ΛΑΡΙΣΑ (ανταπόκριση).-
Ταξική υπόσχεση για ένταση των αγώνων εναντίον της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.
Στη Λάρισα,στην πλατεία Ταχυδρομείου, εργαζόμενοι - ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η συμμετοχή πολλών νέων - κρατώντας κόκκινες σημαίες, σύμβολο αγώνων και θυσιών αίματος της παγκόσμιας εργατικής τάξης, πανό, στα οποία αναγράφονταν τα αιτήματα της πάλης του σήμερα, και με το γαρίφαλο στο πέτο, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική και την απόφασή τους να παλέψουν για την ανατροπή της.
Στο δίκιο του αγώνα αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Θ. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Γ. Χαϊδούλης αντιπρόεδρος και ο Τ. Τσιόγκας γραμματέας του ΕΚΛ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Ο τελευταίος τόνισε με έμφαση την απαίτηση των εργαζομένων να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο" οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη συντονισμού των αγώνων της εργατικής τάξης με τους άλλους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, για τη δημιουργία ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος που θα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του λαού και θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, εκτός των γενικότερων αιτημάτων της εργατικής τάξης, αναφέρονται και αιτήματα τοπικού χαρακτήρα, όπως να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Περιφερειακού Νοσοκομείου, να δημοπρατηθούν άμεσα οι εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη και στη Βερδικούσα, να επαναλειτουργήσουν κλειστές βιομηχανίες, να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση στην κλωστοϋφαντουργία και στον ιματισμό με την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, να μην εγκατασταθούν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στη Λάρισα κ. ά.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία προς τη Νομαρχία, όπου κατατέθηκαν και τα στεφάνια των μαζικών φορέων στο Ηρώο.
Στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης και ο δήμαρχος Λάρισας, ο Αντ. Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, οι βουλευτές Γ. Αδαμόπουλος, Θ. Στάθης, Νίτσα Λουλέ,ο Τ. Σκυλλάκος,υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας και ο Γ. Παττάκης,υποψήφιος νομάρχης, πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.
Στο Βόλο,στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, τον τόνο έδωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", που έφτασαν εκεί οργανωμένα από την προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Δημητριάδος.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας μίλησαν ο Αντ. Τυλιγάδας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και τα μέλη της διοίκησης Γ. Κίτσιος και Τ. Τριανταφυλλάκος,ενώ χαιρέτισε και ο Κ. Γιαννακούλας,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
Στην ομιλία του ο Τ. Τριανταφυλλάκος άσκησε έντονη κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες αντί να μπουν μπροστά, να οργανώσουν και να συντονίσουν τους αγώνες των εργαζομένων, βάζουν εμπόδια και υπονομεύουν την πάλη τους.
Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την ομιλία του στελέχους της ΕΣΑΚ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το ψήφισμα της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ, που διάβασε ο Κ. Καραγιάννης,δεν εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία που έφτασε στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη και Δημητριάδος, όπου έπεσε νεκρός το 1936 ο πρώτος καπνεργάτης και μετά στο Ηρώο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια των μαζικών φορέων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ, ο νομάρχης και ο δήμαρχος του νομού και εκπρόσωποι κομμάτων και μαζικών φορέων.
Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα και παλμό. Η προσυγκέντρωση της ΕΣΑΚ έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. "Σφυροκόπημα" στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι ομιλίες του Κ. Αγγελή,προέδρου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και των Κ. Μπαλλά και Γ. Οικονόμου,μελών της διοίκησης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στην πλατεία του Εργάτη, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Παραβρέθηκαν ο Α. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων.
Στην Καρδίτσα στη συγκέντρωση μίλησαν ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Β. Γιαννούλας,μέλος της διοίκησης, ενώ χαιρέτισε εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών. Παραβρέθηκαν ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, ο νομάρχης και ο δήμαρχος, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
Με απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι τίμησαν την Πρωτομαγιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Στο Αγρίνιο η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή και τον παλμό των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των δολοφονημένων από την Αστυνομία καπνεργατών, Βασιλικής Γεωργαντζέλη και Νίκου Καραμιχάλη.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χ. Μπούρας και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αγρινίου Θ. Σώχος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Θ. Αλεξάκης.Τόσο στις ομιλίες όσο και στο ψήφισμα τονίστηκε η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής που χτυπάει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ σημειώθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης για την ανατροπή της.
Επίσης, επιρρίφθηκαν ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αντί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, προσανατολίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στο συμβιβασμό και την ταξική συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο".
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση άμεσα της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και την αλλαγή στον προσανατολισμό της Συνομοσπονδίας. Ακόμα, προβλήθηκαν τα αιτήματα για την εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση των αποδοχών, η υπογραφή μονοετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις και εκφράστηκε η ανάγκη απόκρουσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Στην Κομοτηνή,εργάτες, άνεργοι, υπάλληλοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Κοινή διαπίστωση στη συγκέντρωση ήταν ότι ο αγώνας που άρχισε πριν από 112 χρόνια στο Σικάγο για το 8ωρο είναι σήμερα ζωτικής σημασίας η συνέχισή του.
Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι εργασιακές σχέσεις, ωράριο, επιδόματα, συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση και γενικά όλα τα δικαιώματα των εργατών έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών και εκφράστηκε η απόφαση των συγκεντρωμένων να αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης περιλαμβάνονται αιτήματα όπως 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με κατώτερο μεροκάματο 8.000 δραχμές και μισθό 200.000, δημόσιο τομέα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό με ποιότητα και κοινωνική προσφορά, αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για την ανάπτυξη της Θράκης, δημιουργία βιομηχανικών μονάδων εθνικού χαρακτήρα, καθώς και μια σειρά αιτημάτων τοπικού χαρακτήρα. Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία, πιστοί στο μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πραγματοποίησαν χτες μια μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους εξέφρασαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ απαίτησαν συνδικάτα ταξικά και όχι συναινετικά.
Με το σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών", ξεκίνησε η χτεσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Θριάσιο Πεδίο που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στην πλατεία Ηρώων.
Χαρακτηριστικό της χτεσινής συγκέντρωσης ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν για ψήφισμα την ομιλία του μέλους της Διοίκησης του ΕΚΕ Αντώνη Χοροζάνη,ενώ απέρριψαν το ψήφισμα που συνέταξαν τα φιλοκυβερνητικά στελέχη της διοίκησης του ΕΚ, χωρίς την έγκριση του ΔΣ.
Στην ομιλία του ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε ότι στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου η βιομηχανική παραγωγή, αποδιαρθρώνεται σκόπιμα για να εξυπηρετηθούν οι πολυεθνικές. Και μέσα από το ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μην καταργηθεί το 8ωρο κι η κοινωνική ασφάλιση, οι ΔΕΚΟ να ανήκουν στο Δημόσιο, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες. Παράλληλα, ζήτησαν την αποχώρηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον κοινωνικό διάλογο.
Από το ΕΚ, μίλησε ο γγ του ΕΚΕ Γ. Κούσκουλας,που αρκέστηκε στην απλή αναφορά των προβλημάτων της περιοχής, προσπερνώντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.