Σε αγώνα για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος κάλεσε τους σπουδαστές ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, στη διάρκεια επίσκεψής του σε δύο σχολές
Κοντά στους σπουδαστές του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων "Le Monde", βρέθηκε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,μαζί με κλιμάκιο του Τομέα Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών της ΚΝΕ, ενώ χτες επισκέφτηκε το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών "ΙSΤStudies". Οι επισκέψεις έγιναν με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα των ιδιωτικών σχολών.
Στην Ερώτηση αυτή οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι μετατρέπονται σε θύματα κερδοσκόπων, που στήνουν διάφορες παρασχολές και τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα του εκπαιδευτικού συστήματος και το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας.
Ο Απ. Τασούλας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους σπουδαστές, τόσο για την ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, χωρίς φραγμούς, για να πάψουν οι διάφοροι επιτήδειοι να εμπορεύονται όνειρα και να καταργηθούν τα διάφορα εργαστήρια, κολέγια, ινστιτούτα κλπ, που κερδοσκοπούν ασύστολα και ασύδοτα σε βάρος της νεολαίας. Συζήτησε επίσης για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, όπως τις υπερβάσεις του ανώτατου ορίου αύξησης διδάκτρων, που επιβάλουν οι σχολάρχες, ή την προκαταβολή διδάκτρων για την επόμενη χρονιά, ή τα επιπλέον χρήματα που ζητούν στη διάρκεια της χρονιάς για διάφορες "επιπλέον υπηρεσίες" κλπ.
Συζήτησε επίσης για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, που φτάνει ακόμη μέχρι και την παρακολούθηση σπουδαστών και καθηγητών, για την ασυδοσία των σχολαρχών στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είναι κατοχυρωμένα.
Στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων "Le Monde", οι σπουδαστές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον βουλευτή του ΚΚΕ. "Πληρώνετε 900.000 δραχμές το χρόνο για δίδακτρα, τη στιγμή που η παιδεία θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν", τους είπε ο Απ. Τασούλας, για να συνεχίσει λέγοντας: "Ξέρουμε ότι πολλοί σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Οι περισσότεροι από σας εργάζεστε για να βγάλετε τα δίδακτρα της σχολής, τη στιγμή που η παιδεία θα έπρεπε να είναι δημόσια και να παρέχεται δωρεάν". Τους κάλεσε δε να παλέψουν για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ τα μέλη της ΚΝΕ που συνόδευαν το βουλευτή απευθυνόμενα στους σπουδαστές, τους κάλεσαν να παλέψουν από κοινού για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα, για τα προβλήματα της νεολαίας και της παιδείας.
Στην ιδιωτική σχολή "IST Studies", η συζήτηση περιορίστηκε μόνο με τους υπεύθυνους της σχολής. Ο Απ. Τασούλας, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των σπουδαστών της σχολής, όπως τα υπέρογκα δίδακτρα, αλλά και σε γενικότερα προβλήματα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, όπως η μη χορήγηση αναβολής στράτευσης, η ανυπαρξία κρατικού ελέγχου στα προγράμματα σπουδών. Ζήτησε επίσης από τους διευθύνοντες τη σχολή να μη βάζουν φραγμούς στη συνδικαλιστική δράση των σπουδαστών και να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Από το 1995 οι αρμόδιοι "εργάζονται" για να τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης έξω από το σχολείο. Απέκλεισαν χτες την οδό Φιλικών για μια ώρα οι μαθητές και οι γονείς τους
Την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, καθώς και την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στο δρόμο έξω από το σχολείο τους απαίτησαν χτες το πρωί οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου Περιστερίου, μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, για μια ώρα περίπου, της οδού Φιλικών.
"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε", "Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", φώναζαν οι μαθητές, απαιτώντας να σταματήσει επιτέλους η αδιαφορία και κωλυσιεργία των "αρμόδιων" υπηρεσιών και να επιλυθούν τα προβλήματά τους.
Οπως αναφέρουν οι γονείς, σε περσινή συνάντηση του Συλλόγου Γονέων με τον πρόεδρο του ΟΣΚ τέθηκε το θέμα της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων δίπλα στο σχολείο, όπως και της προμήθειας υπολογιστών για το μάθημα της πληροφορικής. Στο οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον ΟΣΚ, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών λειτουργεί ασβεστάδικο. Οι γονείς έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι, με ενέργειες που δρομολογούνται, θα απομακρυνθεί το ασβεστάδικο για να χτιστεί το γυμναστήριο, ενώ για την προμήθεια των υπολογιστών, αφού έγιναν στην αρχή αναφορές από τον πρόεδρο του ΟΣΚ σε δυσκολίες λόγω οικονομικού κόστους, στο τέλος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει και επί του θέματος αυτού. Και τα δύο αυτά ζητήματα, όμως, εκκρεμούν μέχρι σήμερα. Για την καθυστέρηση της τοποθέτησης φωτεινού σηματοδότη στο σχολείο οι γονείς τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί από το 1995, το μόνο που έγινε είναι η τοποθέτηση των στύλων!
Στην κινητοποίηση είχαν κληθεί να παραβρεθούν και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα εκπρόσωποι από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, από τον ΟΣΚ, από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η δημοτική αρχή. Παραβρέθηκε, όμως, μόνο ο δήμαρχος Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος είπε ότι δε γνώριζε για τα προβλήματα, πράγμα που οι γονείς διαψεύδουν με έγγραφά τους, που έστειλαν στον ίδιο το Μάρτη του 1997 και τον πληροφορούν τόσο για την καθυστέρηση της τοποθέτησης των φαναριών όσο και της κατασκευής του γυμναστηρίου.
Σχετικά με το παραπάνω θέμα Ερώτηση κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ.Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης πότε θα απομακρυνθεί το ασβεστάδικο που βρίσκεται σε οικόπεδο του ΟΣΚ δίπλα από το 12ο Γυμνάσιο και στο οποίο θα πρέπει πολύ γρήγορα να αρχίσει η ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου. Επίσης ρωτούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί σηματοδότες μπροστά από το σχολείο, των οποίων η έλλειψη δημιουργεί κινδύνους ατυχημάτων στους μαθητές του σχολείου.
Τη συρρίκνωση των σχολικών μονάδων με τη δραστική μείωση του προσωπικού τους, που οδηγεί στο σταδιακό κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν αποσπασμένοι στα ελληνόγλωσσα σχολεία, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες της Βάδης - Βυρτεμβέργης.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Βάδης - Βυρτεμβέργης, το υπουργείο Παιδείας είτε από "εκσυγχρονιστική" διάθεση, είτε θέλοντας να αποδείξει ότι στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχει πολιτική, προσπαθεί να αποδείξει πως θέλει να αναβαθμίσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ στην ουσία θέλει να εκχωρήσει την ευθύνη της λειτουργίας των ελληνόγλωσσων σχολείων στη γερμανική πλευρά.
"Με το πρόσχημα της αντικατάστασης μιας αποτυχημένης μορφής σχολείων και τη δημιουργία καλύτερων, η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει να καταργήσει τη μορφή των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων της Γερμανίας, προωθώντας μια μορφή δίγλωσσου ιδιωτικού σχολείου, που δεν την αποδέχεται ο ελληνισμός. Η προτεινόμενη μορφή όσον αφορά το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης είναι τελείως ανεδαφική και ανέφικτη", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης για το ελληνόγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας. Χωρίς εκπαιδευτικούς συμβούλους (με την ελληνική εκπαίδευση ουσιαστικά ακέφαλη), χωρίς τη στοιχειώδη στήριξη του κράτους, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, με πανάρχαια και ακατάλληλα βιβλία, με προγράμματα που έχουν προ καιρού ξεπεραστεί, οι εκπαιδευτικοί παλεύουν μόνοι να περισώσουν την εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης στη Γερμανία.
"Ετσι βλέπουμε σχολεία να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, αίθουσες διδασκαλίας που με κόπο παραχωρούνται από τους Γερμανούς να χάνονται, εκπαιδευτικοί να μετακινούνται χωρίς συντονισμό και προγραμματισμό και ένα σωρό άλλα που συνθέτουν μια εικόνα διάλυσης. Το πού οδηγεί αυτή η κατάσταση είναι φανερό. Τα σχολεία, έτσι όπως θέλει το υπουργείο Παιδείας να καταντήσουν, θα κλείσουν από μόνα τους και οι γονείς θα στραφούν, πού αλλού, σε ιδιωτικά", σημειώνεται.
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί προτείνουν να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα για 10 ώρες στο πρωινό πρόγραμμα των γερμανικών σχολείων, σ' όλα τα επίπεδά τους, τα τμήματα μητρικής γλώσσας να αναβαθμιστούν και να λειτουργήσουν με νέο πρόγραμμα, νέα βιβλία, και σοβαρή παιδαγωγική υποστήριξη.
Δεν πρόκειται για απόσπασμα ομιλίας "αριστεριστή" συνδικαλιστή σε γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου. Είναι λόγια του υπουργού Παιδείας, Γερ. Αρσένη, στην εναρκτήρια ομιλία του στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα "Προοπτικές των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρώπη" στις 9/2. Για να συνεχίσει αμέσως, λέγοντας: "Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν αργότερα τον φοιτητή σε μια εμβάθυνση και εξειδίκευση". Στην ίδια ομιλία εξάγγειλε ότι οι επιτροπές του υπουργείου επεξεργάζονται σχέδιο νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο θα ψηφιστεί (ως συνήθως) μέσα στο καλοκαίρι.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού είναι αποκαλυπτικό των προθέσεών του. Φανερώνει το πώς σκέπτεται να διαρθρώσει την ανώτατη εκπαίδευση και τις μεταπτυχιακές σπουδές.
1. Στέρεη γενική κοσμοθεωρητική μόρφωση που θα του δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τους νόμους κίνησης της φύσης, της νόησης και της κοινωνίας, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διδάσκεται και τις θεμελιώδεις αρχές όλων των βασικών επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Πολιτική Οικονομία, Κοινωνιολογία κ.ά.), καθώς και τα βασικά φιλοσοφικά ρεύματα.
2. Στέρεη γενική επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενο που σπουδάζει. Μέσα από αυτή τη μόρφωση, θα πρέπει ο φοιτητής να κατακτάει το αντικείμενο της επιστήμης του. Θα πρέπει να μαθαίνει όλους τους βασικούς νόμους, τις αντιθέσεις τους, τις μεθοδολογίες, τον τρόπο εξέλιξης και γενικότερα τη διαλεκτική της συγκεκριμένης επιστήμης και τη σχέση της με την επιστήμη συνολικά.
3. Κατάκτηση και αφομοίωση της σχέσης γενικού - μερικού, της ικανότητας συγκεκριμενοποίησης, συστηματικής μελέτης και έρευνας που οδηγεί στην εμβάθυνση και την ειδίκευση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ικανότητα εφαρμογής της αποκτημένης γνώσης στο επίπεδο της υλικής παραγωγής. Με την έννοια αυτή, πρέπει πάντα να περιφρουρείται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης με την κατά το δυνατό γρηγορότερη διοχέτευση της παραγόμενης - πρωτότυπης γνώσης στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.
4. Σύνδεση της επιστήμης με την εργασία. Η σύνδεση αυτή που πρέπει να γίνεται οργανωμένα κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών έχει τη διάσταση της απόκτησης εμπειριών και συμπλήρωσης των γνώσεων για τη συγκεκριμένη εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Πρώτα και κύρια, η επαφή με την πραγματικότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης πρέπει να βοηθάει τον φοιτητή να αντιλαμβάνεται, έστω και σε γενικές γραμμές, τον κοινωνικό του ρόλο, τις παραγωγικές σχέσεις, τη σχέση της επιστήμης του με τις παραγωγικές δυνάμεις και τις παραγωγικές σχέσεις και τη δική του θέση στο μέλλον μέσα στην παραγωγή.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται ακόμα πιο καθαρό ποιες είναι οι επιδιώξεις της ΕΕ και της κυβέρνησης. Στο όνομα ότι οι βασικές σπουδές πρέπει να παρέχουν μόνο γενική γνώση (βλ. κατάρτιση), θα υποβαθμίσουν ακόμα παραπέρα το επίπεδο των σπουδών. Ετσι η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων θα βγαίνει στην παραγωγή κατακτώντας ίσα - ίσα την αναγκαία γνώση για μια πρόσκαιρη θέση εργασίας, με τρόπο αποσπασματικό και φυσικά με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και απαιτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει παραπέρα τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης (μετά τα ΠΣΕ) και στα "συμβατικά" Πανεπιστήμια σε Κύκλους Σπουδών. Αυτό το γεγονός, ο υπουργός το παρουσιάζει ως "πρόσβαση στην επιστήμη".
