«Τον σχεδιασμό του κεφαλαίου και στη χώρα μας για αξιοποίηση των 800 δισ. για την πολεμική προετοιμασία της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που θα ακριβοπληρώσει ο λαός μας με περικοπές δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, συντάξεις, ανέλαβαν να προωθήσουν οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση στην περιοχή μας», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Μακεδονίας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «μπροστάρης είναι ο πρώην περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης, ο οποίος πρώτος έφερε το αίτημα για δημιουργία μεγάλης επένδυσης στην πολεμική οικονομία στην περιοχή μας, σαν "αντιστάθμισμα" στις χαμένες θέσεις εργασίας από την απολιγνιτοποίηση, που και ο ίδιος προώθησε και υπηρέτησε.
Σταδιακά το αίτημα το υιοθέτησε και η ΠΕΔ, και το συμπεριέλαβε στα αιτήματά της προς τον πρωθυπουργό.
Η τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας (2/9/2025) του Περιφερειακού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι και η περιφερειακή αρχή Αμανατίδη έχει αναλάβει ενεργητικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή».
Και προσθέτει: «Την ώρα που η στρατηγική του κεφαλαίου για την "πράσινη" μετάβαση, που στήριξαν ποικιλοτρόπως, έχει οδηγήσει την περιοχή μας σε αυτό το χάλι (ερήμωση, ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ.), τα μόνα που προτείνουν ως διέξοδο στον λαό είναι:
1. Καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, που θα μετατρέψει την περιοχή μας σε "χαβούζα" σκουπιδιών, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα το κόστος ζωής, με την παραπέρα αύξηση των δημοτικών τελών και της τηλεθέρμανσης.
2. Επένδυση στην πολεμική οικονομία, μετατρέποντας την περιοχή μας και τους εργαζόμενους σε στόχο και θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Θέλουν να παρακαλάνε οι νέοι της περιοχής μας, για να έχουν δουλειά, να πάνε καλά οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες, όπως του παλαιστινιακού λαού.
Δεν θα τους περάσει.
Το μέλλον του λαού και της περιοχής δεν θα γίνει βορά στα κανόνια και στα κέρδη τους. Με τους αγώνες μας θα βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους για παραπέρα υποβάθμιση της ζωής μας με την καύση σκουπιδιών. Θα βάλουμε φρένο στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, που μας θέλουν κρέας για τα κανόνια τους».
Και απαιτεί:
- Απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους.
- Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.
- ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων, από κανέναν και πουθενά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ |
Η Σοφία Ολιβρόχου προσφέρει 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στη μνήμη του συνταξιούχου καθηγητή Μαθηματικών ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΕΖΟΥ.
Ερώτηση για τη διέλευση υπογειοποιημένων καλωδίων επί της οδού Μύτικα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας προς το Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει για το θέμα σήμερα Τετάρτη.
Υπενθυμίζει ότι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 Απρίλη είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση επικαιροποίησης της συμπαράστασης όλων των δημοτικών παρατάξεων προς τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μύτικα, ενάντια στην εγκατάσταση καλωδίων υπερύψηλης τάσης μέσα από το χωριό. Επίσης ομόφωνα, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να μην δώσει άδεια κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε με έμμεσο τρόπο να σταματήσει το έργο. Τέλος, μετά από αίτημα των κατοίκων να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος η δήμαρχος είχε δεσμευτεί να μεσολαβήσει ώστε να προγραμματιστεί η συνάντηση.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι 4 μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα, με την εταιρεία να συνεχίζει το έργο της, ενώ η αστυνομία, που υποτίθεται ότι θα ήταν υπεύθυνη να σταματήσει το έργο αν η εταιρεία συνέχιζε τις εργασίες, «σφύριζε αδιάφορα» επί 3 μήνες και μόλις τον τελευταίο μήνα άρχιζε να κόβει κλήσεις, χωρίς βέβαια να «ιδρώνει το αυτί» του ΑΔΜΗΕ. Το συνεργείο δουλεύει σε 4 σημεία ταυτόχρονα, που το καθένα από αυτά έχει έκταση περίπου 10 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει γίνει εμφανέστατα παράνομη κατάληψη του οδοστρώματος. Ολος ο δρόμος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την τοποθέτηση των καλωδίων.
Ολους αυτούς τους μήνες οι κάτοικοι έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε δήμο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Εισαγγελία και αστυνομία, απαιτώντας να σταματήσει το έργο που απειλεί την υγεία των παιδιών τους και έχει κριθεί δυνητικά επικίνδυνο από το ΕΚΠΑ για εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως η λευχαιμία.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη συνέχιση του έργου, που απειλεί την ανθρώπινη ζωή μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας κατά το ήμισυ κρατικής ΑΕ, που έχει πολλαπλασιάσει τον τζίρο της την προηγούμενη χρονιά κατά 190 δισ. Απαιτεί από τη δημοτική αρχή να παρέμβει ώστε να σταματήσει τώρα το έργο και να καθοριστεί άμεσα συνάντηση των κατοίκων με τον υπουργό Περιβάλλοντος, παρουσία της δημοτικής αρχής.