ενώ μαρτυρίες ανέφεραν ότι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο κτίριο, που μεταξύ άλλων στέγαζε ένα ίντερνετ καφέ αλλά και ένα εκπαιδευτικό ινστιτούτο.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, για να καταγγείλουν τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και να ζητήσουν μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
ΠΡΑΪΑ.-- Περιοδεία μίας βδομάδας στη δυτική ακτή της Αφρικής αναμενόταν να ξεκινήσει χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που επρόκειτο να φτάσει πρώτα στο Πράσινο Ακρωτήρι. Μετά το πρόγραμμά του περιελάμβανε επαφές σε Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία και Αγκόλα.
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η ετήσια καταμέτρηση αστέγων στο Λος Αντζελες κατέγραψε το 2023 τουλάχιστον 75.500 αστέγους, εκ των οποίων οι 46.200 ζουν στο κέντρο της μεγαλούπολης. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 9% σε σχέση με το 2022.
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε χτες έναν 29χρονο άνδρα ως ύποπτο ότι έβαλε φωτιά σε ένα κτίριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τον περασμένο Αύγουστο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι. Ο 29χρονος άνδρας ομολόγησε ότι εμπλέκεται στον εμπρησμό και αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ, κατηγορούμενος για τον πολύνεκρο εμπρησμό του Αυγούστου.
Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται ο υπαρχηγός του σουδανικού στρατού και μέλος του «Σουδανικού Κυρίαρχου Συμβουλίου», Γιασίρ αλ Ατα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι σουδανικές αρχές θα καταθέσουν επίσημα έγγραφη διαμαρτυρία σε περιφερειακούς οργανισμούς φθάνοντας έως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση των ΗΑΕ ότι εμπλέκεται τροφοδοτώντας την ένοπλη σύγκρουση που ταλανίζει το Σουδάν από τον Απρίλη του 2023.
Μεταξύ άλλων ο Ατα αξιοποιεί πρόσφατη έκθεση ομάδας ειδικών του ΟΗΕ που ανέφερε λεπτομερώς ότι οι στρατιωτικές προμήθειες των ΗΑΕ πηγαίνουν στις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) μέσω Τσαντ και Λιβύης από το καλοκαίρι του 2023. Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων που ενίσχυσαν τις στρατιωτικές δυνατότητες των RSF με αποτέλεσμα να θέσουν υπό έλεγχο τις περισσότερες πολιτείες της αχανούς δυτικής περιφέρειας Νταρφούρ.
Η εμπλοκή των ΗΑΕ αναζωπυρώνει περαιτέρω τον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν που ξέσπασε μετά την άρνηση του αρχηγού των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, να τις διαλύσει ενσωματώνοντάς τες στον στρατό, με αποτέλεσμα την ένοπλη, σφοδρή σύγκρουση με τον αρχηγό του στρατού και «Πρόεδρο» του Σουδάν, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν. Εκτοτε σκοτώθηκαν πάνω από 13.000 άνθρωποι, 7 - 8 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αμάχων.
Την Κυριακή εξερράγη νάρκη κατά το πέρασμα λεωφορείου με αμάχους από την περιοχή Τζαζίρα στην πόλη Σέντι του Σουδάν με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 αμάχων στη βόρεια Πολιτεία του Νείλου. Το συμβάν αυτό έχει ξεχωριστή σημασία γιατί πρόκειται για την πρώτη φορά που σκοτώνονται άμαχοι από νάρκη στο Σουδάν...
Παράλληλα, οι πολύμηνες προσπάθειες διαφόρων πλευρών (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, κ.ά.) για τερματισμό των συγκρούσεων και εκεχειρία έχουν καταλήξει σε «ναυάγιο», με τελευταία την προσπάθεια της αφρικανικής «Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης» (IGAD, ένα εμπορικό μπλοκ 8 χωρών κυρίως από την ανατολική Αφρική).
Ο ρόλος της ΙGAD προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Σουδανών στρατιωτικών του στρατηγού Μπουρχάν, που ελέγχουν την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του Σουδάν στον οργανισμό επειδή στις 18/1 είχε κάνει «δεκτό» τον αρχηγό των παραστρατιωτικών, στρατηγό Ντάγκαλο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την ανησυχία της εξέφρασε η UNESCO για την εξάπλωση των μαχών ακόμη και στη νήσο Μερόη, όπου βρίσκονται τρεις αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, που θεωρούνται μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για περιοχή ανάμεσα στον Νείλο και την Ατμπάρα, όπου υπήρχε το βασίλειο των Κους, που για έναν αιώνα κατείχε μέχρι και την Αίγυπτο.
Νικητής με μεγάλη διαφορά στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ αναδείχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί και πάλι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοέμβρη. Με καταμετρημένο το 75% των ψηφοδελτίων βγαίνει πρώτος με 54,2%, έναντι 43,7% που πήρε η μοναδική αντίπαλός του, Νίκι Χέιλι, την οποία είχε διορίσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Κανένας Ρεπουμπλικάνος που έχει κερδίσει τις προκριματικές τόσο στην Αϊόβα όσο και στο Νιου Χαμσάιρ δεν έχει χάσει ποτέ το χρίσμα του κόμματός του. Τον ερχόμενο μήνα ακολουθεί η Νότια Καρολίνα, Πολιτεία της οποίας η Χέιλι ήταν κυβερνήτρια και όπου ο Τραμπ προηγείται με περίπου 30 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.
Στην άλλη πλευρά, ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοέμβρη, αλλά ήδη κυκλοφορούν σενάρια ότι θα αποσυρθεί μέχρι τον Μάη υπέρ της Μισέλ Ομπάμα, συζύγου του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Το ίδιο διάστημα, ορισμένα αστικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ καταγράφουν σχετικά ισχυρό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του «ανεξάρτητου» Ρόμπερτ Φ. Κένεντι (της γνωστής οικογένειας του δολοφονηθέντος πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι).