«Για τους ομίλους, τις τράπεζες, σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας το παν είναι το κέρδος. Οι ζωές μας κοστολογούνται, μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Ετσι όπως λογίζουν τις ζωές μας, έτσι λογίζουν και τα σπίτια μας. Τα κέρδη να είναι καλά, ανεξάρτητα ποιος ζει σε αυτήν την κατοικία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής κατοικίας συνεχίζεται», τονίζει και καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς στη σημερινή κινητοποίηση.
Τρεις οι νεκροί μόνο από τον κλάδο των Κατασκευών σε μια βδομάδα!
Το μπαράζ δυστυχημάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε χώρους δουλειάς του κλάδου των Κατασκευών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Την τελευταία βδομάδα θρηνήσαμε 3 νεκρούς συναδέλφους μας», είναι ο τραγικός απολογισμός που κάνει η Ομοσπονδία.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 7 Μάρτη, εργάτης σε λατομείο στον δήμο Νέστου σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, όταν έπεσε με το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν σε γκρεμό 150 μέτρων. Την Τετάρτη 8 Μάρτη εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου της «Demo» στην Τρίπολη, όταν καταπλακώθηκε από βαριά οικοδομικά υλικά ξύλινης πλατφόρμας - εξέδρας που υποχώρησε και έπεσε πάνω του, ενώ αυτός εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης μονώσεων. Και, την Κυριακή ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Χαλκίδα.
Στα παραπάνω προστέθηκε χτες ένα ακόμα περιστατικό, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, υδραυλικός «κινδύνεψε να τραυματιστεί σοβαρά σε εργασίες που γίνονταν σε μεγάλο ύψος», σε πολυκατοικία της Αθήνας, όταν μπλόκαρε το αναβατόριο πάνω στο οποίο βρισκόταν και «από καθαρή τύχη απέφυγε τα χειρότερα».
Τα σχεδόν καθημερινά δυστυχήματα και «ατυχήματα» «επιβεβαιώνουν με τον πιο θλιβερό τρόπο όλες τις προειδοποιήσεις μας για την κατάσταση και τις συνθήκες που αναγκάζονται οι οικοδόμοι να εργάζονται», διαπιστώνει η Ομοσπονδία. Κι ενώ οι συνθήκες δουλειάς επιδεινώνονται ραγδαία, τόσο μέσα από τους «νόμιμους» δρόμους που προβλέπει η αντεργατική νομοθεσία, όσο και μέσα από την εργοδοτική αυθαιρεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται εντελώς ...διακοσμητικοί, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης αλλά και του πλαισίου λειτουργίας τους. «Το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απαξίωσαν τους μηχανισμούς ελέγχου και έχουν μετατρέψει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ανεξάρτητη διακοσμητική γλάστρα, που παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.
«Δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή μας! Απαιτούμε, εδώ και τώρα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αυστηρούς ελέγχους, για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, για να μην καταλήξουμε να γίνουμε στατιστικά στοιχεία νεκρών και σακατεμένων στις εκθέσεις, που εκδίδει με καθυστέρηση πολλών χρόνων το ΣΕΠΕ», τονίζει η Ομοσπονδία. «Η υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας περνάει πάνω από όλα από τον δικό μας οργανωμένο αγώνα. Η απεργία στις 16 Μάρτη είναι ο μεγάλος σταθμός για να γίνει η οργή μας οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης για την ασφάλεια της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, που έχουν γίνει αρένες θανάτου», καταλήγει.
Τον θάνατο του εργαζόμενου, ηλικίας μόλις 22 ετών, στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου της «Demo» στην Τρίπολη, καταγγέλλουν επίσης σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Demo». «Ως πότε θα τους αφήνουμε να μας θεωρούν αναλώσιμα υλικά, που αν κάποιο χαλάσει απλά το αντικαθιστούν;», είναι το ερώτημα που θέτουν η Ομοσπονδία και το επιχειρησιακό Σωματείο. «Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας, με την οργάνωση και τους αγώνες μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, με την πάλη μας για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!», τονίζουν.
