Από κινητοποίηση των εικαστικών για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό τους πρόβλημα |
Την επιχειρούμενη κατάργηση των τιμητικών συντάξεων καταγγέλλει με ψήφισμα της γενικής συνέλευσής της (18/) και η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων, πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει τη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25/9 στην ΕΕΛ (Γενναδίου 8), ενώ οι εκλογές της θα διεξαχθούν στις 29/9 (6πμ-6μμ).
Στο ψήφισμα της ΑΠΕΛ-Σ σχετικά με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Το νομοσχέδιο, αντί να προσφέρει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα των δημιουργών (βελτίωση των τιμητικών συντάξεων, του ασφαλιστικού, των επιτροπών του ΥΠΠΟ κλπ.), αγνοεί την πολύπλευρη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους δημιουργούς του πολιτισμού και προσπαθεί να καρατομήσει όλες τις μέχρι τώρα "ευεργετικές διατάξεις" της υπάρχουσας νομοθεσίας».
«Καταγγέλλουμε στο λαό την εξευτελιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων, που εξαπέλυσαν με το νομικό τερατούργημά τους νέα εξοντωτική - πολιτιστική, οικονομική - επίθεση ενάντιά μας. Απαιτούμε από τον υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση να αποσύρουν το νομοθετικό έκτρωμα και μέχρι να διαμορφωθεί ένα ανθρώπινο, εθνικά και πολιτιστικά αξιοπρεπές νομοσχέδιο, να ισχύει ο Ν 2435/96. Δηλώνουμε ότι οι δημιουργοί του πολιτισμού δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα αγωνιστούν μέχρις ότου το αντιπολιτιστικό έκτρωμα αποσυρθεί και αντικατασταθεί με άλλο, πιο ανθρώπινο νομοσχέδιο».
Τον Οκτώβρη ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις. Από τις νέες παραγωγές ξεχωρίζει η όπερα «Η γυναίκα χωρίς σκιά» του Ρίχαρντ Στράους, που θ' ανεβεί στις 11/10 και εντάσσεται στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Επίσης, η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Τουραντό» (10/4). Στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι» θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι: Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ, Ορχήστρα «English Baroque Soloists», Φιλαρμόνια Λονδίνου, Ορχήστρα του Παρισιού κ.ά. Στη σειρά «Μεγάλοι Ερμηνευτές - Διάσημοι Πιανίστες» θα εμφανιστούν οι Ιβο Πογκορέλιτς, Ράντου Λούπου, Δημήτρης Σγούρος, Αλφρεντ Μπρέντελ. Από τις συναυλίες ξεχωρίζουν επίσης εκείνες του Μπόμπι μακ Φέριν, του Μιχάλη Γρηγορίου, το «Κηποθέατρο» του Νίκου Κηπουργού με τη συμμετοχή των Δ. Σαββόπουλου, Μ. Φαραντούρη, Χρ. Αηδονίδη, Αλ. Ιωαννίδη κ.ά., των Γιώργου Νταλάρα - Μαρινέλλας, του Ζ. Λιβανελί κ.ά. Επίσης, τα αφιερώματα στον Μανώλη Καλομοίρη, στον Στέλιο Καφαντάρη, στην κρητική μουσική κ.ά. Στη σειρά «Χορός» θα παρουσιαστεί η «Ζιζέλ» και θα δώσει ρεσιτάλ ο Βλαντίμιρ Μάλαχοφ. Η φετινή έκθεση αφορά στον ζωγράφο και σκηνογράφο Πάνο Αραβαντινό με έργα του για το θέατρο («Τα χρόνια του Βερολίνου»). Επίσης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Αόρατοι Μουσικοί» - συλλογή οργάνων μηχανικής μουσικής και «αυτομάτων» από το 1750 έως σήμερα.
