ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2025 - Κυριακή 3 Αυγούστου 2025
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κλίμα θλίψης και περηφάνιας το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σταθόπουλο

Την Παρασκευή στο Μαρούσι έγινε η κηδεία του

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς θλίψης συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές του Δημήτρη Σταθόπουλου τού απηύθυναν το τελευταίο «αντίο» το μεσημέρι της Παρασκευής. Η κηδεία του επίτιμου εφέτη διοικητικών δικαστηρίων, λογοτέχνη και ποιητή τελέστηκε από τον Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου (Μητρόπολη Αμαρουσίου).

Ο Δ. Σταθόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός νομικός και μία από τις προοδευτικές ματιές της αστικής Δικαιοσύνης από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων. Αγαπητός στους συναδέλφους του για την εντιμότητα και το ήθος του, με δραστήρια συμμετοχή στις συλλογικές διεκδικήσεις και στους φορείς του χώρου του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και διατελώντας μέλος του ΔΣ της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών το διάστημα 1987 - 1991.

Από όταν ήταν νεαρός δικηγόρος, το 1975, εντάχθηκε στο ΚΚΕ και έκτοτε μέχρι τον θάνατό του έμεινε πιστός στην ιδεολογία του. Είχε τη δική του συμβολή στο κίνημα για την υπεράσπιση των λαϊκών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στην κηδεία του παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΚΕ τον αποχαιρέτησε ο Βασίλης Δημόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Με θλίψη και πόνο αποχαιρετάμε τον επιστήμονα - διανοούμενο που τάχθηκε απόλυτα και αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων, ενώνοντας τις επαναστατικές του ιδέες με τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες (...) Ο σύντροφος Δημήτρης ήταν μια σπάνια και πολύπλευρη προσωπικότητα. Δεν έβλεπε ουδέτερα και αφηρημένα την κοινωνική πραγματικότητα. Με όπλο την επαναστατική γνώση, αναγνώρισε στο πρόσωπο των εκμεταλλευόμενων τις δυνάμεις της κοινωνικής ανατροπής. Γι' αυτό και εντάχθηκε στο πλευρό της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού.

Στον λαό αναφερόταν η πολιτική και κοινωνική του δράση, η επιστημονική του σκέψη. Υπήρξε επιστήμονας - διανοούμενος της δράσης. Είχε συνειδητοποιήσει βαθιά ότι η επιστημονική γνώση τότε μόνο είναι αληθινή δύναμη, όταν χρησιμοποιείται και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (...)

Οι αρετές του συντρόφου Δημήτρη Σταθόπουλου, η στάση του ως επιστήμονα νομικού και δικαστή, έχουν εξαιρετική επικαιρότητα και σημασία.

Σήμερα, που η κυβέρνηση και το αστικό κράτος επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία και στις γειτονιές, με αντιδραστικά νομοθετικά εκτρώματα, με τη χρήση της ωμής κρατικής βίας και καταστολής, η βαθιά νομική προσέγγιση, ερμηνεία και δριμεία κριτική αυτών των φαινομένων από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, από έναν εξαιρετικό νομικό της θεωρίας αλλά και της πράξης, όπως εκείνος, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη.

Σήμερα, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια Δικαιοσύνη ακόμα πιο φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πιο εχθρική και απρόσιτη για τους εργαζόμενους και τον λαό, και γι' αυτόν τον σκοπό να χειραγωγήσουν και τους δικαστές, να τους μετατρέψουν σε πειθήνιους διεκπεραιωτές της αντιλαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας, με υποταγμένη συνείδηση και χωρίς κριτική σκέψη, η θαρραλέα στάση του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους δικαστές.

Σήμερα, που καλλιεργούνται ακόμα ψευδαισθήσεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός δήθεν κράτους δικαίου και τον εξανθρωπισμό του σάπιου και ιστορικά ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος από ποικιλώνυμους απολογητές του, η διεισδυτική και εύστοχη ματιά του συντρόφου Δημήτρη Σταθόπουλου στην αντικειμενική πραγματικότητα και στην εξέλιξή της, η ακλόνητη πίστη του στην αναγκαιότητα αλλά και δυνατότητα της επαναστατικής αλλαγής, της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, αυτής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, συμβάλλουν στη διάλυσή τους και προβάλλουν την πραγματική διέξοδο (...).

Γι' αυτό ήταν αισιόδοξος. Πίστευε ακράδαντα ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, νέες μεγάλες στιγμές, θα έρθουν νέοι μεγάλοι αγώνες, σημαντικά γεγονότα, πάντα με ανηφόρες αλλά και κάποια στιγμή κατηφόρες.

Τελικά, όμως, η ιστορική κίνηση θα είναι προωθητική. Οι λαοί θα αφυπνιστούν και με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία θα βάλουν οι ίδιοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Αλλωστε, αυτήν την αισιοδοξία εκφράζει με τους υπέροχους στίχους του στον επίλογο του τελευταίου του ποιήματος, με τίτλο "Ανθρωπική Κοσμολογία", στο έργο του "Τριλογία Ποίησης": "Εμπρός! Με το άροτρο της γνώσης μας, τα όνειρά μας να οργώσουμε κι ίσα μεράδια αγαθών να παραγγείλουμε. Σπορά ισότιμη στο νου και τις καρδιές και στις ανάγκες όλων των λαών της Γης να σπείρουμε..."».

Τον Δ. Σταθόπουλο αποχαιρέτησαν ακόμα η Βανέσα Ντέγκα, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, η Γεωργία Μουτεβελή, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδας, καθώς και προσωπικοί και οικογενειακοί του φίλοι.

Εντοπίστηκε η μητέρα του 4χρονου νεκρού κοριτσιού

Σε ατύχημα φέρεται να αποδίδει τον θάνατο του 4χρονου κοριτσιού που εντοπίστηκε νεκρό στην παραλία Εδέμ του Παλαιού Φαλήρου η μητέρα του, η οποία προσήχθη το πρωί της Παρασκευής από άνδρες του Λιμενικού σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κατάγεται από την Αλγερία. Φέρεται να υποστήριξε ότι το παιδί ήταν άρρωστο και δεν περπατούσε. Οτι έπεσε μέσα στο μπάνιο και χτύπησε στο κεφάλι, αλλά φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο, επειδή δεν διέθετε χαρτιά παραμονής στη χώρα. Νομίζοντας ότι είναι νεκρό, αποφάσισε να το εγκαταλείψει στην παραλία, όπου το κοριτσάκι κατέληξε αργότερα - σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση - από πνιγμό.

Οπως αναφέρεται από πληροφορίες στην ΕΡΤ, οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη της γυναίκας μέσα από βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες στην περιοχή του Φαλήρου, όπου πήρε ταξί το βράδυ της 27 Ιούλη μαζί με τα άλλα δύο παιδιά της. Πληροφορίες συγκέντρωσε η αστυνομία και από τον οδηγό ταξί που την μετέφερε στο σπίτι όπου διέμενε στα Κάτω Πατήσια. Η επίσημη κατάθεσή της ήταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Παρασκευής. Η ίδια ισχυρίζεται ότι μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της και ότι ο σύζυγός της, Σύρος στην καταγωγή, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία.

Συνελήφθη λιμενικός για ναρκωτικά

Συνελήφθη από τις αρχές σε νησί του Βόρειου Αιγαίου υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αφού με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου εντοπίστηκε ύποπτο δέμα με παραλήπτη τον κατηγορούμενο. Οπως διαπιστώθηκε, το δέμα περιείχε 6 πλαστικές συσκευασίες με σκευάσματα κάνναβης, τα οποία είχε ταχυδρομήσει ο συλληφθής δύο μέρες νωρίτερα. Την ώρα της σύλληψης βρέθηκε στην κατοχή του μικρή ποσότητα κάνναβης.

Οπλοστάσιο σε σπίτι απόστρατου

Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο με περίπου 100 όπλα διαφόρων τύπων και χιλιάδες σφαίρες βρέθηκε από την αστυνομία σε σπίτι απόστρατου της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κιάτο Κορινθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί ο ίδιος και η σύζυγός του, ενώ φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν επαφές με γνωστό από άλλες υποθέσεις λαθρέμπορο όπλων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