ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επιδείνωση στο ισοζύγιο το Γενάρη

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 50%, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν το μισό από πέρσι, ενώ ο εξωτερικός δανεισμός δημοσίου και ιδιωτών σημείωσε νέα άνοδο

H νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση κατά 50% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο αυξημένος εξωτερικός δανεισμός του δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών το Γενάρη του 1996, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Στοιχεία που καταδεικνύουν τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, η οποία καλείται να λειτουργήσει μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία του Γενάρη επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι οι αρνητικές εξελίξεις που εκδηλώθηκαν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το 1995 (έλλειμμα ισοζυγίου 2,950 δισ. δολάρια) θα συνεχιστούν και το 1996, κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατά το μήνα Γενάρη:

  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 1,406 δισ. δολάρια, έναντι ελλείμματος 1,330 δισ. δολαρίων το 1995 και 1,009 δισ. δολαρίων το 1994. Τη διετία δηλαδή 1994-1996 παρατηρείται μια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 39,3%. Η εξέλιξη του ελλείμματος στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται στο γεγονός ότι η αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 1,941 δισ. δολάρια, ενώ η αξία των εξαγωγών στα 533 εκατ. δολάρια.
  • Το ισοζύγιο άδηλων συναλλαγών (άδηλοι πόροι προς άδηλες πληρωμές) παρουσίασε θετικό πλεόνασμα 1,772 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να υπερκαλύψει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Σε σχέση όμως με το 1995, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των άδηλων συναλλαγών είναι μικρότερο κατά 259 εκατ. δολάρια.
  • Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάσει θετικό πλεόνασμα 366 εκατ. δολάρια, το οποίο όμως είναι κατά 50% μικρότερο από το αντίστοιχο πλεόνασμα του 1995. Η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται στη μείωση κατά 340 εκατ. δολάρια, σε σχέση με το 1995, των καθαρών εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των παρατηρούμενων καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
  • Η καθαρή κίνηση κεφαλαίων πιστοποιεί την αύξηση του δανεισμού σε συνάλλαγμα των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η εισαγωγή επιχειρηματικών κεφαλαίων ανήλθε σε 792 εκατ. δολάρια, έναντι 380 και 156 εκατ. δολαρίων το 1995 και 1994. Για την πληρωμή χρεολυσίων (αποπληρωμή παλαιότερων δανείων) του ιδιωτικού τομέα καταβλήθηκαν 235 εκατ. δολάρια έναντι 50 και 13 εκατ. δολαρίων το 1995 και 1994. Ο εξωτερικός δανεισμός του δημοσίου ανήλθε σε 662 εκατ. δολάρια έναντι 50 και 60 εκατ. δολαρίων το 1995 και 1994, ενώ για την εξόφληση χρεολυσίων καταβλήθηκαν 371 εκατ. δολάρια έναντι 177 και 194 εκατ. δολαρίων το 1995 και 1994. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα τέλος ανήλθαν στα 17,257 δισ. δολάρια.
Σύσκεψη ενόψει του ΕΚΟΦΙΝ

Οι αρνητικές εξελίξεις που θα προκύψουν από την κατάταξη της χώρας μας στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο παραπέρα θεσμικός και οικονομικός υποβιβασμός της, λόγω των εξελίξεων αυτών, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο, που έγινε ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουνίου στην Ιταλία.

Το Συμβούλιο αποτελεί συνέχεια του Ατυπου Συμβουλίου της Βερόνα, που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Μάη, όπου η ελληνική πλευρά (συμμετείχαν οι Γ. Παπαντωνίου και Λ. Παπαδήμος) συμφώνησε στη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ζώνες δύο ταχυτήτων, ανέλαβε δεσμεύσεις για ασφυκτικότερο έλεγχο της συναλλαγματικής της πολιτικής από το Κοινοτικό Διευθυντήριο, καθώς και αποδέχτηκε νέο σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας, στο όνομα της επίτευξης των κριτηρίων "σύγκλισης".

Εξερχόμενος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τη σύσκεψη, ανέφερε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της χρηματικής ρευστότητας (περιορισμός των καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων σε συνάλλαγμα) πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του Μάη.

ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Πρώτα έντυνε τώρα τη ... γδύνουν

Σε οικόπεδα και παλιοσίδερα μετέτρεψε τελικά η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων την κλωστοϋφαντουργία "Γαβριήλ", μια απ' τις μεγαλύτερες μονάδες της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Ταυτόχρονα την ίδια τύχη φαίνεται ότι επιφυλάσσει και για την "Πειραϊκή - Πατραϊκή", για την οποία εντός των ημερών αναμένεται να προκηρύξει τον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό για την επιστροφή της στην "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κλωστοϋφαντουργία "Γαβριήλ", που σηκώνει ήδη στην πλάτη της - χάρη στην πολιτική υπονόμευσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - μία χρεοκοπημένη ιδιωτικοποίηση, όταν ο Παπαθανασίου, αφού την εξαγόρασε αντί "πινακίου φακής", την επέστρεψε στο κράτος σαν "στυμμένη λεμονόκουπα" και τρεις ατυχείς προσπάθειες ανεύρεσης φερέγγυου επενδυτή, καταλήγει τελικά σε πλειστηριασμό. Στη σχετική απόφαση κατέληξε ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), μετά και την αποτυχία του τρίτου διαγωνισμού για την εκποίηση της επιχείρησης, στον οποίο η "καλύτερη" προσφορά αναφερόταν σε τίμημα 1,2 δισ. δρχ. σε 6 ετήσιες δόσεις (!) για περιουσία αξίας τουλάχιστον 7 δισ. δρχ.