Στην πραγματικότητα, οι απόφοιτοι, ακόμα και όταν καταφέρουν να ενταχθούν στην παραγωγή, θα βρίσκονται διά βίου σε καθεστώς ανασφάλειας και επανακατάρτισης. Ο στόχος είναι προφανής. Να καλύπτονται οι εναλλασσόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων στην αγορά εργασίας. Με δυο λόγια το μοντέλο σπουδών που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι ένας μηχανισμός παραγωγής απασχολήσιμων εργαζομένων, με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό της μέσης εκπαίδευσης που θα εκπληρώνει το σχήμα κατάρτιση - απασχόληση - απόλυση - επανακατάρτιση.
Με τη μεταφορά της ειδίκευσης στα μεταπτυχιακά, ακόμα λιγότεροι φοιτητές θα αποκτούν (την απαραίτητη για εμάς) ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση. Ετσι τα μεταπτυχιακά θα γίνουν ένας μηχανισμός ταξικής επιλογής της αυριανής (απαραίτητης για την άρχουσα τάξη) ελίτ.
Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι μπροστά μας υπάρχουν δύο δρόμοι. Της υποταγής και της συναίνεσης με τις κατευθύνσεις μιας αντιδραστικής πολιτικής, ή της ανατροπής της και της διεκδίκησης με όρους Μετώπου Παιδείας ενός άλλου εκπαιδευτικού συστήματος, σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Το φοιτητικό κίνημα, αλλά και συνολικά το λαϊκό κίνημα της χώρας μας δεν έχουν μπροστά τους άλλη επιλογή από αυτήν της αντεπίθεσης και του Μετώπου Παιδείας. Η συζήτηση, που άνοιξε σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το περασμένο Φθινόπωρο με αφορμή το Νόμο 2525/97, μπορεί και πρέπει να πάρει νέα ποιοτικά στοιχεία με βάση την εμπειρία που αναδείχνουν τόσο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, των εργαζομένων και των αγροτών.
Παναγιώτης ΠΑΛΑΒΟΣ
Ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Παιδείας τα 49 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, που εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά 25% από το ελληνικό κράτος. Μια βδομάδα πριν, ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, δηλώνοντας ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές θα οδηγούν σε "εμβάθυνση και εξειδίκευση" και οι προπτυχιακές σπουδές "σημαίνουν κυρίως της γενική γνώση, την πρόσβαση του πολίτη στην επιστήμη και τις εξελίξεις".
Από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν και που θα ξεκινήσουν μέσα στο 1998, τα 14 εντάσσονται στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών, 10 στις Θετικές Επιστήμες, 5 στα Παιδαγωγικά, 8 στις Οικονομικές Επιστήμες και 12 στις Επιστήμες Υγείας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα αυτά μαζί με τα 50 ακόμα που εγκρίθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Γεωπονικό και τον Τεχνολογικό Τομέα είναι 19.131.803.000 δρχ. Ακολουθούν τα 49 Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Πανεπιστήμια που θα τα λειτουργήσουν:
Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Διαπανεπιστημιακό Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), Επιστήμες των Αποφάσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), Πολιτική και Προγραμματισμός Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Οικονομικών Επιστημών (Ε. Κ. Π. Α), Μ. Β. Α και Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχείρηση Ερευνα και Marketing (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής (Πειραιώς), Χρήση νέων Τεχνολογιών και Καινοτόμων Μορφών Διδασκαλίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (Μακεδονίας).
