Η Αλέκα Ζορμπαλά, από την "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία", ο Στέλιος Λάμπρου, από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και ο Γιάννης Σχίζας από την "Αθήνα - Πράσινη Πόλη", μιλούν για τη Συμπαράταξη και τους στόχους της
Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", η Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική παράταξη, που θα διεκδικήσει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές τη δημαρχία της Αθήνας με υποψήφιο τον Λεων. Αυδή,έχει ανοίξει ήδη, στο δρόμο, στη γειτονία, στους συλλόγους, τη συζήτηση για την πόλη και το μέλλον της. Αλλωστε, στόχος της είναι η ανάδειξη, υποστήριξη και προάσπιση των αιτημάτων του λαού της Αθήνας, που σήμερα - και στο επίπεδο της πόλης, όπως και από τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές - δέχεται την επίθεση των μεγάλων συμφερόντων και των πολιτικών εκφραστών τους. "Δεν είμαστε με όλους, αλλά με τα λαϊκά συμφέροντα", είχε τονίσει με έμφαση ο Λεων. Αυδής την προηγούμενη Τρίτη στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η Συμπαράταξη. Και ταυτόχρονα είχε απευθύνει το εξής κάλεσμα: Να επιδιώξουμε την απελευθέρωση της πόλης από τα συμφέροντα που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες της, με την ενεργοποίηση των κατοίκων της, όσων αγωνίζονται ήδη, αλλά και εκείνων που είναι έτοιμοι - απ' όπου κι αν προέρχονται - να αγωνιστούν γιατί δε βολεύονται με όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Με τους ανθρώπους της Συμπαράταξης, τρία στελέχη της συγκεκριμένα - έναν από κάθε δημοτική κίνηση που τη συναποτελούν - συζήτησε αυτές τις μέρες και ο "Ρ". Η Αλέκα Ζορμπαλά,από την "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία",ο Στέλιος Λάμπρου,από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και ο Γιάννης Σχίζας από την "Αθήνα - Πράσινη Πόλη",εξηγούν γιατί συγκροτήθηκε η Συμπαράταξη, μιλούν για όσα προηγήθηκαν αυτού που καταγράφηκε ως το πρώτο σημαντικό βήμα και όσα χρειάζεται τώρα να ακολουθήσουν.
Περιγράφουν ακόμη τους στόχους της Συμπαράταξης και ενδεικτικά κάποια απ' τα σχέδιά της για την πόλη, αλλά κυρίως επισημαίνουν ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να ενεργοποιηθεί και να διεκδικήσει την πόλη του ο ίδιος ο αθηναϊκός λαός.
Εκείνοι που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν σ' αυτή την πόλη. Και θέλουν να αγωνιστούν για να ορίσουν το μέλλον της. Τους χρειάζεται η Συμπαράταξη και η πόλη η ίδια. Γιατί αποτελούν τη μοναδική πιθανότητα της Αθήνας, για να αλλάξει πορεία, πριν χαθεί...
Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ
- Σε ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη;
- Στην Ελλάδα και στην Αθήνα του σήμερα συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις στην κοινωνία, όψεις της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της κυβέρνησης που υπηρετείται και από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος και στην ουσία της γίνεται αποδεκτή, έστω με διαφοροποιήσεις, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις εγκλωβισμένες στη λογική του εκσυγχρονισμού, της συναίνεσης και της Κεντροαριστεράς.
Είναι, λοιπόν, κοινός τόπος ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν βαθιά πολιτικό χαρακτήρα. Γιατί βλέπουμε καθημερινά να υλοποιείται μια πολιτική άγριας λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που τείνει στην κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων, στη συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών με ένταση της κρατικής αυθαιρεσίας, βίας και καταστολής. Γινόμαστε μάρτυρες της κρίσης αντιπροσώπευσης του αστικοδημοκρατικού μας συστήματος, με μετάθεση της λήψης των αποφάσεων σε αδιαφανή, απρόσωπα, γραφειοκρατικά κέντρα και σε τεχνοκράτες, με τους πολίτες μακράν της καθημερινής διαχείρισης των προβλημάτων τους. Ετσι μια αυταρχική - συναινετική δημοκρατία αναδύεται, ενώ η λαϊκή κυριαρχία εκπίπτει και υποβαθμίζεται.
- Πώς επηρεάζει η κατάσταση που περιγράφετε την Αθήνα;
- Είναι κοινή παραδοχή, ότι ζούμε σε μια πόλη αβίωτη, εχθρική προς τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της. Με προβλήματα που διαρκώς επιτείνονται, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν, όλες ανεξαιρέτως, μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές. Το μέλλον της Αθήνας προδικάζεται ζοφερό. Οι επιλογές, που την αφορούν, με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, κινούνται στην απάνθρωπη λογική των "μεγάλων έργων", του κέρδους, των ευημερούντων αριθμών εις βάρος των φτωχών ανθρώπων, στη λογική αυτή που αδιαφορεί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος!
- Αποτελεί η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" απάντηση στις εξελίξεις αυτές;
- Για τους λόγους αυτούς στην "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" κρίναμε αναγκαία τη συγκρότηση ενός αντίπαλου δέους,που στο επίπεδο της πόλης της Αθήνας, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις, να προτείνει λύσεις, στην κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής της άθλιας και μίζερης πραγματικότητας που βιώνουμε. Και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση αυτή εδώ και αρκετό καιρό. Θεωρούμε δε ότι η Συμπαράταξή μας αποτελεί ένα πρώτο βήμα,μια σημαντική κατάκτηση στη συνολικότερη προσπάθειά μας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
- Πώς έγινε πράξη η "Συμπαράταξη";
- Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεν είναι "κάτι", που προήλθε από το τίποτα και οδηγείται στο πουθενά... Δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης.
Οι άνθρωποι, που την απαρτίζουν, έχουμε συναντηθεί ξανά, πολλές φορές, και για πολλά χρόνια. Εχουμε συναντηθεί στους τόπους δουλιάς, στα σωματεία και στις ενώσεις, σε κοινούς αγώνες, διεκδικήσεις και κοινές κατακτήσεις.
Εχουμε, λοιπόν, πολλά στοιχεία κοινού παρελθόντος. Εχουμε παρόν και έχουμε μέλλον,γιατί η σύγκλισή μας αυτή επιτεύχθηκε πάνω σε κοινές θέσεις και βασίστηκε στις αρχές της ουσιαστικής δημοκρατίας, της καλής πίστης, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.Η όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων και της πόλης από την επιταχυνόμενη επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, για το ότι η Συμπαράταξή μας αυτή δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα ευκαιριακό εκλογικό σχήμα, αλλά ένα σχήμα με προοπτική στο μέλλον και τους αγώνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα της πόλης!
- Πού πηγαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα;
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από "κύτταρο δημοκρατίας" των φοιτητικών μας χρόνων βλέπουμε να μεταλλάσσεται σε ένα θεσμό απρόσωπο, παρακμασμένο, γραφειοκρατικό, την ίδια στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο το ειδικό βάρος της, σε σχέση με το συνολικό οικοδόμημα της εξουσίας. Και αυτό διότι οι δήμοι πλέον έχουν τέτοιες αρμοδιότητες, που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της ζωής μας. Είναι οι δήμοι, μια εξουσία, που ασκεί πολιτική, διαχειρίζεται κεφάλαια, διανέμει και αναδιανέμει πόρους, με αποτέλεσμα να αποτελούν οι δήμοι πλέον "πεδίον δόξης λαμπρόν" για πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματικές δραστηριότητες,με κυρίαρχο σκοπό το κέρδος υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και έλλειψης κοινωνικού ελέγχου.
- Για ποια Αυτοδιοίκηση δεσμεύεται να παλέψει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα";
- Θέλουμε να αλλάξουν όλα αυτά. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τη βλέπουμε σαν αποτελεσματική, χρηστή διοίκηση, αλλά σαν διεκδίκηση.Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις με βάση το δημοκρατικό σχεδιασμό και τον κοινωνικό έλεγχο που θα αντιστοιχούν στα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της και με ιεραρχήσεις τέτοιες, που θα προτάσσουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ασθενέστερων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα όλα αυτά είναι δυσκολότερα από ποτέ. Γιατί απαιτούν βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές, συνολικές ρήξεις.Δεσμευόμαστε όμως να το επιχειρήσουμε.
- Τι χρειάζεται για να καρποφορήσει η προσπάθεια της "Συμπαράταξης";
- Εμείς δεσμευόμαστε, αλλά χρειάζεται να το κάνουν κι άλλοι. Κρίνουμε αναγκαία και πρόσφορη οποιαδήποτε προσπάθεια σε επίπεδο δρόμου, γειτονιάς, πόλης από μικρές ή μεγάλες συλλογικότητες.Πάνω απ' όλα όμως θεωρούμε αναγκαίο και συστατικό όρο του όποιου εγχειρήματος τη διαρκή ενεργοποίηση,όλων των ζωντανών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, κυρίως δε αυτών των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες στερούνται ενός βασικού επιπέδου ποιότητας στη ζωή τους.
- Προχωρήσατε οι τρεις Δημοτικές Κινήσεις στη συγκρότηση της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Ποια αναγκαιότητα την επέβαλε;
- Στην προηγούμενη τετραετία αντιμετωπίσαμε, ως "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",το μπλοκ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως εκφραζόταν με τους συνδυασμούς του Δ. Αβραμόπουλου,του Θ. Πάγκαλου και της Μ. Δαμανάκη.Υποστήριξαν από κοινού και υποστηρίζουν σήμερα την ίδια, στην ουσία, πολιτική μετατροπής του Δήμου της Αθήνας και συνολικά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συμπληρωματικό μηχανισμό επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ετσι, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, αυτά τα χρόνια, στρέψαμε την προσοχή μας στην ενθάρρυνση, στο συντονισμό, στην οργάνωση και τη συμπαράστασή μας σε όσες λαϊκές κινητοποιήσεις εκδηλώθηκαν,είτε αφορούσαν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είτε την προστασία των ελεύθερων χώρων απ' τις αρπαχτικές διαθέσεις του κεφαλαίου και ακόμα την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας, του αθλητισμού και σειρά άλλων ζητημάτων.
- Στο δρόμο, δηλαδή, με το συντονισμό των λαϊκών αγώνων σφυρηλατήθηκε η Συμπαράταξη;
- Σ' αυτούς τους αγώνες συμμετείχαν άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Διάθεση να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έστω κι αν ήταν διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων και εντάξεων καθένας.
Αυτή ήταν η μαγιά,η οποία μας οδήγησε στη διακήρυξή μας για τις δημοτικές εκλογές, ήδη από το Φλεβάρη, να εκδηλώσουμε την πρόθεση να δημιουργηθεί μια συμπαράταξη όλων των ενώσεων, ομάδων, ανθρώπων, που συνέδεε η κοινωνική δράση. Για να δημιουργηθεί ένας πόλος αντιπαράθεσης στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις...
Και σήμερα περισσότερο είναι αναγκαίο αυτό. Οι δημοτικές εκλογές είχαν πάντα - ειδικά στην Αθήνα - πολιτικό χαρακτήρα, αλλά αυτή τη φορά και μόνο το επιχείρημα του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο, ότι οι εκλογές πρέπει να μετατραπούν σε επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής, μας οδηγεί στην αναγκαιότητα της ήττας των φιλοκυβερνητικών συνδυασμών. Στην Αθήνα ιδιαίτερα, όπου πιλοτικά πάει να εφαρμοστεί το μοντέλο της "κεντροαριστεράς".
- Και η απερχόμενη δημοτική αρχή; Είναι κι αυτή ...κεντροαριστερή;
- Η δημοτική αρχή, πολιτικός εκπρόσωπος του άλλου πόλου του δικομματισμού, απέδειξε ότι υπάρχει καλός κυβερνητικός υπάλληλος,έστω κι αν προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό κόμμα. Αλλος δε θα μπορούσε να υλοποιήσει καλύτερα - από το σημερινό δήμαρχο - όλες τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, που είναι απόρροια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη μετατροπή, δηλαδή, του Δήμου σε μηχανισμό επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Και, μάλιστα, όταν ο ρόλος του δημάρχου Αθηναίων - ως προέδρου της ΚΕΔΚΕ - είναι ευρύτερος. Δε χρειάζεται άλλη "μαρτυρία" από την περικοπή των δέκα δισεκατομμυρίων από τα λεφτά της Αυτοδιοίκησης, που ...πρόσφερε με πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της - στελέχη όλοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην αυτοδιοίκηση - η ΚΕΔΚΕ ως συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος σύγκλισης!
- Ποιοι πληρώνουν τα δέκα ...κεντροαριστερά, τελικά, δισεκατομμύρια και όλα τα άλλα;
- Τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι πληρώνουν αυτή την πολιτική. Είναι, κατά κύριο λόγο, αυτοί που χρησιμοποιούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, τα αθλητικά του γυμναστήρια, τα ΚΑΠΗ, και τους οργανισμούς του, που ασχολούνται με κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι αυτοί που πληρώνουν τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσοι στέλνουν τα παιδιά τους στα άθλια κτιριακά συγκροτήματα, όπου στεγάζονται σχολεία. Είναι η πλειοψηφία, που εργάζεται, κατοικεί και σπουδάζει στην Αθήνα...
Γιατί, βέβαια, η μειοψηφία των εχόντων και κατεχόντων ούτε κατοικεί εδώ, ούτε τα παιδιά της στέλνει στα δημοτικά βρεφοκομεία ή τα αθλητικά κέντρα, ούτε βέβαια στα δημόσια σχολεία. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που στηρίζουν τους γνήσιους εκπροσώπους των συμφερόντων τους με την προβολή τους στις πολυτελείς δεξιώσεις, με την καθημερινή πρόσκλησή τους στα μεγάλα, ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.
