ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2026 - Κυριακή 22 Μάρτη 2026
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ
Η ελπίδα για προστασία των δασών βρίσκεται σε σύγκρουση με την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τη χώρα μας με 480.000 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων μόνο το 2025, που έρχονται να προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια που κάηκαν το 2024 και το 2023, σε περιοχές της Ελλάδας που επανειλημμένα βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της πολιτικής που μετατρέπει και τα δάση σε εμπόρευμα, θυσιάζοντας τον δασικό πλούτο στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι καταστροφές αυτές αξιοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων συστημικών κομμάτων, ως "ευκαιρία" επενδύσεων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική προστασία, συνεχίζεται η αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση. Διαιωνίζονται οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και στην Πυροσβεστική, που έχει σήμερα την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Ο αναγκαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών, παραμένει "όνειρο θερινής νυκτός".

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ:

- Υλοποιεί το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ", που αποτελεί εξειδίκευση της ονομαζόμενης "πολιτικής ανθεκτικότητας" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή την προσαρμογή των υποδομών και μέσων του κρατικού μηχανισμού στην πολεμική προετοιμασία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, της στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα.

- Υποτάσσει την προστασία των δασών στην πολεμική προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, στο πλαίσιο των αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτό εξυπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος, με τίτλο "Ενεργή Μάχη", για την αναμόρφωση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει την κάλυψη των επιχειρησιακών κενών στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, όχι βέβαια με κριτήριο την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές.

Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί την προδιαγεγραμμένη καύση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ως πρόσχημα, μετατρέποντάς την σε γενικευμένη μορφή αποσπασματικής και αναποτελεσματικής αντιπυρικής προστασίας.

- "Ολοκληρώνει" το πρόγραμμα antiNERO, που περιλαμβάνει πανάκριβα αποσπασματικά έργα, τα οποία δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δεν αντιμετωπίζουν τη μετάδοση των δασικών πυρκαγιών, αλλά αποτελούν τις περισσότερες φορές και παράγοντα υποβάθμισης των δασών.

- Προχωράει την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών στις κερδοφόρες επιδιώξεις των ξυλοβιομηχάνων και ξυλεμπόρων, τους οποίους μάλιστα θα επιδοτεί και θα τους εξασφαλίζει πρόσθετα κέρδη από το εμπόριο ρύπων και τη δημιουργία αγοράς βιομάζας. Οδηγεί έτσι σε ραγδαία υποβάθμιση των δασών, αυξάνοντας τους κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα.

- Μηδενίζει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση του λεγόμενου εθνικού σχεδίου αναδασώσεων.

Παράλληλα με τα παραπάνω, χιλιάδες ακόμη στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της λεγόμενης "πράσινης" μετάβασης, του τουρισμού, των logistics κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασών, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη στρατηγική της λεγόμενης "πράσινης" εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στα νέα μέτρα που κάθε φορά σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον αγώνα για τη λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των δασών.

Η αξιοποίηση των δασών, της γης και της χρήσης της προς όφελος των κοινωνικών αναγκών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, του σοσιαλιστικού, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές.

Η ελπίδα για την προστασία των δασών βρίσκεται στην οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης και των ίδιων των δασών και που αποτελεί την αιτία της επιδείνωσης συνολικά της ζωής του λαού».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν υπήρχε πρόσβαση σε ασφαλές νερό, υγιεινή και αποχέτευση, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε υγιεινό πόσιμο νερό και εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το μολυσμένο νερό.

Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος, όπου το νερό αποτελεί εμπόρευμα και χρησιμοποιείται ως εργαλείο πίεσης σε βάρος των λαών για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών συμφερόντων και του διαρκώς οξυνόμενου ανταγωνισμού για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, που διεξάγεται ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που είναι από τις πιο άγονες στον κόσμο και που η διαθεσιμότητα του νερού είναι δέκα φορές χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - Ισραήλ έχει φέρει τα συστήματα υδροδότησης στα όρια της κατάρρευσης, απειλώντας άμεσα την επιβίωση του πληθυσμού. Η ρύπανση των υδάτων που προκαλεί και η διακοπή της παροχής καθαρού νερού, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράν, στη Γάζα και τον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει ήδη καταστρέψει εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας νερού στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφονται υποδομές π.χ. στο νησί Κεσμ και στο Μπαχρέιν, ενώ οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απελευθέρωσαν τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας στο φαινόμενο της "μαύρης βροχής", η οποία μολύνει τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα για δεκαετίες.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, επιβάλλει την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης με γνώμονα το κέρδος σε βάρος του λαού και στηρίζει τις καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο, όπως το πρόγραμμα "Εύρυτος" για τη μεταφορά νερού από Εύηνο - Ευρυτανία προς την Αττική, με πρόσχημα τη λειψυδρία. Ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Παράλληλα η εφαρμογή των αντιλαϊκών Οδηγιών της ΕΕ για το νερό, την "πράσινη" και "ευφυή" γεωργία, θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών γεωργοκτηνοτρόφων, θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής και σε αύξηση του κόστους άρδευσης και ύδρευσης.

Οσο το νερό και η χρήση του, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για να εξυπηρετούνται τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ολοι οι λαοί σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση του δικαιώματος για πρόσβαση σε υγιεινό, ποιοτικό και φτηνό νερό, ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και σε όσους προωθούν την εκμετάλλευση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου. Μονόδρομος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο διαφορετικός δρόμος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, που θα καταργήσει την εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού θα αξιοποιείται το σύνολο των υδάτινων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι μπροστά στον αγώνα για νερό - κοινωνικό αγαθό, βασικό δικαίωμα των λαών, ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Για τη διασφάλιση φτηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό. Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς "χαράτσια" στην αγροτική παραγωγή. Για πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».


Εκδηλώσεις με ομιλητές μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, σε ένα σύστημα που σαπίζει, ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων με το ΚΚΕ μπροστά», την Πέμπτη 26 Μάρτη στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Εκδήλωση - συζήτηση με το ίδιο θέμα διοργανώνουν οι Οργανώσεις Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Ναυτεργατών - Λιμενεργατών - Ναυτιλιακών εταιρειών - Πανεπιστημίου Πειραιά και Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ καλούν την Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε εκδήλωση με θέμα: «Καράβια, λιμάνια, μεταφορές στην υπηρεσία των εργατικών - λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των ομίλων και των εφοπλιστών». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