Associated Press |
Στη Γεωργία με την αμερικάνικη σημαία να δεσπόζει |
Σε όλες τις παραπάνω «πολύχρωμες και βελούδινες επαναστάσεις» δεν ανατράπηκε κανένα σύστημα, ο καπιταλισμός που υπήρχε συνεχίζει να υπάρχει ακόμα πιο αδιάλλακτος και η μόνη διαφορά είναι πως άλλαξαν οι κύκλοι που κατέχουν την εξουσία.
Η αλλαγή των κύκλων αυτών πραγματοποιείται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα (πετρέλαιο, αέριο) και για να γίνει αυτό, έχουν διαθέσει πολλά χρήματα, εξειδικευμένη εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό. Οταν ανατράπηκε η Σοβιετική Ενωση, κεντρικό μέλημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ για την περιοχή ήταν να αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας και να κυριαρχήσει στην περιοχή.
Μετά τις ανατροπές που συντελέστηκαν στις χώρες του σοσιαλισμού, ακολουθήθηκαν αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις που ξεπήδησαν από τις «εξεγέρσεις», εκτός των άλλων, ακολουθούν ακόμα πιο αντιλαϊκή πολιτική, με φιλο-Δυτικό προσανατολισμό, ασπάζονται τις οικονομικές πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς», ανοιχτές στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με δείγματα αντικομμουνισμού (π.χ. απαγόρευση της παρέλασης για το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης στην Ουκρανία).
Associated Press |
Από τις στημένες διαδηλώσεις στην Ουκρανία |
Σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η στάση της αστυνομίας και του στρατού. Γιατί δεν επενέβη ο στρατός ή η αστυνομία, για να καταστείλει τις λεγόμενες «αυθόρμητες εξεγέρσεις»; Αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση της Κιργιζίας, όπου έγινε μια μικρή προσπάθεια καταστολής, στις υπόλοιπες χώρες ο ρόλος τους ήταν μάλλον αντίθετος, δε στήριξαν τις αρχές και συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση.
Καθένα από τα κινήματα που αναπτύχθηκαν συμπεριλάμβανε την εκτεταμένη δουλιά και παρουσία φοιτητών. Στη Σερβία, ήταν η «Otpor» (Αντίσταση), στη Γεωργία η «Kmara» (Αρκετά), στη Λευκορωσία η «Yubr» (Βίσονας) και στην Ουκρανία η «Pora» (Εφτασε η ώρα).
Τα στελέχη αυτών χρηματοδοτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στις τακτικές της πολιτικής οργάνωσης και της μη βίαιης αντίστασης από μια συμμαχία Δυτικών σφυγμομετρητών της κοινής γνώμης και ειδικούς συμβούλους από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, αλλά και τα άλλα προγράμματα και ιδρύματα που έχουν δημιουργηθεί, για να ενθαρρύνουν συγκεκριμένα αντιπολιτευόμενα κινήματα. Σημαντική θέση στη διαμόρφωση της στρατηγικής βάσης αυτών των φοιτητικών εκστρατειών ήταν και το «Εγχειρίδιο για τη Μη Βίαιη Αντίσταση» του Τζιν Σαρπ.
Η πρακτική της μη βίαιης αντίσταση συνιστάται στην επίτευξη κοινωνικο-πολιτικών στόχων μέσω συμβολικών διαμαρτυριών, η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική ανυπακοή και άλλες μέθοδοι χωρίς τη χρήση φυσικής βίας. Ο Τζιν Σαρπ έχει προσδιορίσει 198 μεθόδους μη-βίαιης αντίστασης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα, όπως τονίζεται, μιας χώρας από επεμβάσεις, δικτατορίες ή και την αμφισβήτηση κοινωνικών συστημάτων. Μερικά απ' αυτά είναι απεργίες πείνας, παράλυση των μέσων συγκοινωνιών, κοινωνική ανυπακοή, δημοσίευση παράνομων εφημερίδων, ανυπακοή φοιτητική, διαδηλώσεις παιδιών, μεμονωμένες και μαζικές παραιτήσεις.
Παράλληλα, στο κέντρο του Βελιγραδίου λειτουργεί γραφείο που ονομάζεται «Κέντρο για τη Μη Βίαιη Αντίσταση» από στελέχη της «Otpor», όπου ο καθένας μπορεί να μάθει τρόπους ανατροπής του καθεστώτος, πώς να επηρεάσει τα ΜΜΕ, τους δικαστές, τα δικαστήρια, το μηχανισμό ασφάλειας μιας χώρας και τις εκλογές. Για να επιτύχει η ανατροπή ενός καθεστώτος είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ελκυστική, πιασάρικη λέξη, να βρίσκεται η αντιπολίτευση ενωμένη με έναν υποψήφιο και να υπάρχουν καλά οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι παρατηρητές των εκλογών.