- Τι προτείνετε στους πρώτους, τους πραγματικούς κατοίκους της πόλης, που περιγράψατε, να κάνουν;
- Οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν συμφέρον από ένα δήμο κι ένα δήμαρχο - σύμμαχο και συμπαραστάτη στις διεκδικήσεις τους. Εχουν συμφέρον από την υπερψήφιση του συνδυασμού της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", που έχει διακηρύξει την απόφασή της να υπερασπιστεί τις λαϊκές διεκδικήσεις. Και επιπλέον να παρέμβει για να λύσει ζητήματα της καθημερινής τους ζωής, προς όφελός τους.
Η Συμπαράταξη αποτελεί ελπίδα για όσους δε βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Η προοπτική της βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι το πρόγραμμά της εκφράζει τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και η αγωνιστική της κατεύθυνση μαζί με τη στήριξη του αθηναϊκού λαού εγγυάται ότι θα βρίσκεται στη γραμμή της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην πόλη. Στη "Συμπαράταξη για την Αθήνα", μαζί με όσους συναντηθήκαμε μέχρι τώρα, έχουν θέση κι άλλοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση, μέλη και οπαδοί κομμάτων της κυρίαρχης αντίληψης, που θέλουν να καταδικάσουν την πολιτικής τους και τους φορείς της σε κυβερνητικό και δημοτικό επίπεδο. Ο τρόπος που θα συμμετάσχουν είναι δικιά τους υπόθεση, όμως οι δημοτικές εκλογές και η ψήφος σ' αυτές τους δίνει την ευκαιρία!
- Γιατί καλείτε τους Αθηναίους, τους κατοίκους της πόλης, να υπερψηφίσουν τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" στις δημοτικές εκλογές;
- Δεν τους ζητάμε απλώς και μόνο να ψηφίσουν τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα", που δεσμεύεται, όπως έχουμε περιγράψει, να διεκδικήσει μια πόλη για τους κατοίκους της, αυτούς στους οποίους ανήκει. Τους ζητάμε, κυρίως και προπάντων, να γίνουν συμμετοχικοί, να μπουν μέσα στον κοινωνική διαδικασία και να διεκδικήσουν,να αγωνιστούν δίπλα στη Συμπαράταξη για την πόλη που θέλουμε. Να αποφύγουν τις παγιδεύσεις της κυρίαρχης λογικής. Να αποφύγουν την παγίδευσή τους από τους κατασκευαστές εικόνων, που προϋποθέτουν, αλλά και ενισχύουν την κοινωνική χαύνωση για να περάσουν τα μηνύματά τους. Να αντισταθούν στην πολιτική γκλαμουριά.Και να αναπτύξουν ουσιαστικό προβληματισμό για τα δημοτικά πράγματα...
- Αυτός ο προβληματισμός οδήγησε και στη συγκρότηση της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή;
- Ο δημοτικός αγώνας έχει και για την "Αθήνα - Πράσινη Πόλη",τη Δημοτική μας Κίνηση, βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα. Και η επιλογή, τελικά, αφορά ουσιαστικά ανάμεσα στη μικροδιαχείριση διαφόρων επουσιωδών στοιχείων και στα μεγάλα ζητήματα της ποιότητας ζωής!
Αυτοί που παραμένουν στο επίπεδο της μικροδιαχείρισης μπορούν ανέξοδα και χωρίς δυνατότητα δημοσίου ελέγχου να επιδίδονται σε δημαγωγία. Οταν όμως φωτίζονται και αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα της ποιότητας ζωής, τότε προκύπτουν ουσιαστικές ρήξεις με το κυρίαρχο σύστημα και η μικροδιαχείριση δεν είναι επαρκής. Χρειάζεται παρέμβαση για την αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος και τέτοιου είδους παρέμβαση δεν αποτελούν οι δημόσιες σχέσεις και οι κοσμικές εκδηλώσεις.
Η Αθήνα σήμερα έχει ανάγκη από μια νέα διαχείριση του περιαστικού περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του αστικού χώρου. Χρειάζεται μεγαλύτερη παρουσία της φύσης στην περίμετρο και μέσα στην πόλη.