Στο μεταξύ εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση αναμένεται να επαναπροκηρύξει τον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό για την πώληση της Π - Π. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση θα συμπεριληφθεί και το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που όπως είναι ήδη γνωστό ένα μέρος του ανήκει πλέον στο Δήμο Χαλκίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση τελεί σε καθεστώς εκκαθάρισης απ' το Φλεβάρη του 1992.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Στο ύψος τους τα επιτόκια

Δημοπρασία πώλησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα διενεργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μάη 1996.Η δημοπρασία θα γίνει με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε δραχμές υπό μορφή άυλων και φυσικών τίτλων, κυμαινόμενου επιτοκίου, πενταετούς και επταετούς διάρκειας, με ημερομηνία έκδοσης 17 Μάη 1996.

Το προς διάθεση ποσό ορίζεται σε 20 δισ. δρχ. για τα πενταετή και 280 δισ. δρχ. για τα επταετή. Το επιτόκιο των ομολόγων ορίζεται για την πρώτη τοκοφόρο περίοδο (17-5-1996 έως 19-5-1997) ίσο με 14,3% για τα πενταετή και 14,8% για τα επταετή.

Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι κατά τη χτεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας ενός μήνα έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 50 δισ. δρχ., με επιτόκια που κυμάνθηκαν από 13,63% έως 13,70%,ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο των προσφορών που έγιναν δεκτές ήταν 13,67%.

Ημερίδα για το εξωτερικό χρέος και την ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα "Μεσογειακές χώρες - εξωτερικό χρέος και ανάπτυξη", σε συνάρτηση με τα "προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τους "όρους" με τους οποίους χορηγεί τα δάνεια η Παγκόσμια Τράπεζα, πραγματοποιείται σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 209). Την ημερίδα - που αρχίζει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της γύρω στις 4 το απόγευμα - διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Συντονιστές της ημερίδας - στην οποία μετέχουν ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό - συντονίζουν ο Θ. Παπαμάργαρης (πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ) και ο επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Κ. Αρβανιτόπουλος.Στο τέλος της ημερίδας θα γίνει συζήτηση με το κοινό.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ναι, αλλά με εξαιρέσεις, λένε οι χρηματιστές

Την άμεση ενεργοποίηση των αρχών για να αρθούν οι παρενέργειες που προκαλεί στο Χρηματιστήριο η μη διαπραγμάτευση μετοχών των εταιριών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ της ονομαστικοποίησης, ζήτησαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι χρηματιστές μέσω του συλλογικού τους οργάνου, του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΣΜΕΧΑΑ). Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑΑ Π. Κονταλέξης πρότεινε στις αρχές του Χρηματιστηρίου ...υπερωρίες, ώστε να συντομευτούν οι διαδικασίες ονομαστικοποίησης και εισηγήθηκε νομοθετική τροποποίηση. Η τροποποίηση, είπε, θα πρέπει να εξαιρεί από την ονομαστικοποίηση "μέχρι φυσικού προσώπου" τις τράπεζες, τους εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές (Αμοιβαία Κεφάλαια και χρηματιστηριακές εταιρίες), καθώς και τις ξένες εταιρίες που επενδύουν σε ελληνικές κατασκευαστικές. Το σκεπτικό των προτάσεων είναι ότι θεωρείται πρακτικά αδύνατο ή εξαιρετικά δυσχερές να γίνει στις κατηγορίες των νομικών αυτών προσώπων ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι και τον τελευταίο μικροεπενδυτή, με επακόλουθα ορατό τον κίνδυνο φυγής ξένων κεφαλαίων.

Οι χρηματιστές κατήγγειλαν επίσης τις επιχειρήσεις που ενώ όφειλαν, εντούτοις δεν προέβησαν σε ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, παρόλο που υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σήμερα σιωπηλή αναστολή διαπραγμάτευσης για το 1/3 των εταιριών στο Χρηματιστήριο και φυσικά αντίστοιχη πτώση του συνολικού τζίρου, από τον οποίο οι χρηματιστές καρπώνονται προμήθειες από 1% μέχρι 1,3%.

"Ψήλωσε" και ο τιμάριθμος χονδρικής

Αύξηση 0,8% σημείωσε ο τιμάριθμος χονδρικής το Μάρτη του 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, πιστοποιώντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες. Το 1995 και 1994 είχε παρατηρηθεί αύξηση 0,6% και 0,7% αντίστοιχα.

Ο τιμάριθμος χονδρικής "έτρεχε" σε δωδεκάμηνη βάση (Μάρτης '96-Μάρτης '95) με ρυθμό 6,7% και σε μέσα επίπεδα 6,6% έναντι 9,5% και 9,9% αντίστοιχα πέρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