Στην προβολή προσκλήθηκαν και θα παραβρεθούν ο σκηνοθέτης και ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Τζέρεμι Αϊρονς, ο οποίος θα συμμετάσχει ως αφηγητής στην παράσταση «Καρναβάλι των ζώων» του Σ. Σανς, που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο. Στην ταινία, την Κάλλας ερμηνεύει η Φανί Αρντάν. Εξάλλου, την ίδια μέρα (29/9, 12 μεσημέρι) ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, θα τιμήσει τον Φράνκο Τζεφιρέλι για την προσφορά του (διά του έργου του) στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Παρίσι στις 16/9, ημέρα του θανάτου της ντίβας, η οποία πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στη γαλλική πρωτεύουσα και στις 20/9 θα προβληθεί στη Ρώμη, όπου έζησε πολλά χρόνια. Ο κύκλος των συμβολικών αυτών προβολών κλείνει με την Αθήνα.
- «Γαβριηλίδης»: Alessandro Manzoni «Η πέμπτη Μαΐου (το ποίημα και τα μεταφραστικά του προβλήματα» (φιλολογική επιμέλεια Ευριπίδης Γαραντούδης - Caterina Capinato). Μελέτη σχετικά με το ποίημα του Ιταλού Αλεσάντρο Μαντζόνι για το θάνατο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με τίτλο «Πέμπτη Μαΐου» (5.5.1821), το οποίο γνώρισε πέντε ελληνικές μεταφράσεις - τέσσερις της «Επτανησιακής Σχολής» και μία της «Αθηναϊκής» το 19ο αιώνα - που αποδεικνύουν το βαθμό δυσκολίας και απαιτήσεων της λογοτεχνικής μετάφρασης). Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας «Ο άνθρωπος ως ενότητα» (δοκίμιο φιλοσοφικού χαρακτήρα). Νικόλας Βαγγελάτος «Τα τραγούδια της Αφρικής» (ποίηση). Γιώργος Πατρίνιος «Γραφή πάνω στο νερό» (ποίηση). Γιώργος Κ. Καραβασίλης «Το μάτι του τοπίου» (ποίηση). Χάρης Κούτελας «Η λύση του ανθοδέτη» (μυθιστόρημα).
- Βασίλης Κ. Γιαννέτσος «Μνήμες ενός αντιστασιακού» (χρονικό) (πρόλογος Ναταλίας Γιαννέτσου - Αποστολοπούλου. Αργυρούπολη 2001).
- «Αγρα»: Παντελής Μπουκάλας «Υποθέσεις» (επιφυλλίδες του ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, δημοσιευμένες στην «Καθημερινή» στο διάστημα Γενάρη 1995 - Γενάρη 2001). Κλείτος Κύρου «Οπισθοδρομήσεις (Αναδρομή ζωής)» (προσωπικές και οικογενειακές μνήμες του γνωστού ποιητή και μεταφραστή). Διονύσης Καψάλης «Στον καιρό» (κείμενα - επιφυλλίδες των χρόνων 1996-1999, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και άλλα έντυπα). Δημήτρης Καλοκύρης «Το μουσείο των αριθμών» (ποικίλης θεματολογίας και αφορμής σύντομα κείμενα, με εικόνες που επέλεξε και συνέθεσε ο συγγραφέας). Νόαμ Τσόμσκι «11/9» (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ. Πολιτικό βιβλίο του διάσημου γλωσσολόγου κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με αφορμή την 11/9/2001). Κάρλο Εμίλιο Γκάντα «Η γνώση του πόνου» (εισαγωγή - μετάφραση Χαρά Σαρλικιώτη. Μυθιστόρημα, σαν πεζό ποίημα). Νάνσι Χιούστον «Το αποτύπωμα του αγγέλου» (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλλη, μυθιστόρημα).
- Εκδόσεις Σπηλιώτη (Σολωμού 3, ΤΚ 10683): Κ. Π. Καβάφη «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα - το Κυπριακό ζήτημα και άλλα πεζά κείμενα του ποιητή (1887-1901» (επιλογή κειμένων, σχόλια, επιμέλεια Λεωνίδα Χρηστάκη. Δίγλωσση έκδοση).
- Π. Ζήτη (18ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Περαίας Τ.Θ. 171, Νέοι Επιβάτες Θεσ/κης Τ.Κ. 57019, τηλ. 03920 - 72222): Γιώργος Τεμενεκίδης «Πράξη υποτέλειας (Η πιο μελανή σελίδα του 1821)» και «Η επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη (1342 - 1349)» (ιστορικές μελέτες).