Η «εκπαίδευση» των ευνοούμενών τους για τη διεξαγωγή «επαναστάσεων» και τις τακτικές της μαζικής αντίστασης και ανυπακοής μπορεί κανείς να την εντοπίσει και στην περίπτωση της Γεωργίας, της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, το 2003, πριν γίνει Πρόεδρος της Γεωργίας, ο Σαακασβίλι και άλλοι «επαναστάτες» ταξίδεψαν στο Βελιγράδι γι' αυτούς τους λόγους, ενώ υπήρξαν επισκέψεις των στελεχών του «Otpor» στη Γεωργία, όπου διδάχτηκαν περίπου 1.000 φοιτητές στις τακτικές της «επανάστασης». Μέλη της φοιτητικής οργάνωσης «Pora» της Ουκρανίας είχαν προηγουμένως παρακολουθήσει «ταχύρυθμα» σεμινάρια στο Βελιγράδι. Στη Λευκορωσία, η πρεσβεία των ΗΠΑ οργάνωσε αποστολή νεαρών αντιπολιτευόμενων στη Βαλτική, όπου συναντήθηκαν με Σέρβους «ειδικούς», ενώ παλιότερα, στην περίπτωση της Σερβίας, θεωρείται σίγουρο ότι οι Αμερικανοί οργάνωσαν παρόμοια «εκπαιδευτική εκδρομή» στη γειτονική Ουγγαρία.
Associated Press |
Από τη δήθεν ...εξέγερση στην Κιργιζία |
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επισήμως έχει αναφέρει πως δαπάνησε 41 εκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση και χρηματοδότηση της επιχείρησης ανατροπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ για την Ουκρανία πιστεύεται ότι το ποσό φτάνει τα 14 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα που έλαβε η Κιργιζία το 2004 για τα λεγόμενα «δημοκρατικά προγράμματα» έφθασαν τα 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια περνούν στην Κιργιζία και μέσω άλλων προγραμμάτων και ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούνται και οι διάφορες εκδόσεις της «Ελεύθερης Βουλής» ή του «Ράδιο Ελεύθερης Ευρώπης», καθώς και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Κιργιζία που αποστέλλει φοιτητές και ηγέτες μη κυβερνητικών οργανώσεων για «εκπαίδευση» στις ΗΠΑ.
Για το πόσο «αυθόρμητες» είναι αυτές οι «επαναστάσεις» δε χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ. Παρ' όλο που ονομάζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, η σχέση τους με συγκεκριμένα γραφεία, υπηρεσίες και υπουργεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ φαίνεται και από τους χρηματοδότες. Κορυφή ανάμεσα σ' αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι το «Ινστιτούτο Ελευθερίας» (Liberty Institute), που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη του Ιδρύματος Ευρασίας, το «Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνία» (Open Society Institute) του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, η «Βουλή της Ελευθερίας» (Freedom House) και η «Εθνική Δωρεά για τη Δημοκρατία» (National Endowment for Democracy) ένα κέντρο διεθνούς ίντριγκας και υπονόμευσης που δημιουργήθηκε κατά τη διακυβέρνηση του Ρίγκαν.
Οπως χαρακτηριστικά γράφει η «Ουόλ Στριτ Ζούρναλ» (24/11/03), αναφερόμενη στη Γεωργία «οι τρεις πολιτικοί (Σαακασβίλι, Μπουρντανάτζε και Ζβανία) υποστηρίζονται από μια σειρά μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ξεπηδήσει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Πολλές απ' αυτές (σ.σ. οι οργανώσεις) στηρίζονται από αμερικανικά και άλλα δυτικά ιδρύματα, φτιάχνοντας μια τάξη νέων ανθρώπων, αγγλόφωνους διανοούμενους που είναι διψασμένοι για φιλο-δυτικές μεταρρυθμίσεις».
Για τα συγκεκριμένα αποτελέσματά τους έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικοί σύμβουλοι, σφυγμομετρητές της κοινής γνώμης, διπλωμάτες. Στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, σημαντικό ρόλο - εκτός από τον Αλεξ Ρόντο, προσωπικό σύμβουλο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι, που είχε χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο, επειδή δρούσε υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων - έπαιξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Ρίτσαρντ Μάιλς. Αργότερα, ως πρεσβευτής στο Τιμπιλίσι το 2003 επανέλαβε το εγχείρημα και στη Γεωργία, προπονώντας τον Μιχαήλ Σαακασβίλι... Δέκα μήνες μετά την «επιτυχία» στο Βελιγράδι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μινσκ, Μάικλ Κόζακ, γνωστός για τις παρόμοιες δραστηριότητές του στην Κεντρική Αμερική, οργάνωσε μια παρόμοια εκστρατεία και στη Λευκορωσία, για να ανατραπεί ο Λουκασένκο. Κάτι όμως που δεν πέτυχε.