Απομόνωση και Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων με Βιολογική Δραστικότητα (Κρήτης), Επιστήμη και Τεχνολογία των Πολυμερών (Πατρών), Λογική και Θεωρία Αλγορίθμων και Υπολογισμού (ΕΚΠΑ), Βιοανόργανη Χημεία (Ιωαννίνων), Εφαρμοσμένη Μοριακή Φασματολογία (Κρήτης), Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της (ΕΚΠΑ), Διαχείριση Θαλάσσιων και Παράκτιων Βιολογικών Πόρων (Κρήτης), Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής (ΕΚΠΑ), Ωκεανογραφία (ΕΚΠΑ), Φυσική Υλικών (ΑΠΘ).
Βιοϊατρική Τεχνολογία (Πατρών), Μοριακή Βιολογία/Βιοϊατρική (Κρήτης), Ιατρική, Φυσική, Ακτινοφυσική (ΕΚΠΑ), Βιομηχανική Φαρμακευτική (ΕΚΠΑ), Βιοτεχνολογία (Ιωαννίνων), Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική (ΕΚΠΑ), Ιατρική - Πληροφορική (ΑΠΘ), Ελεγχος και Παραγωγή Φαρμακευτικών Ενώσεων (ΕΚΠΑ), Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας - Πληροφορική Υγείας (ΕΚΠΑ), Οδοντιατρική (ΕΚΠΑ), Νευροεπιστήμες (Κρήτης), Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική - Κοινωνική και Προληπτική Ιατρική (ΕΚΠΑ).
Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία (ΑΠΘ), Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες (ΕΚΠΑ), Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό (Αιγαίου), Βιολογία της Ασκησης (ΕΚΠΑ), Επιστήμες της Αγωγής (ΑΠΘ).
Ιστορία και τεκμηρίωση σε Σύγχρονα Ζητήματα (Ιόνιο), Το Ελληνικό Θέατρο από την Αρχαιότητα έως σήμερα - Θεωρία και Παράσταση (ΕΚΠΑ), Τεχνογλωσσία (ΕΚΠΑ), Νεοελληνικών Σπουδών και Πολιτισμού (ΑΠΘ), Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας ως Μητρικής και ως Ξένης/2ης Γλώσσας (ΑΠΘ), Ελληνική Φιλοσοφία - Φιλοσοφία των Επιστημών (Ιωαννίνων), Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ), Θεωρία Λογοτεχνίας και Μέθοδοι Ανάλυσης και Κειμένων με Πεδίο Εφαρμογής τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Γλώσσα (Ιωαννίνων), Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη (ΕΚΠΑ), Επιστήμη της Μετάφρασης (Ιόνιο), Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία (ΕΚΠΑ), Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (ΕΚΠΑ), Μετάφραση - Μεταφρασεολογία (ΕΚΠΑ), Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία (Κρήτης).
Υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.
Για τις παραπάνω επιλογές, σε πολλές περιπτώσεις, ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των διαφόρων Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας. Παρεμβαίνοντας ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Χρ. Λαζαρίδης, τόνισε ότι ρόλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν είναι να εγκρίνει τους υποβιβασμούς. Και ζήτησε από τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας να δεσμευτεί ότι μέχρι το Πάσχα θα "έρθει" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σχετική εισήγηση για τα προβλήματα και την κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολεία του νομού.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με την κυβερνητική πολιτική μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία και τελικά την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο ίδιος επισήμανε, τέλος, το φαινόμενο να στοιβάζονται σε μια σχολική αίθουσα 30 και 35 παιδιά, κάτι που "συμβάλλει" στην προωθούμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες φοιτητές στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στο Χημείο, στα οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης. Οι φοιτητές, με αυτό τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Με το πανό που έγραφε "μπλόκο στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" μπροστά τους, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο δεύτερο όροφο του Χημείου, που στεγάζει τη βιβλιοθήκη και φώναζαν συνθήματα όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά". Ωστόσο, παρά το ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, δημιουργήθηκε ένταση από την ασφάλεια του υπουργού που προσπάθησαν βίαια να διαλύσουν τη συγκέντρωση.