- «Παρασκήνιο»: Ζμπίγκνιεβ Χέρμπερτ - Μιροσλάβ Χόλουπ «Δύο Ευρωπαίοι ποιητές» (εισαγωγή - μετάφραση Γιώργος Ζ. Χριστοδουλίδης. Ανθολόγηση ποιημάτων του Πολωνού Ζμπ. Χέρμπερτ και του Τσέχου Μ. Χόλουπ).
- «Ιωλκός»: Πασχάλης Γ. Λαμπαρδής «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (μυθιστόρημα - ταξίδι στην ιστορία και στο μύθο για τη ζωή του Αγγελου Κομνηνού).
- «Παπαζήση»: Ευαγγελία Ε. Πρωτόπαπα «Η αισθητική επιστήμη στη δεκαετία 2000», «Δεοντολογία επαγγέλματος αισθητικού» και «Αισθητική φροντίδα πριν και μετά την πλαστική χειρουργική» (μελέτες). Ανδρέα Γιακουμεττή «Σύγχρονη αισθητική πλαστική χειρουργική» (μελέτη).
- «Μεταίχμιο» Αν Τάιλερ «Τολμηρές ανατροπές» (μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου, μυθιστόρημα). Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Τα λουτρά» (μετάφραση Βέρα Δαμόφλη, μυθιστόρημα).
- «Ωκεανίδα»: Ράνι Μανίκα «Μάνα ρύζι» (μετάφραση Αλέξης Εμμανουήλ. Μυθιστόρημα για τον αγώνα της φτωχολογιάς, ιδίως της γυναίκας στη Μαλαισία).
- «Ενάλιος»: Εσπίδο Φρέιρε «Παγωμένα ροδάκινα» (μετάφραση Αφροδίτη Κοσμά, μυθιστόρημα).
- Χρήστος Θεοδωρόπουλος «Ταξίδι στο χρόνο (Αληθινές ιστορίες)» (μαρτυρίες για τους αγώνες και τις διώξεις της οικογένειας του συγγραφέα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου).
- «Ελληνικά Γράμματα»: Λεωνίδας Χατζηνικολάου «Ο θαυματουργός ψίθυρος του Ερμή» (μυθιστόρημα).
- «Εκδόσεις Στέφανος Βασιλόπουλος: Γιάννη Γ. Σάρα «Μνήμες της τραγικής περιόδου 1936-1945 (Δικτατορία Μεταξά, ελληνοϊταλικός πόλεμος, Αλβανοτσάμηδες, Εθνική Αντίσταση, απελευθέρωση, Βάρκιζα)» (μαρτυρίες και μνήμες).
- «Λαγουδέρα» (Χάλκης 8, 14232 Ν. Φιλαδέλφεια), Μάρβαν Μπισάρα «Παλαιστίνη - Ισραήλ - Ειρήνη ή απαρτχάιντ» (μετάφραση Τόνια Κοροβέση - Μαρία Σιατερλή - Μάριος Ηλιάννης, επιμέλεια Μάριος Ηλιάννης - Νίκος Ρούσσος).
- «Φύλλα» (3ο χλμ. ΕΟ Τρίπολης - Πύργου, 22100 Τρίπολη): Γεράσιμος Βάκρος «Κατακόμβες» (ποίηση). Δημήτρης Παρασκευόπουλος «Εν ερημίαις» (ποίηση).
- «Ιάμβλιχος»: Βασίλης Σωτηρόπουλος «Ο τρίτος Φάουστ» (μυθιστόρημα).
Στο διήμερο για την κινηματογραφική παιδεία, που έγινε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα, μίλησαν πολλοί θεωρητικοί και κινηματογραφιστές, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, συμπαρουσιάζοντας μαζί με τους Λάκη Παπαστάθη και Σωτήρη Δημητρίου το δίτομο έργο του Γιάννη Σολδάτου «Ελληνικός Κινηματογράφος - ένας αιώνας». Ο σκηνοθέτης τόνισε την ύπαρξη σοβαρών προτάσεων που θα έδιναν άμεσα λύση στην έλλειψη μιας Κρατικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την καθυστέρηση υλοποίησής τους, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, και του πρωθυπουργού, ότι «πολιτική βούληση υπάρχει».