Τα πολεοδομικά κύτταρα, όπως είναι οι συνοικίες και οι γειτονιές, πρέπει να έχουν κατά το δυνατό πλουραλιστικό χαρακτήρα και να μην εκτίθενται στον κίνδυνο "ταξικών εκκαθαρίσεων", με ποικίλες στοχεύσεις, όπως την εγκατάσταση νυχτερινών κέντρων και άλλων υπηρεσιών. Η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει νέα Βηρυττός.Πρέπει να αναπτύξει τις παραγωγικές δραστηριότητές της,να προωθήσει τις ήπιες μορφές κυκλοφορίας, να δώσει προτεραιότητα στον πεζό. Να πάψει να είναι μια γκρίζα πόλη. Να ξαναγίνει εστία χαράς για τους κατοίκους.
- Ευκταίο, αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει;
- Η φυσιογνωμία της Αθήνας προσδιορίζεται από την κυρίαρχη πολιτική. Είναι φανερό ότι μέσα σ' ένα γενικότερο πολιτικό κλίμα, όπου βασιλεύουν η ανεργία, το εργασιακό άγχος, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος,δεν είναι δυνατό να έχουμε απότομες ανατροπές που θα εγκαθιδρύσουν έναν "επίγειο δημοτικό παράδεισο". Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο αγώνας περιττεύει.Απεναντίας, πρέπει να ενταθεί, ώστε σε δημοτικό επίπεδο να μπορεί να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή και, παράλληλα, να αναπτυχθούν ελπιδοφόρα κινήματα για το μέλλον.Είναι φανερό ότι οι δημοτικές παρατάξεις που υπόσχονται μια νησίδα ευτυχίας μέσα στο πέλαγος του νεοφιλελευθερισμού απλώς δημαγωγούν.
- Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεσμεύεται προγραμματικά για παρεμβάσεις, που ως δημοτική αρχή έχει την πολιτική βούληση να προωθήσει. Σκιαγραφείτε κάποιες προτάσεις της;
- Ο πολιτισμός, για παράδειγμα. Μια ριζοσπαστική δημοτική παρέμβαση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός συμμετοχικού πολιτισμού σε τοπική κλίμακα. Αντί για τα "μεγάλα" γεγονότα, μέσω της παρουσίας διασημοτήτων και τις συνδεόμενες με αυτά κοσμικότητες, ο πολιτισμός πρέπει να έρθει στο επίπεδο της συνοικίας και της γειτονιάς, με το βιβλίο, τη ζωγραφική, την ποίηση, τις κινηματογραφικές λέσχες.
Στην παιδεία, ο δήμος οπωσδήποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση μιας συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής, όμως μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εξωσχολικής παιδείας, προκαλώντας και ενισχύοντας τις διάφορες μορφωτικές εκδηλώσεις,ασχολούμενος με τον πολίτη από τις χαμηλότερες ως τις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Σε μια τέτοια δραστηριότητα, σημαντική θέση κατέχει η φροντίδα για το σχολικό περιβάλλον, το οποίο μέχρι τώρα ανέμελα διαχειρίζεται η δημοτική εξουσία. Ιδιαίτερα οι αυλές των σχολείων μπορεί να αναπτύξουν την αισθητική και τη φυσικότητά τους, προτιμώντας στην ανάγκη ακόμη και το γυμνό χώμα, σε σχέση με τα τσιμεντένια δάπεδα. Είναι κι αυτό μια μορφή σύνδεσης της παιδείας με τη φύση!
- Περιγράφετε μια πόλη που θέλουμε. Μια Συμπαράταξη με δράση ικανή να φέρει αποτελέσματα...
- Η Συμπαράταξη δεν επιδίδεται σε στείρα αντιπολίτευση. Μέσα από το πρόγραμμά της, προκύπτουν αβίαστα εναλλακτικές λύσεις.Εναλλακτικές λύσεις στη διαχείριση του χώρου, στη λειτουργικότητα των κυττάρων της πόλης, στις μορφές κυκλοφορίας, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ανάπτυξη κοινοτικού πνεύματος μέσα στην πόλη. Η Αθήνα είναι μια πόλη που τρέπει τους ανθρώπους της σε φυγή. Η μάχη για το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης, για την ενίσχυση της ποικιλότητας, της ελκυστικότητας, του καλλιτεχνικού και αισθητικού χαρακτήρα της πόλης, μπορεί να δοθεί και να κερδηθεί.
Αντίθετα, η πρόταση της άλλης πλευράς, ανεξάρτητα από τους "εξωραϊσμούς" και τη συσκευασία με την οποία προσφέρεται, είναι μια πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο του μοναχικού καταναλωτή. Του αλλοτριωμένου ανθρώπου. Και του ιδιώτη, ο οποίος είτε εκμεταλλεύεται τους άλλους, είτε αυτός ο ίδιος υφίσταται παθητικά την αλλοτρίωση.