Ενα από όλα αυτά τα δαπανηρά προγράμματα των ΗΠΑ που στόχο έχουν την προώθηση ευνοουμένων πολιτικών και πολιτικών κομμάτων στο εξωτερικό είναι η «Εθνική Δωρεά για τη Δημοκρατία» (MED), η οποία ιδρύθηκε για να «υποστηρίξει δημοκρατικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο μέσω ιδιωτικών μη κυβερνητικών προσπαθειών». Η χρηματοδότησή της γίνεται από τους φορολογούμενους των πολιτών των ΗΠΑ, αλλά επειδή δεν είναι μια κυβερνητική υπηρεσία δεν υπόκειται στην εποπτεία του Κογκρέσου.
Παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών, εφοδιάζοντάς τους με χρήματα, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, εκπαιδευτικά υλικά, υπολογιστές, φαξ, φωτοτυπικά, εκδοτικούς οίκους, αυτοκίνητα κλπ. για να επιλεγούν και να προωθηθούν πολιτικές ομάδες, κοινωνικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, κινήματα αντιφρονούντων, φοιτητικές ομάδες, εκδότες, εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Από το 1994 μέχρι το 1996, το πρόγραμμα αυτό έδωσε πάνω από 2.500.000 δολάρια σε επιχορηγήσεις στο «Αμερικανικό Ινστιτούτο για Μια Ελεύθερη Εργατική Ανάπτυξη», μια οργάνωση που χρησιμοποιούσε παλιότερα η ΣΙΑ για δεκαετίες, για να υπονομεύσει προοδευτικά εργατικά σωματεία.
Το σενάριο των «επαναστάσεων», που είναι γραμμένο και καθοδηγούμενο από ξένες δυνάμεις (βλέπε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), μπορεί να έχει μπει σε εφαρμογή και σε άλλες χώρες. Πρόσφατα, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιουλία Τιμοσένκο, παρακινούμενη από την πρόσφατη εκδίωξη του Προέδρου της Κιργιζίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρότυπο των «επαναστάσεων» στην Ουκρανία και τη Γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από «άλλες χώρες, που θα ήθελαν να ζήσουν ελεύθερες».
Στο Ουζμπεκιστάν, όπου αναμένονται προεδρικές εκλογές το 2007, η αντιπολίτευση εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα παρόμοιες καταστάσεις θα εξελιχθούν και σ' αυτήν τη χώρα.
Παράλληλα, στο Αζερμπαϊτζάν, ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε τις αρχές να μη νοθεύσουν τα αποτελέσματα των προσεχών βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν το Νοέμβρη.
Ενώ στη Λευκορωσία, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες ανατροπής του Λουκασένκο, υπήρξε πρόσφατα μια διαδήλωση με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους, που στόχο είχε, όπως είπε ο οργανωτής της διαδήλωσης και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου, Αντρέι Κλίμοφ, να ξεκινήσει μια επανάσταση στη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτές των Γεωργίας, Ουκρανίας και Κιργιζίας.
Ωστόσο, στο Καζαχστάν, όπου αναμένονται προεδρικές εκλογές του χρόνου, το Αγροτικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, παροτρύνουν «όλες τις λογικές και προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα που τρέφουν αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας να ενωθούν σε ένα λαϊκό δημοκρατικό μέτωπο, ώστε να αποτρέψουν την πιθανότητα αντισυνταγματικών μορφών και ενεργειών» (Νοβόστι 25/3).
Πάντως, η δημαγωγία και η υποκρισία τους φαίνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί τρομοκρατική πράξη οποιαδήποτε ενέργεια, που στοχεύει σε απειλή μιας κυβέρνησης που θέλει κάτι να πράξει. Ολες αυτές οι προαναφερόμενες χώρες είναι μέλη του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ και στηρίζουν τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική πάλη». Ομως, με τα γεγονότα αυτά και την εξέλιξή τους, φαίνεται ξεκάθαρη η διπλοπρόσωπη στάση τους... Ενα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι πως το δίκιο του ισχυρότερου δεν επιβάλλεται μόνο με στρατιωτικές επεμβάσεις (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν), αλλά και με τον ύπουλο τρόπο της οργάνωσης και διεξαγωγής «αυθόρμητων εξεγέρσεων» πάντα προς το συμφέρον τους...