«Δεν είναι εργατικό ατύχημα, είναι εργοδοτικό έγκλημα!», τονίζει παράλληλα και η ΟΒ Αρκαδίας της ΚΝΕ, με αφορμή τον θάνατο του νέου εργαζόμενου. «Η νεολαία της περιοχής δεν θα μείνει σιωπηλή! Θα δυναμώσει τον αγώνα κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας, που μπροστά στα κέρδη στερεί τη ζωή εργατών!», αναφέρει μεταφέροντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργάτη. Και απαιτεί: «Να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Να στηριχτεί άμεσα η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».
Σε έναν ακόμα κλάδο, που πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» σε «ατυχήματα», τον βαρύ τραυματισμό ενός αυτοαπασχολούμενου οδηγού μπουλντόζας στον ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ο εργαζόμενος, που δουλεύει ως αυτοαπασχολούμενος διατηρώντας σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής «στην προσπάθειά του να βγάλει σακούλες που είχαν μαζευτεί στη μηχανή» και ως αποτέλεσμα «έχασε το χέρι του».
«Αλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν ήταν εργαζόμενος, αλλά αυτοαπασχολούμενος, δεν αναιρεί τα ελλιπή μέτρα προστασίας που υπάρχουν στη χωματερή. Δεν αναιρεί ότι ο ΕΔΣΝΑ, όπως και η κυβέρνηση, τα θέματα της ασφάλειας στην εργασία τα θεωρεί κόστος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα περιορίσει. Αλλωστε, δεν είναι και το μοναδικό ατύχημα που έχει γίνει στη χωματερή», σχολιάζει.
Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας σήμερα Τρίτη, στις 2.30 μ.μ., καλεί το επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Rivulis - Eurodrip» στα Οινόφυτα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων του προέδρου του Σωματείου και ενός ακόμα εργαζόμενου.
Η νέα συγκέντρωση πραγματοποιείται με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του Σωματείου, της εργοδοσίας της «Rivulis» και του υπουργείου.
«Ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων συνεχίζεται, δεν γίνεται να το αφήσουμε να περάσει, γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ακόμα πιο δυνατά», τονίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και καλεί όλους και όλες στη συγκέντρωση και σε συνέχιση της έκφρασης αλληλεγγύης.
Σε μία ακόμα περίπτωση τρομοκρατικής απόλυσης από την εργοδοσία, άμεση και μαχητική ήταν η απάντηση με κινητοποίηση έξω από την πύλη του σφαγείου της επιχείρησης «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ», στην Κατερίνη. Την κινητοποίηση οργάνωσε χθες το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του αντιπροέδρου του Συνδικάτου.
Επόμενη κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση θα είναι η προσυγκέντρωση που καλεί το Σωματείο για την απεργία της Πέμπτης, στις 8 π.μ. έξω από το σφαγείο.
Το Συνδικάτο «Η Πρωτοπορία» καταγγέλλει ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Εγινε με πρόφαση «οικονομοτεχνικούς λόγους», αλλά με πραγματική αιτία τη συμμετοχή στην απεργία στις 8 Μάρτη. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η πρεμούρα της εργοδοσίας να ξεφορτωθεί κάθε φωνή αγωνιστικής διεκδίκησης που δύο ώρες αφού γνωστοποίησε προφορικά την απόλυση στον συνδικαλιστή, του την κοινοποίησε και με εξώδικο.
Με συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω την απόλυση» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», τα μέλη του Συνδικάτου που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης και διαμήνυσαν στην εργοδοσία να μην τολμήσει να προχωρήσει σε νέες απολύσεις. Παράλληλα κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.
Νωρίτερα, χθες το πρωί, εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε τριμερής συνάντηση στις 22 Μάρτη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εργοδοσία διαμήνυσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.
«Να ποιοι είναι αυτοί που μας κηρύξανε τον πόλεμο. Να ποιοι ενοχλούνται όταν η οργή των εργαζομένων γίνεται οργανωμένος αγώνας. Από τη μια οι εργαζόμενοι στον Αμβροσιάδη να δουλεύουν 15 και 17 ώρες για να βγει η παραγωγή σε άθλιες συνθήκες, με κρύο, χωρίς ΜΑΠ, με μεροκάματο ψίχουλα, και από την άλλη, όταν οι εργάτες διεκδικούν μέσα από τα συνδικάτα τους ανθρώπινους όρους δουλειάς, απολύονται», τονίζει μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία».