ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποταγή και του βιβλίου στην ΕΕ

Στο ίδιο μοτίβο και η ευρωενωσιακή συνδιάσκεψη με θέμα «Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη διεύρυνση», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 10 και 11 του Απρίλη, στο πλαίσιο, πάντα, των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

Τη στιγμή που ο κλάδος του βιβλίου, μονίμως τα τελευταία χρόνια, από την παραγωγή, την προβολή και τη διακίνηση, περνά μεγάλη κρίση, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, κόπτονται να συμβάλουν στο θεσμικό και πολιτικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει θέση για τον πολιτισμό στο «οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αλλά, και αν υπάρχει, για ποιον υπάρχει;

Σε καιρούς που εκδοτικοί οίκοι και πρακτορεία διάθεσης βιβλίων αλλάζουν χέρια, κάποιοι χρεοκοπούν - οι μικρότεροι και κυρίως εκείνοι που προσπαθούν για μια ποιότητα του ελληνικού εκδοτικού χώρου - ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Σε καιρούς, που δεκάδες βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα αγωνιούν για το αν και πώς θα επιβιώσουν, ενώ οι συγγραφείς δεν εισπράττουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, η κυβερνητική πολιτική ρίχνει το κύριο βάρος της στην εφαρμογή των κανόνων της αγοράς και στην εναρμόνιση του ελληνικού βιβλίου με τις επιταγές της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η ελληνική πλευρά διοργανώνει συνδιασκέψεις χρίζοντάς τες «αναγκαίες», γιατί πιστεύει ότι «ο διάλογος για τη σημασία και την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 151 της Συνθήκης, δηλαδή για την υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτιστικές πτυχές, όταν η Ενωση αναλαμβάνει δράσεις δυνάμει άλλων διατάξεων της Συνθήκης, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της απασχόλησης, της κοινωνίας της πληροφορίας και των ψηφιακών τεχνολογιών, των πολιτιστικών βιομηχανιών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και προετοιμάζει το έδαφος για μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική».

Η αλήθεια όμως είναι ότι η υποταγή του βιβλίου στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και η μετατροπή του από αγαθό σε εμπόρευμα, με τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον εκδοτικό χώρο, είναι το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της ευρωενωσιακής βιβλιαγοράς την τελευταία δεκαπενταετία, και μάλλον και η μελλοντική εικόνα της.

Αντιπολεμικά ΟΧΙ, λογοκριτικά «ψαλίδια»

Μπρους Σπρίνγκστιν
Μπρους Σπρίνγκστιν
Οι αντιπολεμικές νότες συνεχίζουν να ακούγονται στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, καταδικάζοντας τον απροκάλυπτο πόλεμο στο Ιράκ. Ανάμεσα στις οργισμένες φωνές των καλλιτεχνών, που αντιδρούν στην αιματηρή, αμερικάνικη επέμβαση, είναι και αυτή του 53χρονου Μπρους Σπρίνγκστιν, που αφιερώνει τα τραγούδια του στους αθώους Ιρακινούς πολίτες, ενώ ασκεί δριμεία κριτική ενάντια στην κυβέρνηση Μπους. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμηνεύει στις συναυλίες του είναι και το «Born in the USA», το συγκλονιστικό κομμάτι που είχε γράψει ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, που ερμηνεύει με την κιθάρα του, και το «War» του Εντουιν Σταρπ.

Αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξη, που έδωσε ο διάσημος δημιουργός, τονίζει πως η αμερικανική κυβέρνηση «εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο την 11η Σεπτεμβρίου» και ότι ο πόλεμος κάνει τον κόσμο να μην ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του. «Δε με έχουν πείσει ότι πρέπει να διακινδυνεύσουμε τις ζωές Αμερικανών και αθώων Ιρακινών πολιτών», σημειώνει. «Αλλά, δυστυχώς, δε μετράει η γνώμη μας».

Πάντως, στη «χώρα της ελευθερίας» η λογοκρισία συνεχίζει να κόβει και να ράβει. Το «ψαλίδι» της στρέφεται ακόμα και κατά αστέρων της μουσικής βιομηχανίας του θεάματος, όπως η Μαντόνα. Ηδη, αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα στην Αμερική έχουν απαγορεύσει τη μετάδοση του νέου της βίντεο κλιπ. «American life», όπου η ποπ σταρ εμφανίζεται με στρατιωτική στολή, κρατώντας χειροβομβίδες, ενώ από την οθόνη περνούν διαμελισμένα σώματα Ιρακινών. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η επίσημη παρουσίασή του, που είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες το βράδυ, θα γινόταν με λογοκριμένο το υλικό.

«Αρωμα» γαλλικού σινεμά

Με την ταινία του Κλοντ Σανμπρόλ «Ανθος του Κακού» αρχίζει αύριο το 4ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στον «Απόλλωνα» (3-10/4) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (11-18/4), παρουσία του σκηνοθέτη Μισέλ Ντεβίλ και Γάλλων ηθοποιών (είσοδος στην πρεμιέρα μόνο με προσκλήσεις).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ (διάρκεια έως τις 18/4) θα προβληθούν 14 ανέκδοτες ταινίες παραγωγής του 2002 και οι 20 ταινίες του 80χρονου σκηνοθέτη της Νουβέλ Βαγκ, Αλέν Ρενέ («Χιροσίμα Αγάπη Μου», «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ», κ.ά.), στον οποίο αφιερώνεται το φεστιβάλ. Οι ταινίες του Αλέν Ρενέ θα προβληθούν και στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης (11-18/4). Προγραμματίζονται επίσης προβολές με ανέκδοτες ταινίες κινουμένων σχεδίων και μυθοπλασίας για παιδιά και νέους. Η απονομή του βραβείου κοινού θα γίνει στις 10/4.

Πρόγραμμα: «Απόλλων»: «Ο θείος μου από την Αμερική» Αλέν Ρενέ (3/4), «Ο πόλεμος τελείωσε» Α. Ρενέ, «Nόvo» Ζ.Π. Λιμοζέν. «Οι δύο έρωτες της Μαρί-Ζο» Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (4/4), «Muriel», «Ο έρωτας σε θάνατο» Α. Ρενέ, «Ενας κόσμος φαινομενικά ήσυχος» Μισέλ Ντεβίλ, «Euroflirt» Σεντίκ Κλαπίς (5/4), «Ο Loulou και άλλοι λύκοι» Γκρεγκουάρ Σολοταρέφ, «Η ζωή είναι μυθιστόρημα» Α. Ρενέ, «Ο αντίζηλος» Νικόλ Γκαρσία, «Adolphe» Μπενουά Ζακό (6/4), «Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ» Α. Ρενέ, «Φυγή» Λουκά Μπελβό, «Ενα απίθανο ζευγάρι» Λ. Μπελβό, «Μετά τη ζωή» Λ. Μπελβό (7/4), «Adolphe», «Η οικιακή βοηθός» Κλοντ Μπερί, «Μετά τη ζωή», «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ» Α. Ρενέ (8/4), «Ενα απίθανο ζευγάρι», «Είμαι και έχω», «Οι δύο έρωτες της Μαρί - Ζο», «Οσο πιο κοντά στον παράδεισο» (9/4), «Φυγή», «Ενας κόσμος φαινομενικά ήσυχος», «Χιροσίμα αγάπη μου» (10/4).

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προβληθούν οι ταινίες του Ρενέ: «Μελό» (11/4), «Η ζωή είναι ένα τραγούδι» (12/4), «Smoking», «No smoking» (13/4), «Η ζωή είναι ένα τραγούδι» (14/4), «Muriel», «Ο θείος μου από την Αμερική» (15/4), «Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ», «Χιροσίμα αγάπη μου» (16/4), «Η ζωή είναι ένα μυθιστόρημα», «Θέλω να γυρίσω σπίτι» (17/4), «Ο έρωτας σε θάνατο», «Providence» (18/4).

Στην Καλαμάτα το «Σκλαβί»

Το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή του θεάτρου, μετά την ανάληψη καθηκόντων του Γιάννη Κακλέα ως νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Αφετηρία του θεατρικού έργου που αγαπήθηκε πολύ, ήταν το ομώνυμο παραμύθι από τη Σύμη. Οπως σημειώνει η Ξένια Καλογεροπούλου «τα λαϊκά παραμύθια αφηγούνται γεγονότα. Δε μας λένε πολλά για τους ήρωές τους και για όσα κρύβονται πίσω από τις πράξεις τους. Για να μεταφέρεις όμως ένα παραμύθι στη σκηνή είναι απαραίτητο να διαγνώσεις και όσα δε λέγονται».

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα, η μουσική του Νίκου Κυπουργού, οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου, η κίνηση του Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Χρήστος Βασιλόπουλος, Μαρκέλλα - Νεφέλη Δουζενάκη, Σταματία Καρτσιούνα, Ηλίας Κουντής, Ευστράτιος Μενούτης, Νίκος Ορφανός, Δέσποινα Παπάζογλου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Κώστας Φιλίππογλου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Εκδήλωση με θέμα «Οι ποιητές λένε όχι στον πόλεμο», διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σήμερα, 7 μμ, στα γραφεία της (Γενναδίου 8).

Σήμερα (8.30μμ) στην ΕΣΗΕΑ θα γίνει αφιέρωμα στο χρονογράφημα του Δημήτρη Ψαθά. Θα μιλήσει ο βουλευτής Β. Πολύδωρας. Χρονογραφήματα θα διαβάσουν οι Α. Καλουτά, Κ. Λαμπροπούλου, Γ. Μιχαλόπουλος, Θ. Βουτσά, Τ. Ράμσης.

Με 400 τίτλους από την πρόσφατη παραγωγή που θα εκτεθούν σε ένα χώρο 100 τ.μ. συμμετέχει η Ελλάδα στη Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 5/4. Την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση οργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τον «Αίσωπο» και τον «Κύκλο παιδικού και εφηβικού βιβλίου». Παράλληλα με τα βιβλία, το ελληνικό περίπτερο θα παρουσιάσει και ατομικά ντοσιέ με το έργο Ελλήνων εικονογράφων παιδικού βιβλίου.

Οι εκδόσεις «Σίγμα» - δημιούργημα του αγωνιστή, ζωγράφου και εικονογράφου παιδικού βιβλίου και συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη - πραγματοποιούν δύο εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο στου Ελευθερουδάκη (Πανεπιστημίου 17): Αύριο (6μμ) η βραβευμένη εικονογράφος και συγγραφέας Φωτεινή Στεφανίδη θα μιλήσει σε νηπιαγωγούς και δασκάλους για το «Πώς γεννιέται ένα βιβλίο», με αφορμή το νέο βιβλίο της «Αλφαβήτα». Στις 5/4 (12μ) η Ομάδα Τέχνης Πάροδος και η Φωτεινή Στεφανίδη θα παρουσιάσουν τα βιβλία της «Αλφαβήτα», «Ενα, δύο, τρία» και «Χρωματίζω!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